Boekweitteelttechniek van zaaien tot oogsten – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

technologie voor boekweitteelt Kruidachtige, graan- en honingplanten behoren tot pseudo-graan. Moderne technologie voor de teelt van boekweit in Rusland heeft het mogelijk gemaakt om het land naar de eerste plaats te brengen in de productie van granen. De tweede plaats met een grote marge (bijna 3 keer minder) wordt ingenomen door China.

Boekweit biologie

boekweit bloeit Vast of eenjarig kruid van 20 tot 80-90 cm hoog met een kale, vertakte, rechtopstaande stengel, gelijkmatig blad. Is een goede honingplant?.

Biologische kenmerken van boekweit:

 1. Bladeren afwisselend pijl-ovaal of pijl-driehoekig.
 2. Taproot dient als watertoevoer naar de plant met zijdelingse oppervlakkige processen om voedingsstoffen uit de bovenste bodemlagen op te nemen.
 3. De bloemen zijn dimorf, biseksueel, heterostyle, wit of roze van kleur met een uitgesproken geur, verschijnen in juli. Als boekweit bloeit, zijn er altijd veel bijen op de plantage..
 4. Fruit – driehoekige, matte noot, 4-6 mm lang, 3-5 mm dik, lichtgroen van kleur.
 5. De rijping is erg ongelijk – de onderste rijpe vruchten kunnen al afbrokkelen en de bovenkant bloeit nog.

Boekweit wordt als een late oogst beschouwd, de oogst in centraal Rusland vindt plaats vanaf september.

Boekweitteelttechnologie – waar te beginnen

een veld ploegen voor boekweitDe productiviteit hangt grotendeels af van de klimatologische omstandigheden en de bodem. Het moet lichte zandige leem zijn met een neutrale of licht zure reactie en normaal vocht. Omdat de cultuur laat zaait, is de belangrijkste taak in de bodembewerking de structurering en maximale vochtretentie..

Grondbewerking omvat:

 1. Winterploegen (conventioneel, verbeterd of semi-stoom) ploegen.
 2. Schrijnend in het voorjaar.
 3. Voorzaaien (bij 10 cm en 5 cm) – afhankelijk van de ontkieming van onkruid.

Daarnaast reageert de teelt goed op diepe hoofdverwerking (afgietsel en afwerkbladloos) tot 26-28 cm.

Meststoffen

bevruchtingEen goede bemesting verhoogt de opbrengst aanzienlijk.

Om 100 kg graan te vormen, worden planten uit de grond gehaald:

 • 3-4 kg stikstof;
 • 3-5 kg ​​fosfor;
 • 6 kg kalium.

Tegelijkertijd worden fosfor-kaliummeststoffen toegepast bij herfstploegen of bij het zaaien van boekweit, stikstofmeststoffen – in het voorjaar tijdens de teelt of als topdressing tijdens de ontluikende periode (60-70 kg ammoniumnitraat of ureum per 1 ha). Stikstof draagt ​​bij aan een toename van de korrelmassa, verbetert de chemische samenstelling en vermindert de schil. Stikstof is niet nodig voor vruchtbare chernozem.

Chloorhoudende meststoffen worden uitsluitend in de herfst toegepast, omdat planten er negatief op reageren..

Om de structuur van de bodem te verbeteren, worden gemaaid stro, maïsstengels en zonnebloemen geïntroduceerd. Als micro-elementen worden mangaansulfaat (100 g), zinksulfaat (50 g), boorzuur (150 g) per ton zaden gebruikt..

Zaaien

boekweit zaaien

Onderzoek en jarenlange ervaring hebben uitgewezen dat boekweit gezaaid moet worden na:

 • bieten;
 • wintergewassen;
 • maïs;
 • peulvruchten;
 • omzet van meerjarige grassen.

De technologie van de teelt van boekweit op de plaats van de dode lente- en wintergewassen is toegestaan. Boekweit moet worden gezaaid wanneer de grond opwarmt tot 13-14 graden.

De bloeitijd mag niet vallen tijdens zware regenval of droge periodes..

Vaak wordt het zaaien in drie fasen uitgevoerd, waarna de timing van het zaaien van boekweit als volgt is:

 1. Vroeg – uitgevoerd op onkruidvrij land wanneer de dreiging van vorst voorbij is.
 2. Tijdens massale ontkieming van gierstonkruid.
 3. Begin juni is zaaien na de oogst mogelijk.

Zaaien in smalle (7 cm), gebruikelijk (15 cm) op arme grond of in brede (45 cm) rijen op vruchtbare en meer verontreinigde gronden door methoden. De rijen zijn opgesteld in een noord-zuid richting. Het zaaien gebeurt met zaaimachines SZ-3.6, SZU-3.6 enz. Voor de breedrijige methode wordt een bieten- of groentezaaimachine gebruikt. De nieuwste versie van de boekweitteelttechnologie, samen met het aanharken van rijenafstanden in de tweede teelt en vooroogstbespuiting met 10% ammoniumnitraat, is zeer effectief. Tegelijkertijd verbetert de kwaliteit van het graan, het wordt mogelijk om het zonder herbiciden voor boekweit en oogst te doen door direct te combineren..

De zaaihoeveelheid voor boekweit kan sterk variëren.

Regio Smalrijig zaaien Breedrijig zaaien
Noordwest, Centraal en Volgo-Vyatka 90-100 kg/ha 50-60 kg/ha
Centrale zwarte aarde, Wolga, Noord-Kaukasus 60-80 kg/ha 45-55 kg/ha
Siberië, Verre Oosten 70-80 kg/ha 50-60 kg/ha

Zaden worden 5 cm geplant in natte grond, 7 cm in gedroogde grond en 4-6 cm in kleigrond met vroege zaai.

Zorg

boekweit veld

De verzorging van planten tijdens de teelt is als volgt:

 1. Gelijktijdig met het zaaien wordt de aarde gerold.
 2. Voor en na het ontkiemen, eg met lichte, maas of medium eggen om de bodemkorst en draadachtige onkruidspruiten te verpletteren.
 3. Zaailingen worden geëgd met 1-2 echte bladeren, brede rijen gewassen worden twee keer geëgd: met 6 cm wanneer twee echte bladeren verschijnen en wanneer de knoppen 7 cm zijn gebonden bij droog weer, met 10-11 cm – bij hoge luchtvochtigheid.

boekweitscheutenHerbicide sproeien in het voorjaar heeft een positief effect op de vernietiging van eenjarige tweezaadlobbige onkruiden. Ze brengen het een dag of twee door voor ontkieming.

Bestuiving door bijen is een belangrijke landbouwtechniek om de opbrengst te verhogen. Bijenkorven in het veld worden blootgesteld aan een snelheid van 2-3 bijenkolonies per hectare.

Oogst

oogstHet oogsten van boekweit is afhankelijk van de vorming, vulling en rijping van de vruchten, die qua tijd enorm wordt verlengd. Gescheiden inzameling begint wanneer 75% van de noten aan de plant rijp zijn. Headers worden gebruikt ZhVS-6, ZhVN-6 en anderen. De rollen worden loodrecht op de zaairijen geplaatst. De hoogte van de stoppels moet minimaal 14 cm zijn.In een paar dagen drogen de planten in de rollen uit, de vruchten rijpen. Wanneer hun vochtgehalte 15-17% is, beginnen ze met het verwerken van boekweit.

Ze worden opgepakt en gedorst door een graanoogstmachine met een canvas-lat-pick-up bij 600-800 tpm. Je kunt het gewas ook direct oogsten met een maaidorser na de eerste bevriezing.

Boekweit zaaien – video