De meest voorkomende besziekten en hoe ze te behandelen

rode aalbessen De bessenstruik lijkt niet mals en onbeschermd. Het verdraagt ​​​​gemakkelijk de kou van de winter, temperatuurdalingen, wateroverlast en droogte. Dit alles blijft echter niet zonder gevolgen. Hier is een lijst met de belangrijkste problemen van deze plant, bessenziekten op de foto zien er behoorlijk overtuigend uit:

 • anthracnose. Tekenen: kleine bruine vlekken met knobbeltjes verschijnen op de bladeren. Ze groeien geleidelijk, verspreiden zich door de plant en de struik sterft. Bevordert een toename van de focus van de ziekte en vocht: regen of mist.
 • Witte vlek, septoria. De bladeren worden wit en er verschijnen kleine donkere vlekken op, schimmelsporen. Het gebeurt dat tekenen van deze ziekte op de vruchten kunnen worden opgemerkt. Vaker blootgesteld aan zwarte bes.
 • Drinkbeker roest. Deze ziekte wordt gekenmerkt door het verschijnen van geeloranje kussentjes, die zich verspreiden naar de bladeren en bloemen van de struik. Er wordt aangenomen dat zwarte bes vatbaarder is voor deze ziekte..
 • Europese echte meeldauw. Op jonge bladeren verschijnt een witte bloei, als een dun spinnenweb. Het treft vooral rode aalbessen..
 • Spheroteka (een ander type echte meeldauw, Amerikaans). Kan de hele plant aantasten: jonge bladeren en scheuten, bessen en eierstokken. Er verschijnt een dunne witte laag die na verloop van tijd dikker wordt. Bladeren vervormen en sterven af.
 • Omgekeerd (badstof). De plant is volledig aangetast, veranderingen in de vorm en kleur van bladeren en bloemen zijn merkbaar. De bloemen drogen op, maar vallen niet lang af. Fruit ontbreekt volledig. Meestal lijdt zwarte bes aan deze ziekte..
 • Gestreept mozaïek. Waar nerven op het blad passeren, verschijnt een verdubbeling van hun patroon in geel of oranje..

Foto's van bessenziekten met een beschrijving

Zowel ziekten als plagen vormen een bedreiging voor krenten..

rupsBessenplagen:

 • vuur, ze legt eieren op krenten, de rupsen die verschijnen, verstrengelen de bladeren met spinnenwebben en voeden zich ermee;
 • bladwesp, zijn larven eten de bladeren van de plant volledig op;
 • bladgalmug, dit zijn muggen, voor hen zijn de jonge bladeren van de plant een echte lekkernij;
 • spint, zo genoemd omdat het de bladeren verstrikt in spinnenwebben en zich voedt met hun sap;
 • goudvis, dit is een larve, hij voedt zich met de kern van krentenstengels;
 • niermijt, hij is de drager van badstof, een gevaarlijke ziekte van krenten;
 • bladluizen, zuigt sappen van zowel jonge bladeren als stengels;
 • mot, vraatzuchtig, in haar dieet kruisbes- en aalbessenbladeren, die ze volledig opeet.

Dit is geen volledige lijst. Het bevat alleen de meest voorkomende en gevaarlijke ziekten en plagen. Er kan nog een conclusie worden getrokken, ondanks de nauwe relatie, kunnen zwarte en rode aalbessen “hun eigen” ziekten hebben:

Ziekten van zwarte bes

Het is interessant om op te merken dat sommige ziekten van zwarte bessen vergelijkbaar zijn met die welke worden geplaagd door druiven en kruisbessen. Dit zijn echte meeldauw, badstof, glasroest, septoria. Het gevaar van zwarte bessen wordt vertegenwoordigd door hetzelfde ongedierte als kruisbessen..

Ziekten van rode bes

Rode bes heeft een aantal voordelen ten opzichte van zwarte bes, het is productiever en pretentielozer, en het belangrijkste voordeel is dat het resistent is tegen ziekten. Maar zelfs dit redt haar niet van veel van hen, waaronder Europese echte meeldauw..

Behandeling van aalbessen voor ziekten

aangetaste bladerenElke tuinier moet de planten zorgvuldig onderzoeken om de eerste tekenen van een van de mogelijke ziekten in een vroeg stadium op te merken. De bladeren van een plant die verdord en gevallen zijn, moeten worden verzameld en verbrand. Onder deze voorwaarde kunt u de ziekte gemakkelijk aan..

Behandeling van krenten voor ziekten begint met het verwijderen van beschadigde bladeren en takken. De volgende belangrijke stap is het opgraven van de grond rond de stam van de plant. Verdere acties zullen afhangen van de specifieke reden waarom de bes lijdt.

 • anthracnose. Een bessenstruik die aan deze ziekte onderhevig is, moet worden behandeld met fungicide middelen. Veel tuinders gebruiken kopersulfaat, Bordeaux-vloeistof, colloïdale zwavel of ftalaan om elke 10 dagen te spuiten. Deze geneesmiddelen zijn geschikt voor zowel profylactische als therapeutische doeleinden..
 • Septoria. Spuiten met kopersulfaat helpt bij deze ziekte, 40 g per 10 liter water.
 • Beker roest. Het is noodzakelijk op het moment dat de bladeren bloeien, de bloei begint en wanneer de eierstokken verschijnen, de struik besproeien met fungiciden of 1% -oplossing van Bordeaux-vloeistof.
 • Echte meeldauw. De struik zelf en de grond eronder moeten worden behandeld met nitrofeen of een 3% -oplossing van ferrosulfaat. Spray elke 10 dagen.
 • Spheroteka. 300 g ferrosulfaat in een emmer water van 10 liter, meng en spuit de struik. Er is een andere methode die helemaal aan het begin van de ziekte werkt: 50 g natriumcarbonaat + 50 g zeep per 10 liter water. Je moet de bessenstruik meerdere keren verwerken.
 • Terry. Het is erg moeilijk om het in een vroeg stadium te bepalen. En als duidelijk wordt wat voor ziekte de aalbes overwint, is het al te laat. En om de verspreiding van de ziekte naar gezonde struiken te voorkomen, moet de zieke plant worden opgegraven en verbrand.
 • Gestreept mozaïek. Een andere ziekte die bijna niet te behandelen is. Daarom wordt de plant ontworteld en verbrand..

Ongedierte. Het besproeien van de bessenstruik met insecticiden helpt bij de meeste insecten. En dit gebeurt in verschillende fasen. De eerste – voor knoppauze, de tweede – na de bloei.

Preventie van aalbessenziekten

SpuitenNatuurlijk begrijpt elke tuinier dat preventieve maatregelen altijd beter zijn, goedkoper zijn, minder tijd en moeite vergen, en ook de vervorming van de struik voorkomen als de ziekte voortschrijdt, en geen negatieve invloed hebben op de opbrengst. En in de eerste plaats is dit niet het gebruik van chemische of organische middelen, maar het correct planten, snoeien en voeren van bessenstruiken.

Preventie van aalbessenziekten is een hele reeks maatregelen:

 • Het is noodzakelijk om delen van de plant die zijn beschadigd door ziekte of plagen op tijd te verwijderen, en het is beter om dit in een vroeg stadium te doen, totdat de hele struik is geïnfecteerd.
 • Correct en tijdig snoeien. Door de struik sanitair schoon te maken, kunt u ervoor zorgen dat de plant niet dikker wordt, waardoor de kans op ziekten vele malen kleiner wordt.
 • Matig water geven. Een grote hoeveelheid vocht draagt ​​bij aan de verspreiding van ziekten en het aantrekken van gevaarlijke insecten.

Het graven van aarde rond de stam van de plant. Hierdoor wordt het ongedierte dat na de winter in de grond is achtergebleven vernietigd. Gezonde struiken kweken en goede resultaten behalen is soms hetzelfde. Daarom moet u altijd de toestand van de bessenstruiken op uw site controleren en, indien nodig, de plant op tijd helpen.

Video: krenten beschermen tegen ongedierte

Adblock
detector