Geheimen van het kweken van courgette: advies van ervaren zomerbewoners

op de foto courgette geteeld in het land Courgette begon onlangs steeds meer liefde te genieten bij tuinders. Waarom? Ja, want deze groente is slechts een opslagplaats van vitamines en sporenelementen, en het is ook geweldig voor de eerste voeding van baby’s, wat alleen maar bijdraagt ​​aan zijn populariteit..

Dus wat is de juiste manier om courgette te kweken? Laten we het uitzoeken!

Klein beginnen – zaden en zaailingen

Er is een lastige manier om courgette te kweken. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de zaden op te warmen voordat ze ontkiemen. Dus de zaailingen zullen meer in der minne gaan en de productiviteit van planten zal aanzienlijk toenemen. Een overnachting van een zak zaden op een ingeschakelde verwarmingsbatterij is heel geschikt..

courgettezaden op de foto Daarna moeten de korrels enkele uren in warm, maar niet heet water worden geweekt. Wanneer de zaden opgezwollen zijn, moeten ze worden uitgespreid tussen lagen vochtige doek. Het is niet aan te raden om dergelijk los materiaal, zoals kaasdoek, te gebruiken, omdat wendbare wortels er gemakkelijk in verward raken..

Bij kamertemperatuur bereiken ze na drie tot vijf dagen enkele centimeters lang. Het is in dit stadium dat courgettes in de volle grond worden geplant. Draai hiermee niet te strak, anders zullen de lange wortels snel verstrengelen en zal het moeilijk zijn om het ene zaadje van het andere te scheiden zonder schade..

Courgette kweken in een vat is gebruikelijk

De grootte van uw perceel laat u niet toe een groot gebied toe te wijzen voor courgettebedden? Geen probleem. In dergelijke gevallen, onder fans van pompoenplanten, was een van de meest populaire manieren om squash te kweken de constructie van “groene vaten”.

Een vat koken

zo'n vat moet worden genomen voor het kweken van courgetteEen vat voor het kweken van courgette moet een inhoud hebben van minstens tweehonderd liter, en zorg ervoor dat je in het midden een pijp uitrekt die op verschillende plaatsen is doorboord. Het zal worden gebruikt voor het bewateren van courgette. Er moeten verschillende gaten in de bodem van het vat worden gemaakt om overtollig vocht af te voeren..

Let bij het installeren van het vat vooral op de gemiddelde zomertemperaturen in uw omgeving. Is het meer dan dertig graden (Celsius)? Plaats het vat vervolgens aan de noordkant van het terrein, waar het koeler zal zijn. Als wolken niet ongewoon zijn in uw omgeving, plaats deze dan in het zuiden..

Nu kun je beginnen met het vullen van het courgettevat met substraat voor je toekomstige teelt..

Het is gevuld met lagen, die elk een delicatesse zijn voor courgette:

 • Op de bodem wordt een laag kreupelhout van twintig tot dertig centimeter gelegd, die als drainage zal dienen.
 • Vijf tot zes centimeter compost en hetzelfde aantal rotte bladeren van vorig jaar. Boven – een paar centimeter gewone tuinaarde.
 • Vijf centimeter hooi en toppen van elk gewas (idealiter aardappelen). Weer een paar centimeter tuinaarde.
 • Tot slot drie tot vier centimeter van middelzware fractie zaagsel en turf. We vullen het vat af met nog een laag tuinaarde.

Een paar dagen voordat zaden of zaailingen in een vat worden geplant, moet het mengsel sterk worden bevochtigd. Hiervoor is ongeveer tien liter water nodig..

Planten en vertrekken

op de foto courgette gekweekt in een vatVoor het kweken van courgette in een vat, zijn variëteiten als Dlinnoplodny, Apollo F1, Gribovsky 37, Beloplodny, Sosnovsky, Pharaoh het meest geschikt. Het planten van zaailingen in de grond wordt uitgevoerd wanneer het mengsel in het vat voldoende opwarmt. Dit gebeurt meestal in de tweede helft van mei..

Het water geven van planten gebeurt uitsluitend met behulp van een ingebouwde buis. Anders droogt de aarde vaak op of droogt ze uit, en natuurlijk is noch het een noch het ander “niet goed”. De watergift is ongeveer twee liter per struik. Als u in een warme regio woont, kunt u het watervolume iets verhogen..

Voor de succesvolle teelt van courgette in een vat, is het noodzakelijk om de grond tijdig los te maken, overtollige bladeren af ​​te snijden en, indien mogelijk, insecten te helpen bij de bestuiving van bloemen. Het wordt aanbevolen om planten voor de eerste keer per week na het planten in de grond te bemesten..

In tien liter water worden vijf gram superfosfaatextract + tien gram ureum + drie gram ammoniummolybdaat, boorzuur en magnesiumsulfaat verdund. Precies een liter wordt toegepast op één plant van een dergelijke meststof..

Tijdens de vruchtzetting worden standaard complexe meststoffen voor pompoenplanten gebruikt om courgette te voeden. Hun dosering is individueel, meestal aangegeven op de verpakking..

Hoe krijg je een grote oogst courgette??

Ga je courgette in blik, drogen of invriezen? Dan kun je ze veilig al in het stadium van technische rijpheid verzamelen – dertig (soms veertig) dagen na ontkieming. Wil je echter jezelf en je huishouden de hele winter verwennen met verse groenten, dan zul je de oogst moeten uitstellen. Alleen dergelijke courgettes krijgen de karakteristieke kleur van de variëteit, een gladde harde schil, aroma en sappig vruchtvlees..

Pompoenpitten rijpen pas volledig na honderd tot honderdtwintig dagen vanaf het moment dat de eerste scheuten verschijnen (dat wil zeggen in het begin – half september). Het is belangrijk dat de vruchten de hele tijd “aan de wijnstok” blijven tot de oogst van rijpe groenten. Als je alle regels voor het kweken van courgettes volgt, kunnen ze tot de lente op een koele plaats liggen zonder hun oorspronkelijke kwaliteit te verliezen..

Dus wat zijn deze regels??

 • Aan het begin van het seizoen, wanneer de plant zich al voorbereidt op de bloei, is het noodzakelijk om te slaan – om het groeipunt vast te pinnen. Dus op de struik krijg je meer bloemen en dus meer fruit..
 • Na het einde van de bloei moeten alle scheuten met niet gezette vruchten worden verwijderd, zodat de middelen van de plant alleen worden besteed aan het behoud van het werk van de bladeren en het rijpen van groenten. “Lege” wimpers zijn alleen extra consumenten.
 • Eind augustus, toen de vruchten aanzienlijk in omvang toenamen en de karakteristieke dikke kleur van de variëteit begonnen te krijgen, moet de tuinman alle extra bladeren van de struik afsnijden die de zonnestralen blokkeren om toegang te krijgen tot rijpende groenten.
 • Het is raadzaam om wat dicht droog materiaal onder de vruchten te leggen. Het kan schors of gewoon karton zijn. Het beschermt de courgette tegen overmatig vocht (en rot van de bodem), en vermindert ook het risico op het eten van groenten door de belangrijkste nachtjagers op rijp fruit – slakken en slakken..
 • Houd er rekening mee dat u de courgette op tijd moet snijden. Zowel onrijpe als overrijpe vruchten zijn aanzienlijk inferieur in “houdkwaliteit” en smaak aan hun broers die op het juiste moment zijn verzameld.
 • Hoe controleer je of het fruit klaar is om te snijden? Je moet erop kloppen. Een volwassen groente zal een dof geluid produceren dat kenmerkend is voor meloenen en pompoengewassen. Bovendien moet de schil van de vrucht stevig en glad zijn. De schil van een rijpe courgette is vrij moeilijk te krabben met een vingernagel, maar als het je gelukt is, dan is het te vroeg voor de groenten om afscheid te nemen van de struik..

de foto toont de oogst van courgetteZijn uw courgettes klaar om te worden geassembleerd? Prima! Dit betekent dat je het eerste deel van de klus met succes hebt voltooid – het kweken van een overvloedige oogst courgette. Nu moeten ze worden afgesneden. Denk je dat het gemakkelijk is? Het was niet zo. Ook hier gelden regels waardoor je betere resultaten kunt behalen..

Courgette oogsten?

 • Gebruik een goed geslepen mes om het fruit te plukken. Een die groenten gelijkmatig snijdt, zonder schade.
 • Courgette moet een dichte, sappige stengel hebben. Als het droog is, betekent dit dat de groente overrijp is en niet meer geschikt is voor langdurige opslag..
 • Snijd de vrucht niet “in de buurt”, zorg ervoor dat u een deel van de stengel laat – ongeveer vijf centimeter. Na een paar dagen droogt de resulterende “staart” op en wordt een uitstekende barrière voor verschillende soorten infecties..
 • Als je courgette gaat verzenden voor langdurige opslag in een kelder of koelkast, moeten ze natuurlijk worden ontdaan van stof en aarde. Gebruik hiervoor een droog stuk doek. Het wordt sterk afgeraden om de courgette te wassen, omdat water schimmelvorming veroorzaakt..

Problemen en problemen

Soms worden tuinders geconfronteerd met problemen bij de teelt van squash. Bodemsamenstelling, verlichting, temperatuur … Je weet maar nooit wat er niet van eigenzinnige groenten houdt! Dus laten we eens kijken wat voor soort problemen tuiniers het vaakst tegenkomen en hoe we met deze problemen kunnen omgaan.

 • Courgette heeft een hekel aan zure grond. Ze groeien er slecht op, worden vaak ziek en brengen een kleine oogst. Voeg krijtpoeder of houtas toe om de zuurgraad van de grond te verlagen..
 • Als grondwater op een ondiepe diepte onder de site ligt, is het noodzakelijk om een ​​hoog bed voor de courgette te bouwen. Een goede optie zou zijn om ze in een vat te laten groeien..
 • Plant zaailingen (of, meer nog, zaden) alleen in de volle grond als de dreiging van lentevorst voorbij is, sinds de eerste keer dat de temperatuur tot nul graden Celsius daalt, zal de warmteminnende courgette gewoon doodgaan. Als eind mei onverwacht koud weer kwam, bedek het bed dan dringend met folie of agrofibre.
 • Wordt uw site door de wind omwaaid? Bouw een “scherm” voor de courgette – een klein hek dat de planten betrouwbaar kan bedekken.
 • Courgette heeft veel water nodig. Een vierkante meter van het tuinbed moet minimaal twintig liter water bevatten. Let vooral op de temperatuur. Als het water koud is, kan de courgette ziek worden..
 • Overdreven zorgzame (of oogsthongerige?) Tuinders kunnen het vaak overdrijven met het bemesten van courgette, wat ook leidt tot verschillende soorten ziekten, en soms zelfs de dood van de hele tuin.

De regels voor rotatie van gewassen in hetzelfde gebied zijn erg belangrijk voor courgette. Ze groeien bijvoorbeeld niet goed op de grond waar vorig seizoen andere pompoenpitten werden gekweekt (komkommers, pompoen of zelfs de courgette zelf).

Maar op de grond die overblijft van kool, uien, radijs, aardappelen, wortelen, tomaten, erwten of groenten, voelen alle pompoenpitten geweldig aan en brengen ze overvloedige oogsten.

Geheimen van landbouwtechnologie van courgette – video

Adblock
detector