Waarom heb je een vijverbeluchter nodig?

vijver in het land Het kunstmatig gecreëerde landschap met artistiek reliëf, een vijver en wandelende pauwen ziet er alleen mooi uit als er goed voor gezorgd wordt. Een vijverbeluchter zal het water verzadigen met lucht en leven. Zonder vernieuwing zal stilstaand water bloeien, bedekt worden met een onaangename slijmerige film en een slechte geur krijgen. Alle levende wezens hebben zuurstof nodig. Een vijver die wordt bewoond door vissen en waterlelies kan alleen worden gecreëerd met behulp van beluchting.

Objectieve redenen voor het beluchten van stilstaand water

kikker Het hele watersysteem van de planeet is continu in beweging en rotatie. Grondwater, rivieren, meren en de zoute oceaan zijn met elkaar verbonden; wateruitwisseling omvat de atmosfeer. Terwijl ze zich vermengen, zuigen de jets de lucht mee. En alleen de vijvers doen niet mee aan de algemene rondedans. Hun bodem is bekleed met een isolerend materiaal, een klein oppervlak kan de dikte niet verzadigen met opgeloste zuurstof verkregen uit regendruppels. Hierdoor is het wateroppervlak van de vijver eerst levenloos, en geeft dan beschutting aan kwaadaardige algen en rot die zich in een dergelijke omgeving ontwikkelen. In plaats van een vijver zal er uiteindelijk een stinkend moeras verschijnen.

vissen in de vijverLuchttoevoer naar het zwembad, vijverbeluchter installeren, u moet:

 1. Hoe warmer het buiten is, hoe lager de gasoplosbaarheid en hoe zuurstofarmer de vijver wordt..
 2. Gebruikte micro-organismen zinken naar de bodem in de vorm van slib en beginnen te rotten in afwezigheid van zuurstof.
 3. Om stagnatie te voorkomen, is de beweging van water in de vijver noodzakelijk.
 4. Biologische processen zijn actief in zuurstofrijk water.

Als er niet genoeg zuurstof in het water is, zwemmen de vissen aan de oppervlakte en steken ze in hun mond om lucht te vangen. Slakken die het zwembad schoonmaken door plankton te eten, hebben de neiging om over het oppervlak van de planten te klimmen.

Als de vijver jarenlang geen zuurstofgebrek heeft ervaren, is dit op een bepaald moment wel gebeurd, dan is analyse vereist. Elk ecosysteem kan een bepaalde lading dragen. De vijver kan overwoekerd zijn, te veel planten verbruiken zuurstof en er is te weinig van. De reden kan zijn overmatig voeren van vissen in de vijver, de massa wordt zuur en gebruikt zuurstof. Overmatig vissen snijden heeft ook een nadelig effect op het systeem..

Methoden voor luchttoevoer voor beluchting

beluchter installatieElke vijverbeluchter moet de waterlagen mengen en tegelijkertijd verzadigen met zuurstof. Maar afhankelijk van het volume van de vijver, worden verschillende beluchtingsmethoden van de bewoners gebruikt:

 • oppervlakte;
 • injectie;
 • onderkant;
 • gecombineerd.

Oppervlakteluchtcompressoren zijn units die op het wateroppervlak drijven. Ze kunnen fonteinen maken. Druppels water die naar beneden vallen, zijn verzadigd met lucht, vermengd met de lagen. Een ander type van dergelijke installaties kunnen propeller-aangedreven installaties zijn, die water als een ventilator en lucht mengen, terwijl tegelijkertijd gas boven het oppervlak wordt meegesleurd. Het proces is luidruchtig en de bewoners van de vijver houden niet van.

oppervlakte installatieDe injectiemethode is gebaseerd op het meevoeren van binnenkomende lucht in de wervelende waterstroom. Op basis van dit principe hebben de Turbo Jet-units, Aqua Handi, een dompelbare drijvende motor met een waaier, die een trechter vormt, waarin de lucht die door de jet wordt gedragen, wordt aangezogen. Het mengsel van water en lucht heeft een gerichte radiale beweging van de trechter, de vorming van stilstaande zones is uitgesloten. Deze beluchters zijn geschikt voor visvijvers, ze zijn stil, geven een laag gesis tijdens gebruik.

onderwaterinstallatieDe bodemmethode wordt meestal gebruikt voor het beluchten van vijvers. In dit geval kan de methode worden gebruikt wanneer de compressor op de wal staat en de lucht via de slang naar de kam in de onderste zone wordt overgebracht. Onderaan gemonteerde dompelpompen worden gebruikt. Ze drijven lucht door slangen met luchtfittingen. Beluchters roeren het water, vergassen en egaliseren de temperatuur. Ondergedompeld in water in de winter, zullen ze geen korst op het oppervlak laten vormen.

Gecombineerde units hebben een onshore compressor en een oppervlakteluchttoevoer. Bij gebruik van een extra pomp wordt een gas-watermengsel verkregen.

beluchter in de winterWelke van de methoden voor het plaatsen van een kunstmatig reservoir moet worden gekozen, wordt bepaald voor elk zwembad, afhankelijk van de grootte en de levende wezens die er wonen. Maar het is noodzakelijk om voor luchttoevoer te zorgen, rekening houdend met de klimatologische omstandigheden, om te voorkomen dat de vijver bevriest. In de winter zal een vijverbeluchter het reservoir beschermen tegen bevriezing en vissen van de dood. Doordat het water constant wordt ververst, stijgt naar boven, is er geen kans op ijsvorming op het oppervlak van de spiegel.

Selectiecriteria voor installatie

vijverbeluchterElke compressor is ontworpen voor een bepaalde hoeveelheid water. Voor de bewoners van het stuwmeer is een teveel aan zuurstof even schadelijk als het ontbreken ervan. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de behoefte aan zuurstof in verschillende klimatologische perioden van het jaar.

Als u een luchtcompressor van goede kwaliteit moet kiezen, heeft een Duitse fabrikant de voorkeur. De prijs van een vijverbeluchter is afhankelijk van veel indicatoren:

 • luchtcompressor vermogen;
 • mogelijkheid van gebruik bij verschillende temperaturen;
 • het geluid van het apparaat;
 • reputatie van de fabrikant.

Zomerbeluchters voor kleine decoratieve vijvers kunnen worden gekocht voor een prijs van 4-10 duizend roebel. Voor kunstmatige reservoirs van gemiddelde grootte beginnen de prijzen voor vijverbeluchters bij 40 duizend roebel. Gevulde grote vijvers met winterluchttoevoer van bekende producenten kosten meer dan 100 duizend.

oase aqua-oxy cws 2000 beluchterZo is de OASE Aqua-Oxy CWS 2000 vijverbeluchter geschikt om 20 kuub water van zuurstof te voorzien. De installatie kost 12 duizend, het omvat een motor met twee beluchtingsnozzles en slangen van 2 en 5 meter lang. De installatie verbruikt slechts 250 W, geluidsarm. De lengte van de bedrading naar de bron naar het stopcontact is 120 meter. Het energiegedeelte kan op de oever en zelfs onder het vijverniveau worden geplaatst, omdat in de leiding een terugslagklep is aangebracht. De set bevat twee decoratieve stenen, gestileerd als hobbels met gras.

We monteren de installatie van de beluchter met onze eigen handen

industriële beluchterHet is helemaal niet nodig om de installatie aan te schaffen. Het volstaat om het werkingsprincipe van een luchtcompressor te kennen en een langdurige voorraad gereedschappen te hebben die hun leven hebben overleefd. U kunt een doe-het-zelf vijverbeluchter maken als de boerderij:

 • een drainagepomp, die wordt gebruikt om overstroomde putten na een overstroming te laten slingeren, deze kan worden gebruikt bij installatie onder water;
 • inch rioolbuis – 2 m;
 • aftakleiding met een doorsnede van 32 mm, lengte 30-50 mm;
 • T-stuk met tak 450;
 • hoek;
 • waterdichte draad in dubbele isolatiebuis.

We gaan over tot de installatie van de installatie. Sluit hiervoor het T-stuk aan op de slangaansluiting. Aan de andere kant wordt een aftakleiding in het T-stuk gestoken. Draai de bocht 45 graden en steek de grote pijp erin. Sluit de adapter aan op de gemonteerde eenheid. Er moet een terugslagklep in de structuur worden geïnstalleerd.

Alle dompelpompen hebben een gesloten behuizing. De geleidingsdraad is gemaakt met een dubbele mantel en hermetisch afgesloten.

Voer daarna waterdichte bedrading uit. Drijf de montagebuis de grond in en bevestig de constructie eraan, zodat de luchtinlaatbuis iets boven het waterniveau komt. Om de structuur van vissen te bedekken, plaatst u deze in een net. De buis moet schuin staan ​​zodat de lucht soepel in de waterstroom komt en zich ermee vermengt. We hebben een injectiemixer.fontein-beluchter in de vijver

Als u een diepe pomp op voorraad heeft, kunt u er een pittoresk huis aan de kust voor bouwen. Plaats een terugslagklep en een beschermnet op de aftakleiding en sluit een slang aan voor de afvoer naar de vijver. Op de juiste plaats is de vijverbeluchtingsslang versierd en wordt een kleine waterval of iets dergelijks georganiseerd, afhankelijk van de verbeeldingskracht van de ontwerper. Bij het starten moet de slang onder de vulling liggen zodat er geen luchtbel ontstaat. Dezelfde installatie met een pomp moet worden ondergedompeld in water in een beschermende gaasbehuizing.

zelfgemaakte beluchterHeb je een compressor? Dan maken we een dompelbeluchter. Het maakt niet uit, vanuit een auto met hoorn of vanuit een koelkast, wij schikken ze op de wal, verbinden ze met RET flessen met slangen en plaatsen deze apparaten langs de bodem van de vijver. In de gaatjes die door de naalden zijn geprikt, zal de lucht continu in een stroompje omhoog stijgen. Maar om de motoren niet te oververhitten, moet u een timer instellen om periodiek in te schakelen.

De compressor vervangt met succes de motor van de stofzuiger, bevestigt een eyeliner aan een gegolfde slang, creëert een kam voor luchtuitlaat, vult de flessen met kiezelstenen om ze onder te dompelen en laat ze met de vis onder water zwemmen.bevestiging van rotorbladen

Het is mogelijk om een ​​windgedreven installatie samen te stellen. Dergelijke beluchters voor visvijvers zijn nuttig in de winter. Windbeluchters worden al lang en met succes gebruikt in winterputten waar vis rolt. En het maakt niet uit waar de propellers van worden gemaakt – een metalen plaat of een gesneden loop. Ze moeten op de as draaien en de rotatie doorgeven aan de mixer met dompelmotor. De installatie zelf kan op het oppervlak van de vijver drijven, aangedreven door de kracht van de wind, of op één plek worden vastgebonden. Meestal wordt de roterende mast op een houten vlot bevestigd. De roterende staaf wordt door een huls in een glijlager geklemd. Bodemroerder, driebladig, van plaat of kunststof.

Een ander opmerkelijk ontwerp is gemaakt op een elektrische motor op batterijen op een schuimvlot. Lichte vierbladige waaiers worden in rotatie aangedreven vanuit de horizontale as, het vlot beweegt onafhankelijk langs de vijver. Oppervlakte beluchting. De motor bevindt zich in een gesloten behuizing, de stabiliteit wordt behouden door de turbines te bevestigen aan onafhankelijke drijvers, waarop de roterende as is bevestigd.

Met behulp van de informatie kan elke zomerbewoner het kleinste decoratieve zwembad bouwen van oude autobanden, een hoek uitrusten met een waterval gecreëerd door een beluchter van geïmproviseerd materiaal tot grote vreugde van kinderen.

DIY beluchter voor een tuinvijver – video

Adblock
detector