gekweekte struik in het land Framboos is een zelfbestuivende, meerjarige struik, geliefd bij veel tuinders, met aromatische, gezonde en smakelijke bessen.

Luchtdeel van de plant:

 • jonge twijgen die deze zomer zijn gegroeid;
 • scheuten met dichte, stijve schors, het tweede levensjaar, het is op hen dat de bessen worden gevormd.

Ondergronds deel:

 • wortelstelsel met daarop gevormde knoppen, waaruit later scheuten groeien – nakomelingen;
 • deel van de stam onder het grondniveau met gevormde knoppen. De takken die uit dergelijke knoppen komen, zijn vervangende scheuten;
 • adventieve wortels.

Verwijzing! Frambozenbessen bevatten verschillende actieve componenten: fructose, glucose, vezels, pectines, kleurstoffen en tannines, B-vitamines, caroteen, kalium- en koperzouten, fytosterol, β-sitosterol. En er zijn ook zuren: mierenzuur, citroenzuur, salicylzuur, foliumzuur, appelzuur. Door zo’n rijke samenstelling hebben de bessen uitgesproken antiseptische en antipyretische eigenschappen..

Lees ook het artikel over de frambozenboom!

Landbouwtechnologie voor het kweken van frambozen

Op de foto het wortelstelsel van frambozen Correcte landbouwtechnologie voor het telen van frambozen omvat niet alleen de directe teelt van planten, maar ook de keuze van een locatie voor een framboos, voorbereiding van grond, zaailingen en zaden, de keuze van de beste meststoffen voor een bepaald gewas en, natuurlijk, de naleving van het irrigatieregime.

Locatievoorbereiding

Belangrijk! Zowel droge hooggelegen gebieden als plaatsen met te veel bodemvocht (laagland, ravijnen) zijn niet geschikt voor frambozen. In zowel het eerste als het tweede geval lijden de planten aan verschillende ziektes, waardoor de opbrengst aanzienlijk vermindert. Deze cultuur groeit goed, ontwikkelt zich en draagt ​​vrucht op lichte en matig doorlatende leem, maar ook op zandige leemgronden met een toevoer van humus, water en minerale elementen..

De locatie en kenmerken van de site zijn belangrijke factoren waar tuinders op moeten letten om de opbrengst te verhogen bij het kweken van frambozen:

 • allereerst moet de plaats onder de frambozenboom goed geventileerd zijn, maar niet openstaan ​​voor alle wind. Het is raadzaam om een ​​plaats te kiezen in de hoek van de tuin of waar de struiken aan één kant worden afgesloten door een hek of een soort muur, hier is echter een waarschuwing – de struiken worden niet dichter dan 50 cm geplant tot eenzijdige bescherming (muur, schutting). In dit geval worden de planten vrij geblazen door luchtmassa’s en hebben ze tegelijkertijd geen last van sterke windstoten;
 • bij het plannen van een frambozenplant raden landbouwtechnici aan om rijen struiken te plaatsen van de noordoostkant naar het zuidwesten of van het noorden naar het zuiden;
 • schaduw en gebrek aan verlichting, bijvoorbeeld bij het planten in de gangpaden van bomen, is ook geen goede zaak, omdat onder dergelijke omstandigheden jonge takken (vervangende scheuten en nakomelingen) extreem uitgerekt zijn tot groei, waardoor vruchtdragende takken in de schaduw worden gesteld. Dienovereenkomstig is de groeiperiode, evenals het groeiseizoen, aanzienlijk vertraagd en heeft de plant geen tijd om zich volledig voor te bereiden op het koude weer, daarnaast neemt het risico op ziekten toe;

Het advies! Ervaren hoveniers adviseren om rijen frambozen te planten langs de paden in de voortuin of bij de poort. Hier is het in de regel altijd voldoende licht en is er meer zorg voor frambozen vanwege het feit dat de planten constant “in zicht” zijn.

aarde graven voor frambozenDe grond. Voordat frambozen worden geplant, omvat de voorbereiding van de grond graven, losmaken en tijdige bemesting:

 • het geselecteerde gebied wordt gegraven tot een diepte van 32 cm (gemiddelde lengte van de schopbajonet) of iets meer;
 • onkruid wordt verwijderd;
 • meststoffen worden aangebracht – op een perceel van 3 m² wordt een mengsel van 12 kg humus, 80 g kalium en 170 g superfosfaat bereid;
 • de aarde wordt weer opgegraven en dan losgemaakt;
 • greppels of gaten voor struiken worden voorbereid. Het plantpatroon kan verschillen, deze indicator is afhankelijk van de geselecteerde variëteit en de opstelling van de rijen (een of meerdere parallel aan elkaar) – 2,5 × 0,5 m, 1,8 × 0,7 m.

Lees: remontante framboos – verzorging en teelt.

Frambozen kweken uit zaden

Belangrijk! Bij het kweken van frambozen uit zaden moet er rekening mee worden gehouden dat niet meer dan 50% van al het geplante materiaal zal ontkiemen en dat de kenmerken van de resulterende planten aanzienlijk kunnen verschillen van de ouderplanten. In de regel wordt deze methode door veredelaars gebruikt om nieuwe rassen te ontwikkelen..

Zaad ontvangen

 1. Om zaad van hoge kwaliteit te verkrijgen en daardoor de kieming te vergroten, is het noodzakelijk om alleen rijpe, en nog beter overrijpe bessen te selecteren.
 2. Knijp voorzichtig het sap uit de bessen; gebruik hiervoor een fijne zeef.
 3. Doe de resulterende pulp in een bak en giet koud water. Mengen. Daarna drijven de dummy-zaden omhoog, ze kunnen veilig worden weggegooid. Herhaal de procedure 5 keer.
 4. Droog de zaden op een warme, geventileerde plaats. In dit geval moet ervoor worden gezorgd dat er geen direct zonlicht op het zaad valt..

Zaden planten

 1. De technologie van het kweken van frambozen uit zaden hangt af van de zaaitijd, d.w.z. in het voor- of najaar:
  • herfst – het zaaien wordt uitgevoerd in de volle grond, de zaaidiepte is 2 cm, de zaden zijn bedekt met een mengsel van zand en humus, de componenten worden in gelijke hoeveelheden genomen;
  • lente – de beste resultaten worden verkregen door voorlopige ontkieming van zaden in een conventionele zaailingcontainer. Het bodemsubstraat wordt bereid uit zand, tuingrond en veen, alle componenten moeten in een verhouding van 1: 1 zijn. Zaaidiepte in een bak is 4-6 mm. Verder wordt regelmatig water gegeven 1 keer in 4 dagen en eenmaal per decennium bemesting met een ureumoplossing..
  1. Het planten van zaailingen die thuis in de volle grond zijn gekiemd, wordt uitgevoerd in voorbereide grond, volgens het gebruikelijke schema.

  Het advies! Wil je goede oogsten krijgen maar in een noordelijke regio wonen met koude, korte zomers? – Probeer frambozen in een kas te kweken. Met een dergelijke techniek kunt u het ideale temperatuurregime voor deze cultuur zo dicht mogelijk benaderen..

  Frambozenzaailingen in potten

  Frambozen kweken volgens de Sobolev-methode

  Het belangrijkste verschil tussen het kweken van frambozen volgens de Sobolev-methode, van de traditionele methode, is het snoeien van takken, wat in twee fasen gebeurt:

  1. Lente (eind mei) – de toppen van de takken van vorig jaar, met name zij- en centrale scheuten, worden 5-14 cm gesneden.Deze procedure draagt ​​​​bij aan de vorming van een groter aantal steeltjes, een toename van de opbrengst en een aanzienlijke verlenging van de vruchtperiode.
  2. Herfst – de toppen worden bijgesneden tot een goed ontwikkelde knop (ongeveer 8-14 cm) in de ontkiemde scheuten van het eerste jaar, de lengte van de trim hangt af van de variëteit.

  Een dergelijke agrotechnische techniek draagt ​​bij aan de vorming van een struik, vergemakkelijkt de verzorging en verbetert de groei van de resterende takken. En wat belangrijk is, op de getrimde scheuten worden extra knoppen wakker, waaruit zijtakken (zijtakken) worden gevormd.

  Frambozen snoeien volgens de Sobolev methode

  Hoe frambozen op de juiste manier te kweken volgens de Sobolev-methode – tips en nuances

  Tuinders zijn vaak geïnteresseerd in vragen: hoe frambozen op de juiste manier te kweken volgens de Sobolev-methode? Welke moeilijkheden en nuances kunnen zich voordoen bij deze methode om frambozen te kweken? Wat en wanneer te doen, en wat niet categorisch??

  En dus, in volgorde – tips en trucs:

  1. De eerste, lentesnoei – tijdigheid, dat is het belangrijkste woord in deze procedure. De beste tijd is de laatste dagen van mei, de toppen van de scheuten worden afgesneden, waarvan de hoogte varieert van een halve meter tot een meter. Gedurende de periode die resteert voor het koude weer, zullen 4-6 bovenste overgebleven knoppen ontwaken en zich ontwikkelen tot zijscheuten, en wat erg belangrijk is, de knoppen die op de zijtakken verschijnen, zullen ook tijd hebben om te rijpen en zich voor te bereiden op de winter.
  2. Een variëteit selecteren – u moet zich ervan bewust zijn dat de methode in de eerste plaats is ontworpen voor:
   • variëteiten met een laag vermogen om te schieten;
   • 3-4 jaar oude planten;
   • senescent, met lage vorming van scheuten, planten.

   Rassen met intensieve groei van een groot aantal uitlopers en vervangende scheuten, voordat de Sobolev-methode wordt gebruikt, moeten aanzienlijk worden uitgedund. De verdikking van de struiken vermindert de effectiviteit van de methode aanzienlijk en draagt ​​bij aan de ontwikkeling van ziekten zoals rot en paarse vlek, evenals schade aan planten door stengelgalmug en frambozenvliegen..

   frambozenkousenband voor de winter

   Basisregels voor het verzorgen van frambozen volgens Sobolev:

   1. Ondanks het feit dat de cultuur de voorkeur geeft aan vochtige grond, is overmatige wateroverlast onaanvaardbaar, omdat dit leidt tot rotting van het wortelstelsel, het verschijnen van ziekten en het uitrekken van takken in groei. Om de benodigde waterhuishouding te behouden, wordt mulchen uitgevoerd met verse paarden- of koeienmest. Een laag mulch van 15 cm dik, verdeeld over de grond nabij de frambozenstruiken, vormt na morsen met water een dichte korst die perfect vocht vasthoudt en na verloop van tijd ontleedt, dient als een uitstekende meststof voor de plant.

   Het advies! Als het niet mogelijk is om mest te kopen, kan mulchen worden gedaan met turf, schaafsel, zaagsel of compost..

   1. In het voorjaar en de vroege zomer moet de grond onder de frambozenboom worden losgemaakt. Dit moet heel voorzichtig gebeuren, waarbij u de grondlaag aanraakt tot een diepte van niet meer dan 3 cm, anders kunt u het wortelstelsel en jonge, delicate groei beschadigen.
   2. In de herfst, voor de overwintering, worden alle planten op de grond gebogen (de afstand van de takken tot de grond is 40 cm), vastgezet met houten katapulten en bedekt met afdekmateriaal.
   3. Om de 2-3 jaar is het noodzakelijk om topdressing op de grond aan te brengen; humus, mest en minerale meststoffen zijn het meest geschikt voor deze doeleinden. Wanneer gecombineerd, d.w.z. gelijktijdige toediening van organische en minerale meststoffen, landbouwtechnici adviseren om de doses van beide te halveren, per 1 m² – 3 g stikstof, 1,6 kg mest, 4 g kalium en 3 g fosfor.

   Lees ook het artikel: frambozen in het voorjaar goed snoeien (schema)

   Geheimen van het kweken van frambozen in het land – video