Brandnetel als meststof voor planten: kenmerken, toepassingsregels, recepten voor het bereiden van verbanden – wiresummit.org

brandnetel als meststof voor planten Brandnetel, als meststof voor planten, is erg populair bij tuinders. Ten eerste is dit een topdressing die voor iedereen beschikbaar is, waarmee je de grond kunt verrijken met mineralen en de opbrengst kunt verhogen. Ten tweede wordt het een natuurlijke beschermer tegen ongedierte. Het gebruik ervan vermijdt het gebruik van chemicaliën die de menselijke gezondheid nadelig beïnvloeden. Daarom moet iedereen die een rijke en veilige oogst wil krijgen, de kenmerken van dergelijke voeding en de regels voor de introductie ervan onthouden..

Waarom brandnetel nuttig is als meststof voor planten

Waarom brandnetel nuttig is als meststof voor planten Brandnetel bevat een grote hoeveelheid vitamines en mineralen. De hoge concentratie aan stikstof, calcium, ijzer, magnesium en koper daarin is van bijzondere waarde voor planten..

Bemesten met brandnetel voor planten kan de volgende resultaten opleveren:

 1. Verhoog de opbrengst.
 2. Versterk de immuniteit van gewassen.
 3. Verhoog het gebladerte van de plant, stimuleer de groei van het wortelstelsel!.
 4. Verhoog de overlevingskans van zaailingen.
 5. Verzadig de grond met voedingsstoffen die nodig zijn voor de volledige groei en ontwikkeling van planten.
 6. Bescherm gewassen tegen bladluizen en slakken.

brandnetel in de vorm van worteldressingMeststoffen op basis van brandnetel worden gebruikt voor worteldressing en bladbespuiting. Het positieve effect is al na een paar dagen merkbaar. De scheuten van planten worden sterker, de bladeren krijgen een rijke groene tint.

Het is mogelijk om in elk stadium van de plantontwikkeling topdressing van brandnetel te maken. De procedures worden minstens drie keer per seizoen uitgevoerd: na het planten van zaailingen, voor de bloei en in het stadium van de vruchtzetting.

Voor welke planten is brandnetel nuttig en voor welke planten kan het schadelijk zijn?

Ondanks alle voordelen van brandnetel als plantenmest, kan het sommige gewassen schaden..

Dergelijke voeding is verboden voor:

 • knoflook;
 • peulvruchten;
 • Lukas;
 • radijs;
 • aardappelen;
 • bieten;
 • wortels.

Het gebruik van brandnetels op deze planten zal resulteren in een krachtige groei van de toppen. Maar de vorming van wortels en peulen stopt. Je zult geen goede oogst kunnen krijgen.

paprika water gevenAlle andere gewassen reageren positief op brandnetelmest. Bijzonder effectief is de introductie van dressings voor tomaten, aubergines, paprika’s en kool. Bemesting van bessengewassen en kamerplanten geeft een goed resultaat..

Bereiding van infusie

voorbereiding van infusieHet is belangrijk om de mest goed voor te bereiden zodat de planten alle voedingsstoffen uit de brandnetel kunnen halen. Een belangrijke rol wordt gespeeld door het fermentatieproces, dat de grondstof moet doorlopen. Hierdoor wordt een groot aantal nuttige micro-organismen gevormd die de kwaliteit van de bodem kunnen verbeteren. Pas na fermentatie veranderen mineralen in een voor planten beschikbare vorm.

Het beste antwoord op de vraag hoe je een infusie van brandnetel maakt, is een klassiek, beproefd recept:

 1. Pluk jonge scheuten van brandnetels. Meststof kan alleen worden bereid voordat de zaden verschijnen..brandnetels voor bereiding van infusie
 2. De stengels en bladeren worden geplet en in een vat geplaatst. Het is beter als de container van plastic of houten blijkt te zijn. Het metaal kan reageren met de infusie, wat de kwaliteit van de mest negatief zal beïnvloeden. De container moet halfvol zijn.
 3. Kokend water wordt in het vat gegoten zodat het de brandnetel volledig bedekt.
 4. Bedek de container met een deksel en laat twee weken staan..
 5. Elke dag wordt het vat geopend en wordt de infusie goed gemengd. Dus de meststof wordt verrijkt met zuurstof, nuttige micro-organismen zullen zich actiever gaan vermenigvuldigen.

Na twee weken verschijnt er schuim op het oppervlak van de vloeistof. Brandnetelinfusie voor planten krijgt een rijke donkere schaduw. Dit suggereert dat het kan worden gebruikt.

Micro-organismen sterven als het water boven de 35 graden wordt verwarmd. Zet het infuusvat daarom niet op een zonnige plaats. Het is beter om haar in de schaduw te stellen.

Hoe brandnetel wordt gebruikt als plantenmest

brandnetel als meststof voor plantenIn de achtertuin kan brandnetel worden gebruikt als aftreksel, als mulch voor planten en als kruid voor compostering..

Toepassing van brandnetelinfusie

infusie van brandnetel in een vatVoor worteldressing van brandnetel voor planten wordt de infusie door gaas gefilterd. Daarna wordt het verdund in schoon water in een verhouding van 1 tot 10. Alle noodzakelijke gewassen worden bewaterd met de afgewerkte meststof. Eén plant heeft ongeveer 1 liter afgewerkte mest nodig. Het is onwenselijk om topdressing op droge grond te maken. Dit kunt u het beste doen na regen of voorirrigatie met schoon water..

kant-en-klare brandnetelinfusieDe infusie kan ook worden gebruikt om te verstuiven. In dit geval wordt de werkoplossing minder geconcentreerd gemaakt. Anders kunnen er brandplekken op de bladeren verschijnen. Gefilterde brandnetelinfusie wordt verdund in water in een verhouding van 1 tot 20. De resulterende vloeistof wordt in een sproeier gegoten en aan het werk gezet.

Irrigatie wordt alleen uitgevoerd bij rustig weer in de ochtend of laat in de avond.

Taart gebruiken

Na filtratie van de brandnetelinfusie blijft de cake achter. Het hoeft niet weggegooid te worden. Hij zal zelf een uitstekende meststof zijn..

Oliekoek wordt gebruikt:

 1. Bij het graven van de grond in de herfst. Door het in de grond in te bedden, krijgen de regenwormen voedsel dat nodig is om de aarde te beluchten en te verzadigen met humus..
 2. Voor het mulchen van boomstammen en struiken. Dit voorkomt bevriezing van het wortelstelsel tijdens de wintermaanden..

De cake kan ook worden toegevoegd bij het bereiden van een nieuwe portie van de infusie. Het versnelt het fermentatieproces van vers gras.

Composteren van brandnetels

brandnetelmulchEffectieve bemesting kan worden verkregen door compostering. De productie van een dergelijke meststof is tijdrovend. Rust allereerst een plaats uit om het mengsel te mengen. Het is aan te raden hiervoor een gat te graven in de verste hoek van het terrein. Het mag niet dicht bij het huis worden geplaatst, omdat er een onaangename geur uit zal komen tijdens de bespreking van gras. Je kunt ook een speciale houtcomposter maken.

Droge bladeren of stro, aarde en verse scheuten van brandnetels worden in lagen van 10 cm in de put gelegd. De resulterende “taart” wordt gemorst met water met toevoeging van een preparaat dat micro-organismen bevat, bijvoorbeeld “Baikal”. De put is bedekt met plasticfolie en laat rotten. De eerste drie weken moet het regelmatig met een hooivork worden geschept. Dit zal het mengsel verzadigen met zuurstof. Nadat het proces van actief verval is begonnen, kan de inhoud van de put eens in de twee weken worden gemengd..

Brandnetel as

brandnetel asAs verkregen door het verbranden van gedroogde stengels van brandnetels is ook een uitstekende meststof voor planten. Het bevat een enorme hoeveelheid sporenelementen. De meest waardevolle daarvan is kalium. Het is noodzakelijk voor de normale ontwikkeling en vruchtvorming van veel gewassen..

Om de as te bereiden, laat men vers gesneden brandnetelstelen 24 uur drogen. Daarna worden ze verbrand zonder het gebruik van benzine of andere ontstekingen. Nadat de resulterende as is afgekoeld, wordt deze verspreid over de planten. Deze meststof kan worden bewaard in een bak met een goed sluitend deksel..

Brandnetel voor tomaten

Tomaten water geven met brandnetel-infusieVeel tuinders merken dat het gebruik van pure brandnetelinfusie leidt tot het vetmesten van tomaten. Ze beginnen actief te overgroeien met gebladerte en de vruchten zijn slecht gebonden..

Daarom moeten bij het bereiden van brandnetelmest voor tomaten andere kruiden worden gebruikt. Al het onkruid dat op de site wordt verzameld, kan aan de infusie worden toegevoegd. Vooral de toevoeging van smeerwortel is effectief. Het kookproces blijft hetzelfde. Het gras, bedekt met kokend water, blijft twee weken staan. De resulterende vloeistof wordt gefilterd en gebruikt.

De afgewerkte infusie wordt verdund in water in een verhouding van 1 tot 20. Giet 1 liter kunstmest onder elke tomatenstruik. Als de voeding onmiddellijk na het planten van de zaailingen wordt uitgevoerd, wordt 0,5 liter infusie gebruikt.

Recepten voor brandnetelmest

recepten voor het maken van infusie van brandnetelBrandnetel kan niet alleen in pure vorm als meststof voor planten worden gebruikt, maar ook als onderdeel van complexe dressings. Het meest effectief zijn drie recepten..

Brandnetels en brood

infusie van brandnetel en broodGehakte brandnetelscheuten worden in het vat geplaatst. Daar worden ook broodkorsten naar toe gestuurd. De massa wordt met kokend water gegoten. Dankzij het brood gaat het fermentatieproces veel sneller. Meststof is over vijf dagen klaar.

Brandnetel en gist

infusie van brandnetel en gistGist zal helpen het aantal nuttige micro-organismen te vergroten en hun overleving in de bodem te vergroten. Om de meststof te bereiden, wordt 10 gram droge gist gegoten met twee liter warm, maar niet heet water. Voeg twee eetlepels suiker toe aan het mengsel. Een dag laten trekken. Gedurende deze tijd zal de gist actief beginnen te werken. De vloeistof wordt afgedekt met een schuimdop.

Brandnetelinfusie wordt apart bereid. In 10 liter zuiver water wordt 1 liter brandnetelinfusie verdund. Voeg 200 ml gistinfusie toe. Meng de compositie grondig. Dergelijke verbanden worden bij de wortel aangebracht op een vooraf bevochtigde grond..

Brandnetel en serum

infusie van brandnetel en serumDe introductie van een dergelijke bemesting wordt getoond tijdens de periode van actieve bloei van planten. Voor de bereiding is de helft van de emmer gevuld met gehakte scheuten van jonge brandnetels. Giet er 1 liter melkwei bij. Giet warm water naar boven.

Het is noodzakelijk om de meststof minimaal 10 dagen onder het deksel te houden. Het eindproduct wordt gefilterd en verdund in schoon water in een verhouding van 1 tot 10. Topdressing wordt 1 keer per week met de wortelmethode aangebracht.

Brandnetel is een waardevolle meststof voor veel groente- en bessengewassen. Het is beschikbaar voor elke tuinier. Een goed voorbereide meststof helpt u recordopbrengsten te behalen.

Brandnetel als meststof voor planten in de vorm van infusie – video