foto van bes In elke tuin is wel een plek voor krenten, die een rijke oogst aan heerlijke bessen geven. Dit is een van de meest waardevolle gewassen. Aalbessen bevatten een grote hoeveelheid vitamine C, calcium en ijzer..

Er zijn drie soorten aalbessen: rood, zwart en goudkleurig. Er zijn vroege, midden- en late variëteiten van aalbessen, die verschillen in de grootte en kleur van de bessen..

Onder de veel voorkomende variëteiten van zwarte bes, vindt u “Ojebin”, “Lama”, “September Daniela”, “Black Pearl”, van de variëteiten van rode aalbessen – “Heros”, “Jonker van Tets”, “Holland red” , “Rote Shpetlese”, “Rondom”, van variëteiten van gouden bes – “Versailles wit”, “Venus”.

Niet minder nuttig en interessant is een hybride van zwarte bes en kruisbes – yoshta.

Om elk jaar een hoge opbrengst van elke soort bes te krijgen, moet je leren hoe je goed voor de geplante struiken zorgt..

Bessenverzorging na de oogst

De belangrijkste periode van zorg voor bessenstruiken is de tijd na de vruchtzetting, wanneer het gewas wordt geoogst en de struik volledig klaar is om zijn kracht te geven aan de scheuten, het wortelstelsel en het gebladerte. Deze tijd valt eind augustus, begin september, afhankelijk van de variëteit aan krenten.

Als de struik veel scheuten heeft kunnen vormen, moeten ze worden afgesneden, waardoor de sterkste in een hoeveelheid van drie tot vier stukken of van acht tot tien overblijft. Dit zal de struik op geen enkele manier schaden, maar zal een voorwaarde creëren om de resterende scheuten te versterken tot sterke takken, waarop over een jaar trossen met behoorlijke bessen zullen verschijnen. Ook dode en oude takken worden verwijderd..

snoeien van bessenstruiken

Bessenverzorging in de herfst

Rode en zwarte bessenstruiken houden erg van vochtige en voedselrijke vochtige grond. Het is in de herfst begin oktober dat de aarde rond de bessenstruiken wordt opgegraven en bemest met organische, mineraal-fosfor-, kaliummengsels in de volgende verhoudingen: honderd gram superfosfaat – veertig gram kaliumchloride – twaalf kilogram organisch materie. Bemeste struiken overwinteren goed in de herfst en brengen de hoogste opbrengsten in de zomer..

Zorgen voor zwarte bessen in de herfst omvat de reproductie ervan door verhoute zaailingen.

Bessenstekken kunnen het beste worden genomen op plaatsen die open zijn voor zonnestralen, die goed worden beschermd tegen tocht door de wind.

Stadia van het planten van zwarte bessen:

  • de eerste actie bij het planten van een zaailing in het midden van de herfst is om een ​​​​gat te graven van 50 * 50 cm groot en ongeveer 40 cm diep; de bodem van de put wordt losgemaakt met een graafvork;

krenten planten

  • nadat de plantkuil klaar is, moet je de compost mengen met minerale meststoffen, het resulterende mengsel goed mengen met de grond die uit de put is gegraven (1: 1 verhouding);

water geven

  • de zaailing zit zodanig in de pit dat het wortelstelsel onder het horizontale niveau ligt dat geldt voor de opkweek van krenten; het wortelstelsel van de zaailing wordt gesnoeid, droge wortels worden verwijderd, alleen de gezondste blijven;

juiste plaatsing van de zaailing

  • na het meten van de juiste planthoogte van de zaailing, wordt de put gevuld met een voorbereid mengsel van aarde en compost; tegelijkertijd moet het wortelsysteem van de zaailing worden bevochtigd in een klei-oplossing – dit is de belangrijkste bescherming van de wortels tegen verwelking en uitdroging;

poeder

  • op eerder geplante struiken, die al de eerste vruchten hebben gegeven, worden veel jonge scheuten gevormd die nuttig kunnen zijn voor reproductie, in de herfst is het net genoeg om er een in de grond te graven, het zal wortel schieten en in de lente zal het mogelijk zijn om een ​​​​nieuwe zaailing van de hoofdstruik te scheiden.

reproductie van krenten

Zorgen voor rode aalbessen is identiek aan zorg voor zwarte.

Om het wortelsysteem van elke soort bes te beschermen, is het de moeite waard om tot laat in de herfst in alle struiken met aarde te graven, en wanneer het sneeuwt – om ze te spudden om een ​​​​bepaalde pelsjas te creëren, zullen dergelijke acties de wortels redden van plotselinge temperatuurschommelingen en strenge vorst.

De belangrijkste kenmerken van herfstverzorging voor variëteiten van rode en zwarte bessen:

  • pretentieloze bessenstruiken houden erg van vocht en warme gebieden met veel zonlicht, daarom moet u bij het planten van zaailingen in de herfst evalueren welke klimatologische eigenschappen de plantplaats heeft in de lente-zomerperiode;
  • het planten van struiken met één variëteit in één gebied is ongepast, veel biologen hebben bewezen dat grote opbrengsten worden verkregen wanneer verschillende soorten bessenstruiken op een locatie groeien, een hoge en hoogwaardige opbrengst wordt gegarandeerd door extra bestuiving van aalbessenbloeiwijzen van andere variëteiten;
  • bij het planten moet er rekening mee worden gehouden dat in de herfst geplante bessenzaailingen het goed doen in losse, leem- en zandgronden met een neutrale of lage zuurgraad; en er moet ook aandacht worden besteed aan de frequentie van het planten van zaailingen, hun te dichte locatie kan schaduw creëren, wat zal leiden tot een afname van de opbrengst;
  • struiken die meer dan tien jaar oud zijn, verliezen geleidelijk hun vermogen om vrucht te dragen en hoge opbrengsten te brengen, dus in de herfst worden de gevormde jonge scheuten begraven om jonge zaailingen te vormen, en in het voorjaar wordt de oude struik verwijderd en de geplante , gevestigde scheut ontwikkelt zich tot een jonge struik, zo wordt de tuin vernieuwd met nieuwe struiken;
  • in de herfst wordt aandacht besteed aan het voorkomen van de ontwikkeling van schimmelziekten en schadelijke insecten die het gebladerte van bessenstruiken kunnen infecteren en daardoor de opbrengst van bessen kunnen verminderen; om hun ontwikkeling en voortplanting te voorkomen, wordt al het droge gebladerte dat uit de struiken is gevlogen verbrand, daarin kunnen de larven van schadelijke insecten leven, en als ziekten op het gebladerte worden opgemerkt, kan de grond ziekteverwekkers behouden en de struik die in het voorjaar weer is uitgebloeid met een ongewenste kwaal.

Naleving van de elementaire regels voor herfstverzorging voor aalbessenstruiken – bemesting, snoeien en planten – maakt het mogelijk om als resultaat van nauwgezet werk de hoogste opbrengsten te krijgen van verschillende variëteiten van de meest heerlijke en gezonde bessen.

Hoe zorg je voor krenten (video)