Aardbeienkever - kenmerken en maatregelen voor ongediertebestrijding

aardbei snuitkever De aardbeikever is een gevaarlijke plaag die het gewas volledig kan vernietigen. Het wordt ook wel framboos-aardbei genoemd, omdat één type parasiet op deze twee planten leeft, evenals op aardbeien, bramen en zelfs rozenstruiken. Het is gevaarlijk, zowel in het volwassen als in het larvale stadium – de kevers voeden zich met bladeren en jonge scheuten en leggen vervolgens hun eieren in de knoppen, waardoor ze onherstelbare schade aan de cultuur toebrengen. Er zijn verschillende manieren om met een snuitkever op aardbeien, aardbeien, frambozen en andere planten om te gaan – het blijft om de meest geschikte te kiezen en te beginnen met handelen.

Aardbeienkever – hoe te herkennen

stadia van de ontwikkeling van de snuitkever De plaag behoort tot de klasse van insecten, de orde van kevers, de familie van snuitkevers. Het is een zwarte kever van slechts 2-3 mm lang, met een ovaal lichaam bedekt met lichte haren. Aardbeienkevers worden actief in het midden van de lente, wanneer de temperatuur 13-15 ° C bereikt. Ze voeden zich met jonge scheuten van aardbeien en aardbeien en gaan dan verder met latere planten – bramen, frambozen en anderen. Ze beschadigen de bladeren en drinken hun sappen, knagen volledig aan de binnenste delen van de knoppen.

Volwassen kevers leggen de larven in de knoppen, elk 1 stuk. Vrouwtjes knagen aan de stengels zodat de knoppen op de grond vallen. Anders kunnen de larven zich niet ontwikkelen. Hun ontwikkeling duurt ongeveer 20 dagen, daarna – binnen 7-9 dagen vindt de vorming van poppen plaats, ook in het midden van de knoppen. Kevers komen eind juli tevoorschijn en voeden zich met scheuten van aardbeien, frambozen en andere gecultiveerde planten. Wanneer de temperatuur daalt tot 10 ° C, gaan ze overwinteren in de bovengrond of in het strooisel. Het volgende jaar wordt de cyclus van hun ontwikkeling herhaald..

De kevers brengen maximale schade toe door de knoppen van planten te beschadigen – dit leidt niet alleen tot opbrengstverlies, maar ook tot de dood van planten. Om deze reden wordt de strijd tegen snuitkevers op aardbeien, aardbeien en frambozen in het vroege voorjaar uitgevoerd, voordat de eierstokken verschijnen..

Beheersmaatregelen

snuitkever beschadigt de plantAls snuitkevers op de site verschijnen, moet u ze dringend verwijderen. Eén vrouwtje per seizoen kan tot 50 eieren leggen, die in de tweede helft van de zomer volwassen worden. De bestrijding van snuitkevers in de lente, zomer en herfst omvat mechanische en chemische methoden. Je kunt ook eenvoudige volksremedies gebruiken..

Mechanische methoden:

ongedierte verzamelenDe eerste regel voor het bewaren van de oogst is om aardbeien met frambozen niet in aangrenzende bedden te planten. Het is beter om deze gewassen aan verschillende uiteinden van het perceel te plaatsen en aardbeien- en aardbeienrassen te kiezen met de kortste bloeiperiode..

Andere mechanische ongediertebestrijdingsmaatregelen zijn onder meer:

 • handmatige verzameling en vernietiging van kevers;
 • verzameling van gevallen knoppen met daaropvolgende vernietiging – ze kunnen larven bevatten;
 • herfst graven van grond onder de struiken;
 • afgevallen bladeren verzamelen na de oogst.

Een effectieve manier om met snuitkevers om te gaan is met vallen. Je kunt ze zelf maken met de beschikbare ingrediënten. Neem voor 500 ml water 50 g gist en 100 g suiker, laat het mengsel in een warme kamer staan ​​tot de eerste tekenen van gisting verschijnen. Vervolgens wordt de oplossing in containers met een smalle nek gegoten – wanneer de kevers in de val vallen, kunnen ze er niet meer uit komen..

Chemische methoden:

snuitkever controle medicijnenVoor de vernietiging van ongedierte zijn er speciale preparaten te koop – insecticiden. Moderne producten worden ontwikkeld rekening houdend met het type planten en parasieten, hebben een minimale impact op de kwaliteit van het gewas en zijn geschikt voor thuisgebruik. Behandelingen moeten 7-10 dagen vóór de bloei van aardbeien worden uitgevoerd, wanneer de eerste knoppen beginnen te verschijnen. Dus de componenten van de fondsen zullen de bloemen niet beschadigen en de toekomstige oogst niet in gevaar brengen. Wanneer u met chemicaliën werkt, moet u de veiligheidsregels volgen, beschermende pakken, handschoenen en gezichtsmaskers dragen.

Het verwerken van aardbeien van snuitkevers in het voorjaar en de zomer kan worden uitgevoerd met de volgende voorbereidingen:

 • Karbaphos, Metaphos zijn eenvoudige en betaalbare opties, maar ze werken voor een korte tijd en vernietigen insecten alleen wanneer ze ze direct raken;
 • Inta-Vir is een breedspectrumgeneesmiddel dat leidt tot vergiftiging van kevers en hun zenuwstelsel blokkeert;
 • Nemabakt (analogen – Fitoverm, Akarin) is een biologisch afweermiddel dat een nematode bevat die insecten vernietigt en die op elk moment van het warme seizoen routinematig in de bodem wordt geïntroduceerd.

Mochten er tijdens de bloeiperiode aardbeikevers verschijnen, dan pluk je ze het beste met de hand. Het gebruik van insecticiden kan schadelijk zijn voor bijen die bloemen bestuiven.

Volksmethoden

na het gebruik van folkremediesFolkmedicijnen voor snuitkever op aardbeien, aardbeien en frambozen zijn veiliger dan commerciële insecticiden.

Ze kunnen worden bereid met eenvoudige ingrediënten die altijd op de boerderij te vinden zijn..

 1. De eenvoudigste methode is om knoflook- en uienbedden rond de bessenstruiken te planten. De geur van deze planten zal snuitkevers afschrikken..
 2. Houtas is niet alleen een waardevolle meststof, maar ook een populair insecticide. Het kan worden verspreid rond struiken of tuinbedden, of worden verdund in water voor irrigatie..
 3. Infusie van boerenwormkruid en calendula stoot ook ongedierte af. Het wordt op de bladeren en knoppen van planten gespoten en ook op de grond aangebracht. Varengras heeft een soortgelijk effect, dus het kan rond struiken worden aangelegd.
 4. Knoflookinfusie is een van de meest populaire manieren om plaagkevers te bestrijden. 100 g knoflookpap wordt een week in 10 liter water gegoten. Daarna besproeien ze de planten. Je kunt 2 eetlepels boorzuur aan het mengsel toevoegen.
 5. Gemeenschappelijk kaliumpermanganaat wordt ook gebruikt in de tuin. Het is voldoende om 5 g droge grondstoffen op te lossen in een volle emmer water. Verspreid over aarde, bladeren en knoppen. In plaats van kaliumpermanganaat kunt u 300 g gemalen hete peper nemen.

De aardbeikever komt veel voor in gematigde klimaten. Als hij op de site verscheen, zal hij zich snel blijven vermenigvuldigen en gecultiveerde planten vernietigen. Als u op tijd ingrijpt, kunt u kevers vergeten en een hoogwaardige oogst krijgen..

Aardbeienbescherming tegen snuitkever – video

Adblock
detector