Agrarische technologie voor het telen van wortelen

Allemaal door technologie Wortelen zijn een korte kruidachtige plant die tweejaarlijks is. In het eerste jaar ontwikkelt het wortelstelsel van wortelen, het vegetatieve deel, zich en vormt een verdikking waarin de meeste voedingsstoffen worden opgeslagen – de knolgewas, die we eten. In het tweede jaar ontwikkelt zich het generatieve deel, dat verantwoordelijk is voor de voortplanting, en dit zijn de bladeren en de stengel, er worden zaden op gevormd.

De juiste landbouwtechniek voor het telen van wortelen zorgt voor een hoge opbrengst. Omdat wortelen een plant zijn met een hoge winstgevendheid, kan de oogst in het geval van het gebruik van de regels van de landbouwtechnologie oplopen tot 250 ton per hectare zaaien..

Welke grond is het meest gunstig voor het kweken van wortelen??

Tuinindeling Om te begrijpen hoe wortels te kweken en een oogst van hoge kwaliteit te krijgen, moeten ze op de juiste plaats worden geplant, de juiste grondsoort en de plaats van zaaien kiezen. De basisprincipes van het kiezen van een plaats voor het planten van wortelzaden:

  • Plant geen wortels gedurende 3 jaar op de plaatsen waar planten van de selderijfamilie – selderij, karwij, peterselie, eerder groeiden.
  • Plant wortels niet meerdere jaren achter elkaar op dezelfde plek. Het zou minstens 4 jaar moeten duren sinds de wortelen op deze plek groeiden..
  • Het is raadzaam om wortelen te zaaien in dat deel van het tuinperceel waar vorig seizoen peulvruchten en aardappelen groeiden.

Basisprincipes in de technologie van het telen van wortelen

Wortel veld Wortelen, als groentegewas, zijn heel vaak te vinden. Het wordt gekweekt in tuinen in particuliere huizen, datsja’s, velden van verschillende boerderijen en staatsboerderijen. Als je de basisprincipes van het kweken van wortels niet kent en niet begrijpt, raden we je aan de video aan het einde van het artikel te bekijken. De technologie voor het telen van wortelen is enorm belangrijk. Als u dit weet, kunt u zorgen voor een hoge opbrengst van dit groentegewas met minimale bodemslijtage..

De landbouwtechnologie van wortelen op een persoonlijk perceel is anders dan die op grote boerderijen. Er worden verschillende zaai- en oogsttechnieken gebruikt. Het zaaien op grote velden wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met de breedbandmethode en op persoonlijke percelen – een rij of in bedden met een kleine afstand tussen de rijen. Lezen: Wortelen buiten voeren in augustus!

Bodemselectie en plantplaats

Wortelen op een persoonlijk perceel Eerst moet je de juiste grondsoort kiezen voor het kweken van wortelen. Zandige leembodems, evenals leemachtige, waarin een hoog humusgehalte is, zijn geschikt. De grond moet ook los genoeg zijn om zuurstof naar het wortelgewas te laten stromen. Beter geschikt is een grond met een pH-verschuiving naar de zure kant, ergens tussen 5,6 en 7. Wortelen groeien ook goed op geploegd land op plaatsen waar voorheen moerassen waren. Op veengronden groeien voedzamere wortelen met een hoog gehalte aan vitamine A-precursoren – carotenoïden.

Zonnebedden De ervaring met het gebruik van landbouwtechnieken voor het telen van wortelen leert dat dit wortelgewas van zonlicht en warmte houdt, dus het moet in open gebieden met goede verlichting worden gekweekt. Er zijn drie periodes waarin wortelen worden gezaaid. De keuze van de term hangt af van het doel waarvoor u het wortelgewas gaat gebruiken. Als een kleine hoeveelheid wortelen wordt gezaaid zodat ze direct na de oogst kunnen worden gegeten, moeten ze in de herfst worden gezaaid. Als je het gaat opslaan of verkopen, in het besef dat het moet worden opgeslagen, moet het zaaien worden gedaan nadat de sneeuw in de lente is gesmolten, of in juni, wanneer de belangrijkste plaag van wortelen – de wortelvlieg verdwijnt..

Nadat het gewas is geoogst, wordt het land geploegd, bemest en geëgaliseerd met een hark of eg. Voordat wortelen in de volle grond worden gezaaid, moet deze worden bemest met humus, stikstofmest, kaliummeststoffen en superfosfaat en weer worden losgemaakt.

Zaadvoorbereiding en planten in de volle grond

Wortelen en uien zaaien in dezelfde tuin Zaaivoorbereiding omvat:

  • Zaad sorteren.
  • Ze behandelen met medicijnen tegen ongedierte (bijvoorbeeld thiram).
  • Wassen met ontsmettingsmiddelen.
  • Weken in een oplossing van boorzuur of kaliumpermanganaat. Gedurende 3 dagen worden de zaden op kamertemperatuur gelaten en dan worden ze in feite in de koelkast geplaatst.
  • De zaden drogen vlak voor het planten.

Wortelen zaaien Het zaaien zelf wordt in één rij of in een tuinbed uitgevoerd, zodat de afstand tussen de rijen 30-40 centimeter is. Er is ook een technologie om breedband te zaaien. In dit geval moet de afstand tussen de middelpunten van de strepen minimaal 45 centimeter zijn en de breedte van de strips zelf 10-12 centimeter. Als de grond licht is, bijvoorbeeld zandige leem, dan is de diepte van het zaaien 3-4 centimeter, als het zwaarder is, zoals klei, dan 2-3 centimeter. Nadat de grond naar beneden is gedrukt.

Plantenverzorging en oogst

Naleving van teelttechnologie Voordat de eerste scheuten verschijnen, moet je de korst van de verdwaalde aarde vernietigen of het bed bedekken met wortels met een film. Na ontkieming wordt wieden uitgevoerd. Om de zaaiplaatsen beter af te bakenen, wordt sla of radijs gemengd met wortelzaden, deze ontkiemen eerder en geven de plek aan waar de wortel straks zal ontkiemen. Indien nodig kunt u de wortels water geven voordat ze ontkiemen. Over het algemeen houden wortels niet van zeer overvloedige, maar frequente watergift. Als er een teveel aan vocht is, zullen de wortels barsten..

Wanneer het al mogelijk is om 2 bladeren in jonge wortelen te identificeren, is het tijd om te wieden, evenals de grond los te maken. Ze worden uitgevoerd om wortelen te beschermen tegen onkruid en om luchtstroom naar de wortels te bieden..

Een van de regels van de technologie voor het telen van wortelen is dat 30 dagen voor de dag waarop de wortelen worden geoogst, ze stoppen met water geven.

Wortelen te koop Het is niet alleen belangrijk om te weten hoe je wortels moet telen, maar ook om de regels voor het oogsten ervan te kennen. De landbouwtechniek van wortelen op een persoonlijk perceel onderscheidt 2 oogstperiodes. Ze zijn afhankelijk van het doel waarvoor de wortelen daadwerkelijk worden geoogst. Als u wortelen nodig heeft voor vroege consumptie, dan kan de oogst in augustus beginnen. Maar als u van plan bent een wortelgewas op te slaan, moet u het in september verzamelen. En het allerbelangrijkste – schud de aarde niet van de wortels, maar pel ze voorzichtig af, zodat het wortelgewas veel langer wordt bewaard, omdat in de laatste 2 maanden de hoeveelheid voedingsstoffen toeneemt en de hoeveelheid water in de vrucht afneemt.

Hoe een goede worteloogst op een persoonlijk perceel te laten groeien – video

Adblock
detector