Geurige zoete meloen Ich-kzyl Centraal-Azië, Iran en Afghanistan zijn de geboorteplaats van vele variëteiten en variëteiten van meloenen die over de hele wereld bekend zijn, waaronder de vruchten van de ondersoort Ameri of Melo ameri. Dit zijn vrij grote middenseizoensmeloenen:

  • met sappige, geelachtige room of sinaasappelpulp;
  • met uitstekende zoete smaak;
  • met een subtiel vanille-achtig aroma.

In tegenstelling tot vroege variëteiten, waarvan de vruchten snel verkoopbaarheid verliezen, is het dichte, knapperige vruchtvlees van Amery-meloenen bestand tegen opslag en transport, wat de waarde van talrijke variëteiten die tot deze ondersoort behoren alleen maar verhoogt met een groeiseizoen van 80-100 dagen. Een van de meest voorkomende en populaire in Centraal-Azië zijn Ich-Kzyl-meloenen..

In Europa en op het grondgebied van de voormalige USSR wordt deze soortnaam als complex beschouwd, daarom worden meloenen met een fris aroma ananas genoemd. Meestal worden variëteiten Ich-kzyl grootbloemig en Ich-kzyl Oezbek 331 geteeld op de meloenen van Oezbekistan, Turkmenistan, Tadzjikistan en andere landen in de regio.

Meloenen van Ich-kzyl zijn te herkennen aan grote, zelden middelgrote vruchten die de vorm hebben van een spil of ellips. Op het oppervlak bedekt met grijs-groenachtige schors met strepen en gele vlekken, is een zwakke segmentatie te zien. Rijpe meloenen hebben een uitgesproken maaspatroon. Sinaasappel of romig vruchtvlees stevig, niet te dik, maar erg zoet en aromatisch.

Ich-kzyl Oezbeekse 331

Meloen Ich-kzyl Oezbeeks 331 In Centraal-Azië worden deze meloenen beschouwd als een van de beste zomerrassen die er bestaan. Met een groeiseizoen van ongeveer 90 dagen, onderscheiden de vruchten van de variëteit die is gekweekt door het Oezbeekse onderzoeksinstituut voor groenten en meloenen en aardappelen zich door een uitstekende smaak, een goede presentatie en een goede transporteerbaarheid. Meloenen van deze variëteit kunnen niet alleen vers worden gebruikt, ze drogen ook goed.

De vruchten van de variëteit Ich-kzyl Uzbek 331 bereiken een gewicht van 3 kg, hebben een elliptische vorm en een glad oppervlak met een grof maaspatroon. De harde bast is lichtgroen gekleurd en vertoont dunne, vaak rafelige, donkerdere strepen. Middelmatig dik oranje vruchtvlees, groen onder de schil.

Het suikergehalte in rijpe meloen bereikt 10-12%, wat zorgt voor een zoete dessertsmaak van de vrucht. Fruitig aroma met vanilletonen.

Ich-kzyl grootfruitig

Ich-kzyl grootfruitig in doorsnedeDe vruchten van deze middelvroege variëteit met een groeiperiode van 85-95 dagen wegen 3,9 tot 5,0 kg. Meloenen hebben een elliptische vorm, een glad oppervlak met een maaspatroon en een geelgroene kleur met smalle strepen. Meloenen hebben dik, lichtoranje vruchtvlees. Gedurende een relatief korte periode hopen de vruchten zich op van 10 tot 12,5% suikers, wat vooraf bepalend is voor de uitstekende smaak van gebruikte verse meloenen. Bovendien biedt de populariteit van het ras de mogelijkheid om fruit op te slaan en te vervoeren. Dat hebben meloenen niet alleen te danken aan het knapperige dichte vruchtvlees, maar ook aan de vrij harde schil..

Meloenteelt video