De feijoa kamerplant kan het goed vinden in onze appartementen

kamerplant feijoa Een subtropische struik (boom) uit de Myrtle-familie onderscheidt zich door zijn bijzondere decoratieve effect, niet alleen in het wild, maar ook in het binnenhuis. De feijoa kamerplant heeft een luxe bloei die veel meeldraden en schelpachtige bloemblaadjes combineert. Bovendien draagt ​​de exotische plant onder gunstige omstandigheden vrucht in miniatuurvruchten met de smaak van kiwi, aardbei en ananas. De bessen van deze cultuur zijn erg nuttig omdat ze een hoog percentage jodium, silicium en vitamine C bevatten. Daarom zal het kweken van feijoa thuis een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van het gezin, evenals aan het interieur van het huis.. feijoa bloeit Voordat u met agrotechnisch werk begint, is het de moeite waard om enkele kenmerken van de struik te kennen. Deze informatie helpt je precies te begrijpen wat deze geweldige vertegenwoordiger van de Akka-clan nodig heeft..

Thuisplant feijoa afkomstig uit Brazilië

kamerplant feijoaOp de subtropische breedtegraden van Zuid-Amerika komt de wilde plant zowel in de vorm van een struik als een boom voor. Meestal spreidt de kroon van de exoot zich behoorlijk uit. In sommige gevallen bereikt het een hoogte van 4-6 m. Het wortelstelsel, hoewel compact, is ongewoon dicht en vertakt. De wortelstok bevindt zich in grotere mate in de bovenste lagen van de bodembedekker. Gecultiveerde exemplaren zijn boomachtige struiken, die zich vaak tot stammen vormen, met een dicht spreidende kroon.kamerplant feijoa

De karakteristieke kenmerken van de kamerplant feijoa zijn:

 • dunne scheuten met ruwe lichtbruine bast;
 • leerachtige ovale bladeren met een glanzende glans en zilverachtig behaard op de achterkant van de plaat;
 • spectaculaire bloemen: bordeauxrode hoge meeldraden (50-80 st.) en zachtroze bloemblaadjes naar binnen gewikkeld.delicate feijoa bloemen

De tropische cultuur wordt door bloementelers gewaardeerd vanwege het decoratieve effect, met name vanwege de buitengewone bloei..

Bloemen vormen vaak in bloeiwijzen van de schildklier. De ontluikende periode begint in juni (eind mei) en duurt 20-30 dagen. Toch zijn bestuivende insecten nodig voor de vorming van eierstokken.. feijoa fruitWanneer de vruchten rijpen, worden ze donkergroen van kleur met kleine knobbeltjes op het oppervlak, evenals een lichte blauwachtige bloei. In lengte bereiken de bessen 20-70 mm, en in doorsnede – 15-50 mm. Ze wegen gewoonlijk 30 tot 50 g per stuk. Binnenin hebben ovale langwerpige vruchten speciale kamers, die een gelei-achtige pulp met zaden bevatten. De smaak van de vrucht is vrij specifiek. Veel mensen lijken op een combinatie van ananas en aardbeien met een lichte kiwismaak.rijp fruit

Om Akka vrucht te laten dragen in een appartement, wordt het aanbevolen om zelfbestuivende variëteiten te kiezen: Krim vroeg, Pervenets en Nikitsky (geurig).

Van de opgegeten bessen halen we plantmateriaal

feijoa zaailingenHet antwoord op de vraag hoe je een feijoa thuis kunt laten groeien, is om de belangrijkste reproductiemethoden van een cultuur te overwegen. De eenvoudigste en meest toegankelijke voor velen is zaad. Het belangrijkste kenmerk van deze techniek is echter het gebruik van alleen vers zaad. Anders zijn er geen shoots.

De veredelingstechnologie omvat dus verschillende fasen:

 • zaden worden verwijderd met een lepel van een rijpe, maar niet overrijpe, vrucht;
 • vervolgens gedesinfecteerd in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat (15-30 minuten);
 • naar een donkere plaats gestuurd om te drogen (3-5 dagen);
 • bereid het substraat voor door bladverliezende grond en turf te mengen (elk 2 uur), evenals grof zand (1 uur);
 • zaden worden gezaaid op het oppervlak van het grondmengsel, enigszins afbrokkelend met aarde;
 • bevochtig met een spuitfles;
 • afdekken met glas / film;
 • naar een goed verlichte en warme kamer gestuurd (+ 23 … + 25˚С).

De beste tijd om te planten is februari of maart. In sommige gevallen wordt het evenement gehouden in mei-juni.

Als de grond uitdroogt, wordt de beplanting bewaterd. De container wordt dagelijks geopend voor ventilatie (tot 15 minuten). Nadat de eerste scheuten verschijnen, wordt de schuilplaats verwijderd.

Zaailingen duiken in de fase van 3-4 echte bladeren, planten in aparte potten met meer vruchtbare grond:

 • graszoden (3 of 6 delen);
 • bladverliezende humus (2-4 uur);
 • rotte mest (0,5-1 uur);
 • grof zand (0,5-1 uur).

Het voorbereide substraat wordt gedesinfecteerd met een speciale oplossing of met hoge temperaturen (in de oven). Op de bodem van de pot moet een drainagelaag worden gelegd met behulp van geëxpandeerde klei of kiezels.volwassen jonge boom feijoa Dankzij zo’n transplantatie ontwikkelt het wortelstelsel zich veel sneller. Als gevolg hiervan groeien de zaailingen snel. Niettemin vindt de vorming van fruit op dergelijke exemplaren pas 5-6 jaar na het planten plaats. Nu is het tijd om erachter te komen hoe feijoa thuis groeit. De agrotechnische basisregels voor het kweken van exotische planten helpen de struik een geschikt microklimaat te geven en uitstekende resultaten op dit gebied te bereiken..

Creëer echte tropen voor een exotische plant

Feijoa kamerplant draagt ​​vruchtRekening houdend met de natuurlijke habitat van de cultuur en haar karakteristieke kenmerken, kan worden geconcludeerd dat akka zon, warmte, vochtigheid en ruimte nodig heeft. Het is niet moeilijk om een ​​vergelijkbare sfeer te creëren voor een tropische “gast” in een Russisch appartement. U hoeft alleen maar te begrijpen hoe u in elk geval voor feijoa moet zorgen..

Plaats

locatie feijoaFelle verlichting is de meest gunstige optie voor exoten, omdat leerachtig gebladerte zelden last heeft van direct zonlicht. Wat de winterperiode betreft, wordt het vaak aanbevolen om phytolampen voor een bloempot op een hoogte van 25 cm van de kruin te installeren. Veel telers plaatsen hun gewassen aan de oost- of zuidoostkant van het appartement. Dergelijke omstandigheden voor het houden van feijoa kunnen zo natuurlijk mogelijk zijn.

Toch is voor jonge scheuten meer diffuus licht vereist..

Temperatuur en vochtigheid

naleving van temperatuuromstandighedenDe subtropische breedtegraden van Brazilië hebben een zeer heet en vochtig klimaat. Dit betekent echter niet dat een dergelijke omgeving nodig is voor een kamerplant. De beste optie in de zomer voor Akka is een temperatuur binnen het bereik van + 20 … + 25˚С. Dus de struik krijgt een speciaal exotisch decoratief effect. In de zomer wordt een feijoa in een pot naar een balkon of straat gebracht, waardoor de bloempot uit de buurt van tocht wordt geplaatst. In de winter wordt het temperatuurregime gehandhaafd op + 12 … + 15˚С.

feijoa bloei in huisEen hoge luchtvochtigheid (ongeveer 80%) is het belangrijkste onderdeel van het succes van het kweken van exotische planten. Om dit te doen, wordt de struik elke dag volledig, van de wortelstok tot de top, besproeid met warm water. De plant heeft dergelijke procedures vooral nodig bij extreme hitte of tijdens het stookseizoen..

Tijdens droge perioden hebben struiken regelmatig warme buien nodig. Tijdens het evenement wordt het wortelstelsel afgedekt met folie.

Water geven en voeren

feijoa water gevenHoewel feijoa de voorkeur geeft aan een hoge luchtvochtigheid, is uiterste zorg nodig met betrekking tot water geven. Om overvloedige bloei en vruchtvorming te verkrijgen, moet u een stabiel niveau van bodemvocht handhaven. Tegelijkertijd zijn zowel het drogen van het bodemsubstraat als het wateroverlast ervan niet toegestaan. In dit opzicht wordt alleen water gegeven als de bovenste laag van de aarde uitdroogt. Het water dat zich in de pan verzamelt, moet worden afgevoerd om wortelrot te voorkomen.

Als de grond uitdroogt, laat de feijoa kamerplant zijn blad vallen. Bovendien leidt dit tot gedeeltelijke dood van de scheuten..

meststof voor feijoa

Binnencultuur reageert positief op complexe meststoffen, zowel mineraal als organisch. In het voorjaar heeft Akka kalium- en stikstofverbindingen nodig, en in de zomer – in kalium-fosfor.

Voedingsmengsels worden alleen toegevoegd tijdens:

 • actieve groei;
 • bloeiend;
 • vruchtdragend.

Om een ​​rijke oogst te krijgen, worden minerale preparaten vervangen door organische stof of biomeststoffen. De voedingsfrequentie is niet meer dan 2 keer per maand.

Snoeien

meststof voor feijoaHoge decoratieve feijoa is onmogelijk zonder regelmatige kroonvorming. In het stadium van een jonge plant wordt de centrale stam ingekort met ¼ of 1/3 van de hoogte. Knijp vervolgens, terwijl het groeit, in de zijscheuten. Sommigen creëren een stam of een boom met een strikte kroon van een struik. Om dit te doen, snijdt u alle wortelscheuten af. Alle secties worden behandeld met fungicide.

BELANGRIJK! Wortelscheuten hebben een negatief effect op de vruchtvorming van exotische planten. In dit opzicht worden worteluitlopers verwijderd.

Plaag- en ziektebestrijding

valse schaalMet inachtneming van alle regels voor planten en verzorgen, wordt de tropische cultuur praktisch niet ziek. Onjuist (overmatig) water geven verhoogt echter de kans op grijze schimmel. In dit geval worden de aangetaste gebieden uitgesneden, gezonde delen gevangen en behandeld met een fungicide of Bordeaux-vloeistof. Dan zorgen ze voor een optimaal irrigatiesysteem.

valse schaalMet de nadruk op de belangrijkste ziekten en plagen van feijoa, is het de moeite waard om de spint en het valse schild te vermelden. Om deze insecten te bestrijden, gebruiken tuinders de oplossing van Keltan (2 g / l). Sproeien is gepland voor de avonduren, zodat er geen brandwonden op het gebladerte verschijnen. Ook de Karbofos-oplossing (5-6 g / l), die wordt gebruikt om aku te pekelen, heeft zijn effectiviteit bewezen. De procedure wordt 2-3 uitgevoerd met een interval van 5-7 dagen. Daarnaast wordt er een warme douche voor de plant georganiseerd, aangezien insecten een vochtige omgeving niet kunnen verdragen. Met deze zorg zal een exotische struik zijn eigenaar verrassen met overvloedige bloei en vruchtvorming..

Thuisplant feijoa in je tuin – video

Adblock
detector