Champignons op verschillende manieren kweken: paddenstoelen planten en verzorgen

paddenstoelen op verschillende manieren kweken Om champignons op verschillende manieren te kweken om een ​​goede oogst te geven, moet je enkele regels volgen. Alleen dan zullen er altijd hoogwaardige en smakelijke paddenstoelen in de keuken zijn, die een echte zegen zullen worden bij de bereiding van verschillende gerechten..

De voordelen van paddenstoelen

nuttige paddenstoelen Champignons zijn gemakkelijk te kweken, dus ze kunnen ongeacht het seizoen gemakkelijk bij de dichtstbijzijnde supermarkt worden gekocht. Toegegeven, de prijs van champignons is niet zo betaalbaar dat dit product vaak in het dieet wordt opgenomen: bakken, augurken en bewaren, toevoegen aan salades en gebak. Het heldere aroma en de aangename smaak van de paddenstoel wordt over de hele wereld gewaardeerd en is daarom populair in verschillende keukens. Champignons hebben veel gunstige eigenschappen.

De belangrijkste voordelen van deze paddenstoel:

 • een aanzienlijke hoeveelheid eiwitstoffen;
 • lage energiewaarde;
 • hoge concentratie koolhydraten;
 • de aanwezigheid van vetzuren;
 • verwijst naar dieetproducten;
 • bevat micro- en macro-elementen, vitamines;
 • bevordert de eliminatie van cholesterol.

Vanwege de pretentie en veelzijdigheid kunnen paddenstoelen bijna overal worden gekweekt: van landhuizen tot appartementen en kelders van gebouwen met meerdere verdiepingen.

Myceliumselectie en substraatvoorbereiding

mycelium selectieHet succes van het kweken van paddenstoelen hangt direct af van de kwaliteit van het zaad, daarom moet de keuze van mycelium zeer verantwoord zijn. Je moet altijd op een aantal punten letten..

Myceliumsoorten:

 1. Steriel mycelium is een mycelium dat zich heeft gevestigd op gestoomd graan.
 2. Compostmycelium is niets meer dan een compostmassa waarop voorheen paddenstoelen werden gekweekt en daardoor mycelium bevat

Het eerste teken van plantmateriaal van slechte kwaliteit is vergroening, zij het klein. Het duidt op de aanwezigheid van vreemde micro-organismen – schimmels. Als er een zure geur uit het mycelium komt, is deze duidelijk aangetast door bacteriose. Hoogwaardig gezond mycelium kan zijn eigenschappen 2 weken behouden wanneer het in een gesloten verpakking in een appartement wordt bewaard. Bewaar je het in de koelkast, dan loopt de periode op tot 3 maanden..

Om een ​​​​massa compost te bereiden, moet je verschillende lagen leggen. De eerste is 10 kg stro gedrenkt in water. Hierop wordt een mengsel van mineralen (5 kg carbamide, 2 kg fosfaatmeststoffen, 8 kg gips, 5 kg gewoon krijt) uitgestrooid. De volgende laag is 100 kg mest, die opnieuw wordt bedekt met een mengsel van minerale componenten. De totale hoogte van een dergelijke meerlaagse constructie is ongeveer 1,5 meter..

Paddestoelen op verschillende manieren kweken

Er zijn verschillende manieren om paddenstoelen te kweken, maar niet alle worden door zomerbewoners gebruikt om paddenstoelen voor persoonlijk gebruik te verkrijgen..

Paddestoelen kweken in het open veld

champignons in open beddenHet kweken van champignons in open bedden is een nogal moeilijke taak vanwege de specifieke kenmerken van champignons: ze verdragen geen zonlicht. Daarom moet je voor het zaaien een plek kiezen die goed in de schaduw ligt van bomen, hoge struiken of een plek achter het huis kiezen. Je zult ook een beschermende schuilplaats moeten bouwen, een luifel bouwen. Het zorgt niet alleen voor de nodige schaduw, maar beschermt het gebied ook tegen snelle uitdroging..

Schimmels kunnen via de grond met verschillende infecties besmet worden, dus het is noodzakelijk om te isoleren met plasticfolie of dakbedekking voordat de compost wordt gelegd..

Voordat u begint met planten, moet u het compostmengsel bereiden. Het kan bestaan ​​uit stro (10-12 kg), kippenmest of gewone mest (7-8 kg). De componenten worden in lagen verdeeld op een speciale stapel, waarna ze elke dag worden bevochtigd, zodat de massa niet uitdroogt. Terwijl de compost 20-25 dagen “rijpt”, moet deze 5-6 keer worden losgemaakt.

Op het gebied dat is gekozen voor aanplant, wordt de grond grondig losgemaakt, vervolgens wordt het mycelium er gelijkmatig over verspreid, bedekt met een compostmengsel erop met een laag van 6-8 cm en grondig bewaterd. Vervolgens controleren ze de vochtigheid van een dergelijk bed en bevochtigen het terwijl het droogt. Als alles correct is gedaan, kan de eerste paddenstoelenoogst na ongeveer 2-2,5 maanden worden verkregen. Tegelijkertijd kan tot 12 kg vruchtlichamen per maand worden verzameld van 1 m2 champignonbed. Zonder op hetzelfde bed te verplanten, zal het mycelium tot 5 jaar op rij vrucht dragen.

Op het eerste gezicht is het ongebruikelijk, maar het is heel acceptabel om paddenstoelen in hetzelfde bed samen met verschillende tuingewassen te kweken.

Om zo’n tuin uit te rusten, wordt paarden- of koeienmest in de bedden van 1,5 m breed gebracht en vervolgens worden courgette en pompoen geplant. Zorg ervoor dat u de film over de bedden uitrekt. Als de zaailingen goed wortel schieten, wordt het paddenstoelenmycelium gezaaid. Deze culturen kunnen goed met elkaar overweg op hetzelfde territorium..

Paddestoelen kweken in de schappen

Nederlandse technologie voor het kweken van champignonsDit is een Nederlandse champignonteelttechniek. De planken zijn in wezen dezelfde bedden, eenvoudig verticaal gerangschikt in de vorm van een structuur met meerdere verdiepingen. Door deze opstelling wordt de productieruimte zo efficiënt mogelijk gebruikt. Maar er zijn verschillende nadelen aan deze methode: in geval van infectie verspreidt de infectie zich zeer snel langs verticale en horizontale rijen. Ook vereist de methode van kweken op planken speciale mechanismen en dure apparatuur, wat meer van toepassing is op industriële teelt van paddenstoelen. Voor particuliere huishoudens is dit een te dure technologie..

Kweken in containers

champignons in een bakjeDeze methode van champignonteelt is ook meer geschikt voor grote boerderijen, champignonbedrijven, in plaats van alleen voor persoonlijke doeleinden. Deze technologie wordt toegepast in Canada en de VS..

Voor de teelt zijn containers van hout nodig, die een speciale behandeling hebben ondergaan tegen schimmels en schimmelinfecties. De containers worden gevuld met een substraat en geënt met mycelium. Verschillende fasen van schimmelontwikkeling vinden plaats in verschillende ruimtes waarin de nodige voorwaarden worden gehandhaafd. Indien gewenst en met 1-2 containers, is het heel goed mogelijk om zo’n groeiproces thuis te organiseren..

Paddestoelen kweken in zakken

paddenstoelen kweken in zakkenEen populaire en handige teeltmethode, het is geschikt voor kleine en middelgrote boerderijen omdat het niet zo duur is als andere teeltmethoden. In dit geval worden polyethyleenzakken gebruikt. Bijvoorbeeld 25 kg per stuk, gevuld met compost en ingezaaid met schimmelsporen. Ze zijn zo geïnstalleerd dat ze gemakkelijk te benaderen zijn. Ook geplaatst in verticale lagen. Best gekweekt in een pluimveestal of groentewinkel.

Het grootste pluspunt van deze technologie is dat in geval van infectie de focus van infectie op een enkele zak ligt, deze is gemakkelijk te elimineren.

Van de minnen is het vermeldenswaard de complexiteit van zelfvullende containers met compostmengsel, maar in de uitverkoop kunt u, als u dat wenst, polymeerzakken vinden die al gevuld zijn met het substraat samen met mycelium.

Blokkweek van champignons

blokkweek van champignonsVeel liefhebbers van paddenstoelen gebruiken deze technologie nu – ze kweken champignons uit gecomprimeerd substraat. Zijn rol wordt gespeeld door turf, zaagsel en hout, schil van zaden, mest. Dit alles wordt in blokken geperst.

Deze methode is goed omdat:

 1. Heeft niet veel ruimte nodig, zelfs geschikt voor een zomerhuisje.
 2. Geen compostering nodig.
 3. Ook is het niet nodig om mycelium te zaaien, het zit al in de blokken. Ze kunnen klein zijn met een gewicht van 2,5 kg of een indrukwekkender gewicht van 20 kg.
 4. Het enige dat nodig is, is een speciale techniek voor het losmaken en aanbrengen van de grond. Briketten moeten zorgvuldig worden gekozen, omdat niets in hun samenstelling kan worden gecorrigeerd, het materiaal moet van hoge kwaliteit zijn en niet alleen betaalbaar.

Geperste blokken worden op de planken gelegd, er worden verschillende gaten in hun oppervlak gemaakt. Om te voorkomen dat vocht zo snel verdampt, afdekken met jute, folie, papier. Het is noodzakelijk om te wachten tot het mycelium op het oppervlak verschijnt. Daarna worden de blokken besprenkeld met deklaag, niet meer geventileerd. Bevochtig alleen door te sproeien en wacht ongeveer 2,5 maand tot vruchtlichamen verschijnen. Daarna kan er geoogst worden.

Als je optimale omstandigheden handhaaft, krijg je van elke ton tot 200 kg champignons (20% van het rendement van blokken).

Mogelijke problemen bij het kweken van champignons in kelders

het uiterlijk van schimmelBij beginnende champignontelers ontstaan ​​vaker moeilijkheden bij de champignonteelt door het niet naleven van de teeltomstandigheden.

Groeiende problemen:

 1. Een zwakke groei van mycelium, of de afwezigheid ervan, treedt meestal op als gevolg van overtollig vocht, evenals in het geval van besmetting met springstaarten. Om de situatie te corrigeren wordt de ondergrond geïnspecteerd op vervuiling, wordt vocht verminderd.
 2. De opkomst van andere soorten paddenstoelen. Er zijn verschillende redenen: van mycelium van slechte kwaliteit tot slechte voorwarmtebehandeling van compost. Alle vreemde paddenstoelen zijn verwijderd.
 3. Overwoekerd paddestoelbeen. Als een “gezwollen” stengel wordt gevormd op jonge champignons, heeft deze verlengingen, ontwikkelt de dop zich niet goed en zijn de vruchtlichamen onregelmatig van vorm. Dit zijn allemaal tekenen van schimmelinfectie met verticillose..
 4. Substraat spotten. Bij het kopen van een substraat van lage kwaliteit, slechte warmtebehandeling, mycelium aangetast door schimmel, begint het actief te groeien. Tegelijkertijd verschijnen er vlekken die lijken op spinnenwebben op het substraat. Ze kunnen verschillende kleuren hebben: zwart, alle tinten groen, geel.

Champignons kun je op verschillende manieren kweken. Elke technologie heeft een aantal voor- en nadelen. Daarom moet u, voordat u zich bezighoudt met de teelt van dergelijke paddenstoelen, de methode kiezen die het meest geschikt is voor u persoonlijk, rekening houdend met de omstandigheden en mogelijkheden, de vereiste volumes en doelen van de champignonproductie..

Paddestoelen kweken in de kelder – video

Adblock
detector