Belangrijk januari werk in de kas en in de bedden

kaswerkzaamheden in januari “Ga luiaard naar de mier, kijk naar zijn pad en wees wijs.” Deze eeuwige waarheid laat zien dat januari een prachtige start is voor kas-, tuin- en tuinwerk. Hoewel de mieren in deze tijd slapen, kan hun organisatie oplettende mensen veel leren. Gedurende de gehele periode van hun waken werken insecten en behalen hierin ongekend succes. In tegenstelling tot hen zijn mensen intelligente wezens, ze verspillen nooit kostbare tijd in hun winterslaap. Ze zorgen voor hun behoeften in de winter.

Januari klusjes: moestuin

zaadcontrole Iemand zou kunnen denken: “Wat voor werk kan er in januari in de tuin zijn, want de aarde rust onder de sneeuw?” Zo is het ook op de noordelijke breedtegraden van Rusland, in Siberië en het Verre Oosten. Maar dit betekent niet dat zomerbewoners niets om hun tuin geven. Alleen een luiaard vindt een reden om niets te doen..

Tijdens deze periode zijn de tuinders van dit gebied bezig met de aankoop van plantmateriaal voor groentegewassen. Pas in januari kun je langzaam de zaden controleren op ontkieming en, als er iets is, recentere opties kopen.

Als je de zaden niet vooraf controleert op ontkieming, bestaat het gevaar dat ze niet op de afgesproken tijd ontkiemen. Het resultaat is een verspilling van tijd, stress en lage opbrengsten..

Om de kieming van zaden te testen, moeten ze thuis worden ontkiemd. In een tijd dat het buiten januari is, ontkiemen tuinders zaden thuis. Ze nemen een vochtige doek of gewoon papier en verspreiden het plantmateriaal erop (ongeveer 20% van de hele verpakking). zaadontkiemingstestBoven de “applicatie” wordt bedekt met licht bevochtigd gaas en naar een warme, verduisterde kamer gebracht. Aangezien het gaas droogt, moet het regelmatig worden bevochtigd. Afhankelijk van de geteste cultuur zullen de zaden binnen 5 of 10 dagen ontkiemen..

Radijs, komkommer en meloen beginnen bijvoorbeeld op de vijfde dag te ontkiemen. Tomaten, wortelen, courgette en kool – voor een week. Peterselie, dille en selderij hebben 10 dagen nodig om te ontkiemen. Daarom is het belangrijk om de zaden regelmatig water te geven en goed te observeren..

Bewaar een servet met een set zaden beter niet in de buurt van centrale verwarmingsradiatoren, open haarden of kachels. De zaden moeten natuurlijk ontkiemen. Door het aantal ontkiemde zaden, zal het percentage gelijkenis van het plantmateriaal worden gezien.

Door voor de tuin te zorgen op het grondgebied van Centraal-Rusland, waar de eerste maand van het jaar niet zo hard is, kun je nadenken over het bereiden van meststoffen, verschillende groeistimulerende middelen en een film om vroege gewassen te beschermen. bereiding van meststoffenSommige zomerbewoners bereiden zelfs voorbereidingen voor ongediertebestrijding, klaar om verse groenten van jonge groenten aan te vallen. Anderen, anticiperend op mogelijke plantenziekten, denken na over hoe ze hun tuin het beste kunnen beschermen tegen eventuele tegenslagen..

Januari werkt in de kas

voorbereiding van de kas voor het nieuwe seizoenWaar we ook wonen, we houden van groenten en verse groenten. Ze worden vaak op de markt gekocht in de hoop dat ze veel vitamine bevatten. Verstandige tuiniers proberen deze waardevolle planten zelf te kweken. Januari is de juiste maand om aan het werk te gaan.

groen groeienIn gebieden waar het midden in de winter niet te koud is (zuidelijk deel van Rusland, Oekraïne of Wit-Rusland), is het mogelijk om een ​​winterkas te bouwen en snelgroeiende greens te telen. Het belangrijkste is dat het verwarmd en verlicht is..

Zaden van radijs, spinazie, rucola, sla worden in de voorbereide grond gezaaid. Als dit in januari wordt gedaan, zullen er zelfs vóór het begin van de lente greens op tafel liggen..

Het is belangrijk om de kas in januari klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Allereerst, als er veel sneeuw op straat ligt, moet de structuur ervan worden ontdaan.. sneeuw verwijderen uit de kasBijzondere aandacht wordt besteed aan de buitenkant van de kas. Als je de sneeuw daar niet verwijdert, zal het dienen als een “koelkast”, wat helemaal niet geschikt is voor haar.

Als je een opening van twee meter maakt tussen de kas en de sneeuw en deze afdekt met dakleer, kun je een warme ruimte creëren. Als gevolg hiervan zal de basis van de structuur worden opgewarmd door de zonnestralen, wat belangrijk is voor het kweken van planten..

Als er geen sneeuw in de regio ligt, is het in januari aangewezen om de kas te inspecteren op integriteit:

  • houten constructies;
  • filmcoating;
  • glas, indien aanwezig;
  • cellulair polycarbonaat;
  • daken.

verstopping van de kas door de ernst van de sneeuwOm te voorkomen dat het dak breekt onder het gewicht van de sneeuw, moeten extra steunen worden geïnstalleerd. Ze kunnen in het vroege voorjaar worden verwijderd. Zo is januariwerk in de kas een garantie voor de toekomstige oogst..

verse kruiden op tafelVoor koudere streken wordt aanbevolen om groene bedden te bouwen in dozen in vruchtbare grond. Door in januari dille, peterselie of salade te zaaien, eet je al vrij snel verse kruiden. Op dezelfde manier wordt het forceren van uien onder de greens uitgevoerd. Om dit te doen, worden kleine bollen, die elkaar stevig aandrukken, in de grond gestoken. Zo past er meer plantmateriaal in de bak. Vervolgens wordt het kunstbed in een ruimte geplaatst waar de temperatuur niet lager is dan 22 graden.

uien kwekenNaarmate de grond opdroogt, wordt water gegeven. Wanneer de eerste scheuten verschijnen, worden de containers overgebracht naar een verlichte plaats. Na een paar weken verschijnt er een verse sappige uienveer op tafel. En januari is geen belemmering in deze kwestie!

Adblock
detector