Buiten wortelen Bijna alle zomerbewoners planten wortelen. Dat is begrijpelijk, want de knolgewas neemt een van de belangrijke plaatsen in elke keuken in. En wortelen planten is niet erg. Hij goot zaden in de tuin en wachtte op de oogst. De dingen zijn echter niet zo eenvoudig. Dit artikel zal je vertellen over enkele van de geheimen van het kweken en verzorgen van wortels in het open veld, wat er moet gebeuren voordat je gaat zaaien en hoe je omgaat met ongenode gasten..

Inhoud:

 1. Waar moet je op letten bij het planten van wortelen in de volle grond met zaden?.
 2. Grondbewerking.
 3. Wortelen planten door zaden in de volle grond.
 4. Wortelverzorging buiten en juiste bewatering van wortelbedden.
 5. Ziekte- en ongediertebestrijding.

Waar moet je op letten bij het planten van wortelen in de volle grond met zaden?

Oogst uit de tuin Voor ons allemaal van kinds af aan is de bekende wortel niet zo’n gemakkelijke groente om te kweken, het is nogal wispelturig. Om een ​​echt genereuze oogst te krijgen en de oogst zonder verlies te behouden, is het noodzakelijk om rekening te houden met enkele serieuze punten:

 • een tuinbed met wortels moet op de zonnigste plaats worden geplaatst, op schaduwrijke plaatsen zullen de wortels zwak groeien en geen volwaardige groente geven;
 • om zoete wortelen op tafel te krijgen, moet je ze planten in grond die niet oververzadigd is met zuren;
 • overmatig water geven leidt ertoe dat de wortels krachtig beginnen te groeien, maar grover worden en eerder voer dan eten worden;
 • deze groente houdt vooral van losse grond, anders krijgt hij een gebogen vorm;
 • wortelen houden niet van verse mest, het buigt ervan af, de wortel is vervormd, wat leidt tot een lelijke vorm van de vrucht;
 • als de wortels lange tijd niet worden bewaterd, verliezen ze hun sappigheid en zoetheid;
 • wanneer na een lange droge periode overvloedig en frequent water wordt gegeven, barsten de wortels;
 • zonder uitdunning groeien broze vruchten die niet op lange termijn kunnen worden bewaard;
 • ruw uitdunnen kan ertoe leiden dat aangrenzende (resterende) wortels vervormd zijn, meerdere lelijke vruchten groeien uit één wortel.

Als u rekening houdt met deze factoren, zullen wortels u verrassen met zacht en smakelijk fruit, dat kan worden bewaard tot de volgende oogst. Maar voordat je de zaden kunt planten, moet je de grond voorbereiden. Lees: wortelen voeren in het open veld in de buitenwijken!

Grondbewerking

Voorbereiding van het tuinbedEen goede eigenaar begint vanaf de herfstdagen de wortelbedden klaar te maken. Wortelbedden moeten worden gemaakt waar granen, komkommers, bieten, kool of maïs groeiden. Voor een volledige oogst is alleen zeer goed losgemaakte grond geschikt. Als de grond licht is, niet verdicht, dan kun je gewoon lopen met een hark of, beter nog, een vlaksnijder. In andere gevallen moet je losraken serieus aanpakken, anders moet je scheve, kleine worteltjes oogsten.

Om een ​​bed te krijgen met lichte en weelderige grond, wordt de grond gemengd met compost, turf of zand. Je kunt mest toevoegen, maar deze moet goed verrot zijn. Wortelen houden niet van verse mest en zullen op de introductie reageren met dikke en dichte toppen, fruit met dikke schillen, onaangename smaak, kleine en lelijke vormen.

Omdat deze groente geen zure grond verdraagt, is het de moeite waard om as, dolomietmeel of limoen toe te voegen. Het is verstandig om in het najaar verschillende meststoffen toe te voegen. In het voorjaar moet zo’n bed weer grondig worden losgemaakt en pas daarna de zaden zaaien..

Wortelen zaaien in de volle grond

Wortelzaden plantenSommige zomerbewoners planten zaden gewoon in de grond, maar het is veel beter om wortelzaden 3 tot 4 dagen te laten weken en ze dan een beetje te drogen. Hiermee kunt u niet-levensvatbare zaden identificeren en het kiemproces aanzienlijk versnellen. Ervaren tuinders weten hoe ze wortels met zaden in het open veld moeten planten. Maar omdat de zaden erg klein zijn en het moeilijk is om ze te planten, hebben de tuinders een aantal manieren bedacht om ervoor te zorgen dat kleine zaden plat liggen en niet allemaal op één plek vallen..

Het planten van wortelen in de volle grond met zaden is als volgt:

 • meestal worden de zaden gemengd met zand, ze plakken niet aan elkaar en vallen gelijkmatiger in de rijen;
 • op een rol toiletpapier wordt elk zaadje met pasta op de gewenste afstand gelijmd, in het voorjaar worden dergelijke banden eenvoudig in het tuinbed gedruppeld;
 • gelei wordt bereid uit aardappelzetmeel, zaden worden erin geplaatst en door de tuit van de theepot in de voorbereide rijen gegoten;
 • als de wortelzaden gepelleteerd zijn, worden ze gewoon in de groeven gezaaid.

In ieder geval worden de zaden op een afstand van 3 – 5 cm van elkaar in rijen geplant en tussen de rijen (groeven) onderling moet een afstand van 15 – 20 cm worden aangehouden.

Vriendelijke shootsZodat het onkruid de zachte zaailingen niet verplettert en het vocht niet erodeert en er geen korst op de grond verschijnt, zijn de gewassen bedekt met folie. Zaailingen verschijnen in twee weken bij een temperatuur van 18 graden. Bovendien zijn jonge scheuten niet bang voor kortstondige vorst, maar na een lange kou stopt de plant met wortelgroei en geeft bloei.

Wortelverzorging buiten en goed water geven van wortelbedden

Onjuist bewateringsresultaatHet telen van wortelen en verzorging in de volle grond vereist een zekere systematiek. Dit geldt vooral voor water geven. Het is erg belangrijk om te weten hoe je je wortelen buiten water geeft. Inderdaad, bij gebrek aan water kunnen jonge wortels het water niet bereiken en zullen de zaailingen sterven, en de overloop dreigt smakelijke en sappige wortels in veevoer te veranderen. Water geven moet overvloedig worden gedaan, maar niet vaak. Wanneer de wortels al lange wortels vormen, stoppen sommige tuinders helemaal met water geven. In dit geval stromen de wortels recht naar beneden en vormen rechte en lange wortels..

Frequent, ondiep water geven bevordert de harige groei van de wortelen en het feit dat de vrucht scheef groeit. Maar het spenen van de plant van water geven is ook riskant. Als de wortelen lange tijd waterhonger hebben, en dan komt er plotseling een regenachtige periode, dan barsten alle vruchten. Het water geven van wortels in het open veld moet niet frequent, maar systematisch zijn. Reeds vanaf het moment van de eerste scheuten kunnen er worteltjes gevoerd worden, dit zal ze dankbaar aanvaarden.

Naast water geven is verdunnen noodzakelijk. Bij het planten vallen kleine zaadjes soms zo dicht bij elkaar dat ze de vrucht niet volledig laten ontwikkelen. Als we het uitdunnen negeren, zullen de wortels dun en broos worden, die snel zullen rotten tijdens opslag en niet geschikt zijn voor op tafel.

Het wordt aanbevolen om wortels 12 en 22 dagen na ontkieming uit te dunnen.

Het verzorgen van wortelen in het open veld bevat nog een zeer belangrijke fase – losmaken. Zoals hierboven beschreven, groeien wortelen zonder deze procedure scheef, klein en lelijk. Losmaken wordt vaak gecombineerd met wieden of uitdunnen. Wieden is ook nodig, zodat sterk onkruid de scheuten niet verduistert..

Ziekte- en ongediertebestrijding

WortelvliegEen van de plagen van de groente is de wortelvlieg. Om er vanaf te komen, is het beter om de bedden van tevoren op een winderige plaats te plaatsen, de vlieg houdt niet van wind. Het is zeer raadzaam om wortelen naast uien te planten. En zodat ze niet eens naar het wortelbed kijkt, is het beter om het bed te strooien met hete peper, goud of tabaksstof, mulch met gemaaid gras of stro.

Mol - de dreiging van wortelenTijdig uitdunnen en losmaken helpt bij wortelrot. Een andere plaag is de mol. Om deze pestkop te bestrijden, bieden winkels een verscheidenheid aan hulpmiddelen. Het kost veel tijd en moeite om wortelen in de volle grond goed te verzorgen, maar een luxe oogst is het waard..

Lees ook het artikel: wortel zaaien om later niet uit te dunnen (video)

Video “Wortelverzorging van A tot Z”