grote aardbeien in de palm van je hand Het is moeilijk om iemand te verrassen met een aardbei in zijn natuurlijke rijpingstijd, en een heel ander effect kan worden bereikt door eerder of veel later dan normaal een goed resultaat te behalen, en het is absoluut geweldig om het hele jaar door de fijne kneepjes van het telen van bessen te leren . Een dergelijk vooruitzicht zal niet alleen morele voldoening voor de tuinman opleveren, maar ook aanzienlijke winsten, aangezien in het winterseizoen de prijskaartjes voor aardbeien meerdere keren hoger zijn dan de kosten van bessen in het hoogseizoen.

Aardbeien behoren tot de variëteiten en er zijn er ongelooflijk veel, en elk van hen heeft bepaalde eigenschappen en andere individuele kenmerken. Dit komt tot uiting in het volgende:

 • gewichts- en maataanduidingen van bessen;
 • tijd van volledige rijping van fruit;
 • weerstand tegen allerlei plaagaanvallen;
 • tolerantie voor temperatuurveranderingen;
 • parameters voor bodemaanpassing.

Volgens de variëteiten worden de beste aardbeienvariëteiten onderverdeeld in variëteiten van puur lokale oorsprong en soorten die door gewasselectie (veredeling) zijn gekweekt. Lokale variëteiten worden voor het grootste deel op amateurniveau gekweekt voor persoonlijk plezier, hun voordeel is een gemakkelijke aanpassing aan regionale omstandigheden en behoorlijk behoorlijke opbrengsten. Maar de teelt van veredelingsgewassen heeft al een meer globale ontwikkeling met het gebruik van een aantal technologieën voor massateelt in grote landbouwcomplexen..

takje aardbeien

Nieuwe technologieën voor jaarrond teelt aardbeien

Door gebruik te maken van traditionele methoden voor het telen van een dergelijk gewas als aardbeien, kun je een heel behoorlijke oogst krijgen, maar slechts één keer per jaar zijn velen behoorlijk tevreden met deze stand van zaken, maar er zijn ook zulke bekwame tuiniers die erin slagen om twee of zelfs drie waardige gewassen in het seizoen.

Om zo’n uitstekend resultaat te behalen zijn de volgende kweekmethoden ontwikkeld en meer dan eens in de praktijk getest:

 • Druppelirrigatie;
 • Hydrocultuur op een speciaal substraat;
 • Kunstlicht met de gewenste golflengte;
 • Het gebruik van systematische cultuurmedia.

Aardbeienrassen voor jaarrond teelt

aardbeiEr zijn eenvoudigweg geen rassen die continu vrucht kunnen dragen. Om in de praktijk effectieve resultaten te behalen, is het daarom gebruikelijk om overblijvende aardbeienrassen te gebruiken, zoals het ras “Queen Elizabeth” of “Selva”. Planten van deze soorten zullen, mits met de juiste omstandigheden en verzorging, het hele jaar door vrucht dragen. De juistheid van de zorg ligt in de tijdige vervanging van “gebruikte” struiken door nieuwe..

Daarnaast zijn aardbeienrassen ingedeeld naar doel:

 • Voor gebruik binnenshuis. Dergelijke planten moeten zorgen voor een bepaald temperatuurregime, duidelijke indicatoren van vochtigheid en de vereiste intensiteit van verlichting..
 • Voor open terrein. Plantenrassen zijn niet kieskeurig over de kwaliteit en intensiteit van de verlichting en verdragen ook behoorlijk veerkrachtig enkele veranderingen in de omgevingstemperatuur..

Vroege soorten aardbeien

 • Jozef Mohammed. Dankzij het krachtig ontwikkelde wortelstelsel is hij zelfs bestand tegen strenge vorst en is hij niet minder winterhard tegen eventuele droge perioden. De bessen, hoewel ze niet verschillen in speciale grootte, hebben een onopvallende zoetzure smaak en delicate pulp..
 • Alba. Dit vroege aardbeienras wordt zeer gewaardeerd om zijn grote, felrode vruchten die uitstekend geconserveerd zijn, resistent zijn tegen plagen en een uitstekende transporteerbaarheid hebben..
 • Octaaf. De variëteit wordt gekenmerkt door een ongewoon sterk aroma, een dichte schil en een aangenaam sappig vruchtvlees..
 • Mariska. Droog weer of ziekte is geen probleem voor deze ongelooflijk zoete planten die naar wilde aardbeien smaken..

Late aardbeienrassen

 • Malvina. De nieuwste variëteit, die zelfs tijdens langdurige regenperiodes goed van smaak is.
 • Bohemen. Hoge vitaliteit is het aspect dat inherent is aan alle late planten en late variëteiten van aardbeien genaamd “Bohemen” zijn de beste bevestiging hiervan. Bessen hebben een dichte pulp met een aangename smaak en een delicaat aroma..
 • Adriaan. De plant is resistent tegen bijna alle ziekten van het wortelstelsel, bevriezing. Zal tuinders verrukken met grote, felrode bessen met veel smaak.
 • Symfonie. Industrieel ras van Nederlandse selectie. Bessen verdragen een lange houdbaarheid, zijn goed transporteerbaar, hebben een uitstekende zoete smaak.

Hoe de opbrengst van aardbeiengewassen te garanderen?

Er zijn veel informatiebronnen over het verzekeren van een goede aardbeienverzorging. Tuinders demonstreren graag niet alleen aardbeienrassen, maar delen ook hun vaardigheden en kennis over hoe ze kunnen bereiken wat ze willen en anderen..

Aangezien aardbeien tot de gewassen behoren die intensieve voeding nodig hebben, moet de nodige aandacht worden besteed aan de keuze van voedingsstoffen daarvoor in de vorm van meststoffen van biologische oorsprong. Het is vooral belangrijk om te voldoen aan alle regels voor voeding tijdens het groeiseizoen en vruchtvorming.

Aardbeien onder de film

Professionele aardbeientelers raden aan om variëteiten te combineren (vroeg, middenrijp, laat) – dit zorgt voor een bijna ononderbroken oogstcyclus.

Veel amateur-tuinders hebben al geleerd hoe ze thuis aardbeien kunnen telen, waardoor hun appartement praktisch in een soort plantage verandert. Dit is grotendeels mogelijk geworden dankzij goed doordachte eenvoudige technologieën:

 • Ventilatoren worden gebruikt als bestuivers;
 • Zonlicht wordt vervangen door specifieke lampen;
 • Voor het gemak van oogsten is het substraat in cellofaan ingesloten.

Video over het jaarrond telen van aardbeien in een kas