Een kort overzicht van tuin- en sierpruimenrassen – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

pruimenrassen voor zomerhuisjes Bij het kiezen van een jonge boom van een pruimenboom, weet elke tuinman dat verlangen alleen niet genoeg is. Om een ​​sterke boom te laten groeien en in de toekomst een overvloedige oogst te krijgen, is het noodzakelijk om de voor- en nadelen van elke pruimenvariëteit te overwegen. Een korte beschrijving van de meest populaire pruimensoorten zal helpen bij het bepalen van de typekeuze.

Pruim Hongaars

pruim Hongaars Het omvat een grote groep zelfgemaakte pruimen, waarvan het gemeenschappelijke kenmerk het kenmerk van de vrucht is, namelijk:

 • langwerpige vorm;
 • dicht geel vruchtvlees met een rode tint;
 • donkere kleur van fruit met witte bloei;
 • goed zichtbare zijnaad;
 • zoete smaak van pruimen.

Vertegenwoordigers van het ras zijn Moskou, Belorusskaya, Izumitelnaya, Donetskaya en andere pruimen. Ze worden allemaal gekenmerkt door een overvloedige productiviteit en zelfvruchtbaarheid. De zaailingen verdragen droogte goed en de vruchten worden goed vervoerd en bewaard..

Een volwassen boom heeft een ovale kroon en wordt tot 6 m hoog, wat het proces van onderhoud en oogst moeilijk maakt. Vruchtvorming vindt pas plaats op 7-jarige leeftijd.

Alleen van de Hongaarse pruim kun je echte pruimen van hoge kwaliteit maken.

Pruim Stanley

pruimrang StanleyEen laatrijpe variëteit, de tweede naam is Stanley, wordt veel gebruikt in de zuidelijke regio’s. Heeft een karakteristieke ronde kroon met schaarse zijscheuten. De maximale hoogte van de boom is niet meer dan 3 m. De vruchten zijn groot (soms tot 50 g), dicht en aromatisch, licht zuur. Rijpen in de vroege herfst voor het 5e jaar van aanplant. De opbrengst is goed – er kan ongeveer 60 kg van één boom worden verwijderd.

Het ras kan alleen vrucht dragen, omdat het gedeeltelijk zelfvruchtbaar is. Als extra bestuivers is het beter om er Bluefri- of Chachakskaya-pruimen op te planten..

Stenley-pruim is een uitstekende bestuiver voor variëteiten waarmee ze dezelfde bloeitijd heeft.

De winterhardheid van het ras ligt op een hoog niveau, maar is niet bestand tegen grijsrotziekte en aantasting van pruimenluizen..

Pruim Eurazië

pruimensoort EuraziëEen vroeg tafelras dat aan het einde van de zomer rijpt. Een jonge zaailing in 4 jaar groeit uit tot een grote boom met een weelderige kroon en begint vruchten af ​​te werpen. De crème is rond en middelgroot (ongeveer 25 g), de opbrengst is goed. Vanwege het zeer sappige vruchtvlees zijn ze geweldig voor conservering of verse consumptie, maar het moet worden opgemerkt dat de steen moeilijk te verwijderen is. Het ras is enorm populair geworden bij tuinders vanwege de hoge winterhardheid en weerstand tegen verschillende ziekten..

De variëteit Eurazië, als zelf-onvruchtbaar, heeft bestuivers nodig, de meest geschikte zijn Renclode-pruimen, Mayak, Volzhskaya krasavitsa.

Pruim Renclode

vroege Renklode-pruimDe variëteit Renclode verenigt meer dan 200 soorten pruimen, zoals Altana, Tambovski, Michurinsky, Bove en anderen. Ze worden allemaal gekenmerkt door de volgende raskenmerken:

 • zeer hoge boomhoogte (tot 7 m);
 • ronde kroon met hangende takken;
 • grote vruchten in de vorm van een bal met een enigszins ruw oppervlak;
 • speciale, gomachtige, vruchtvleesstructuur – zeer sappig en zoet.

graad Renclode AltanaDe meeste ondersoorten van de Renclode-pruim zijn zelfvruchtbaar, maar ze verschillen niet in een stabiele en goede oogst – de weersomstandigheden tijdens de zomer zijn van groot belang. Weerstand tegen vorst, droogte en ziekte is gemiddeld.

Pruimen Honing

rang HoningDe beschrijving van de Medovaya-pruimvariëteit komt redelijk overeen met de foto van de vrucht: mooie rijpe pruimen hebben een rijke honingkleur en een lichte oranje blos. Pruim behoort tot de vroegrijpende soort, de vruchten rijpen in juni. Het vruchtvlees is sappig en zoet, met een bedwelmend aroma. De boom zelf heeft een medium verdikte kroon, maar vereist minimaal 5 vierkante meter. m. oppervlakte, aangezien het tot 7 m hoog kan worden. Het ras is geschikt voor de teelt in noordelijke regio’s, het is bestand tegen lage temperaturen.

Pruimenhoning – zelfvruchtbaar, omdat bestuivers het meest geschikt zijn voor haar Renkord Karbysheva of Vengerka Donetskaya.

Pruimen Wolga schoonheid

rang Volzhskaya schoonheidEen vroege dessertvariëteit, snelgroeiende bomen vormen een ronde kroon en worden meer dan 6 m hoog. De productiviteit is hoog, werpt vruchten af ​​vanaf 4 jaar. De crème is afgerond, enigszins versmald naar boven toe, met een duidelijk zichtbaar lateraal litteken. Vruchtgrootte – medium, smaak een beetje zuur, maar sappig.

Plum Volga-schoonheid kreeg erkenning vanwege zijn algemene weerstand tegen vorst, ziekten en plagen. Er moet echter worden opgemerkt dat bloemknoppen enigszins kunnen bevriezen, waardoor ze afbrokkelen..

Skorospelka-rode of Zhiguli-pruimen zijn geschikt als bestuivers voor de zelfvruchtbare Wolga-schoonheid. Dit zal de eierstokken helpen verbeteren..

Plum Etude

pruimensoort EtudeMiddelvroeg tafelras, de boom heeft een bovengemiddelde hoogte. De kroon heeft de vorm van een ovaal, iets naar boven gericht. In de periode van vruchtvorming begint 4 jaar na het planten, de opbrengst is jaarlijks hoog. Vruchten met een gewicht tot 30 g, met dichte en sappige pulp. De zuurheid wordt praktisch niet gevoeld.

De belangrijkste voordelen van de Etude pruim zijn:

 1. Langdurige opslag (tot 2 maanden op een koele plaats).
 2. Transporteerbaarheid.
 3. Hoge winterhardheid van zowel boom- als bloemknoppen.
 4. Goede ziekteresistentie.

Voor bestuiving van een gedeeltelijk zelfvruchtbare Etude zijn de pruimenrassen Renklod Tambovskiy en Volzhskaya krasavitsa geschikt.

Pruimblauw cadeau

variëteit Blauw cadeauHet ras is gemakkelijk te verzorgen door de lage (tot 3 m), medium verdikte kroon in de vorm van een ovaal. Vruchtvorming na 4 jaar leven eind augustus. De vruchten zijn anders:

 • klein formaat (ongeveer 15 g);
 • ovaal van vorm met een zwak uitgesproken lateraal litteken;
 • dichte pulp met een laag sapgehalte, maar goed scheidbaar bot;
 • zuurheid overheerst in de smaak van pruim.

Het voordeel van Blue Dar-pruim is de zelfvruchtbaarheid en de hoge weerstand van bloemknoppen tegen lage temperaturen. Bovendien wordt het ras zelden aangevallen door bladluizen en motten..

Pruim rode bal

rang Rode balEen middenvroege variëteit van Chinese pruimen. De boom wordt compact, niet meer dan 2,5 m hoog, de zijscheuten worden neergelaten. Verschilt in zeer grote vruchten (tot 40 g) met een ronde vorm. Onrijpe pruimen zijn lichtgroen met een gele tint, wanneer ze volledig rijp zijn, worden ze rood, vandaar de naam van het ras. Vruchtvorming begint in het tweede jaar aan het einde van de zomer, pruimen zijn sappig, met zuurheid.

Als bestuivers voor de Red Ball-pruim zijn variëteiten van Chinese of Russische pruimen die er tegelijkertijd mee bloeien geschikt.

Onder de nadelen van de variëteit is het vermeldenswaard dat de vruchten krimpen in jaren waarin er te veel eierstokken zijn. Daarnaast is de pruim gevoelig voor voorjaarsvorst, hoewel hij wintervorst goed verdraagt. Het ras is resistent tegen clasterosporiumziekte en moniliale verbranding..

Pruimenochtend

pruimenras OchtendEen vroeg rijpe pruim, draagt ​​vrucht na het derde levensjaar. Een middelgrote boom heeft een ronde kroon, takken zijn iets verhoogd. De opbrengst is hoog, de vruchten rijpen begin augustus, maar niet allemaal tegelijk. Ovaalvormige pruimen zijn zeer sappig en aromatisch, met geel vruchtvlees en een groenige schil. Ze hebben een zoetzure smaak, houdbaarheid tijdens transport, maar niet erg groot (gemiddeld 25 g).

Plum Morning tolereert geen ijzige winters, maar herstelt zich snel na voorjaarsvorst. In droge zomers vereist het overvloedige watergift. Vrijwel onaangetast door vruchtrot en clotterosporiose, soms aangetast door bladluizen en motten.

Het belangrijkste voordeel van het ras is de zelfvruchtbaarheid en het vermogen om als bestuiver voor zelfvruchtbare pruimen te fungeren..

Pruim voorzitter

pruim voorzitterLaatrijpe variëteit, jonge zaailingen worden gekenmerkt door verticale opstelling van takken. Na vruchtvorming (gedurende 5 jaar) vallen de takken iets naar beneden. Een volwassen boom is niet hoger dan 3 m. Vruchten zijn middelgroot, rond, groen van kleur en worden bordeauxrood na rijping. De smaak is zuur en het vruchtvlees zelf heeft een delicate structuur en is sappig.

Rijpe pruimen kleven stevig aan de takken, verkruimelen pas gedeeltelijk na overrijp.

Plum President heeft een hoge droogte- en vorstbestendigheid, de ziekte-incidentie ligt op een gemiddeld niveau. De variëteit is zelfvruchtbaar, maar om de opbrengst te verhogen, wordt aanbevolen om rode pruimen van Stanley, Mirnaya of Skorospelka te planten.

Van de tekortkomingen is het de moeite waard om de taaie en zure pulp tijdens droge zomers en vroege koude herfst te benadrukken..

Decoratieve soorten pruimen

decoratieve Japanse pruimOnder de verscheidenheid aan pruimenbomen is het de moeite waard om de decoratieve groep te benadrukken, waarvan de vertegenwoordigers niet alleen worden gekweekt voor vruchtvorming, maar ook voor esthetische doeleinden. Sommige soorten pruimen, volgens de naam, beschrijving en foto, trekken de aandacht met weelderige en heldere bloei, terwijl andere een ongewone kleur hebben. De meest populaire zijn:

 • Japanse pruim;
 • pruim Pissardi;
 • rang Cisten;
 • pruimenpasta.

Pruim Japans

variëteit JapansEen exotische soort afkomstig uit Japan, ook wel de Japanse perzik, abrikoos, mume of ume genoemd. De variëteit is uniek mooi tijdens de bloei: een hoge boom in het vroege voorjaar is bedekt met verbazingwekkende geurige bloeiwijzen van witte of roze kleur, die meer dan 2 maanden bloeien.

In sommige gevallen groeit de Japanse pruim in de vorm van een struik..

De vruchten rijpen midden in de zomer, hebben een groenachtige kleur en een zure smaak met een zure noot, daarom worden ze voornamelijk in verwerkte vorm gebruikt..

Ondanks het feit dat mume resistent is tegen ziekten, wordt het ras voornamelijk door amateurs gekweekt.

Roodbladige pruim

Roodbladige pruimDe variëteit wordt vaak roodbladige kersenpruim of Pissardi-pruim genoemd ter ere van de wetenschapper die de eerste zaailing uit Iran bracht. Kenmerkend voor de pruim is de rode kleur van de scheuten, bladeren en vruchten, die het hele seizoen aanhoudt..

Vruchten zijn overvloedig, maar zure tonen overheersen in pruimen. Het ras heeft bijna geen last van schimmelziekten, maar wordt soms beschadigd door bladluizen. De winterhardheid is op een gemiddeld niveau. In de zuidelijke regio’s voelt de roodbladige pruim geweldig aan en kan tot 100 jaar groeien..

De vruchten rijpen in augustus, maar kunnen tot oktober aan de takken zitten, zonder af te brokkelen.

Plum Cisten

pruim CistenDe tweede naam van de variëteit Dwergpruim is te danken aan zijn uiterlijk. Cistena is een langzaam groeiende struik (niet meer dan 1,5 cm per jaar). De maximale hoogte van de struik is niet groter dan 2 m, terwijl de kroondiameter meestal gelijk is aan de hoogte van de struik. De variëteit wordt verkregen door de zandkers en de Pissardi-pruim te kruisen.

Decoratief is te wijten aan:

 • rode kleur van bladeren met een frambozentint en glanzende glans;
 • grote witte bloemen met een rode kern, in één bestelling geplaatst;
 • mooie diep paarse vruchten.

Plum Cistena wordt vaak als haag gebruikt, de bladverliezende hoed valt pas bij vorst af. Heeft een gemiddelde gevoeligheid voor lage temperaturen door aantasting van jonge scheuten.

Pruimenpasta

variëteit wijd verspreidEen hoge boom met een spreidende kroon draagt ​​vanaf het tweede levensjaar vruchten met zoetzure pruimen. De oogst is overvloedig, tot 40 kg pruimen van één volwassen boom. Vruchten in wilde variëteiten zijn klein en in gecultiveerde variëteiten bereiken ze 60 g. De uitgespreide pruim wordt ook kersenpruim, kersenpruim of kersenpruim genoemd, het heeft verschillende ondersoorten (Nigra, Elegance en anderen). De donkerrode kleur van het blad en de scheuten geven de pruim een ​​decoratief karakter, waardoor het lijkt op sakura.

Het ras is zwak resistent tegen ziekten van zwarte en geperforeerde vlek en ongedierte. Bovendien verdraagt ​​​​het geen ijzige winters en daarom hebben jonge zaailingen beschutting nodig..

Zowel tuin- als decoratieve soorten pruimen hebben veel meer vertegenwoordigers, dus het kiezen van de juiste boom voor de tuin zal geen probleem zijn..

De beste soorten pruimen voor de tuin – video