De draadworm bestrijden: het arsenaal aan natuurlijke en chemische "wapens" van de tuinman

draadworm gevechten Welke vorst, welke hitte en de larve van de knipkever overleeft onder alle omstandigheden en eet met succes aardappelen in de tuin. De bestrijding van draadworm kan zowel agrotechnische maatregelen als het gebruik van chemische of folkremedies omvatten. Voordat u meer over deze methoden leert, moet u de “alomtegenwoordige” plaag leren kennen.

Wireworm: uiterlijke kenmerken en dieet

schade aan sappig fruit De levenscyclus van klikkevers duurt gemiddeld 2 tot 5 jaar. Het begint allemaal in april. Zodra de luchttemperatuur boven de 8-10°C stijgt, kruipen insecten uit hun winterschuilplaatsen. Dichter bij mei leggen ze eieren onder struiken of aarden kluiten en na 20 dagen verschijnt er een nieuwe generatie ongedierte in de tuin. Tegen het 2e levensjaar beginnen de larven nog actiever wortelgewassen / gewassen te eten en wordt de strijd tegen de ritnaald intensiever.levenscyclus van de draadworm

Verschillende tekens zullen helpen om de plaag te herkennen:

 • lichaamslengte – 10-40 mm;
 • schaduw – koper, bruin of geel;
 • taaie huid die moeilijk te pletten is;
 • habitat – in de grond op een diepte van 3-5 cm.

Insecten beginnen zich in het vierde jaar te verpoppen en dit gebeurt vaak in juli. Na 3 weken ontwikkelen poppen zich tot volwassen klikkevers. Om deze reden wordt het aanbevolen om na het oogsten de toppen en knollen volledig van de site te verwijderen om het ongedierte van voedsel te beroven..

Afhankelijk van wat de ritnaalden beschadigen, zal hun aantal in de tuin groeien..schade aan wortelen

Doorgaans lijden aanplantingen aan de invasie van “vraatzuchtige larven”:

 • aardappelen;
 • wortels;
 • salade;
 • maïs;
 • zonnebloem;
 • tabak;
 • luzerne;
 • meloenen (meloenen, watermeloenen).

draadgeklopte aardappelenVooral tijdens droogteperiodes worden ze actief. De larven zijn intens op zoek naar gezwollen zaden, maar ook naar zaailingen, om te smullen van sappige scheuten en stengels. Daarom zijn veel soorten graan en sierplanten uitstekende bronnen van vocht en voeding voor hen. Bovendien kunnen ze de wortels van fruitbomen infecteren. Tijdens regenseizoenen zijn parasieten echter praktisch ongevaarlijk..

Wilt u weten waar de draadworm overwintert? Vaak graven parasieten zich in de grond in tot een diepte van 10-15 cm, maar bij strenge vorst zinken ze 50-60 cm in de grond.

Draadwormbestrijding: de basis van landbouwtechnologie

voorkomen van het uiterlijk van de wervelkolomPreventie is de meest relevante en goedkopere manier om een ​​terrein tegen ongedierte te beschermen. In dit opzicht zaaien tuinders in de herfst of lente hun land met sideraten..

Als plantenafweermiddelen gebruiken ze:

 • mosterd;
 • peulvruchten;
 • facelia;
 • erwten.

phacelia voor draadwormbestrijdingWanneer de zaailingen 10 cm bereiken en nog geen tijd hebben gehad om de steeltjes los te laten, worden ze gemaaid en vervolgens ingebed in de grond. Bovendien is het noodzakelijk om seizoensgebonden graven van de tuin uit te voeren. In de late herfst, voor het begin van de vorst, wordt de grond diep genoeg geploegd (tot 20 cm). Als gevolg hiervan bevinden de larven zich aan de oppervlakte en sterven ze door het barre klimaat..

Het aas is ook maïs of bladsla geplant in de gangpaden. Zodra hun zaailingen zich uitstrekken, worden de spruiten eruit getrokken met de wortelstok samen met een hele “horde” parasieten.

Omdat ritnaalden erg vasthoudend zijn, moeten de maatregelen om ze te bestrijden streng zijn. Hiervoor zijn speciale vallen voorbereid voor knipkeverinsecten..draadwormvallen plaatsen

Voor 100 vierkante meter heb je nodig:

 • kies 10 blikjes;
 • plaats ze op dezelfde afstand;
 • vullen met jonge aardappelbladeren, bieten of wortelen.

aardappelknollen als lokaasIn plaats van bakken kun je eenvoudig gaten in de grond maken (10-15 cm) en daar stukjes wortelgroente of gedroogde toppen/gras in doen. Na 3-4 dagen moet de val worden vervangen. Het is raadzaam om deze procedure in april of mei uit te voeren, wanneer de parasieten nog geen tijd hebben gehad om volledig uit hun winterslaap te komen..

asgebruikSommige tuinders bestrijden draadwormen met as. Dit materiaal wordt gebruikt om de zuurgraad van de grond te verminderen. Een voldoende hoeveelheid as wordt ofwel op de bovengrond gestrooid of aan elk gat toegevoegd bij het planten van aardappelen. Daarnaast wordt er een unieke meststof gemengd met eierschalen of krijt.

Draadwormkalk wordt met succes gebruikt. Het wordt in kleine hoeveelheden in gangpaden gelegd of in een gat gegoten..

Methoden voor het bestrijden van draadwormen: volksdrankjes

gewasschade door draadwormIn de natuur zijn er insecticide planten. Ze kunnen worden gebruikt om een ​​effectieve remedie voor de vernietiging van “indringers” voor te bereiden.

Om dit te doen, maal:

 • brandnetelbladeren en stengels (0,5 kg);
 • paardebloemen (200 g);
 • klein hoefblad (200 g);
 • stinkende gouwe (100 g).

De ingrediënten worden in een emmer warm water (10 l) gegoten en gedurende maximaal 4 dagen toegediend. De bedden worden slechts 3 keer per seizoen met infusie bewaterd met een interval van 7 dagen. De beplanting wordt onder andere gemout met naaldstrooisel. Landbouwkundigen raden aan naalden of takken van een jonge dennenboom te gebruiken. Deze shelter wordt 2-3 dagen voor de oogst geoogst.. mulchbedden met naaldstrooisel

Hoe om te gaan met een draadworm in een kas? Miniatuurbedden worden gedesinfecteerd met een oplossing van kaliumpermanganaat (2 liter oplossing is nodig voor 1 m²). In 10 liter vloeistof wordt 2-5 g poeder verdund.

Uienschil van draadworm wordt gebruikt als een profylactisch middel. Op basis hiervan wordt een afkooksel bereid, waarin de wortels worden geweekt voor het planten. Een grote handvol droge schil wordt ook aan het gat toegevoegd..gebruik van uienschillen

Tegelijkertijd oefenen sommige boeren er in de herfst een moestuin mee uit. Dan, in de lente, morsen ze de plot, maar alleen langs de omtrek, met een geconcentreerde oplossing van natriumchloride. Volgens tuinders verschijnen er na de procedure geen plagen meer op hun grondgebied. Deze remedies helpen echter niet altijd om van de draadworm af te komen, dus er zijn andere methoden om ermee om te gaan. Insecticiden zijn vaak het meest effectief.

Draadwormbestrijding: scheikundeles

draadworm bestrijden met medicijnenDe veiligste remedie voor de larven van de kniptor is het toepassen van meststoffen op basis van ammonium- of ammoniakwater. Het is de moeite waard om te weten dat deze verbindingen snel vervluchtigen, dus de oplossing moet onmiddellijk in de grond worden ingebed. Plantbehandeling met draadwormpreparaten wordt alleen in uitzonderlijke gevallen uitgevoerd, wanneer alle andere methoden niet helpen..

Dergelijke composities omvatten:

 1. “Bazudin” (gevarenklasse 3). De inhoud van het sachet (30 g) wordt grondig gemengd met zand of zaagsel, dat wordt gevuld ¾ liter inhoud en voeg 1 theelepel toe aan het gat. De werking van het pesticide begint in de eerste 24 uur en het insecticide zelf behoudt zijn eigenschappen gedurende 6 weken. Volgens de gebruiksaanwijzing wordt Bazudin gebruikt tegen ritnaalden, koolvliegen en ander bodemlevend ongedierte.drug Bazudin
 2. “Provotox”. Behoort tot de klasse van organofosfaatinsecticiden van de 3e graad van gevaar. Het verbruik is 40 g (verpakking) per 10 m² en het wordt niet aanbevolen om het medicijn met andere stoffen te mengen. Provotox van draadworm wordt gebruikt bij de berekening van 7-9 korrels voor elk plantgat.drug provotox
 3. “Prestige”. Om een ​​​​werkoplossing te bereiden, moet u 20 ml van het pesticide verdunnen in 200 ml vloeistof (ofwel 150 ml – in 1,5 / 3 l, of 60 ml – in 0,6 l). De suspensie wordt voorzichtig op de pootknollen van aardappelen (20 kg) gespoten en vervolgens grondig gemengd.drugsprestige
 4. “Initiatief”. Dit is een ander insecticide voor de draadworm en koolvlieg. Inhoud (1 liter) voor ¾ vul met grof korrelig zand / zaagsel en giet 30 g van het preparaat. Nadat je het mengsel goed hebt gemengd, voeg je 2 theelepels toe aan elk kuiltje.drug pochin

Chemische behandeling wordt 40-60 dagen vóór de oogst uitgevoerd. Het wordt aanbevolen om pas 7 dagen na het etsen te beginnen met tuinieren..

Met behulp van deze medicijnen zal de bestrijding van draadwormen succesvol zijn. Het gaat snel en met het beste resultaat als je de instructies opvolgt..

Een goede kennismaking met de draadworm – video

Adblock
detector