Een betrouwbare thermische aandrijving kiezen voor kassen

thermische aandrijving voor kassen De wens om groentebedden te beschermen tegen slecht weer onder afdaken gemaakt van polycarbonaat of film, terwijl de arbeidskosten worden verlaagd, dwingt tuinders om automatiseringsapparatuur te gebruiken. Thermische aandrijving voor kassen – een nieuw, of liever, “goed vergeten oud” apparaat waarmee u een gunstig microklimaat voor groenten in kassen kunt creëren.

Doel van het apparaat

Een vroege oogst telen in het klimaat van ons land is alleen mogelijk in broeikassen of kassen. Het lenteweer is extreem onstabiel – na een sombere ochtend kan de zon tegen lunchtijd doorkomen en zal de temperatuur binnen enkele minuten oplopen tot 30 – 40 ° C.

Planten zijn gedoemd te sterven zonder te luchten. Met een apparaat voor automatische ventilatie van kassen kunt u deze overlast elimineren door de ramen of deuren van het gebouw iets te openen..

Typen en werkingsprincipe van het apparaat

Vrije marktvoorwaarden: de strijd om de koper, de wens om de winst te verhogen en marketingaanbevelingen, dwingen fabrikanten om steeds meer nieuwe modellen apparaten uit te brengen.

In het algemeen zijn er twee groepen apparaten te onderscheiden:

 1. Niet-vluchtige ventilatiesystemen die geen aansluiting op het lichtnet nodig hebben. De apparaten worden lange tijd onbeheerd achtergelaten. Controle is vereist tijdens sterke schommelingen in de luchttemperatuur.Niet-vluchtige ventilatiesystemen
 2. Het is onwenselijk om elektronische automatische aandrijvingen voor een kas in niet-residentiële zomerhuisjes te installeren. Een tijdelijke stroomstoring in het dorp leidt ertoe dat het apparaat niet meer werkt, met als gevolg dat planten sterven door de hitte op een zonnige dag of door de kou ‘s nachts. Een belangrijk nadeel is de noodzaak om een ​​centrale regeleenheid op voorraad te hebben, als deze uitvalt, werkt het hele systeem niet meer..Elektronische automatische aandrijvingen

Volgens het werkingsprincipe zijn niet-vluchtige apparaten verdeeld in pneumatisch, hydraulisch en bimetaal.

pneumatisch

pneumatische aandrijvingStructureel bestaat het apparaat uit een werkcilinder gevuld met lucht of gas. Wanneer de temperatuur in de kas 23 ° C bereikt, zet het gas in de cilinder uit en duwt de stengel. De kracht wordt overgebracht op de spiegel of het raam. Volledige opening vindt plaats bij een luchttemperatuur van ongeveer 30 ° C.

Door de verwarming te verminderen, keert het gas terug naar zijn oorspronkelijke staat, het raam wordt onder zijn eigen gewicht neergelaten.

Modellen zijn geconfigureerd voor verschillende gebruiksmodi. Voor de inbedrijfstelling wordt een controle van de bruikbaarheid uitgevoerd..

Voordeel van pneumatisch apparaat:

 • snelle verwarming (afkoeling) van het gas in de werkcilinder zorgt voor een nauwkeurige reactie op veranderende omstandigheden;
 • lage prijs.

De apparaten zijn niet zonder nadelen:

 • lage inspanning maakt het niet mogelijk om zware constructies te besturen;
 • aanzienlijke afmetingen van productie-eenheden verhogen de belasting van de ondersteunende structuren.

Hydraulische modellen

hydraulische aandrijvingDe hydraulische thermische actuator voor de kas is eenvoudig van ontwerp en daardoor goedkoop. Het werkingsprincipe is vergelijkbaar met pneumatische modellen, maar vanwege de eigenschappen van de vloeistof zijn hydraulische apparaten krachtiger.

Om het openen van zware spiegels te regelen, heeft de hydraulische aandrijving een ander ontwerp, waaronder:

 • hydraulische tank gevuld met olie;
 • aansluitslang;
 • werkende cilinder.

Hydraulische aandrijvingen voor de kas hebben nadelen: hoge inertie (de olie warmt lang op en koelt af) en soms aanzienlijk gewicht en afmetingen.

Bimetaal

bimetaal aandrijvingHet werk is gebaseerd op het vermogen van verschillende metalen om de configuratie te veranderen wanneer de temperatuursomstandigheden veranderen.

Bimetalen apparaten hebben hun relevantie al lang verloren vanwege de hoge traagheid, problemen bij de selectie van metalen voor thermoplasten. Het grootste nadeel is de kleine hoeveelheid ventilatieopeningen die beschikbaar is voor opening met bimetalen kasventilatiesystemen.

Elektronisch

elektronisch systeemElektronische systemen zijn nauwkeurig in gebruik, reageren onmiddellijk op temperatuurveranderingen. Moderne complexen bevatten, naast het openen van dwarsbalken, ventilatoren om hete lucht uit de bovenruimte te verwijderen.

Temperatuursensoren geven informatie door aan de hoofdeenheid, die op zijn beurt de werking van de aandrijvingen regelt. Met behulp van een ketting of wormwiel bewegen de aandrijvingen – open of sluit de spiegels.

Afgezien van de afhankelijkheid van stroomvoorziening, zijn de systemen voor de weg – ze worden zelden gebruikt in particuliere huishoudens.

Hoe kies je een thermische actuator voor een kas?

Corrosiebestendig mechanismeHet is niet de moeite waard om alleen te vertrouwen op de luide beloften van fabrikanten en verkopers bij het kiezen van een ventilatiesysteem – u moet zich op verschillende omstandigheden concentreren.

Het microklimaat in kassen en kassen is altijd vochtig, daarom is het noodzakelijk om apparaten te kiezen die zijn gemaakt van corrosiebestendige materialen.

Het ventilatieprincipe moet afhangen van de geplante groenten. Hoge luchtvochtigheid en temperatuur zijn onaanvaardbaar voor tomaten. De automaat zou openingen voor ventilatie moeten openen bij temperaturen die lager zijn dan bij thermofiele komkommers..

Voor tomaten, paprika’s, kruiden, aubergines wordt het luchten georganiseerd door de deuren te openen om tocht te creëren – in deze gevallen kiezen ze thermische deuraandrijvingen voor kassen of open openingen in verticale wanden.

Het openen en sluiten van de deur bij het snel betreden van het gebouw bij koud weer zal niet werken – het is beter om twee ingangen te maken.

Kassen met komkommers worden geventileerd door het openen van dwarsbalken in het dak. Deze aanpak elimineert tocht..

Een voorwaarde voor de keuze is het gewicht van de spiegel, die moet overeenkomen met de mogelijkheden van de ventilatie-apparaten.

Installatie van een thermische aandrijving voor een kas

installatie van een thermische actuatorHet is niet moeilijk voor een tuinman om het apparaat zelfstandig te installeren, en er is een minimum aan gereedschap nodig. Je hebt een schroevendraaier of boor nodig, en de bevestigingsmiddelen zijn meestal inbegrepen.

De procedure voor het installeren van een sluiter voor kassen:

 1. Inspecteer alle spiegels op gemakkelijke opening. Elimineer framevervormingen, zorg ervoor dat er geen obstakels zijn voor bewegende constructies. Smeer de scharnieren.
 2. Demonteer de vergrendelingen die de stang van de werkcilinder weerstaan ​​- overmatige kracht leidt tot falen van het apparaat.
 3. Plaats de thermische actuator voor de kas een half uur of een uur op een koele plaats of een gemeenschappelijke koelkamer – op deze manier zal de steel een positie innemen die overeenkomt met de gesloten ventilatieopeningen.
 4. Markeer de installatieplaats van het apparaat.
 5. Boor gaten in het kasframe en het spiegelframe.
 6. Monteer de thermische aandrijving volgens de handleiding.
 7. Controleer na het wachten op geschikt weer (het opwarmen van de kas) of het mechanisme werkt. Pas indien nodig de opening aan met behulp van de draad op de hendel.

Voor een nauwkeurige werking van het mechanisme en het voorkomen van oververhitting van de metalen behuizing, is het raadzaam om de mechanismen te beschermen met een zonnescherm. In dit geval wordt het geactiveerd door de lucht te verwarmen en niet door zonlicht..

Service tijdens bedrijf

Aan het einde van het zomerseizoen is het raadzaam om de thermische aandrijving voor de kas te demonteren en op te slaan in een droge en zo mogelijk verwarmde ruimte..

In ieder geval moet de stuurpen van de hendel worden losgekoppeld..

Bij het betreden van de kas mag de deur die is uitgerust met een mechanisme niet abrupt worden geopend – dit kan leiden tot breuk.

Het is verboden om de dichter te “helpen” bij het sluiten van de deur, deze moet vanzelf sluiten.

Vóór het nieuwe seizoen worden de fasen van de juiste installatie die in de vorige paragraaf zijn beschreven volledig herhaald – u hoeft niet alleen de gaten opnieuw te boren.

Wat het thermische aandrijfapparaat naar de kas ook is, het zal helpen voorkomen dat de planten oververhit raken en afkoelen zonder tussenkomst van de tuinman. Tijdige onderhouds- en aanpassingsmaatregelen zorgen ervoor dat het apparaat lang en probleemloos werkt.

Hoe werkt een thermische aandrijving in een kas – video

Adblock
detector