Bessen anthracnose: oorzaken van de ziekte, strijdmethoden

bes anthracnose Aalbes anthracnose is een vrij veel voorkomend probleem. Als er geen stappen worden ondernomen om te genezen, sterft de struik en verspreidt de infectie zich naar andere planten. Daarom is het erg belangrijk om de ziekte op tijd te bepalen. Dit is de enige manier om een ​​prachtige struik op uw site te laten groeien, die u zal verrassen met overvloedige vruchtvorming.

Om welke redenen verschijnt aalbes anthracnose?

manifestatie van aalbes anthracnose De tweede naam voor anthracnose is Copperhead. Veel tuin- en tuinplanten hebben last van deze aandoening, krenten zijn daarop geen uitzondering. Het wordt veroorzaakt door schimmels (deuteromyceten). Hun sporen zijn erg vasthoudend, ze worden gemakkelijk gedragen door windstoten, verplaatsen zich van zieke planten naar gezonde planten. De oorzaak van infectie kan ook onbehandelde apparatuur of zaden, plantenresten zijn. Anthracnose en sommige plagen worden ook getolereerd. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe actiever de schimmel groeit..bes anthracnose verscheen

U herkent een infectie aan de volgende symptomen:

 1. Bladeren zijn de eersten die lijden. Ze zijn bedekt met vlekken met een gele of donkere rand, hun midden is bruin met een rode tint. Na verloop van tijd groeien ze in omvang en verbinden ze zich..
 2. Op de twijgen worden depressieve gebieden gevormd. Dergelijke schade maakt het moeilijk voor vocht en voedingsstoffen om er doorheen te bewegen..
 3. In het begin groeien niet erg grote vlekken en veranderen van kleur, worden donkerbruin, de rand – paars.
 4. Als het weer droog is, barsten de stengel en het gebladerte met vlekken, met een hoge luchtvochtigheid ontwikkelt zich rot.
 5. Na verloop van tijd wordt al het gebladerte bruin, krult het omhoog, vliegt rond en de struik sterft. Kale takken zullen midden in de zomer zijn.
 6. Als de plant ziek is van anthracnose, groeit hij in het voorjaar langzaam, er zijn veel takken die bevroren zijn, opgedroogd.

De meest ongunstige omstandigheden voor een plant zijn een luchtvochtigheid van ongeveer 90% en een temperatuur van 22°C. In dit geval groeit de schimmel razendsnel..

Verhoogde zuurgraad van de bodem, een kleine hoeveelheid fosfor, kaliumverbindingen dragen bij aan de verspreiding van de ziekte. Vaker verzwakte struiken, met sneden in de schors, zijn scheuren ziek. De eerste tekenen van de ziekte kunnen al in mei worden opgemerkt, zodra het warm weer is. De ziekte manifesteert zich sterker tijdens een regenachtige zomer..

Bessen anthracnose: medicamenteuze behandeling

krentenverwerkingDe belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle behandeling is het vernietigen van de infectiehaarden. Daarom moeten alle afgesneden takken en gevallen bladeren, eventuele plantenresten in de herfst worden verbrand.nitrofen medicijn

Van chemische preparaten worden goede resultaten verkregen:

 1. Nitrafen in een concentratie van 3% of DNOC in een concentratie van 1%. Het is raadzaam om ze twee keer per seizoen te gebruiken voor de herfstverwerking van bessenstruiken en het land eromheen: in de herfst en het vroege voorjaar, terwijl de knoppen net opzwellen..
 2. Captan-, Cineb- of Bordeaux-vloeistof zijn ook effectief bij het voorkomen van ziekten. Ze worden gebruikt om bessenstruiken te verwerken nadat ze zijn vervaagd. De tweede keer worden de planten ongeveer 2 weken na de oogst verwerkt.
 3. Voor de behandeling van struiken zijn fungiciden geschikt: colloïdale zwavel, Tiovit Jet. Kan ook gebruikt worden voor Cumulufus-DF krenten.
 4. Als de struik tijdens de oogstperiode ziek wordt, worden zachtere en veilige middelen gebruikt. Bijvoorbeeld Fitosporin.

Het is beter om in het zomerhuisje die variëteiten en variëteiten van krenten te planten die niet geneigd zijn ziek te worden van anthracnose. Zwarte bes is over het algemeen minder van deze ziekte dan rood.

Behandeling met folkremedies

folk remedie voor anthracnosePlanten hebben de neiging om aan één medicijn te wennen, waardoor de effectiviteit ervan afneemt..

Daarom kunt u een chemische behandeling afwisselen met dergelijke folkremedies:

 1. Kokend water. De schimmel is een levend organisme dat niet tegen hoge temperaturen kan. Een nogal radicale, maar effectieve methode is om de struik te besproeien met water van ongeveer 70 ° C. Je kunt de plant op deze manier verwerken totdat de knoppen bloeien, als later zal het blad verbranden.
 2. Jodium. Het doodt infecties van verschillende aard. Om krenten te verwerken, moet je warm water nemen (een beetje warmer dan kamertemperatuur), voeg slechts 1 druppel jodium toe aan elke liter.
 3. Wasmiddel. Het helpt tegelijkertijd zowel tegen schimmels als schadelijke insecten. Een halve stuk waszeep moet worden fijngemaakt (gehakt, geraspt), opgelost in een emmer water (10 l). Het is beter om lauw water te nemen. Hierdoor lost de zeep makkelijker op..

Bessen zijn niet de meest grillige cultuur, maar soms vestigt anthracnose zich erop. Het is noodzakelijk om de ziekte bij de eerste symptomen te behandelen, anders gaat niet alleen de oogst verloren, maar alle bessenstruiken. Er zijn veel chemicaliën en folkmethoden, ze kunnen worden gecombineerd.

Effectieve behandeling van aalbes anthracnose – video

Adblock
detector