De beste manieren om grond te ontsmetten om optimale omstandigheden voor planten te creëren – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

bodem desinfectie Ervaren eigenaren van zomerhuisjes weten dat elke onbehandelde grond een infectiebron is voor jonge planten. En zodat ze niet ziek worden, is het noodzakelijk om de grond vooraf te desinfecteren. Een gezonde bodem verzadigd met nuttige stoffen is immers de sleutel tot sterke, levensvatbare zaailingen met een hoge opbrengst. Beginnende tuinders denken zelden na over het feit dat de grond moet worden gedesinfecteerd voordat er zaden of zaailingen in worden geplant. Dit geldt met name voor aangekochte grond, waarvan op de verpakking staat dat deze volledig gebruiksklaar is, wat fundamenteel verkeerd is.

Desinfectie van grond voor het planten van zaden en zaailingen

ontsmetting van de grond voor het zaaien van zaden Er zijn veel manieren om grond te ontsmetten en veilig te maken voor zaden en jonge planten. De belangrijkste taak van desinfectie is het creëren van ondraaglijke leef- en kweekomstandigheden voor pathogene bacteriën, plaaglarven en schimmelsporen. Dit gebeurt met behulp van hoge en lage temperaturen of met behulp van speciale preparaten..

Bevriezing

bodem bevriezenAls de grond in de herfst wordt geoogst, worden de zakken in de winter, wanneer er strenge vorst komt, naar de open lucht gebracht. Als de aarde volledig bevroren is en steenachtig wordt, wordt ze voor een week teruggebracht naar een warme plek. Dit wordt gedaan zodat de in de grond overwinterende larven van ongedierte wakker worden en onkruid begint te groeien. Daarna wordt de grond weer bevroren. Een dergelijke contrastverandering van temperaturen wordt minstens 3 keer uitgevoerd. Als de grond sinds de herfst niet is voorbereid, wordt deze een paar weken voor de verwachte aanplant van zaden of zaailingen in een dunne laag op pallets gelegd en wordt de vriezer een dag geplaatst. Daarna worden ze eruit gehaald, warm gelaten en weer opgeborgen om in te vriezen. Een paar procedures zijn voldoende.

Deze methode heeft verschillende nadelen.:

  • het is niet geschikt voor grond met biohumus, omdat samen met pathogene bacteriën alle nuttige microflora in de grond wordt vernietigd;
  • bevriezing doodt phytophthora niet, het kan alleen worden aangetast door calcineren.

Stomen

de grond stomenEen zachte manier van grondontsmetting. De grond wordt in kleine porties in een vergiet gedaan, op de bodem wordt een dunne doek gelegd zodat er geen aardedeeltjes door de gaatjes naar buiten vallen. Kook water in een pan en plaats een vergiet met aarde erop zodat de bodem het wateroppervlak niet raakt. Stoom de grond gedurende 10 minuten, onder voortdurend roeren. Naast desinfectie met deze methode wordt de grond bovendien verzadigd met vocht. De grond wordt ook in een emmer gestoomd en in een stoffen zak op een rooster gelegd. Na het stomen wordt de grond afgekoeld en uitgespreid op een bakplaat in een laag van 5 cm voor zuurstofverrijking.

calcineren

de grond opwarmen in de ovenDe grond wordt op pallets in een laag van 5 cm uitgestrooid en in een tot 90 graden verwarmde oven geplaatst. Een half uur gecalcineerd. De temperatuur mag niet meer dan 90 graden worden verhoogd, anders zal bij oververhitting de mineralisatie van bodemstikstof optreden, wat de kwaliteit van de bodem zal verminderen. Tijdens het calcineren sterven alle micro-organismen..

Elke keer dat de grond wordt gedesinfecteerd met een hoge temperatuur, moet deze worden verrijkt met voedingsstoffen. Daarom wordt er een vloeibare meststof vermicompost aan toegevoegd..

etsen

fytosporine voor bodemdesinfectieAnders wordt de procedure voor het desinfecteren van de grond morsen genoemd. De grond wordt behandeld met een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat. Kristallen van grijs poeder in een hoeveelheid van 3 g worden verdund in 10 liter water. Het nadeel van het behandelen van de grond met kaliumpermanganaat is het beitsen van alleen de bovenste laag. Ook doodt kaliumpermanganaat een groot aantal ziekteverwekkers van zaailingen niet..

Voor een meer grondige etsing worden fungiciden (antischimmelmiddelen) gebruikt. Dit zijn Fitosporin-M, Zamair, Renaissance. Deze preparaten bevatten nuttige bacteriën die ziekteverwekkende organismen in de bodem vernietigen. Maar dit proces is niet snel, het duurt minimaal 2 weken om de grond volledig te desinfecteren..

Desinfectie door ultrafrequente golven

grondbewerking in de magnetronVoordat het land wordt gecultiveerd voordat zaden in de magnetron worden geplant, wordt het eerst gemorst met een oplossing van kaliumpermanganaat, vervolgens in de oven geplaatst, op maximaal vermogen ingesteld en een timer ingesteld op 3 minuten.

Direct na desinfectie wordt de grond steriel. Er begint zich na 10-15 dagen nieuwe microflora te vormen. Als het niet de bedoeling is dat de grond onmiddellijk wordt gebruikt, om het verschijnen van nieuwe pathogene micro-organismen erin te voorkomen, wordt de grond onmiddellijk na desinfectie overgebracht naar een steriele zak en tot het planten naar een koele plaats verwijderd. Voeg voor gebruik een liter vermicompost of een paar glazen supercompost toe aan een emmer aarde..

Er is altijd een risico om pathogene microflora met zaden in steriele grond te introduceren. Daarom worden ze ook voor het planten gedesinfecteerd..

Als, ondanks alle inspanningen om zaden en grond te ontsmetten, de zaailingen toch pijn beginnen te doen, kan de situatie worden gecorrigeerd. Zaailingen worden getransplanteerd in nieuwe potten met behandelde grond, zieke planten worden verwijderd. Als de zaailingen al groot zijn, worden ze voorbereid om op een vaste plaats in een kas of in de volle grond te worden geplant. In dit geval worden de planten bewaterd met verdunde ammoniak, wat insecten zal afschrikken. In 10 liter water wordt 2 eetlepels verdund. ik. 10% ammoniak en water elke zaailingstruik met een oplossing.

Desinfectie van open en kasgrond

desinfectie van open grondElk jaar hopen schimmels, plaaglarven, pathogene micro-organismen zich op op de bedden van zomerhuisjes. Voor een normale ontwikkeling van zaailingen en een goede oogst is het het beste om elk jaar de bovengrond van de bedden te vervangen door een nieuwe. Maar hoe de grond voor zaailingen te verwerken, als je niet regelmatig een hele laag grond kunt verwijderen en een nieuwe kunt kopen. Het antwoord suggereert zichzelf – om het te desinfecteren.

De desinfectiemethode wordt gekozen afhankelijk van de samenstelling van de grond, de zuurgraad, ziekten waaraan planten in een bepaalde klimaatzone worden blootgesteld..

etsen

desinfectie van grond met fytosporineDit gebeurt in de herfst na de oogst en in de lente voor het planten van zaailingen. Los een pak Fitosporin 100 gr op. in een halve liter water. Er wordt een geconcentreerde oplossing verkregen. Het wordt gefokt onmiddellijk voordat de verwerking van kasgrond wordt gestart. Voeg 1 eetlepel van het concentraat toe aan 10 liter water. Het resulterende product wordt uit de gieter van de tuin gegoten. De kas is 3 weken gesloten zodat de nuttige bacteriën uit Fitosporin worden geactiveerd en hun werk doen om de grond te ontsmetten. Daarna worden zaailingen geplant..

Desinfectie van de grond vóór het planten van zaailingen wordt uitgevoerd met een roze oplossing van kaliumpermanganaat, die overvloedig wordt bewaterd in de kas, waarna deze enkele uren wordt gesloten. Kaliumpermanganaat is een oxidatiemiddel en wordt daarom gebruikt voor het desinfecteren van chernozem en zode-kalkhoudende bodems. Het is niet geschikt voor zure gronden..

Ter preventie wordt de grond behandeld met Baikal EM-1. Los voor 10 liter water 150 ml van het product op en mors de grond met een snelheid van 2,5 liter. op het vierkant van de aarde.

Het antibacteriële middel Trichodermin wordt gebruikt als biologische stof voor bodemontsmetting. Het bevat nuttige schimmels als biologisch actieve stof die mycobacteriën in de bodem onderdrukken. Per vierkante meter grond is 1 g Trichodermina nodig. Het is vooraf verdund in water..

Kokend water of insecticide behandeling

mors de grond met een insecticide-oplossingDoor te broeien worden ziektekiemen, schimmels en bacteriën uit de bodem verwijderd. Ze leggen een slang op de bedden, bedekken de grond met een film zodat het niet zo lang mogelijk afkoelt, laten kokend water door de slang.

Insecticiden zijn medicijnen die worden gebruikt om bodemplagen te doden. De meest gebruikte fondsen zijn Thunder, Aktara, Iskra. Droge insecticiden worden gemengd met de grond, die eerder is losgemaakt. Dan wordt de aarde overvloedig gedrenkt.

Bodemdesinfectie met insecticiden wordt anderhalve maand voor het planten van zaailingen uitgevoerd.

Chemicaliën

kopersulfaat oplossingZe worden alleen gebruikt voor bodemdesinfectie als volksmethoden en biologische stoffen niet helpen. Voordat u de grond water geeft voordat u met deze agressieve stoffen gaat planten, moet u eraan denken dat hun onjuiste toepassing alle planten kan vernietigen..

De grond wordt zes maanden voor het planten van zaailingen geëtst met bleekmiddel. Vereist 100-200 gram. per vierkante meter grond. Deze tool vernietigt bijna alle pathogene microflora, maar is genadeloos voor nuttige organismen..

Een oplossing van kopersulfaat (50 g per 10 l water) desinfecteert de grond onmiddellijk na de oogst eens in de vijf jaar, aangezien een hoge concentratie van een chemische stof destructief is voor zaailingen.

Bij het gebruik van chemicaliën voor bodembehandeling, is het noodzakelijk om de instructies voor consumptie en concentratie op de verpakking strikt te volgen. Anders gaan de zaailingen dood door de grote hoeveelheid chemie in de bodem..

Grondbewerking vóór het zaaien is een belangrijke fase van het voorbereidende werk voor het planten. Met zijn hulp vernietigen ze pathogene micro-organismen die onzichtbaar zijn voor het oog, eieren en larven van ongedierte, schimmelsporen. Deze procedure is niet moeilijk, het kost wat tijd. Maar er is een garantie dat het werk aan het kweken van zaailingen niet voor niets zal zijn.

Desinfectie van de grond voor het planten van zaailingen – video