Geheimen van landbouwtechnologie - hoe een kleine tuin te planten, met verduistering en een slecht drainagesysteem

Wat te planten in de tuin? Om te beslissen welke groenten in de tuin kunnen worden geplant, is het noodzakelijk om enkele algemene vragen te beantwoorden:

 • Hoeveel tijd kunt u besteden aan het verzorgen van uw tuin??
 • Welke groenten en bessen eet uw gezin??
 • Hoeveel groenten (minstens ongeveer) heb je nodig??
 • Is er een plaats om het gewas op te slaan??
 • Kun je vochtminnende planten voldoende water geven??
 • Hoe deskundig bent u in de agrarische sector??

Naast deze vragen zijn er ook even belangrijke criteria om te beslissen welke gewassen op het terrein moeten worden geplant..

 • Directiviteit en locatie van de bestaande site, evenals de verlichting ervan.
 • De aan- of afwezigheid van hoge hagen rond de moestuin en schaduwplekken.
 • Bodemkwaliteit en drainage-eigenschappen.
 • Klimatologische kenmerken van de regio, d.w.z. wat is de lengte van de zomer en het aantal zonnige dagen.

Natuurlijk kan deze lijst aanzienlijk worden uitgebreid, maar we kunnen beter stilstaan ​​​​bij specifieke voorbeelden en de meest voorkomende problemen..

Lichtheid of wat te planten in de tuin met schaduw

Belangrijk! Bijna alle groenteplanten zijn niet zo grillig voor licht als bijvoorbeeld fruitbomen. Voor velen van hen is zonlicht van ‘s middags tot zonsondergang voldoende..

Wat te planten in een zomerhuisje? Hoe plant je een tuin met veel schaduwplekken?? – De vraag is niet eenvoudig, maar oplosbaar. En hier moet de voorkeur worden gegeven aan pretentieloze en schaduwminnende planten, waaronder: zuring, spinazie, sla, pittige kruiden (dille, peterselie), rabarber, radijs, erwten.

Komkommers, bonen, wortelen, knoflook, bieten worden goed verdragen, niet te dikke, diffuse schaduw. Sommige bloemen en sierplanten voelen zich geweldig in dergelijke omstandigheden: verschillende varens, violet, pioenroos (Kaukasisch, Wittmann), Kupena, lelietje-van-dalen.

De meest zonminnende groenten – tomaten, aubergine, meloen, peper, watermeloen, aardappelen.

Grootte doet er toe

Het advies! Om een ​​klein stukje grond optimaal te benutten, kunnen in de stengelcirkels naast de jonge bomen perken met meerjarige uien en kruiden worden neergezet. Om dit te doen, wordt het tuinbed om de boom omheind en bedekt met voorbereide grond..

Als de oppervlakte van de tuin voldoende is (8-12 m2 of meer), kunt u alles op het perceel planten, alleen controlerend op het klimaat, uw wensen en mogelijkheden.

En wat te doen als de site klein is?? Eigenaren van kleine tuinen moeten aandacht besteden aan de technologie van gemengde aanplant..

Het principe van deze methode is eenvoudig: er worden meerdere gewassen tegelijk op één bed verbouwd, waarvan er één de belangrijkste is, en de rest, zou je kunnen zeggen, zijn satellieten. Gemengde beplanting, zorgt voor een rationeler gebruik van het gebied, waarbij minder grond wordt uitgeput, en de begeleidende en hoofdplanten hebben een gunstig effect en beschermen elkaar tegen ziekten en parasieten.

Bij deze methode worden compacte, korte, snelgroeiende en rijpende planten (verdichters) tussen de rijen van het hoofdgewas geplant. Tegen de tijd dat er meer ruimte nodig is voor het hoofdgewas, is het groeiseizoen van satellietplanten voorbij en staat niets de verdere ontwikkeling van de resterende groente in de weg..

Als zeehonden kun je op de site planten: oregano, basilicum, dille, knoflook, peterselie, mierikswortel, dragon.

Aanbevelingen:

 • aardappelen, bonen, bieten en tomaten passen goed bij spinazie en basilicum;
 • plant komkommers en kool naast dille;
 • In de buurt geplante radijs heeft een gunstig effect op bijna alle groenten.

Welke planten kunnen niet in de buurt worden geplant??

 • Erwten en uien;
 • wortelen en tomaten met dille;
 • salie en uien;
 • kool en knoflook;
 • aardappelen en komkommers.

Wat te planten in een tuin met een slecht drainagesysteem??

Het advies! Probeer indien mogelijk geen moestuin te planten in gebieden met een slechte afwatering. Een teveel aan vocht leidt tot het verschijnen van phytophthora, rot en vermindert ook de opbrengst aanzienlijk.

Wat te planten in de tuin?Als de grond erg nat is, installeert u best een diep-, storm- of verticaal drainagesysteem. Geen mogelijkheid? Dan selecteren we planten.

Het is vermeldenswaard dat er geen tuingewassen zijn die het hele groeiseizoen van zeer vochtige grond houden. Er zijn planten die tolerant zijn voor matig veel vocht (het water dat tussen de bedden staat is voor niemand geschikt), maar die minimaal 10 uur per dag aan goed zonlicht worden blootgesteld, zoals komkommers en courgettes. En toch is het in dergelijke gebieden beter om een ​​​​bloementuin te regelen, geschikt voor ontscheping: volzhanka, badpak, vergeet-mij-nietje, zubyanka, bergamo, moerasgladiolen, sleutelbloem.

Zodat u niet besluit om op de site te planten, en ongeacht de omstandigheden, weet u, geduld, correcte landbouwtechnologie en doorzettingsvermogen zullen u altijd helpen om uitstekende opbrengsten te behalen.

Hoe een moestuin in het land uit te rusten (video)

Adblock
detector