De beste soorten broccolikool kiezen voor zomerhuisjes

soorten koolbroccoli Broccoli is al lang populair in het Westen vanwege zijn smaak en vitaminesamenstelling. Met de ontwikkeling van groenteveredeling raakten Russische tuinders ook geïnteresseerd in groenten. Overweeg welke soorten broccoli het meest geschikt zijn om in verschillende klimatologische omstandigheden te groeien (zie Romanesco-kool).

Waar moet je op letten bij het kiezen van een broccoliras?

selectie van koolbroccoli Verderop in het artikel zullen de kenmerken van de meest populaire broccolivariëteiten onder Russische tuinders worden gepresenteerd. Om te bepalen welke van hen het meest optimaal is om in uw geval te groeien, moet u op de volgende factoren letten:

  1. Klimaat. De meeste soorten broccoli zijn thermofiel, dus ze kunnen alleen tijdens het warme seizoen worden gekweekt. Als de temperatuur boven nul in uw regio lang genoeg aanhoudt, kunt u elke vroege, midden- of late rijpende variëteit kiezen, behalve speciaal gekweekte koudebestendige hybriden die geen hitte verdragen. Als u in de noordelijke regio woont, moet u rassen kiezen die geschikt zijn voor teelt in een kas, winterhard of vroegrijp.
  2. Ervaring met tuinieren. Als je een beginnende tuinier bent, is het misschien de moeite waard om te beginnen met hybride variëteiten. Ze zijn gemarkeerd met de speciale aanduiding F1. Dergelijke variëteiten zijn afgeleid van het kruisen van broccoli met andere koolsoorten, waardoor ze beter bestand zijn tegen ongedierte en minder veeleisend om te verzorgen (* hebben een hoge opbrengst *). De voordelen van niet-hybride variëteiten zijn dat ze vaak een meer uitgesproken smaak hebben en het volgende jaar uit hun zaden kunnen worden gekweekt..
  3. Rijpingstijd. Afhankelijk van de rijpingstijd worden broccoli onderverdeeld in vroege rijping (rijpingstijd tot 100 dagen), middenrijping en late rijping (rijpingsperiode vanaf 130 dagen). Vroegrijpe variëteiten zijn meestal meer geschikt voor rauwe consumptie, en laatrijpe variëteiten voor warmtebehandeling en opslag in bevroren vorm. Om broccoli het hele jaar door te consumeren, kun je verschillende soorten van verschillende rijpingstijden nemen..
  4. Productiviteit. Afhankelijk van het ras kan er 1 tot 7 kg fruit geoogst worden vanaf 1 vierkante meter.
  5. Opslag methoden. Sommige soorten broccoli kunnen enkele maanden bruikbaar blijven zonder verdere verwerking, terwijl andere alleen geschikt zijn voor langdurige opslag in ingeblikte of bevroren vorm..
  6. Smaak kwaliteiten. Elke variëteit aan broccoli heeft een speciale smaak, maar het is onmogelijk om te begrijpen welke je lekker vindt zonder te proeven.

Vroegrijpe variëteiten

Vroege soorten broccoli zijn ideaal voor regio’s waar het weer warm genoeg is om buiten groenten te telen. Dergelijke planten rijpen binnen 2-3 maanden na het planten. Kortom, vroegrijpe broccolirassen hebben een fragiele structuur en behouden hun versheid niet lang zonder warmtebehandeling. Ze zijn ideaal om rauw te consumeren..

Verscheidenheid Weergave Rijpingstijd Boarding tijd Voorkeursklimaat Opbrengst Hoofdgewicht Gewicht zijscheuten
Batavia F1 Hybride Tot 100 dagen Half maart – half april (van zaailingen) Warm 2,5 kg 0,7 tot 1,5 kg, Vanaf 200 gram
Linda variëteit 85-105 dagen Eind maart – april

(vanaf 35 dagen zaailingen)

Ieder 3-4 kg 300-400 gram 50-70 gram
Heer F1 Hybride 60-64 dagen Vanaf 20 april (van maandelijkse zaailingen) Ieder Tot 4 kg Ongeveer 1,5 kg Tot 200 gram
Vitamine variëteit 75-80 dagen Maart april Ieder Vanaf 2 kg Ongeveer 300 gram
Monaco F1 Hybride 70-75 dagen Zaailingen van 45-55 dagen planten in het warme seizoen Ieder Ongeveer 4,2 kg 1,5-2 kg
Toon variëteit 70-90 dagen Zaailingen planten in maart, buiten – begin mei Ieder 1,6-2 kg Vanaf 200 gram 50-70 gram
Caesar variëteit 95-110 dagen april Ieder
Krullend hoofd variëteit Tot 100 dagen Maart april Warm 500 gram

Foto en korte beschrijving

variëteit BataviaBatavia F1 verdraagt ​​warmte goed en draagt ​​tot de eerste nachtvorst vruchten. Het is een ideale broccolisoort voor de middelste reep. Deze variëteit kan het beste vers worden geconsumeerd, hoewel hij niet lang houdbaar is. Behoudt zijn smaak als hij ingevroren is.

Linda koolLinda broccoli is een middelgrote struik met 7 vruchtbare scheuten. Fruit is rijk aan licht verteerbaar jodium.

rang Heer

De heer is meer geschikt om buiten te kweken dan in een kas. De struik is bestand tegen echte meeldauw. De vruchten zijn verrijkt met kalium, wat de ontwikkeling van hart- en vaatziekten voorkomt.

broccoli vitamineDe vruchten van broccoli Vitamine moeten 80 dagen na het planten worden geoogst. Anders worden ze te los en onbruikbaar..

Monaco-variëteitDe vruchten van het ras Monaco zijn zeer sappig. De struik van de plant wordt tot 80 cm hoog en heeft geen zijscheuten, maar deze variëteit is een van de meest productieve. Planten zijn resistent tegen bacteriose.

variëteit TonusOp de foto is te zien dat de Tonus broccolikool een bijzondere uitstraling heeft. De vruchten hebben een ongewone delicate smaak. De plant kan zelfs bij vorst vrucht dragen, daarom is het ideaal voor aanplant in de noordelijke regio’s, hoewel de opbrengst van de struiken niet groot is.

broccoli caesarCaesar-broccoli heeft een record vitamine C-gehalte.

broccoli gekruldBroccoli Krullend hoofd groeit goed bij een temperatuur van 16-25 graden.

Ook vermeldenswaard is zo’n vroeg rijpend ras als broccoli Lucky F1. De kop van de plant heeft een gewicht van ongeveer 900 gram, ondanks het feit dat de vruchten al 70 dagen rijp zijn vanaf het moment van planten.

Het hybride ras is resistent tegen echte meeldauw en heeft een hoge opbrengst. Ideaal voor de glastuinbouw in koude streken. Ook het broccoliras Fiesta heeft vergelijkbare eigenschappen..

Vroegrijpe variëteiten omvatten ook witte broccoli, populair in Europese landen..

Middenseizoen rassen

Middenseizoenrassen rijpen voornamelijk 100 – 130 dagen na het planten. Sommige van deze variëteiten produceren hoge opbrengsten en zijn compact genoeg om over lange afstanden te worden vervoerd, waardoor ze ideale variëteiten zijn voor commerciële productie. Deze soorten zijn meestal thermofiel, maar sommige kunnen ook in koude streken worden geplant..

Verscheidenheid Weergave Rijpingstijd Boarding tijd Gewenst klimaat Opbrengst Hoofdgewicht Gewicht zijscheuten
Ironman F1 Hybride 64-81 dagen Voor zaailingen – in maart, na 50 dagen planten in de grond Ieder 2,9 kg 400-600 gram _
Dwerg variëteit 70-75 dagen

(je moet zaailingen van 40 dagen planten)

Maart april Ieder 2-4 kg 300-400 gram 200 gram
Fortuin Hybride 80-85 dagen Nadat de dreiging van vorst is verdwenen Warm 2.6KG Ongeveer 150 gram

Broccoli IronmanBroccoli Ironman groeit goed in open gebieden, behoort tot de hoogproductieve rassen.

kool kabouterBroccoli “Gnome” heeft een hoog gehalte aan fosfor, calcium en stoffen die de groei, versterking en genezing van botweefsel bevorderen.

Fortune blijft lang vers, ondanks dat de structuur van de vruchten erg sappig is.

Inwoners van de noordelijke regio’s moeten letten op de Calabrese kool. Zowel in de volle grond als in de kas verdraagt ​​hij goed koud weer en vorst.

Laatrijpe variëteiten

Laatrijpe broccoli rijpt ongeveer 130 tot 145 dagen. Indien nodig wordt ook rekening gehouden met de rijpingstijd van zaailingen. Deze rassen hebben echter ook hun voordelen. Sommige laatrijpe broccoli zijn niet alleen winterhard, maar dragen ook buiten het broccoliseizoen vruchten. Ze zijn zelfs bij ijzig weer (de vrucht groeit bevroren, maar eetbaar). Bovendien heeft laatrijpe broccoli een bijzondere delicate smaak..

Verscheidenheid Rijpingssnelheid Hoofdgewicht Productiviteit (per vierkante meter)
Marathon 80-85 dagen 800 gram 3,5 kg
Agassi F1 65-75 700 beelden 3,5 kg

Broccoli MarathonDe variëteit Marathon-broccoli heeft een zeer delicate smaak.

rang AgassiAgassi is tot 5 maanden vers te houden.

Broccoli staat bekend om zijn rijke voedingssamenstelling. Elke groentesoort heeft niet alleen een unieke samenstelling, maar ook een bijzondere smaak. Door te experimenteren met de variëteiten van broccoli, kun je de variëteit kiezen die het beste bij je past qua smaak, kweekgemak en opbrengst. Sommige hybride soorten verschillen ook in een exotische uitstraling..

Broccolivruchten verliezen hun heilzame eigenschappen niet wanneer ze worden ingevroren en kunnen het hele jaar door in de vriezer worden bewaard. Dankzij de verscheidenheid aan kleuren en vormen kan de groente een decoratie zijn van elke tafel..

De beste soorten broccoli kiezen – video

Adblock
detector