Aardappelen van verschillende rassen Niet iedereen weet dat er in de wereld enorm veel aardappelrassen worden geteeld. Er zijn exotische soorten met ongewone smaken. We kunnen ons geen vakantie en een gewoon familiediner voorstellen zonder een aardappelgerecht: aardappelpuree, gebakken, gestoofd, gevuld, met champignons. Het is gewoon onmogelijk om alle gerechten met deze knolgewas op te noemen. Laten we verder gaan met het verkennen van de meest populaire soorten. We zullen aardappelrassen, foto en beschrijving bestuderen.

Elke naam heeft zijn eigen smaak en bereidingswijze, wat voor de leek moeilijk te geloven is. Maar ervaren huisvrouwen zijn goed thuis in aardappelen en weten welke geschikt is voor aardappelpuree en welke voor aardappelen in “uniformen”. Daarom presenteren we ter beoordeling de meest “populaire” soorten aardappelen, hun foto’s en beschrijving.

Let bij het kiezen op opslag en weerstand tegen extreme temperaturen, ziekten!

Rode Scarlett

Red Scarlet-variëteit Nederlandse veredelaars hebben geweldig werk geleverd en een ongelooflijke aardappelvariëteit ontwikkeld – Red Scarlett. Het behoort tot de vroegrijpe, lage plant, de bloemen zijn roodviolet. Hoge opbrengst, maar vaak zijn de grootte en hoeveelheid wortelgewassen afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Aardappelknollen zijn langwerpig, zelfs tot 150 gram. Culinaire experts merken de weerstand van de cultuur tegen beschadiging op en na warmtebehandeling veranderen de knollen niet van kleur. Tuinders houden van deze variëteit vanwege zijn gemakkelijke tolerantie voor droogte, weerstand tegen verschillende schimmels, ziekten.

Sineglazka-aardappelen

Sineglazka-aardappelenDe favoriete variëteit van tuiniers en pretentieloze bewaaraardappelen “Sineglazka” neemt stevig een leidende plaats in in populariteit onder ervaren zomerbewoners. Door vroege knolvorming (tijdens de bloei) kunnen tuinders na 40 dagen jonge aardappelen proeven. In de context van de knollen zijn wit, de cultuur dankt zijn naam aan de blauwe ogen, die in de lente beginnen te ontkiemen. De oogst is altijd constant rijk, van honderd vierkante meter tot 500 kg. De bloemen zijn lichtblauw, grote ovale knollen. De variëteit wordt niet lang bewaard, maar heeft een uitstekende smaak. Bestand tegen schurft, Phytophthora, bacteriële rot.

Aardappelen “Nevsky”

Aardappelen NevskiDegenen die graag vroege jonge aardappelen eten, zullen het goed doen met Nevsky-aardappelen. Al op de 40e dag na het planten bevalt de cultuur met een gekookt en smakelijk product. Dichte toppen, witte bloemen. Knollen zijn ovaal, lichtgele schil, romig vruchtvlees. Goede opslageigenschappen, zelfs bij zeer lage temperaturen. Bij het planten moet er rekening mee worden gehouden dat de grond goed moet worden opgewarmd, de knollen heel zijn en zonder afgebroken scheuten. Het ras is resistent tegen ziekten en virussen. Met de juiste bodembehandeling met kunstmest zullen aardappelen een overvloedige oogst opleveren..

Aardappelen “Lasunok”

Lasunok aardappelenPittige smaak, weerstand tegen ziekten, extreme temperaturen worden onderscheiden door Lasunok-aardappelen, gefokt door Wit-Russische fokkers. Productiviteit – 650 centners per hectare, uitstekende verteerbaarheid. Huisvrouwen kiezen deze variëteit voor aardappelpuree, frituren, stoven en andere favoriete gerechten. Gekweekt op industriële schaal, omdat het gemakkelijk kan worden opgeslagen en met succes over lange afstanden kan worden getransporteerd. De schil is lichtgeel, de knollen zijn langwerpig, wit in de doorsnede. Bemesting van de grond, het belangrijkste is om het niet te overdrijven met bemesting. De toppen beginnen dicht te ontkiemen en “nemen” kracht van de wortels, wat leidt tot het verschijnen van kleine vruchten. Periodiek water geven, rooien, bestrijding van plagen en ziekten leiden tot één resultaat – de tuinman krijgt een royale oogst.

Rocco-aardappelen

Rocco-aardappelenMooie uiterlijke en zeer smakelijke cultivar, verkregen door selectie door Nederlandse specialisten, de Rocco-aardappelen werpen begin augustus hun vruchten af. Deze unieke variëteit werd 20 jaar geleden in Rusland gekweekt. De cultuur heeft goed wortel geschoten in onze klimaatzone. Slechts twee decennia oud en een heerlijk product is nu in elke markt te zien. De kleur van de bloemen is roodviolet. De knolgewas is ovaal van vorm, met een rode schil. Opmerkelijk is dat de knollen van dit ras altijd de juiste vorm hebben zonder afschilfering en kromming. Maximaal gewicht -120 gram. De toppen zijn resistent tegen Phytophthora, virussen, schurft en droogte. De voordelen van “Rocco” kunnen ook worden toegeschreven aan een goede houdbaarheid en vriendelijkheid voor het milieu, wat het behoud van het gewas tijdens langdurige opslag en transport garandeert. Vanwege de weerstand tegen transport en houdbaarheid wordt het ras op industriële schaal geteeld en “wacht” het op de koper in de schappen van alle winkels en markten.

Rosara aardappelen

Rosar-variëteitDit type heeft een unieke smaak, geschikt voor het bereiden van verschillende gerechten. Het aardappelras Rosara is veredeld door Duitse veredelaars. Er zijn 12-15 knollen van één struik, het gewicht van één vrucht bereikt 115 gram. 65-70 dagen zijn voldoende voor de vorming van het gewas. Het ras is resistent tegen schimmels, ziekten, aardappelkreeften, nematoden, schurft. Verdraagt ​​gemakkelijk lage temperaturen, wat zorgt voor een rijke oogst in een koele klimaatzone. Een goede bewaring maakt het mogelijk om Rosara aardappelen op industriële schaal te telen en te transporteren naar verschillende landen. Vruchten met rode schil, langwerpig, uitstekende smaak. Regen, droogte, koude temperaturen hebben geen invloed op de variëteit, wat een garantie is voor een hoge opbrengst.

Rivièra aardappelen

Rivièra aardappelenDe lichtgele ovale knollen van de Riviera-aardappelen zijn vroege rassen en leveren 40 dagen na het planten op. Door zijn overvloedige vruchtvorming behoort hij tot de tafelvariëteiten. Het heeft altijd een mooie presentatie en een uitstekende smaak. Goed te bewaren, maar aangezien dit een vroege variëteit is, telen tuinders geen gewas voor consumptie in de winter. De cultuur is bestand tegen droogte, lage temperaturen, regen, ziekten, virussen. Ook hoge weerstand tegen aardappelkanker, nematoden, schurft. De variëteit wordt gekweekt in de zuidelijke regio’s, bloeit niet. De plant heeft een hoge stengel, de ogen van de knollen zijn klein.

Het wordt ten strengste afgeraden om vroege variëteiten met chemicaliën te behandelen.!!!

Aardappelen “Picasso”

Picasso variëteitMedium late variëteit, na het planten, levert ze 125-140 dagen op. De aardappel “Picasso” is veredeld door Nederlandse veredelaars. Verwijst naar een hoogproductieve soort, gele schil, roze ogen. Wortelgewassen zijn groot, uitstekende smaak. Het wordt niet alleen door tuinders gekweekt, maar ook op industriële schaal. Het is perfect opgeslagen, verdraagt ​​​​gemakkelijk hoge en lage temperaturen, droogte, regen. Picasso-aardappelen zijn resistent tegen ziekten, virussen, schurft, Phytophthora. De belangrijkste teeltgebieden zijn de Central Black Earth-regio’s. Van één hectare worden tot 570 kwintalen aardappelen geoogst. Deze variëteit “geeft de voorkeur aan” frequente bemesting.

Bovenstaande aardappelrassen zijn het populairst. Elk van hen heeft

  • goede smaak,
  • rijkdom,
  • weerstand tegen virussen, ziekten.
  • tolereert gemakkelijk temperatuurveranderingen;
  • wortelt goed in verschillende klimatologische omstandigheden van Rusland;
  • bestand tegen langdurige opslag;
  • gemakkelijk transport over lange afstanden over;.

Lage temperatuur, droogte, hoge luchtvochtigheid tijdens de teelt hebben geen invloed op de opbrengst. Kies naar uw smaak en plant uw favoriete aardappelen in uw bedden. Tegenwoordig is het vinden van een elite of zeldzame variëteit geen probleem. Het enige wat je van een tuinman nodig hebt, is hard werken en de oogst zal geweldig zijn!

Video: “De beste soorten aardappelen”