Regels voor het kiezen van een elektrische tuinversnipperaar

tuinversnipperaar aan het werk Een van de meest populaire soorten moderne land- en tuinapparatuur is een elektrische tuinversnipperaar – een apparaat dat de hoeveelheid afval kan verminderen. Bijna elke eigenaar van een persoonlijk perceel of zomerhuisje zou het moeten kopen. Daarvoor moet u echter de juiste tool kiezen of wat tijd besteden en het zelf doen..

Soorten apparatuur

De hoofdtaak van de tuinhakselaar voor gras en takken is het verwijderen van organische resten die zich tijdens het hoofdwerk constant op het terrein ophopen. Het resultaat van de verwerking is een homogene massa die een minimum aan ruimte inneemt en met behulp van een compostput eenvoudig kan worden verwerkt tot meststoffen. Dit betekent dat de tool ook zorgt voor extra bemesting voor landbouwgewassen..

Fabrikanten produceren twee opties voor shredders:

 • met schijfmessystemen;schijf tuinversnipperaar
 • met freessystemen.frezen tuin versnipperaar

Het schijfgereedschap ziet eruit als een schijf met meerdere messen. De maalsnelheid van biomassa ermee is afhankelijk van het materiaal. Deze hakselaar kan het beste worden gebruikt voor bladeren, gras en dunne twijgen. Ook droge en dikke takken kunnen met het schijfsysteem worden verwerkt, al maken ze het metaal van de messen veel sneller bot.

Het freesmessysteem van een elektrische tuinversnipperaar wordt als betrouwbaarder en productiever beschouwd. Met zijn hulp is het mogelijk om grote stukken hout tot een grootte van 45-100 mm te verwerken. Bovendien zijn dergelijke apparaten uitgerust met een speciaal mechanisme voor het intrekken van takken, waardoor de gebruiker ze niet constant hoeft te duwen. Het systeem recyclet automatisch afval, hoewel het het beste is om het gras te maaien met schijfapparatuur.

Selectie op technische kenmerken

De keuze voor een tuinversnipperaar moet worden gestart op basis van de technische parameters – in de eerste plaats in termen van prestaties. Afhankelijk van de waarde zijn apparaten onderverdeeld in drie categorieën:

 1. Laag vermogen, waarvan de prestaties niet hoger zijn dan 1600 W. Ze zijn meestal uitgerust met een messensysteem, wegen niet meer dan 20 kg en snijden takken met een diameter tot 30 mm. Gebruikt voor het verwerken van onkruid, gras en jonge stengels.tuinversnipperaar met laag vermogen
 2. Installaties met gemiddeld vermogen (1600-2500 W). Het gewicht van de apparatuur is niet minder dan 20 kg en de diameter van de verwerkte takken bereikt 35 mm. Apparatuur van dit type wordt bewogen door wielen en het maalsysteem is meestal aan het frezen..
 3. Krachtige apparaten waarvan het vermogen 3800 watt bereikt (en soms zelfs overschrijdt). Ze hebben grotere afmetingen en een groot gewicht en werken op een driefasige elektromotor. De apparatuur is uitgerust met een krachtige snijplotter en een rechte brede trechter. Dergelijke installaties, waaronder de krachtige Viking GB 460C tuinhakselaar, versnipperen takken met een diameter van 75 mm.hoogwaardige tuinversnipperaar

De krachtigste apparaten werken met nog grotere stukken hout (tot 100-120 mm in diameter). Ze worden gebruikt in grote tuinbouwbedrijven om bijna al het organische afval te verwijderen. De prijs van apparatuur in deze categorie is het hoogst en de afmetingen zijn maximaal. Sommige van deze modellen zijn niet eens uitgerust met wielen, maar zijn op één plek geïnstalleerd..

Chopperselectie per fabrikant

tuinhakselaar merk BoschOp de markt vind je toestellen die niet alleen in grootte en vermogen verschillen, maar ook in merken. De meest populaire fabrikanten van elektrische tuinhakselaars zijn apparaten:

 • Duitse Bosch, Ikra Mogatec en Alko;
 • Oostenrijkse Viking;
 • Zweedse Stiga;
 • Sloveense Sadko;
 • Chinese DTZ.

De uitrusting van het merk Stiga onderscheidt zich door zijn hoge prestaties, lange levensduur en betaalbare prijs. Shredders van het type Ikra Mogatec staan ​​bekend als betrouwbare apparaten, niet veel anders dan de duurste en meest functionele apparaten. De populaire tuinhakselaar Bosch AXT Rapid 2000 met een gewicht van 11,5 kg is perfect voor het verwerken van klein afval. En de voordelen van Sadko-modellen zijn de grote diameters van de versnipperde takken..

Andere selectiecriteria

bovenlader tuinversnipperaarBij het kiezen van apparatuur voor het versnipperen van afval, is het raadzaam om de volgende tips te gebruiken:

 1. Bepaal visueel de maximale diameter van de takken die tijdens bedrijf zullen worden verwerkt. Misschien is een klein handapparaat voldoende voor dergelijk werk – of er is ook een krachtig stationair apparaat met een transportband nodig..
 2. De beste optie is apparatuur met conische trechters, die het systeemonderhoud vereenvoudigen..
 3. Het is de moeite waard om een ​​​​tuinversnipperaar te kopen voor constant gebruik op een groot gebied, alleen als deze verschillende werksnelheden heeft. Dit zorgt ervoor dat zowel grote takken als gras met één apparaat verwerkt kunnen worden..
 4. De apparatuur moet meerdere laadgaten hebben. Enerzijds worden er kleine takken doorheen geladen, anderzijds lang en groot.

Een bijkomende factor is de beschikbaarheid van voorgesneden messen, die de levensduur van het hoofdmessensysteem verlengen. Het is ook de moeite waard om aandacht te besteden aan het geluidsniveau dat door de apparatuur wordt gegenereerd. De waarde mag niet meer zijn dan 84 dB, anders is de chopper te luid.

Voor het gemak van het gebruik van de apparatuur is het de moeite waard om rekening te houden met de grootte van de wielen, de mogelijkheid om de hoogte aan te passen en de aanwezigheid van verschillende trechters. En ook – de bijgevoegde instructie in het Russisch, extra onderdelen en messen.

Zelfgemaakte helikopter

zelfgemaakte tuinversnipperaar tekeningAls er geen geschikte uitrustingsoptie is gevonden of als de financiële mogelijkheden van de eigenaar van het tuinperceel de aankoop van dure apparatuur niet toestaan, kunt u met uw eigen handen een schijfversnipperaar van takken maken. Om dit te doen, moet je enige ervaring hebben met lassen en materialen kopen uit de volgende lijst:

 • staalplaten 1-1,6 cm dik voor de hoofdschijf en 0,5 cm voor de trechter en behuizing;
 • koolstofstaal, waarvan de messen worden gemaakt;
 • meerdere ronde of gevormde buizen nodig voor het lassen van het freesframe;
 • schacht met een diameter van 2 cm;
 • 2 lagers # 307, bevestigingsmiddelen, katrol of riem. Hoewel bij gebruik van een motor met een toerental van minder dan 1500 tpm het laatste element niet nodig is.

De volgende fase van het werk is het vinden van tekeningen van een doe-het-zelf takversnipperaar, volgens welke de apparatuur zal worden vervaardigd. Daarna is het noodzakelijk om een ​​​​cirkel met een diameter van 40 cm uit een dikke staalplaat te snijden en een gat in het midden te maken voor het installeren van een as, aan de uiteinden waarvan een draad wordt gesneden. Messen, behuizing en loopringen zijn vervaardigd volgens tekening.

zelfgemaakte tuinversnipperaar kant en klaarEen doe-het-zelf elektrische tuinversnipperaar is gemonteerd op een frame, waarvan het ontwerp willekeurig kan worden gekozen. In dit geval moet een verschuifbare motorbevestiging worden gemaakt, waarmee de riem kan worden gespannen. En de messen worden onder een hoek van ongeveer 30 graden op het vliegwiel geschroefd..

Videoreview van tuinhakselaars

Adblock
detector