Fruitbomen planten in het voorjaar vereist voorbereiding

Lente aanplant van een fruitboom jonge boom Elke tuinier wil zijn tuin gezond, mooi en overvloedig vruchtbaar zien. De sleutel tot een goede groei, weelderige bloei en oogst is het correct planten van fruitbomen in het voorjaar..

Helaas neemt de eigenaar van de site deze procedure niet altijd verantwoordelijk op, kiest hij de eerste beschikbare plaats voor de boom, organiseert hij op de een of andere manier een plantgat of plaatst hij zaailingen te vaak, zonder rekening te houden met hun groei. In dit geval hoeft u niet te wachten op vroege vruchtvorming en een goede oogst. Hoe en wanneer fruitboomzaailingen in het voorjaar planten? Zijn er geheimen waardoor planten sneller wortel schieten en beginnen te groeien??

Data van het planten van zaailingen van fruitbomen in de lente

Allereerst is het de moeite waard om de timing van het planten te verduidelijken. In de literatuur wordt vaak aangegeven dat herfstaanplant de voorkeur heeft voor boomzaailingen, echter moet er rekening mee worden gehouden dat dit advies geldt voor de zuidelijke regio’s..

In de omstandigheden van een lange warme herfst hebben winterharde bomen en struiken tijd om te acclimatiseren en wortel te schieten, de winter goed genoeg te verdragen en vanaf het vroege voorjaar te beginnen te groeien. Hoe noordelijker de tuin ligt, hoe groter de kans op bevriezing van bomen..

Daarom wordt in de noordelijke regio’s het planten van fruitbomen vaker in het voorjaar ondernomen. Tegelijkertijd is het mogelijk om zaailingen van zelfs de meest thermofiele gewassen te behouden en ook om planten met een open wortelstelsel met succes in de grond over te brengen. Toegegeven, deze landing heeft één functie. Het moet zo vroeg mogelijk worden uitgevoerd, zodat de zaailing het begin van het groeiseizoen in de grond op zijn vaste verblijfplaats ontmoet. Nog steeds “slapende” bomen zijn niet gevoelig voor actieve zon en mogelijke vorst.

Een zaailing planten met een gesloten wortelstelsel Wanneer fruitbomen en struiken planten waarvan het blad al in het voorjaar is verschenen? Inderdaad, vandaag, op de voorjaarsverkoop, kun je plantmateriaal kopen met reeds geopende knoppen en zelfs bladeren. Zulke struiken en bomen kunnen niet wachten. Maar je kunt ze het beste afgeven:

  • met het begin van stabiele hitte, wanneer er geen gevaar is voor bevriezing van de scheuten en het wortelstelsel, vooral ‘s nachts;
  • bij bewolkt weer, wanneer er minder kans is op zonnebrand op de nieren en gebladerte, niet gebruikt om direct in de zon te staan.

De specifieke data voor het planten van fruitbomen en struikzaailingen in het voorjaar zijn afhankelijk van de klimatologische en weerskenmerken van de regio, de samenstelling van de bodem en de locatie van de locatie. In de laaglanden is het smelten van sneeuw in de regel minder actief, de grond droogt slechter uit, waardoor de landing wordt vertraagd.

Zaailingen voorbereiden om te plantenOngeacht de tijd voor het planten van zaailingen van fruitbomen in de lente, de voorbereidingen voor het werk beginnen in de herfst, het vooraf kiezen van een plaats voor planten en het voorbereiden van plantgaten.

Beplantingsplan voor fruitbomen en struiken op de site

Wanneer u op zoek bent naar een plek voor een toekomstige boomgaard, moet u onthouden dat het voor planten uiterst belangrijk is, niet alleen bodemvruchtbaarheid en watergift, maar ook verlichting. Voor jonge planten wordt de locatie zo gekozen dat de zaailingen minstens een halve dag aan licht worden blootgesteld. Tegelijkertijd is het voor onvolgroeide bomen noodzakelijk om te zorgen voor bescherming tegen de koude wind..

Voor vroege acclimatisatie wordt geadviseerd fruitplanten te planten zoals ze in de kwekerij groeiden. Het is mogelijk om de oriëntatie van de boom op de windstreken te bepalen, vanaf de leeftijd van twee langs de lengte van de zijscheuten. Aan de zuidkant zijn ze meestal beter ontwikkeld dan aan de noordkant..

Maar hoe plant je een zaailing van een fruitboom in de lente als een driejarige of oudere plant met een asymmetrische kroon uit de kwekerij wordt gehaald? In dit geval is het handiger om het zo in te zetten dat de korte takken naar het zuiden gericht zijn. Na enkele jaren zal, rekening houdend met correctief snoeien, de kroon uniform en correct worden.

Bij het beheersen van een nieuwe site maken beginnende zomerbewoners vaak een ernstige fout. Bij het planten van fruitbomen in het voorjaar houden ze er geen rekening mee dat de hoogte, breedte van de kroon en de kenmerken van landbouwtechnologie in de geplante soorten heel verschillend kunnen zijn. De jonge tuin ziet er verzorgd uit en groeit vriendschappelijk, maar na een paar jaar wordt ontdekt dat een grote peer de ondermaatse zuilvormige appelbomen volledig overschaduwt, en bessenstruiken zijn niet zichtbaar onder de kersenkronen.

Al in de planfase wordt de exacte indeling van de bomen bepaald. De gezondheid van de planten en de oogst die ze opleveren zal vervolgens afhangen van dit plan..

Hoe de minimale afstand tussen fruitbomen te bepalen bij het planten??

Bij het planten van fruitbomen is het belangrijk om afstand te houden.Bij het meten van de afstand tussen zaailingen worden ze geleid door de totale waarde van de hoogte van aangrenzende volwassen bomen. Een vruchtdragende kers bereikt bijvoorbeeld een hoogte van drie meter, wat betekent dat er minimaal zes meter moet zijn tussen naburige bomen van dezelfde soort en variëteit. Dit schept alle voorwaarden voor ontwikkeling, met als resultaat:

  • de kronen van volwassen bomen zullen elkaar niet overlappen of in de schaduw stellen;
  • niets zal de bestuiving van bloeiende bomen, de groei en het gieten van fruit belemmeren;
  • veel gemakkelijker om voor het gewas en de oogst te zorgen.

Bovendien wordt met een dergelijke aanplant van fruitbomen en struiken op het terrein het risico op infectie van de tuin met schimmelinfecties en insectenschade aanzienlijk verminderd..

Hoe fruitboomzaailingen in het voorjaar te planten??

Het is niet voldoende om hoogwaardig plantmateriaal te kopen. Elke zaailing kan sterven als de voorbereiding voor het planten “slordig” is uitgevoerd. De aanplant van fruitbomen die voor de lente is gepland, suggereert dat de gaten ervoor in de herfst zullen worden gelegd. Als dit niet kan en de zomerbewoner in de lente een schop neemt, moeten er minstens twee weken verstrijken vanaf het moment dat het gat wordt gelegd tot aan de wortels van de boom..

Een put voorbereiden voor een zaailingTwee- of driejarige appelbomen, peren, pruimen en ander steenfruit verschillen weinig in grootte, dus er wordt een gat onder gegraven met een diameter van minstens 80 cm en dezelfde diepte. Bij het planten van een plant met een gesloten wortelstelsel is het handig om te focussen op de grootte van de container, waardoor het gat 15-20 cm breder en dieper wordt.

Om een ​​nieuwe tuinbewoner vast te binden, wordt er meteen een stevige ondersteuning in de bodem van de put gedreven, waardoor de plant de komende jaren verticaal blijft staan.

Vreemd genoeg begint de zorg voor een fruitboom niet na het planten, maar ervoor met het bemesten en voorbereiden van de grond waarin de zaailing zal vallen. In de herfst kan verse mest in de put worden gebracht, die in de winter zal verpletteren en geen brandend effect zal hebben op de wortels van de boom. Als de grond op de site te zuur is, is het kalk of gemengd met dolomietmeel. Indien nodig wordt te dichte grond gemengd met zand en wordt vruchtbare zwarte grond toegevoegd aan de zandige leem.

Zodat tijdens het planten in het voorjaar de fruitboomzaailing niet in contact komt met de ingebrachte mest of korrelige middelen, wordt een laag kunstmest bestrooid met een kleine hoeveelheid vruchtbare grond.

De zaailing uitlijnen op de hoogte van de wortelHoe worden fruitbomen in het voorjaar in voorbereide kuilen geplant? Stap voor stap uitvoering:

  1. De wortels van planten met een open wortelstelsel worden rechtgetrokken, indien nodig worden ze een nacht geweekt om de toon in de verwelkte gebieden te herstellen..
  2. Op een kegel van vruchtbare grond wordt de zaailing zo geïnstalleerd dat de wortels vrij in het gat liggen en de wortelhals zich vijf centimeter boven het grondoppervlak bevindt. U kunt de juiste installatie van de zaailing controleren met een schop..
  3. De boom wordt besprenkeld met aarde, waardoor holtes tussen de wortels en onder de stam worden vermeden.

Het planten van een zaailing met een gesloten wortelstelsel is veel eenvoudiger. Je hoeft alleen maar een bevochtigde aarden klomp in het gat te doen, het niveau van de nek te controleren en de holtes met een substraat te bestrooien. Aan het einde van de procedure moeten jonge bomen en struiken worden bewaterd.

De plaats van de telg mag niet bedekt zijn met aarde.Een video over het planten van zaailingen van fruitbomen in het voorjaar zal u helpen om zelfstandig de fijne kneepjes van het proces te begrijpen. Zorgvuldige aandacht voor de behoeften van de plant en een zorgvuldige voorbereiding zorgen ervoor dat de opgedane theoretische kennis in de praktijk van pas komt..

Regels voor het planten van zaailingen – video

Adblock
detector