Druiven kunnen besmet zijn met ongedierte De wijngaard trekt de aandacht van tientallen plagen. Over de hele wereld zijn er ongeveer 800 soorten insecten die het gewas van dit gewas kunnen schaden. Bovendien lijden niet alleen bessen, maar ook wortels, meerjarige en groene scheuten, bloeiwijzen en bladeren..

Zonder een goed gebouwd gewasbeschermingssysteem, preventieve en therapeutische behandeling van druiven tegen ziekten en plagen, bestaat het risico om 30 tot 50% van de oogst te verliezen, en sommige vijanden van dit gewas kunnen de plantage volledig vernietigen.

Druivenmijten en methoden om ermee om te gaan

Mijt beschadigde druiven De meest voorkomende plagen van druiven over de hele wereld zijn talloze soorten mijten, die, zich voedend met de sappen van de groene delen van de plant, de wijngaard verzwakken. Met de algemene schadelijkheid worden insecten geïsoleerd die de grootste schade aan de knoppen en bladeren van druiven veroorzaken.

Als u de reproductie van insecten niet op tijd stopt en geen methoden gebruikt om druivenmijten te bestrijden, heeft hun vitale activiteit een negatieve invloed op de rijping van scheuten, de kwaliteit en kwantiteit van bessen, en kunnen kolonies bacteriën en schimmels zich ontwikkelen op de aangetaste delen van de plant, inclusief ziekteverwekkers van ernstige ziekten als meeldauw en meeldauw.

Beschadigde wijnbladerenVrouwtjes die overwinteren op onkruid of in de knoppen beginnen te voeden en eieren te leggen in de lente, al bij een temperatuur van ongeveer 7-8 ° C. Als gevolg hiervan zijn de beginselen van bloeiwijzen en scheuten beschadigd, zijn de gevormde borstels kleiner dan vóór de tekenlaesie en is de groei zwakker. Als een teek de knoppen infecteert, worden ze rood, worden dicht en verkruimelen.

De schade van het insect, dat 6 tot 11 generaties per seizoen geeft, neemt toe in de zomermaanden, wanneer de jeuk van de druif zich voedt met de sappen van het groene deel van de struik.

Sporen van de aanwezigheid van het ongedierte zien eruit als vervorming van de buitenkant van de plaat, het verschijnen van merkbare knobbeltjes erop, die overeenkomen met kleine depressies bedekt met een stapel vergelijkbaar met vilt of spinnenwebben.

Hoe sterker de schade aan het blad, hoe zwakker de stofwisselingsprocessen in de weefsels. Als er geen dringende maatregelen worden genomen om jeuk te bestrijden, komen de vilten vlekken op de achterkant van de bladeren samen, rolt de bladplaat op en valt praktisch uit het fotosyntheseproces. Het blad verzwakt en verdroogt. Soms verschijnen er rijpingsborstels onder de vilten hoes..

Toestand van het gebladerte na infectie met druivenjeukAls de teek zich aan het begin van het seizoen op de onderste laag van de wijnstok nestelt, kan deze zich zonder de juiste controle verspreiden naar jongere scheuten. De verspreiding van de teek wordt vergemakkelijkt door droog warm weer, windvlagen, van zieke delen van de plant tot gezonde insecten tijdens het snoeien, planten of enten. Om het risico van oogstverlies door druivenmijten tot een minimum te beperken, moeten methoden om met deze plaag om te gaan landbouwtechnieken en besproeiing met moderne insecticiden en acariciden omvatten..

In de winter verzwakte of bevroren scheuten moeten worden verwijderd. In de herfst of het vroege voorjaar, wanneer de druivenknoppen nog niet beginnen te groeien, worden de wijnstok en mogelijke plaatsen van ophoping van jeuk behandeld met een 2% DNOC-oplossing. Een 3% nitrafenoplossing is effectief tegen vrouwelijke teken in winterslaap. Omdat insecten vaak worden verborgen door de gevormde viltlaag, wordt speciale aandacht besteed aan de achterkant van de bladeren bij de behandeling van druiven tegen ziekten en plagen..

Een reeds lang bewezen maatregel ter bestrijding van jeuk aan druiven wordt beschouwd als een tweevoudige behandeling van aanplant met zwavelpreparaten. Het is belangrijk dat de luchttemperatuur hoger is dan 20 ° C, en er zijn 10-14 dagen tussen de procedures.

Wanneer planten worden aangevallen door een teek, worden chemische behandelingsmiddelen, waaronder Fufanon, Neoron en Aktara, Actellik of Tevit Jet, niet alleen gekozen vanwege hun effectiviteit, maar ook vanwege hun veiligheid in relatie tot bijen en mensen..

Druivenluis of phylloxera

DruivenbladluisEen uiterst gevaarlijke plaag voor onderstammen en Europese druivensoorten is de druivenbladluis, die aanplant in alle bestaande vormen beschadigt, of het nu gaat om larven, nimfen, gevleugelde en bodeminsecten.

Deze plaag, die in het midden van de 19e eeuw in Europa verscheen, veroorzaakte verwoestende schade aan de beroemdste wijngaarden, waardoor de teelt van dit gewas in Frankrijk in twijfel werd getrokken..

Tijdens het seizoen geeft de bladluis 7-8 generaties, met als resultaat dat planten die zijn geïnfecteerd met de wortelvorm van phylloxera merkbaar verzwakken, hun wortelstelsel onderontwikkeld blijkt te zijn en zonder behandeling van druiven tegen ziekten en plagen, sterft de wijnstok in verscheidene jaren. Om met deze vorm om te gaan is alleen mogelijk door de aangetaste struiken volledig te verwijderen. De bladvorm, gekenmerkt door het verschijnen op de achterkant van de bladeren van gallen die bladluiseieren bevatten, wordt meestal in het tweede jaar gedetecteerd.

Bladluiseieren op een druivenbladAangezien deze gevaarlijke plaag een quarantaineplaag is, zijn de bestrijdingsmaatregelen het voorkomen van de verspreiding van bladluizen en het gebruik van phylloxera-resistente onderstammen. Actelik, Dilor, Confidor Maxi en Etaphos worden gebruikt tegen de bladvorm. De eerste behandeling wordt uitgevoerd wanneer de knoppen massaal bloeien en de tweede in het stadium waarin de scheuten al 9-12 bladeren hebben.

Bladrollers en andere druivenplagen die greens aantasten

BladrolRupsen van tros-, druiven- en tweejarige bladrollers voeden zich met knoppen, delicate bloemen en knoppen van druiven, evenals de eierstok en reeds rijpende bessen. Als gevolg hiervan rotten of verdrogen de aangetaste delen van de wijnstok en sterven af. Rupsen van bolletjes en motten, die zich voeden met knoppen en bladeren, parasiteren ook op druivenstruiken. Zonder de juiste aandacht kan ernstige schade aan de groene delen van de plant worden veroorzaakt door de mineermot, waarvan de larven die zich in het bladweefsel ontwikkelen zich eraan voeden en kronkelende bewegingen maken..

Om het gewas te beschermen tegen bladrollen en scheppen, wordt de behandeling van druiven tegen ziekten en plagen met insecticiden uitgevoerd tijdens de periode dat vlinders uitvliegen..

Caterpillar scoopAls er eieren en rupsen op de druiven worden gevonden, is het belangrijk om de beschadigde delen van de plant voorzichtig te verwijderen, zodat het ongedierte zich niet verspreidt. U kunt het gewas beschermen door middel van drie opeenvolgende behandelingen met Fozalon, Ambush, Sumicidin of biopreparaten van moderne series.

Tripsen: beschrijving van de plaag van druiven, foto’s en behandelingsmethoden

Tripsen op druivenbladerenDe druiven die parasiteren op het groene deel van de planten zijn klein en bereiken een lengte van 0,6-2 mm, insecten doorboren de bladeren en scheuten en zuigen de sappen eruit, wat leidt tot een vertraging in de ontwikkeling van de struik in het voorjaar.

Op bladeren aangetast door trips, eerst langs de randen en vervolgens langs de hele plaat, verschijnen bruine gebieden, het oppervlak is vervormd en geleidelijk gekruld.

Wijnbladeren volledig aangetast door tripsSoortgelijke schade is te zien op jonge scheuten, antennes en later op bessen. Zoals in het geval van de druivenmijt, zijn methoden om deze insecten te bestrijden het gebruik van fosfamide of BI-58, Carbamil en Methomil.

Schedes en wolluizen

Schaalinsecten op de wijnstokDruivenscheuten trekken veel ongedierte aan. Kleinschalige insecten en wolluizen die een zittend leven leiden, die zich op de wijnstok nestelen, zuigen de sappen op. Wat leidt tot verzwakking van de aangetaste delen van de plant, hun uitdroging en een afname van de opbrengst. De aanwezigheid van schaalinsecten verraadt glanzende vlekken van honingdauw die door deze insecten worden uitgestoten. De schade aan de plant door dit soort ongedierte is echter niet beperkt tot de verzwakking van scheuten en gebladerte; schimmels ontwikkelen zich al snel in de habitats van schaalinsecten en schaalinsecten, en er verschijnen brandpunten van ziekten die gevaarlijk zijn voor druiven. Waar leven deze plagen van druiven, gepresenteerd op de foto, en hoe de door hen aangetaste struik te behandelen??

In het najaar concentreren jonge schildluizen zich op basis van eenjarige scheuten, hechten zich aan en overwinteren. In het voorjaar brengen volwassen insecten een nieuwe generatie tot leven, die onder de schilden van dode vrouwtjes tevoorschijn komt.

wolluizenMealybugs met een witachtige, losse wasachtige massa als coating kunnen ernstige schade aan druiven veroorzaken. Overwinterend in de vorm van larven onder de schors van volwassen scheuten en zelfs op de steunen van het latwerk, met het begin van hitte, verplaatsen ongedierte zich naar de groene delen van de plant, naar scheuten en bladeren, waar ze volwassen worden. Mealybugs en verschillende soorten schaalinsecten worden bestreden door alle bovengrondse delen van de struik te verwerken, evenals details van hekjes. Sproeien wordt uitgevoerd in het vroege voorjaar, voordat de knoppen opengaan en, noodzakelijkerwijs, onder hoge druk, zodat het medicijn in de lagen van de schors doordringt.

Skosari of snuitkevers

Wijngaarden worden beschadigd door verschillende soorten snuitkevers, die aan de knoppen en bladbladen van jong gebladerte knagen, en hun larven kunnen het wortelstelsel ernstig beschadigen.

Keverkevers beschadigen druivenVolwassen kevers en larven van deze plaag overwinteren in de grond op een diepte van 15 tot 30 cm De activiteit van insecten begint met de komst van de lente, wanneer de lucht opwarmt tot boven 10 ° C. De behandeling van druiven tegen ziekten en plagen, waaronder snuitkevers, wordt uitgevoerd met insecticiden, van april tot mei, wanneer de kevers actief eten, en ook in juni, wanneer jonge individuen uit de grond komen. De wijngaard wordt twee keer besproeid met een interval van 10 dagen, met behulp van chlorophos en fosalon, de grond in de gangpaden wordt losgemaakt tot een diepte van minimaal 15 cm.

Bescherming van druiven tegen wespen

Wespen vestigden zich op een wijnstokAls de wespenkolonie het grootste deel van de zomer actief in aantal toeneemt en op zoek is naar eiwitrijk voedsel om de nakomelingen te voeden, beginnen de insecten zich in augustus voor te bereiden op de winter en verandert hun dieet radicaal. De oogst van veel tuinbouwgewassen, waaronder druiven, heeft last van wespen, die nu geïnteresseerd zijn in uitzonderlijk zoete dingen. Bovendien kunnen deze plagen door de dunne schil van druivenbessen de opbrengst ernstig verminderen en de kwaliteit van de borstels negatief beïnvloeden..

Daarom is het beschermen van de wijngaard tegen wespen een topprioriteit voor de teler..

Omgaan met wespen blijkt lastig, want met rijpende bessen wordt het gebruik van insecticiden gevaarlijk..

WespennestHet beste resultaat bereik je als je van tevoren begint met het bestrijden van de plaag en alle bestaande methoden toepast. Vernietiging van horzelnesten kan het beste ‘s avonds worden gedaan, wanneer insecten zich verzamelen voor de nacht. Bij het uitvoeren van een dergelijke taak moeten zij alle maatregelen van persoonlijke veiligheid nemen. De plaats van concentratie van ongedierte wordt behandeld met een snelwerkend insecticide dat actief is tegen wespen.

WespenvallenHet gebruik van industrieel gemaakte en zelfgemaakte vallen helpt niet om insecten kwijt te raken, maar met een systematische aanpak zal het hun aantal aanzienlijk verminderen. Aan het begin van de zomer wordt de val voorzien van vlees- of visaas en in augustus en september wordt het vat gevuld met siroop of ander zoet product. Terwijl het gevuld is, wordt het apparaat schoongemaakt en in de buurt van de wijngaard opgehangen..

Schuilplaats van rijpende trossen tegen wespenWanneer de borstels beginnen te rijpen, om de druiven te beschermen tegen wespen, andere insecten en vogels, zijn ze bedekt met hoezen van gaas of non-woven materiaal. Een dergelijke schuilplaats moet vrij genoeg zijn om het gieten van bessen niet te belemmeren en om condensatie binnenin en de ontwikkeling van rot te voorkomen.

Video over ziekten en plagen van druiven