frambozenziekte Wie houdt er niet van smullen van sappige bessen die ze direct uit de struik plukken? Helaas tasten allerlei frambozenziekten de plant aan en ontnemen tuinders deze vreugde. Om de cultuur volledig te beschermen tegen onherstelbare schade, is het uiterst belangrijk om je vijand op zicht te kennen. Zorgvuldig onderzoek door tuinders helpt niet alleen om de eerste tekenen van struikaandoeningen te herkennen, maar ook om preventieve maatregelen te nemen om de plant te beschermen. Laten we proberen de fijne kneepjes van deze zaak te achterhalen om de gehate vijand een verpletterende slag toe te brengen.

Veel voorkomende frambozenziekten: tekenen van uiterlijk en controlemethoden

verschillende laesies van frambozen Onredelijk menselijk ingrijpen in natuurlijke systemen heeft geleid tot het ontstaan ​​van verschillende ziekten. Ze raken niet alleen mensen en dieren, maar ook het groen om ons heen. Hoe triest is het wanneer de eerste tekenen van infectie of onverzadigbaar ongedierte verschijnen op gewassen die je dierbaar zijn. Verstandige tuiniers gaan meteen aan de slag om planten te beschermen tegen schade. Hoe gevaarlijke frambozenziekten op tijd te identificeren en een rijke oogst van heerlijke bessen te verzamelen? De eerste stap is om ze allemaal beter te leren kennen. Alleen met dergelijke kennis kun je veilig de strijd aangaan tegen de gehate vijand.

Let op – heksenbezem

heksenbezemziekteEen complexe virusziekte ontstaat als gevolg van insectenbeten die het sap (bladluizen) uit de scheuten van de plant zuigen. Omdat ze niet onmiddellijk kunnen worden opgemerkt, verspreidt het virus zich door de cultuur en vernietigt het geleidelijk. De zichtbare manifestatie van frambozenziekte zijn de vele scheuten die groeien uit het wortelstelsel van de cultuur. Het kunnen er meer dan 250 zijn. Ze zijn meestal veel dunner dan de rest, wat het eerste signaal van infectie is..

Daarnaast bloeit de struik later dan normaal. Knoppen worden gevormd aan de onderkant van de stengels. Ze hebben geen stamper en meeldraden, maar zitten vol met grote bloembladen, die vaak in bladplaten veranderen. Als je geen actie onderneemt, worden de bladeren aan de struiken kleiner en worden de stelen korter. Als gevolg hiervan lage opbrengsten of helemaal geen fruit.

De frambozenbezemziekte van de heks, afgebeeld op de foto, zal attente zomerbewoners helpen snel een kwaadaardige vijand te identificeren en passende maatregelen te nemen:

 • verwijder aangetaste struiken uit de tuin;
 • controleer de aanwezigheid van insectenplagen;
 • behandel de cultuur met chemicaliën.

Om besmetting van gezonde planten te voorkomen, worden de aangetaste struiken buiten de tuin verbrand. Zoals je kunt zien, is het vrij eenvoudig om de ziekte te verslaan, het belangrijkste is om niet uit te stellen, oplettend te zijn en kostbare tijd te verspillen..

Vaak vindt infectie plaats door de resulterende wonden die de tuinman de cultuur kan toebrengen..

Roest is een teken van een langzame dood

roest op frambozenbladerenDe veroorzaker van deze ziekte van frambozen wordt beschouwd als schimmelmicro-organismen die zich met succes vermenigvuldigen op de cultuur en zich voeden met het sap. De nederlaag treedt geleidelijk op. In het voorjaar verschijnen er miniatuur gele of oranje kussentjes aan de voorkant van de bladplaten. Na verloop van tijd verspreidden ze zich naar de scheuten van de cultuur. Midden in de zomer infecteert de schimmel het gebladerte van achteren, waar het na het vallen overwintert..

Meestal ontwikkelt de ziekte zich in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het tijdens dergelijke perioden dat u de cultuur zorgvuldig moet observeren..

Om te weten hoe je moet omgaan met roest op frambozen, moet je luisteren naar doorgewinterde tuiniers die een betrouwbaar wapen in hun arsenaal hebben. Allereerst moet u geen licht gevallen bladeren nemen. Daarin verbergen gevaarlijke schimmels zich voor de winter. Daarom is een regelmatige herfstreiniging van de frambozenpleister een effectieve maatregel om roest tegen te gaan. Voor de preventie van de ziekte wordt de cultuur behandeld met speciale preparaten. De procedure wordt uitgevoerd tijdens het groeiseizoen..

De onzichtbare moordenaar is chlorose

chlorose van frambozen

Zoals elke ziekte tast chlorose frambozen op een onzichtbare manier aan. Pas na een tijdje verschijnen de eerste symptomen:

 • verkleining van plaatplaten;
 • zwakke scheutgroei;
 • verkleuring van gebladerte;
 • onopvallend fruit.

In het begin wordt de plaat geel langs de hoofdader en verspreidt zich geleidelijk over het hele gebied. In deze vorm lijkt de struik op herfstverwelking. Maar de ziekte verdwijnt alleen tot de volledige val van het gebladerte. De scheuten van de geïnfecteerde plant worden enigszins langwerpig. En als er vruchten verschijnen, dan zijn ze vaak eenzijdig en onaangenaam van smaak..

Meestal treedt infectie op om de volgende redenen:

 • het enten van geïnfecteerde stekken;
 • gelijktijdig snoeien van zieke en gezonde struiken;
 • zuigende insecten;
 • nauw contact van planten in één gebied.

De praktijk heeft uitgewezen dat frambozenchlorose niet te behandelen is. Daarom moeten de geïnfecteerde exemplaren worden verwijderd en, indien mogelijk, worden verbrand. Om infectie te voorkomen, adviseren experts om alleen gezonde struiken op de site te planten. Ook zal regelmatige behandeling van de cultuur met preparaten tegen insectenplagen geen kwaad..

Anthracnose: aanval op sappige scheuten

anthracnose letselHet verslaan van de cultuur begint met het verschijnen van enkele vlekken op de stengels. Ze zijn vaak grijs of witachtig van kleur. Hun randen zijn omlijst met een magenta lijn, dus ze lijken best schattig. In feite is dit hoe frambozenanthracnose zich manifesteert – een onheilspellende ziekte van de plant. Het zorgt ervoor dat de weefsels die de stengels bedekken uitdrogen. Even later valt de schors eraf. Als gevolg hiervan begint het blad te verwelken en verliest de plant zijn vitaliteit. De ziekte ontwikkelt zich na het verschijnen van bladplaten. Bijzonder geschikte omstandigheden voor infectie – nat weer.

Om anthracnose te voorkomen is het raadzaam om elk najaar gevallen blad uit de tuin te verwijderen. Probeer frambozenstruiken regelmatig schoon te maken. Behandel struiken met preparaten die koper bevatten.

Didymella: een mooie naam met gevaarlijke gevolgen

didimella framboosDe belangrijkste veroorzaker van de ziekte is een schimmel, waarvan de vitaliteit verbazingwekkend is. Het micro-organisme plant zich vooral actief voort bij slecht weer. Het beïnvloedt niet alleen de bovengrondse delen van de cultuur, maar ook de wortelstok. Op de foto van framboos didimella zijn de tekenen van de ziekte duidelijk zichtbaar, die haar geleidelijk doden..

paarse vlekPaarse vlek (een andere naam voor de infectie) verschijnt vaak begin of half juni op jonge gewasstelen. De eerste tekenen worden gevormd aan de basis van de wortelstok in de vorm van paarsbruine vlekken. Later worden dergelijke “patronen” waargenomen op de contactpunten van de bladstelen met de scheut. Met de actieve ontwikkeling van de ziekte divergeren de vlekken door de hele plant. Als gevolg hiervan verliezen de takken hun elasticiteit en breken ze willekeurig. De knoppen ontwikkelen zich praktisch niet en het blad is bedekt met bruine vlekken..

Wat kan er gedaan worden om cultuur te redden? Hoe frambozenpaarse vlek te genezen en succes te behalen in de strijd om het leven? Er zijn verschillende eenvoudige manieren:

 • in het vroege voorjaar, vóór de knoppauze, worden frambozen behandeld met ureum (700 g stof wordt ingenomen voor 10 liter water);
 • tijdens de bloei worden de struiken besproeid met een oplossing van hetzelfde ureum (50 g meststoffen worden verdund met 10 liter water);
 • tijdens de ontluikende periode krijgt de plant een “douche” met Bordeaux-vloeistof;
 • na vruchtvorming worden frambozen behandeld met kant-en-klare chemische preparaten (Topaz, Fundazol).

Zoals je kunt zien, is advies over het behandelen van jonge frambozenscheuten die verwelken helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is om de aanbevelingen van specialisten op te volgen en oplossingen voor de verwerkingscultuur goed voor te bereiden.

Om de plant beter bestand te maken tegen paarse vlek, moet deze regelmatig worden bemest met fosfaat-kaliumstoffen..

Een prachtig mozaïek op bladeren dat niet mooi is voor het oog

prachtige mozaïekFrambozenziekten en plagen zijn vaak van elkaar afhankelijk. Daarom vindt de infectie plaats tijdens de vitale activiteit van virussen die worden gedragen door zuigende insecten. Na het verslaan van de cultuur vormen zich vlekken op de bladplaten. Ze zijn op een chaotische manier gerangschikt en zijn geschilderd in lichtgroen of geel. Wanneer de zomerhitte intreedt, verdwijnen de vlekken geleidelijk. Zodra de koelte terugkeert, beginnen de symptomen weer te verschijnen..

Waarnemingen laten zien dat mozaïekbladvlekken een nadelig effect hebben op het gehele gewas. Scheuten worden zwak en dun. En kleine bessen hebben praktisch geen smaak en zijn taai om aan te raken. De aangetaste plant stopt met groeien en wordt een dwergstruik. Het sterft na verloop van tijd.

Een krachtige klap “onder de gordel” – frambozenwortelkanker

kanker van frambozenwortels

Meestal lijdt een cultuur aan deze ziekte. De infectie dringt de wortelstok binnen als gevolg van verschillende mechanische schade:

 • tijdens de landing;
 • de site losmaken;
 • knaagdier actie.

dood van een plant door wortelkankerWanneer frambozen worden beschadigd door wortelkanker, wordt het ondergrondse deel van de cultuur begroeid met talrijke knobbeltjes. Ze worden gevormd als gevolg van verstoringen die optreden in de bacteriën. De geïnfecteerde plant vertraagt ​​​​de groei en de bladeren beginnen geel te worden. Het is interessant dat het proces van onderdrukking van de struik ongeveer 2-3 jaar duurt. Tijdens deze periode worden de gezwellen op de wortels van frambozen volledig vernietigd door micro-organismen die in de bodem leven. In de regel “herleeft” de plant en blijft hij vrucht dragen. In sommige gevallen keert de ziekte terug.

rijpe framboosNa beter bekend te zijn geworden met frambozenziekten, is het veel gemakkelijker om de plant te beschermen tegen onherstelbare schade. Door symptomen te identificeren, kunt u op tijd op het probleem reageren. Routinematige behandeling van een plant met chemicaliën dient vaak als profylactisch middel tegen infecties. Zorgvuldige verzorging van het gewas maakt het mogelijk om elk jaar royale oogsten van bessen te oogsten.

Bestrijding van grijsrot op frambozen – video