Gedetailleerde instructies voor het kweken van tomaten op een vensterbank in de winter en zomer

tomaten op de vensterbank Wie van ons droomt er niet van verse groenten die niet alleen in het seizoen gegeten kunnen worden? Waarom in de winter naar de supermarkt gaan voor geïmporteerde tomaten die er niet eens naar ruiken als je natuurlijke tomaten op de vensterbank kunt kweken?! Door kamerbloemen te verplaatsen en ruimte vrij te maken voor meerdere potten, zijn geurige en smakelijke tomaten zelfs thuis gemakkelijk te krijgen. Hoe u het op de juiste manier doet, om uw dierbaren het hele jaar door te verwennen met vitamines, zal worden gevraagd door een kleine selectie van praktische tips en aanbevelingen, die we voorstellen om vandaag kennis te maken..

Zaad zaaitijd

De timing van het beginnen met het zaaien van tomatenzaden voor de teelt van vensterbanken heeft niet zulke beperkingen als in het geval van het verkrijgen van zaailingen voor open grond. Het hangt allemaal af van de periode waarvoor de vruchtzetting is gepland: of het een jaarrond “operatie” zal zijn, of inhoudelijk de rijping van het gewas in de winter.

Om het hele jaar door verse groenten te hebben, ongeacht het weer, kunnen zaden in 4 fasen worden geplant: herfstzaaien in oktober en november zorgt voor een winteroogst en planten in februari en maart zorgt voor fruit in de zomer..

Voorbereiding van plantmateriaal

week de zaden in kaliumpermanganaat Tomaten in pot worden op dezelfde manier gekweekt als tuingewassen – door zaailingen. Je kunt je eigen zaden gebruiken, met je eigen handen verzameld van zelfgemaakte tomaten, of je kunt ze in de winkel kopen. Alle zaden moeten echter, ongeacht de oorsprong, eerst worden voorbereid om te worden gezaaid. Voor deze:

 1. Sorteer holle zaden door alles in gezouten water te laten weken (die omhoog komen zijn niet geschikt voor zaailingen).
 2. Desinfecteren door een half uur te laten staan ​​in een oplossing van kaliumpermanganaat.

Om de ontkieming van zaden te versnellen, kunnen ze in een stoffen zak worden gedaan, goed bevochtigd en enkele dagen op een schaal worden bewaard, zodat de zaden opzwellen.

Bodemselectie

zaaigrondBijzondere aandacht moet worden besteed aan het substraat voor het kweken van tomaten op de vensterbank. Het moet los, voedzaam en neutraal van zuurgraad zijn. De eenvoudigste manier is om contact op te nemen met dezelfde winkel waar de zaden zijn gekocht en kant-en-klare speciale grondmengsels voor tomatenzaailingen te kopen. Dit zal vooral belangrijk zijn tijdens het zaaien in de winter, bovendien bevat het opslagland al alle noodzakelijke voedingsstoffen en is het niet nodig om extra componenten toe te voegen.

Als er een wens en mogelijkheid is, kunt u de grond zelf voorbereiden op het kweken van een tomaat op een vensterbank door een van de voorgestelde mengselopties te kiezen, namelijk:

 • 1 aandeel zand en 2 delen tuingrond;
 • humus, turf en graszoden in gelijke delen;
 • 1 aandeel vermiculiet, evenals 4 aandelen graszoden en compost.

De grond uit de tuin of moestuin moet voor gebruik worden ontsmet door deze met kokend water te overgieten of aan te steken in de oven..

Zaaien en voorwaarden scheppen voor zaailingen

zaden zaaienVoor het kweken van tomatenzaailingen kunt u zowel een gewone container als individuele cassettes, kopjes of turftabletten gebruiken. Vul in het eerste geval een ondiepe bak met voedzame grond en bevochtig deze goed. Zaden moeten op enige afstand van elkaar (1-2 cm) worden gelegd, niet meer dan 2 cm dieper, anders zullen ze lang ontkiemen. Daarna met een dun laagje aarde bestrooien en licht aanstampen.

Zaden moeten ontkiemen in een kas, dat wil zeggen dat de container moet worden afgedekt met een deksel of film en op een helder raam moet worden geplaatst. Ventileer de kas regelmatig of maak meerdere kleine gaatjes in de folie om condensvorming te voorkomen. Optimale temperatuuromstandigheden voor zaailingen in dit groeistadium zijn van 22 tot 24 graden Celsius gedurende de dag en onder de 20 graden ‘s nachts..

zorg voor tomatenzaailingen op de vensterbankDe zorg voor zaailingen van kamertomaten bestaat uit de volgende activiteiten:

 • luchten;
 • het verwijderen van het deksel na ontkieming van het zaad;
 • regelmatig water geven;
 • het uitdunnen van te dichte gewassen;
 • extra verlichting met speciale lampen op bewolkte dagen en schaduw van directe stralen op zonnige dagen (de lengte van de daglichturen moet minimaal 13 uur zijn);
 • voeden met een zwakke oplossing van een mineraalcomplex na de vorming van 2 bladeren (ongeveer 20 dagen na het zaaien).

Sterk gegroeide zaailingen kunnen in potten worden gedoken, nadat ze eerder een drainagelaag op de bodem hebben gelegd. De keuze van containers hangt af van de specifieke variëteit:

 • voor dwergtomaten is een volume van 2 liter voldoende;
 • voor middelgrote planten zijn bloempotten van 4 liter geschikt;
 • voor ampel-variëteiten van tomaten zijn potten met een volume van 5 liter nodig.

Verdere verzorging van tomaten in pot

extra verlichting van tomatenOm ervoor te zorgen dat de tomaten op de vensterbank zich goed ontwikkelen en vruchten zetten, moeten ze voor goede verlichting zorgen door de potten op de zuidelijke vensterbanken te plaatsen. Om de twee dagen moeten de bloempotten worden gedraaid zodat de struiken niet eenzijdig groeien en als de zon niet genoeg is, moeten ze worden verlicht.

Het is ook belangrijk om het bewateringsregime te observeren en de grond twee keer per week te bevochtigen. De grond mag niet volledig uitdrogen, anders zullen de eierstokken en vruchten afbrokkelen, maar wateroverlast dreigt ook met rottingsziekten. Na het verplanten naar een vaste plaats, kunt u na 20 dagen beginnen met het voeren van de struiken – gedurende deze tijd passen ze zich aan. Het is voldoende om binnen een maand 3 keer complexe minerale meststoffen toe te passen, anders bestaat het risico dat tomaten in de groei van bladverliezende massa gaan, wat een afname van de opbrengst en pletten van fruit met zich meebrengt.

Het is noodzakelijk om meststoffen op natte grond toe te passen, bij voorkeur de volgende dag na het water geven.

Dwergtomatenrassen hoeven niet te worden geknepen en kousenband, maar bij hogere soorten moet je een steun installeren en een struik vormen in een of twee stengels, en de stiefzonen eruit plukken.

de eerste vruchten rijpenEr zijn nog enkele trucs die de opbrengst van tomaten zullen verhogen, namelijk:

 • wanneer de struiken bloeien, moet u de planten een paar keer voorzichtig schudden – dit draagt ​​bij aan een betere bestuiving en heeft bijgevolg invloed op de hoeveelheid gewas;
 • als er veel eierstok is gevormd, mogen er niet meer dan 6 borstels op elke stengel worden achtergelaten, nadat u de rest hebt geplukt – op deze manier kunt u minder tomaten krijgen, maar ze zullen groter zijn;
 • in variëteiten die ongelijk rijpen, is het beter om te oogsten in het halfrijpe stadium – dan zal de struik meer kracht hebben voor de tomaten die op de takken achterblijven, en de geplukte groenten zullen snel bereiken als ze naast de pot worden neergelegd de vensterbank.

Tomaten beschermen tegen ziekten

tomatenbehandeling voor ziektenEen ander punt waar aandacht aan moet worden besteed, is de bescherming van tomaten in potten tegen ziekten, omdat zelfs binnenomstandigheden hun volledige afwezigheid niet kunnen garanderen. Een van de belangrijkste vijanden van nachtschade is Phytophthora. Om de manifestatie ervan te voorkomen, is het belangrijk om de struiken niet te vullen en het water uit de opvangbak af te tappen. De schimmel verdraagt ​​​​ook geen frisse lucht, dus het is noodzakelijk om de kamer vaker te ventileren..

Als preventieve maatregel kunt u de planten besproeien met een huismiddeltje bereid uit de volgende componenten:

 • 3 liter water;
 • 100 g knoflook (gehakt);
 • 1 g droge kristallen van kaliumpermanganaat.

Tomatenrassen voor binnen

Bij het kiezen van een tomatenras voor het kweken op een vensterbank, moet u vanwege de beperkte ruimte de voorkeur geven aan ondermaatse, vroegrijpe en vruchtbare soorten. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en zullen u in het vroege voorjaar verrassen met smakelijk fruit. Enkele van de meest populaire soorten zijn de volgende tomaten:

 1. Balkon wonder. De hoogte van een dichte, gelijkmatige struik is niet meer dan 60 cm, kleine, ronde, felrode en zoete tomaten rijpen 90 dagen na het zaaien. De massa van één tomaat is niet meer dan 60 g. Van zo’n dwerg kun je tot 2 kg fruit nemen.rang balkon wonder
 2. Eik. De variëteit is niet hybride, vroeg rijpend, licht vertakt, met een struikhoogte van 40 tot 60 cm Ronde tomaten met een gewicht tot 100 g rijpen tegelijkertijd, het vruchtvlees is vlezig, met een lichte zuurheid. Vereist kunstmatige bestuiving bij binnenkweek, maar heeft een hoge weerstand tegen Phytophthora.eiken variëteit
 3. Ruby Ed. Het ras is speciaal ontwikkeld voor het kweken op vensterbanken, balkons en terrassen. De struiken zijn compact, tot 50 cm hoog. Kleine vruchten met een gewicht van 20 tot 50 g hebben een zoete smaak en een rijke rode kleur.Robijnrode variëteit
 4. Witte vulling. Struiken tot 70 cm hoog groeien zowel in het open veld als in een pot even goed. De vruchten rijpen in 85 dagen, ze zijn groot genoeg (tot 130 g), rond, rood met een lichte witte tint. De pulp is sappig, met zuurheid, de schil is dicht.kwaliteit witte vulling
 5. Roodkapje. Hoogproductieve variëteit tot 70 cm hoog met dikke stelen. Rood-oranje vruchten wegen 70 g, het vruchtvlees is sappig, zoet en zuur.Roodkapje variëteit
 6. Leopold. Ultra rijpe variëteit 70 cm hoog. Vruchten zijn dof rood, met een gewicht van ongeveer 100 g.variëteit leopold

En om niet alleen in de lente, maar ook tot het nieuwe jaar verse groenten te hebben, kunt u grotere (tot 1 m hoogte) hybride variëteiten van cherrytomaatjes planten. Op de vensterbank nemen ze meer ruimte in beslag en hebben ze vorm en kousenbanden nodig, maar ze zullen vóór de winter hun vruchten afwerpen.Cherry-tomaten

Enkele van de nieuwe, maar al populaire hybriden zijn dergelijke kersenrassen: Ira F1, Liza F1, Maxik F1, Likopa F1. Kleine maar heerlijke rode of gele tomaten groeien in hele trossen en rijpen snel.

Het is beter om potten met kersen voor de zomerperiode naar de straat of naar het balkon te brengen, en niet te vergeten om ze met een koude klik mee naar huis te nemen.

Het kweken van een tomaat op een vensterbank is een opwindende activiteit die je niet alleen helpt om de lange winterdagen door te komen, maar ook om je dieet te voorzien van vitamines. Plant en eet voor de gezondheid!

Video-aanbevelingen voor het kweken van tomaten op een vensterbank

Adblock
detector