Bramen kweken Navajo, kenmerken van het ras

bramen navajo De Navajo braambes is een succesvolle variëteit, veredeld door Amerikaanse veredelaars en over de hele wereld bekend. De bessen hebben een rijke dessertsmaak, zodat ze zowel vers als in verschillende bewaring kunnen worden geconsumeerd. Het ras is nogal kieskeurig en vereist geen speciale verzorging, maar geeft wel elk jaar een hoge opbrengst..

Kenmerken van de variëteit

middelgrote bessen Het ras Navajo bramen is een meerjarige plant. De struiken vormen sterke, rechte scheuten, die elk tot anderhalve meter lang kunnen worden. De bessen zijn niet erg groot (elk tot 4,5 g), maar hun grootte heeft geen invloed op de opbrengst van het ras. Van één volwassen struik kun je tot 500 bessen per seizoen verzamelen.

Een van de voordelen van de Navajo-braambes zijn:

 • hoge smaakscore (van 4,5 tot 5,0 in verschillende periodes);
 • de afwezigheid van doornen op de scheuten, wat het handmatig plukken van bessen aanzienlijk vereenvoudigt;
 • goede opbrengst bij eenvoudige verzorging;
 • het vermogen van fruit om hun vorm en dichtheid gedurende 5 dagen te behouden, waardoor ze naar verkoopplaatsen kunnen worden vervoerd.

Navajo rijpingstijd van drie wekenDe beschrijving en kenmerken van de Navajo braam kunnen niet anders dan de smaak beïnvloeden. De bessen zijn sappig, zoet, met een lichte zuurheid en een uitgesproken bramenaroma. Ze rijpen in de late zomer of vroege herfst, elke struik draagt ​​ongeveer 3 weken vrucht.

Landingsregels

trellis voor bramenstruikenHet planten en verzorgen van Navajo-bramen is eenvoudig. Deze plant plant zich voort door zaailingen, die moeten worden gekocht en in de volle grond moeten worden geplaatst. Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de plantplaats, aangezien de struik, met de juiste zorg, ongeveer 15 jaar leeft. De vereisten voor deze variëteit zijn eenvoudig:

 1. Bramen geven de voorkeur aan plaatsen die niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Het is beter om een ​​halfschaduw gebied te kiezen.
 2. De plant is pretentieloos voor de samenstelling van de grond. De beschrijving van het ras Navajo bramen zegt echter dat de beste oogst kan worden verkregen op zandige leem- of leembodems..
 3. Houd er bij het planten rekening mee dat de struiken vrij groot kunnen worden, dus er moet minimaal 1,5 m tussen aangrenzende planten zijn.
 4. Voor het planten worden organische meststoffen (compost, humus) in de put gedaan zodat de bramen beter wortel schieten. De plant wordt voorzichtig neergelaten om de wortels niet te beschadigen, en vervolgens water gegeven.

Het planten van Navajo bramen gebeurt in het voorjaar. In warme zuidelijke streken is het mogelijk om het in de herfst te planten, maar voor de winter moeten de zaailingen zeker worden afgedekt.

Onderhoudsfuncties

bramen klaarmaken voor de winterOndanks het feit dat het ras vrij pretentieloos is voor de samenstelling van de grond, verlichting, meststoffen en andere omstandigheden, wordt het ook niet aanbevolen om het alleen te laten groeien. De struiken zullen hun vitaliteit niet verliezen, maar de hoeveelheid gewas en de smaak kan afnemen.

jaarlijkse snoei zorgt voor een overvloedige oogstEen van de basisregels voor de zorg voor deze variëteit zijn:

 1. Water geven wordt 1-2 keer per maand uitgevoerd, 1 emmer water is nodig voor één struik. Planten krijgen geen water tijdens hun bloeiperiode.
 2. Een keer per maand wordt aanbevolen om de grond onder de struiken los te maken en onkruid te verwijderen..
 3. Meststoffen kunnen 2-3 keer per jaar worden aangebracht. Aan het begin van het jaar zullen stikstofmeststoffen nuttig zijn, die de groei van bladeren en scheuten stimuleren, en vervolgens kalium- en fosformeststoffen die de opbrengst verhogen.
 4. Scheuten worden in de herfst gesnoeid, wanneer ze een lengte van minimaal 1 m bereiken. Er blijven 7 tot 9 scheuten over op elke struik.

Het ras is niet geclassificeerd als vorstbestendig, dus de struiken moeten worden afgedekt voor de winter. Een week voor de eerste nachtvorst zijn ze verborgen onder de grond of speciale stoffen schuilplaatsen..

bessen verdragen goed transportVoordat je begint met het kweken van deze bes, is het de moeite waard om de beschrijving van de Navajo-braambes met een foto te bekijken. De bessen van deze plant zijn niet heel groot, maar heel zoet en groeien in grote hoeveelheden. Je kunt ze in de tuin of in de tuin laten groeien, maar je moet ervoor zorgen dat de struiken niet verbranden onder de brandende zon. Eén plant kan 15 jaar lang een gewas produceren, mits goed verzorgd. Bessen kunnen vers worden gegeten of ervan worden gemaakt jam, jam, confituur, compote voor de winter.

Maak kennis met de Navajo Blackberry – video

Adblock
detector