Aardbeien: rijping afhankelijk van de variëteit – wiresummit.org

Rijpende aardbeien Aardbeien zijn misschien wel de favoriet onder andere bessengewassen. Ze heeft een zeer hoge smaak en bevalt daarom zowel kinderen als volwassenen..

Het kweken van aardbeien in een tuin of een tuinperceel is soms behoorlijk problematisch – de bes vereist speciale zorg. Degenen die desondanks besloten om deze stap te zetten, zouden de eigenaardigheden van deze cultuur van tevoren moeten bestuderen. In dit artikel zullen we het hebben over de timing van het rijpen van de bes. Ze zijn in de regel afhankelijk van de geselecteerde variëteit, evenals van het territorium waarin ze groeien.

Rijpdata van aardbeien van remontante rassen

Rijpe overblijvende aardbeien Ik moet zeggen dat er twee soorten aardbeien zijn: enkelvoudige vruchtvorming (korte daglichturen – CDS) en meervoudig (remontant). De laatste variëteit wint om voor de hand liggende redenen elk jaar aan populariteit. Dit is heel begrijpelijk, want de opbrengst is veel groter. Laten we het dus hebben over de belangrijkste kenmerken van dit type..

Een reparatieaardbei onderscheidt zich van een gewone aardbei doordat hij praktisch geen voelsprieten heeft. Bovendien draagt ​​​​het vrucht en rijpt het daarom veel eerder. Het belangrijkste kenmerk is herhaalde vruchtvorming. Het gebeurt in golven. De eerste oogst kan bijvoorbeeld in juni worden geoogst, de tweede begin juli en de derde, indien mogelijk, half augustus..

Wat betreft de variëteiten van deze variëteit, er zijn er tegenwoordig veel. Een van de meest populaire zijn de volgende variëteiten: Albion, Bordurello, Vima Rina, Genève, Temptation, Queen II, Lyubava, Maara Des Bois, Inexhaustible, Ostara “,” Prima Donna “,” Referent “,” Superfection “,” Tristar ” , ” Flora “,” Hummi Gento “,” Charlotte “,” Evie “en anderen.

Laten we nog een pluspunt van remontante aardbeienrassen toevoegen – grootfruitig. De grootte van één bes kan 50-75 g bereiken.

Wanneer aardbeien van gewone variëteiten rijpen

KSD-aardbeien leveren slechts één keer per jaar een oogst op. Het verschilt van de remontant in een kleinere massa fruit (25-30 g), de aanwezigheid van een meer ontwikkelde snor.

Aardbeien met één vrucht zijn onderverdeeld in vier groepen: vroege, middenvroege, gemiddelde en late rijping. Elke groep heeft zeker zijn eigen favorieten..

Vroege soorten aardbeien

 • Kimberley-variëteit“Kimberley” is een in Duitsland ontwikkeld ras. Vruchtgewicht 50 g. Het is resistent tegen veel ziekten, bijvoorbeeld echte meeldauw.
 • “Honing” – het gewicht van bessen bereikt 40 g Vruchten beginnen te rijpen van 15 tot 25 mei.
 • “Alba” – de massa fruit is niet groter dan 30 g, de bessen zijn zoet. De vruchten rijpen vrij vroeg – begin mei in de centrale zone van Rusland.
 • “Anita” – een variëteit afkomstig uit Italië. Middelgrote vruchten (40 g). Verplaatsbaar.

Middenvroege aardbeienrassen

 • Verscheidenheid kroon“Crown” is een in Nederland ontwikkeld ras. De vruchten rijpen half juni. Resistent tegen echte meeldauw.
 • “Krasny Bereg” – het ras werd geboren dankzij Wit-Russische fokkers. De vruchten zijn middelgroot. Het ras verdraagt ​​negatieve temperaturen goed..
 • “Ellis” – een in Engeland gefokt ras. Vruchtgewicht – 30-35 g Pretentieloos, gedijt goed op elke grond. Bestand tegen Phytophthora.

Middelgrote aardbeien

 • Verscheidenheid Nachtegaal“Nightingale” – gefokt door Russische fokkers. Droogtetolerant, wintertolerant. Gemiddeld vruchtgewicht – 25 g.
 • “Elsanta” – grote vruchten. Met goede zorg bereikt het gewicht van de bessen 45 g. De variëteit is hoogproductief – je kunt 1,5 kg van één struik krijgen..
 • “Syrië” – het gewicht van de bessen is 30-35 g, de vruchten zijn erg lekker. Het ras heeft een hoge weerstand tegen vele ziekten..
 • “Marmelade” – zoetzure bessen, het gemiddelde gewicht van de vrucht is 30-40 gram. Beschikt over een hoge transporteerbaarheid.
 • “Darselect” – gefokt in Frankrijk. Middelgrote vruchten (40 g). Winterbestendig.
 • “Azië” is een variëteit met grote vruchten, het minimale vruchtgewicht is 35-40 g. De bessen zijn zoet. Het ras wordt goed bewaard, zonder problemen vervoerd.
 • Variëteit Witte Zweed“White Swede” is een uniek ras. De kleur van de bessen is wit met rode vlekken. De vrucht heeft een ananassmaak. Bessengewicht – 20-25 g.
 • “Tsaritsa” – verkregen door Russische fokkers. De variëteit wordt als grootfruitig beschouwd, het gemiddelde gewicht van bessen kan 50 g bereiken.

Late aardbeienrassen

Er zijn niet zo veel late variëteiten van aardbeien. Hier is een basislijst:

 • “Galya-Chiv” – de vruchten rijpen in juli. De bessen zijn erg zoet, gemiddeld gewicht 45 g.
 • “Malvina” – wordt beschouwd als de nieuwste variëteit – de rijpingsperiode is eind juli. De bessen zijn groot, hebben een dieprode kleur..
 • Aardbei Adria“Adria” – een variëteit gefokt in Italië. In dit geval is er geen sprake van grootfruitig – het gewicht van de bessen is gemiddeld 25 g.

Hoe de rijping van aardbeien te versnellen?

Grote rijpe besHet is opmerkelijk dat de rijpingstijd van aardbeien kan worden versneld. Er zijn twee eenvoudige manieren om dit te doen. De essentie van de eerste is het gebruik van een film of afdekmateriaal. Met deze methode kun je een week eerder oogsten..

Er is nog een andere manier: dit gewas in een kas planten. Zowel de eerste als de tweede methode zijn even effectief. Welke te gebruiken is aan de tuinman zelf. Hoe dan ook, om een ​​goede oogst te krijgen, moet u onthouden over de juiste verzorging van dit gewas..

Aardbeienvideo van Florence