We rusten een thuiswerkplaats uit met houtbewerkingsmachines

thuis workshop voor hout In de werkplaats wordt met een grote diversiteit aan gereedschappen, machines en systemen gewerkt met houtproducten. Sommige houtbewerkingsmachines voor de thuiswerkplaats worden heel vaak gebruikt, terwijl andere zijn ontworpen om alleen specifiek, zeer gespecialiseerd werk uit te voeren. Opgemerkt moet worden dat het werken met hout thuis heel anders is dan werken in een houtbewerkings- of timmerwerkplaats..

thuis workshop Dit artikel geeft een overzicht van enkele van de populaire machines voor de houtbewerkingswerkplaats en vertelt over hun doel..

Slijpmachine

slijpmachine Holzstar BTS 250Slijpmachines worden gebruikt om een ​​houten product, of liever het oppervlak, perfect glad te maken. Welke machines kunnen worden gebruikt om niet alleen nieuwe producten te verwerken. Met een houtschuurmachine kunt u houten delen opnieuw verwerken die al kant-en-klaar zijn of zelfs in het dagelijks leven worden gebruikt, die tijdens het gebruik onbruikbaar zijn geworden of de gladheid van het oppervlak hebben verloren.

Afhankelijk van het functionele doel en de ontwerpkenmerken, zijn dergelijke apparaten onderverdeeld in:

 • bandtype;
 • trillend;
 • hoek;
 • schotelvormig (orbitaal);
 • borstel-slijpen;
 • gecombineerd.

Hoewel al deze machines verschillende ontwerpen hebben en het materiaal op verschillende manieren verwerken, hebben ze allemaal hetzelfde doel: het oppervlak van een houten product een perfect gladde uitstraling geven. Het is vermeldenswaard dat industriële houtbewerkingsmachines veel meer variëteiten hebben dan die thuis worden gebruikt. Bovendien is de functionaliteit van industriële apparaten veel breder en zijn hun mogelijkheden veel groter dan die van apparaten die in thuiswerkplaatsen kunnen worden gebruikt..

Thuis worden meestal minimachines voor het slijpen van hout gebruikt. Bij het verwerken van kleine onderdelen is hun functionaliteit voldoende.

Zaagmachine

zaagmachine MakitaEen zaagmachine is een machine waarmee u houtproducten of onderdelen in een rechte lijn kunt zagen. In zelfgemaakte houtbewerkingswerkplaatsen wordt meestal gekozen voor machines met een schijfsnijelement.. werk aan zaagmachineAfhankelijk van de kenmerken van het werk van het hoofdsnijelement, is de zaaguitrusting echter onderverdeeld in typen:

 1. Schijf. Dit is apparatuur met een vlak werkoppervlak en een cirkelzaag. Tijdens bedrijf wordt het houten element langs het bed op de schijf gevoerd. De schijf snijdt het materiaal zo dun en gelijkmatig dat er geen chips, delaminatie, enz..
 2. Gestreept. In een dergelijke inrichting wordt het snijproces uitgevoerd door een lintzaag. In thuiswerkplaatsen worden dergelijke houtbewerkingsmachines echter zeer zelden gebruikt, omdat ze erg volumineus en omslachtig zijn. Ze worden vaker gebruikt in industriële zagerijen..
 3. Met flexibele zaag. Dergelijke apparatuur kan verschillende zagen hebben (bandzaag, staalkabel of kettingzaag). In industriële omstandigheden wordt alleen tape gebruikt, maar voor thuiswerk kunt u een van de bovenstaande opties kiezen. Het apparaat van dit type snijdt het materiaal snel genoeg, stil, en de werksnelheid op een dergelijk apparaat overschrijdt de werksnelheid op een schijf.

Als u aan een dergelijke machine werkt, moet u zich aan alle veiligheidsregels houden, omdat alle snijelementen erg scherp en gevaarlijk zijn!

Ronde machine

circulaire machine BELMASH CBS-2000Cirkelzagen hebben enige overeenkomsten met zaagapparatuur. De doeleinden van de cirkelzaag zijn:

 1. Oplossen van hout zowel langs als over.
 2. Vervaardiging van houten balken.
 3. Multiplex gesneden.
 4. Vervaardiging van glaslatten.

Cirkelzaag – een houtbewerkingsmachine die met de hand kan worden gemaakt.

Door het ontwerp kunnen cirkelzagen worden onderverdeeld in drie categorieën:

 1. Tafelblad. Gebruikt in een huiselijke omgeving. Het gewicht van zo’n machine varieert tot 25 kg. U kunt zo’n apparaat op elk werkoppervlak installeren, bijvoorbeeld op een tafel..
 2. Met statief. Deze machine is ook draagbaar, maar is uitgerust met een speciale standaard waarmee je lange planken kunt hanteren.
 3. Stationair. Meestal worden dergelijke houtbewerkingsmachines gebruikt in de industriële productie. Het is stationariteit, dat wil zeggen de onbeweeglijkheid en stabiliteit van de structuur waarmee u zeer nauwkeurig en efficiënt aan een dergelijk apparaat kunt werken.

Voor alle bovenstaande cirkelzagen moet u verschillende snijbladen kiezen.

vandiktebank

vandiktebank Utool UTP-12Het belangrijkste doel van de houtdiktemachine is om het oppervlak van het houten element glad te maken. Bovendien worden dergelijke machines gebruikt om alle producten van hetzelfde type op dezelfde maat te kalibreren..

Het ontwerp van verschillende installaties maakt het mogelijk om zowel langs het hout als overdwars te zagen.

het werkprocesHet apparaat heeft een werkblad in de vorm van een tafel. Het bestaat uit 2 delen. Een van hen levert het houten element, de ander ontvangt het. Tussen deze oppervlakken bevindt zich een speciale schacht in de vorm van een mes, die wordt gebruikt om te snijden. Na het snijden gaat het houten element naar de ontvangsttafel. In dit deel van de machine bevinden zich speciale rollen die de balk ondersteunen..

Wanneer u een dergelijk apparaat kiest, moet u letten op de methode om hout aan het werkgebied te leveren. Sommige modellen bieden alleen handmatige invoer, terwijl andere dit automatisch kunnen doen..

Voegmachine

schaafmachine Proma HP-200CEen schaafmachine is een apparaat dat wordt gebruikt om houten plano’s te verwerken. Verschillende schaafmachines hebben verschillende kenmerken, maar hun hoofddoel is de primaire verwerking van hout voordat het op andere machines wordt verwerkt..

Deze houtbewerkingsmachines kunnen van 2 typen zijn:

 • eenzijdig;
 • bilateraal.

Het eenzijdige werk wordt slechts aan één zijde van het houten element gedaan, de tweezijdige heeft de mogelijkheid tot gelijktijdige bewerking van twee zijden (aangrenzend).

houtverwerkingBovendien zijn dergelijke machines onderverdeeld volgens het type werkstuktoevoer:

 • automatisch;
 • handmatig.

De automatische materiaaltoevoermachine maakt gebruik van een speciaal transportmechanisme of een ingebouwde ADF.

Kopieermachine

kopieermachine ANDREONI Media 2Kopieermachines (vaker gemaakt in de modellen “kopieerfrees” of “kopie met draaibank”) zijn ontworpen om een ​​kopie van een monster van een houten product te maken, zo dicht mogelijk bij het origineel. Met dergelijke apparaten kunt u snel genoeg werken en soms meerdere kopieën van het onderdeel tegelijkertijd maken.. kopieerapparaat in werkingDeze machines gebruiken de sjabloonkopieertechniek. Met deze technologie kunt u dezelfde vorm voor alle elementen van een bepaald onderdeel bereiken en dit onderdeel een of meerdere keren nauwkeurig kopiëren. De mogelijkheid van een technologische fout is dus praktisch uitgesloten, aangezien de meeste stadia van de verwerking van gezaagd hout automatisch worden uitgevoerd..

Opgemerkt moet worden dat kopieermachines een vrij compact formaat hebben, maar tegelijkertijd zeer duurzaam zijn, zelfs bij veelvuldig gebruik, ze werken lang zonder storingen en reparaties, als de apparaten op tijd worden onderhouden. Bovendien maken kopieerfreesmachines het mogelijk om elementen te produceren met de maximale nauwkeurigheid die op elkaar lijkt..

Schaafmachine

schaafmachine Zenitech FS 400Schaafmachines worden gebruikt om het hout in de gewenste vorm te brengen. Na het verwerken van een houten product op een dergelijke machine, is het oppervlak perfect vlak en glad, er zijn geen bramen, spanen en delaminatie op.

Het ontwerp van dit apparaat maakt het mogelijk een houten onderdeel in elk vlak te verwerken:

 • verticaal;
 • horizontaal;
 • onder elke hoek gekanteld.

Dit komt door het feit dat alle houtschaafmachines een geleidestang hebben die de hellingshoek aanpast. Vanwege het feit dat de hele structuur voldoende sterk en stabiel is, is het bij het werken in verschillende vlakken mogelijk om hoge precisie te bereiken bij het verwerken van houtmaterialen, omdat het trillingsniveau minimaal is.

Het werkoppervlak van deze machine is verdeeld in twee delen:

 • mobiel;
 • roerloos.

Tussen deze delen bevindt zich een bewegende messenas. Zijn belangrijkste taak is het afsnijden van een dun deel van een houten deel. Terwijl een stuk hout op de werktafel wordt verplaatst, houden de rollen het onderdeel vast.

De schaafmachine kan twee of drie messen hebben. Als er drie zijn, wordt de kwaliteit van de houtverwerking aanzienlijk verbeterd. Dit apparaat heeft een vervangbare messenset. Sommige zijn ontworpen om met zacht hout te werken, andere met harder.

De keuze van messen hangt af van het hout waarvan een bepaalde staaf is gemaakt..

Lintzaagmachine

lintzaag Jet HVBS-56M 414458MDe lintzagen die worden gebruikt om hout te zagen, hebben het belangrijkste verschil dat ze met hun hulp hout in elke vorm kunnen zagen. Met dit apparaat kunt u zowel rechte als gebogen sneden maken..

Volgens de locatiemethode worden dergelijke machines ingedeeld in de volgende variëteiten:

 • verticaal;
 • horizontaal.

Afhankelijk van hoe geautomatiseerd het werk in een bepaald ontwerp is, zijn dergelijke machines onderverdeeld in:

 • volledig automatisch (ze worden voornamelijk in de industrie gebruikt);
 • halfautomatisch (gebruikt voor de vervaardiging van meubels, in dergelijke machines is het werk van de snijzaag en bankschroef geautomatiseerd);
 • handmatig (in deze apparaten moet het materiaal handmatig worden ingevoerd en het zaagproces wordt ook handmatig aangepast, dergelijke machines worden als huishoudelijk beschouwd, gebruikt in privé-werkplaatsen).

Dergelijke apparaten worden ook geclassificeerd op basis van het type tape:

 • met smalle zagen (van 2 tot 6 cm, meestal gebruikt voor het maken van meubels);
 • met brede zaagbladen (van 10 tot 30 cm).

Als we deze machines beschouwen afhankelijk van hun vermogen, verschijnen ze op:

 • timmerwerk;
 • verdelen;
 • houtzagen.

In thuiswerkplaatsen zijn er voornamelijk machines van kleine afmetingen en niet erg omvangrijk, halfautomatisch of handmatig.

Gecombineerde machines

gecombineerde machine Zenitech MFL 300AGecombineerde machines zijn een apparaat dat vaak wordt gebruikt voor houtbewerking thuis. Dit is erg handig, omdat het vaak niet mogelijk is om een ​​thuiswerkplaats uit te rusten met veel werkende installaties..

De gecombineerde machine kan veel functies tegelijk uitvoeren, bijvoorbeeld:

 • zagen;
 • frezen;
 • groeven;
 • hervallen;
 • schaven.

Industriële gecombineerde houtbewerkingsmachines kunnen worden onderverdeeld in twee algemene categorieën:

 • huishouden;
 • professioneel.

De belangrijkste verschillen tussen deze twee typen zijn afmetingen, motorparameters, voedingsspanning.

Bovendien kunnen sommige houtbewerkingsmachines van het gecombineerde type zelf worden gemaakt en kunnen ze net zo goed thuis worden gebruikt..

Zoals u kunt zien aan het materiaal dat in dit artikel wordt beschreven, zijn er speciale installaties voor verschillende soorten houtverwerking, die elk hun taak aankunnen. Sommigen van hen kunnen de functionaliteit van elkaar gedeeltelijk uitwisselen. Sommige machines, bijvoorbeeld kopieermachines, zijn alleen ontworpen om een ​​specifieke taak uit te voeren. Een apart type houtbewerkingsmachines voor thuiswerkplaatsen wordt gecombineerd. Hun functionaliteit is breder en het toepassingsgebied strekt zich uit tot vele stadia van houtverwerking. Het zijn deze apparaten die het vaakst worden gekozen voor thuiswerk..

Opstelling van machines voor hout in de werkplaats – video

Adblock
detector