Agrotechnologie voor het planten van familie-uien en het verzorgen ervan in het open veld

familie uien planten en verzorgen Ervaren zomerbewoners waarderen vooral groenten, die hun presentatie en waardevolle eigenschappen lang behouden. Overweeg de regels voor het planten van een familieui en het verzorgen ervan in een open tuin. Dit zal helpen om een ​​cultuur op uw site te creëren. Opgemerkt werd dat onder bepaalde omstandigheden plantenkoppen 12 maanden actief worden gebruikt voor voedsel..

Tuinders waarderen de familie-ui om zijn multi-knopeffect. Dit verhoogt de opbrengst van het gewas. Zo worden uit een gebied waar meestal één bol groeit, minimaal 6 of 9 exemplaren gehaald. Bovendien heeft het een delicate smaak en een vrij aangename geur. Maar hoe kweek je familie-uien in je tuin en verzamel je een overvloedige oogst? Ontdek wat experts zeggen.

Kenmerken van een unieke cultuur

ui familie De mensen noemen de plant “kvochka”, “kuschevka” en “shrike”, wat de oorspronkelijke structuur van de bol aangeeft. Na het planten van zelfs maar één deel van de kop, wordt een zogenaamd nest gevormd. Het bestaat uit meerdere bollen.

De vorm is afhankelijk van de variëteit van cultuur en gebeurt:

 • rechthoekig;
 • afgerond;
 • langwerpig;
 • kruikachtig;
 • eivormig;
 • langwerpig.

familie uienteeltGemiddeld wegen de bollen 15 tot 60 g. De schubben zijn goud, paars, scharlaken en brons gekleurd. Bij het snijden zijn de koppen meestal wit, paarsroze of roodachtig. Groene veren zijn dik en hol, bedekt met een lichte laag wasachtige coating.

Het aantal koppen bereikt soms 20-30 stuks in één socket.

Veredelaars zijn constant bezig om nieuwe en verbeterde uienrassen te creëren. Ze hebben verschillende rijpingsperioden..familie uien oogst

De meest populaire zijn de volgende vroegrijpe soorten:

 1. Smaragd. Het wordt gekenmerkt door ronde koppen. Er zitten maximaal 5 stuks in het nest.
 2. Sneeuwbal. Rijpt in 1,5 maand. Onderscheidend kenmerk – witte schil.
 3. Sprint. Tot 10 koppen worden gevormd in de socket. Elk van hen weegt ongeveer 40 g.
 4. Albisch. Ronde, enigszins afgeplatte uien met een gewicht tot 30 g.

familie uien op greensLaatrijpe variëteiten zijn onder meer Kunak, Krepysh en Siberisch altaar. In het nest worden maximaal 7 koppen gevormd, met een gewicht van 25 tot 55 g. Het grondgedeelte van de cultuur groeit van 30 tot 50 cm.Afhankelijk van de variëteit vindt rijping plaats in ongeveer 60-80 dagen.

Basisprincipes van het planten van familie-uien en gewasverzorging

ui plantprincipes familie en zorgExperts merken op dat de opbrengst van een plant direct afhangt van de grondsoort in de tuin. Kleiachtige en zware grond met goede drainage is geschikt voor klonten. De zuurgraad moet neutraal zijn..

Overtollig vocht leidt tot snel verval van het wortelstelsel.

De beste voorlopers van cultuur zijn:

 • aardappel;
 • wortel;
 • aubergine;
 • kool;
 • pompoen.

voorbereiding van de tuinAls u van plan bent een familie-ui te planten en er in de lente voor te zorgen, dan wordt het tuinbed in de herfst voorbereid. Het wordt zorgvuldig opgegraven na toevoeging van humus, superfosfaat en kaliumzout. En in het voorjaar, net voor het planten van het gewas, wordt de grond bemest met ammoniumnitraat.

Per 1 m² . wordt 7 g ammoniakvoeding gebruikt.

Ideale plantdata

ui plant data familieDe meeste boeren geven de voorkeur aan koudebestendige gewassoorten. Sommigen van hen zijn bestand tegen temperaturen tot -6 ° C. Desondanks begint het planten van familie-uien in de grond in de tweede helft van april of vanaf de eerste dagen van mei, wanneer de lucht opwarmt tot + 15 ° C. In een te hete grond ontwikkelt het wortelstelsel zich langzaam, terwijl het groen actief boven de grond uitstijgt. Als gevolg hiervan lijden de oogstopbrengsten..

Voorbereiding van plantmateriaal

voorbereiding van plantmateriaalGeschikte bollen worden ontdaan van droge kaf, omdat microscopisch kleine pathogene organismen zich er vaak onder verbergen. Daarna worden ze 20 minuten in een speciale oplossing geplaatst om te etsen. Het wordt vrij eenvoudig verkregen: een eetlepel kopersulfaat wordt verdund in 10 liter zuiver water. Na de ingreep worden de bollen grondig gewassen onder de kraan..

behandeling met kaliumpermanganaatoplossingTijdens de bewaring drogen de koppen van de familieuien uit. Tegelijkertijd verliezen ze waardevolle voedingscomponenten. Door het plantmateriaal 10 uur in een complexe meststof te laten weken, wordt de toevoer van stoffen en het gebrek aan vocht hersteld. Eerst wordt de hiel echter bij de koppen afgesneden, waardoor schone witte schubben achterblijven.

In de familie-ui zijn er maximaal 6 primordia, waaruit grote koppen worden gevormd..

grote bollen verdelenVaak vragen beginnende tuiniers zich af of het nodig is om de familie-uien te snijden voor het planten om een ​​overvloedige oogst te krijgen? Experts adviseren een eenvoudig schema. Eerst worden de koppen in een container of doos gevouwen. Dek af en breng naar een ruimte waar de temperatuur tussen +5 en 16°C wordt gehouden. Wanneer wortels tot 5 mm lang worden gevormd, worden de bollen doormidden gesneden, zodat elke helft beginselen heeft. Meestal groeien 3-4 bollen uit een deel van het hoofd, mooi van uiterlijk. Het blijkt dat het areaal voor plantenvoeding onveranderd blijft en de opbrengst verdubbelt. De belangrijkste reden is dat zich grotere exemplaren in het nest vormen. Vervolgens zullen we in detail leren hoe we een familie-ui in de lente en voor de winter in een zomerhuisje kunnen planten.

Landingsalgoritme

algoritme voor het planten van uienZelfs een onervaren tuinman zal de procedure beheersen. De eerste stap is om de grond in de tuin voorzichtig los te maken en te egaliseren. Vorm groeven, ongeveer 10 cm diep. De afstand tussen hen is maximaal 20 cm. Als de grond droog is, bevochtigen met een gieter. Bestrooi met houtas of humus. De bollen worden op een afstand van 10 cm van elkaar geplaatst. De groeven zijn gesloten en vormen een heuvel van ongeveer 2 cm hoog. Indien nodig wordt het bed gemout met stro.

De afstand wordt aangepast, rekening houdend met het soort teelt en het gewenste resultaat.

uien telen in SiberiëEn wanneer en hoe familie-uien in Siberië planten om een ​​natuurlijk product te krijgen? Timing is een belangrijk aspect. Ze zijn rechtstreeks afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in het gebied. Meestal worden uien in de lente geplant, wanneer een laag grond, ongeveer 15 cm dik, opwarmt tot + 8 ° C. Meestal valt deze tijd in de eerste tien dagen van mei. Als het gewas eerder wordt geplant, schiet het pijlen. Als gevolg hiervan stopt de groei van het hoofd. Dergelijke landbouwtechnieken worden veel gebruikt bij het telen van familie-uien voor groenten, die indien nodig worden gesneden..

Ongeacht het gebied wordt de cultuur geplant volgens het schema dat is opgesteld door agronomen. Maak eerst het bed klaar en maak groeven. Bestrooi vervolgens met kunstmest, leg de gesnipperde uien neer, bedek met aarde en compact. Eventueel afdekken met mulch.

uien planten voor de winterHet is belangrijk om te weten of het mogelijk is om voor de winter familie-uien te planten zonder angst voor vorst. Het blijkt dat bijna alle variëteiten van meerkiemige gewassen geschikt zijn voor dergelijke landbouwtechnologie. De plant verdraagt ​​op wonderbaarlijke wijze lage temperaturen en heeft tijd om betrouwbaar in de tuin te wortelen.

De enige voorwaarde voor het planten in de herfst is dat de uien 2 maanden voor het begin van de vorst worden geplant.

Zorgregels

uienverzorgingOm een ​​overvloedige oogst te verkrijgen, wordt het gewas goed bewaterd..

Het omvat een aantal eenvoudige activiteiten:

 • één keer per week de bedden bevochtigen;
 • gebruik van regen of bezonken water;
 • de vloeistof wordt in de zon gelaten voor natuurlijke verwarming.

Soms, met matige watergift, beginnen de veren geel te worden. Meestal ligt de reden in een gebrek aan mineralen. Daarom worden de planten gevoed met een oplossing van ammoniumnitraat of verpoederd met houtas..

De tuin mulchen

mulchen van familie-uien

De procedure helpt om tijd, energie en levengevende vloeistof te besparen. Mulch is gemaakt van grasgevoerde materialen:

 • droog gras (hooi);
 • zaagsel;
 • naalden;
 • rietje;
 • toppen van groentegewassen;
 • vers gemaaid gras.

Dankzij de coating droogt de grond niet uit en wordt deze betrouwbaar beschermd tegen de verzengende hitte en wind. Het is niet gemakkelijk voor onkruid om door een dichte laag te breken, dus ze sterven “aan het begin van hun pad”. Plus een met mulch bedekt tuinbed, wieden is niet nodig.

Gewassen bemesten

bereiding van organische mestIn de regel heeft een familie-ui geen extra voeding nodig. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk..

Gebruik in geval van vergeling of verwelking van veren oplossingen die zijn verkregen uit de volgende componenten:

 • 10 g ammoniumnitraat en 15 g kaliumzout worden op 10 liter zuiver water gebracht;
 • kippenuitwerpselen worden verdund met water in een verhouding van 1:20.

het resultaat van goede zorgTopdressing wordt rechtstreeks op de grond aangebracht en rationeel over het hele gebied van de tuin verdeeld. De volgende dag na het water geven wordt de grond grondig losgemaakt.

Tijdens droge perioden vormen zich scheuren en een harde korst op de bodem. Dergelijke grond heeft regelmatig wieden nodig..

Zoals u kunt zien, bestaat de landbouwtechniek voor het planten en verzorgen van een familie-ui uit eenvoudige procedures. Eerst wordt een variëteit geselecteerd. Vervolgens worden de koppen voorbereid om te planten, volgens het geaccepteerde schema. Op de ingestelde tijd wordt de cultuur in de tuin geplant. Bevoegde zorg bestaat uit matig water geven, topdressing en regelmatig losmaken van de grond. Hierdoor kan er in het najaar een overvloedige oogst van hoogwaardige uien geoogst worden..

Kenmerk van het planten en verzorgen van uien in de regio Tyumen – video

Adblock
detector