Gezellige klusjes van echte tuinmannen in januari

zomerhuisje in januari Dus de echte winter is gekomen – januari. Lange koude nachten, ijzige wind, bergen witte sneeuw. Helaas is zo’n landschap niet altijd buiten het raam te zien. Veel hangt af van de klimaatzone waarin we leven. In het noordelijke deel van Rusland is de vorst altijd sterker en meer sneeuw, en in het zuidelijke deel regent het vaker. Inwoners van Oekraïne hebben dit jaar nog geen tijd gehad om te bevriezen, maar wachten met angst op de vorst in januari.

Volgens de waarnemingen van wetenschappers is januari de maand waarin tuinbomen en struiken in volledige winterrust zijn. In deze periode krijgen ze kracht om weer vrucht te dragen. Daarom ontspannen zomerbewoners in januari niet en zorgen ze ijverig voor de slapende tuin..

Beschermende constructies tegen winterse kou

vertrappel de sneeuw rond de bomen Mensen die in de noordelijke regio’s wonen, waar de tuinen bevroren zijn onder een dikke laag sneeuw, blijven er ijverig voor zorgen. Elke keer dat er een nieuwe hoeveelheid sneeuw valt, vertrappen tuinders die trouw zijn aan hun werk het aan de wortels van jonge zaailingen. Bovendien onderzoeken ze de dunne scheuten van bomen en blazen ze sneeuw van hen zodat ze niet breken..

In gebieden waar januari een vrij milde maand is, houdt het tuinieren praktisch niet op. Ze omvatten dergelijke activiteiten:

  • structuren voor het vasthouden van sneeuw;
  • droge aarde losmaken;
  • extra beschutting voor struiken en jonge zaailingen.

wij isoleren struikenOmdat er in dergelijke regio’s weinig sneeuw valt, hebben planten extra isolerende structuren nodig. Ze zijn gemaakt van vuren takken, droge bladeren of twijgen. Bij plotselinge sneeuwval worden in de tuin kunstmatige sneeuwhouders geïnstalleerd – speciale schilden. sneeuw schildenDaarnaast is kreupelhout aangelegd in open delen van de tuin en zijn steegjes verdicht, waardoor ze op de wind worden gericht. Een dergelijke voorbereiding zorgt voor het behoud van de sneeuwbedekking en de opwarming van de planten..

Zelfs als het lijkt alsof er geen sneeuw wordt verwacht, zijn dergelijke constructies de moeite waard om voor te bereiden. Door de opwarming van de aarde is het klimaat veranderlijk en onvoorspelbaar geworden. Het is beter altijd voorbereid te zijn op verrassingen dan grote problemen later op te lossen..

Let op – hongerige knaagdieren!

de belangrijkste plaag van de tuin in de winterWaar we ook wonen, op de zuidelijke breedtegraden of in Siberië, in januari wordt de tuin bezocht door ongenode gasten. Schattige, pluizige wezens genaamd hazen. Om te voorkomen dat ze de schors van fruitbomen beschadigen, moet u een beschermend “pantser” uitrusten. Als dit niet gebeurt, kunnen dieren de bast in een cirkel van de stam van een boom of struik tot 1 meter hoog pellen..

de haas knabbelt aan de schorsIn een gebied waar zelden sneeuw valt, is het vrij eenvoudig om regelmatig bezoek van hazen te spotten. Dit is te merken aan de volgende kenmerken:

  • jonge stengels van vaste planten worden bij de wortel gegeten;
  • de bast van fruitbomen en struiken is vernietigd;
  • sporen van gegraven gaten verschijnen in voortuinen en gazons.

In het gebied waar het sneeuwdek tot de lente ligt, zijn naast deze tekens duidelijk sporen van harige dieren zichtbaar. Als knaagdieren vaak het tuinperceel bezoeken, is het raadzaam dat de planten hekken maken.. metalen hekHiervoor kunt u een metalen gaas gebruiken tot 130 cm hoog..

Het hekwerk moet 30 cm in de grond worden gegraven en schuin op de tuin worden geplaatst. Deze technologie voorkomt dat hazen gaan graven en het beperkte gebied betreden..

Rond de zaailingen wordt ook een draadomheining geplaatst, maar zonder zich in de grond te verdiepen. De hoogte van de structuur is 100 cm.Bovendien zijn de stammen bedekt met een speciaal mengsel van toorts, klei en carbolzuur. Zo’n “niet smakelijke” bescherming zal pluizige knaagdieren uit de tuin afschrikken, en ze kunnen hun weg hierheen vergeten.bescherming van jonge bomen

Sommige zomerbewoners, om hazen weg te jagen, wikkelen de stam met een metalen gaas met bellen. Dergelijke “slingers” verdrijven effectief pluizige dieren van fruitbomen.

Tijdens mildere winters kunnen slapende bomen in januari worden geïnspecteerd. Als er lege nesten, cocons of bevroren spinnenwebben op worden gevonden, moeten deze voorzichtig worden verwijderd. Daarna is het beter om de “trofee” in een vuur te verbranden, om geen enkele kans op tuinongedierte te laten. Deze procedure vermindert de reproductie van schadelijke insecten die in het vroege voorjaar wakker worden..

Het juiste moment voor ideeën

WintertuinAls de grond onder de sneeuw ligt en het buiten midden in de winter is, is het tijd voor de tuinman om na te denken over de komende oogst. Zittend bij de open haard, onder het aangename geknetter van brandend hout, kunt u ideeën opdoen. Op een blanco vel papier zou het leuk zijn om een ​​diagram van de achtertuin te schetsen om na te denken over waar wat te planten. Plan uw tijd en landingsdata zodat u niets mist. Overweeg de aanschaf van nieuwe soorten fruitbomen of sierheesters.

zware sneeuw gevallenDoor een duidelijke planning navigeert u veel gemakkelijker tussen uw eigen beplanting. En als de lente komt, is alles onder controle. Daarom moet u kostbare tijd koesteren die u niet moet verspillen als januari buiten het raam staat..

Adblock
detector