Machine voor het slijpen van botte kettingen van kettingzagen Voor comfortabel werken en gelijkmatig zagen heeft u niet alleen een hoogwaardig en krachtig gereedschap nodig, maar ook een scherpe ketting. Je kunt het handmatig slijpen met vijlen of een kettingslijper voor kettingzagen. De eerste methode is perfect als u alleen de botte bladen van de tanden wilt slijpen, zonder er iets aan te veranderen. Maar als de tanden hun vorm erg hebben verloren, zal het moeilijk en tijdrovend zijn om ze met de hand te verwerken. Daarom is het in dit geval beter om slijpmachines te gebruiken, deze zullen helpen om alle tanden correct en gelijkmatig te slijpen..

Voordat u een gereedschap gebruikt om de kettingzaag te slijpen, moet u de instructies lezen, de bedieningsregels en veiligheidsmaatregelen volgen.

Soorten en voordelen van machines

Slijpmachines worden handmatig en automatisch geproduceerd, elk heeft zijn positieve en negatieve kanten. Handmatige apparaten zijn onderverdeeld in stationair en mobiel. De eerste worden op een tafel of ander oppervlak geïnstalleerd en de laatste worden direct op de band van de kettingzaag geïnstalleerd. Uiteindelijk is het niet nodig om de ketting te verwijderen. Mobiele kettingzaagslijpers worden aan beide zijden met schroeven aan de rail bevestigd. Het gereedschap heeft een schaalverdeling met gradenmarkeringen, waarop de gewenste slijphoek wordt ingesteld.

Houd er bij het kopen van een handmachine rekening mee dat bestanden vaak niet in de set worden meegeleverd, omdat hun grootte afhankelijk is van het type ketting.

Handmatige kettingzaag kettingslijper Voordelen van handgereedschap:

 • de kosten zijn veel lager dan die van de automatische;
 • de tanden worden efficiënt en op dezelfde manier geslepen, aangezien de instellingen slechts 1 keer worden ingesteld en voor de meest beschadigde;
 • bediening vereist geen elektrische aansluiting;
 • veilig te bedienen;
 • een met de hand geslepen ketting heeft een langere levensduur dan een met elektrisch gereedschap geslepen ketting.

Het belangrijkste is om de gewenste hoek correct te bepalen, afhankelijk van het doel van het circuit. Een tabel met slijphoeken is altijd bevestigd aan hoogwaardige handmatige kettingzaagkettingslijpmachines.

Alle tanden moeten dezelfde hoogte hebben, zodat de belasting op de ketting gelijkmatig wordt verdeeld. Staat een van de tanden merkbaar lager, dan is de kans dat de ketting op deze plek breekt enorm groot..

De nadelen van handgereedschap kunnen alleen worden toegeschreven aan de lange verwerkingstijd van het gereedschap..Ketting slijpproces

Automatische machines

De elektrische kettingzaagslijper ziet eruit als een cirkelzaag, maar is op een frame gemonteerd. Het herbergt de motor, het handvat, de slijpschijf met de beschermkap – samen worden ze de beweegbare werkkop genoemd. Ook op de machine zitten schroeven voor het aanpassen van de slijphoeken, diepte, steun en kettinghouder, en aan de onderkant is er een schaal voor het instellen van de achterhoek.

Elektrische kettingslijperDe voordelen van elektrische gereedschapsmachines:

 • slijpen kost veel minder tijd dan met de hand;
 • met de juiste selectie van parameters en naleving van de werkingsregels, zullen alle tanden precies hetzelfde zijn;
 • zijn compact en lichtgewicht;
 • eenvoudige bediening.

Het grootste nadeel is dat de ketting sneller afslijpt dan bij verwerking met een handheld-apparaat. Belast de motor niet te lang, anders leidt dit tot oververhitting. Vereist elektriciteit om te werken.

U moet een automatische machine kopen wanneer u vaak een grote hoeveelheid gereedschap moet verwerken. Het is ook uiterst noodzakelijk voor hardmetalen kettingen die niet kunnen worden geslepen met een handmatige kettingzaagslijpset..

Slijptechnologie en hoe u weet wat u een ketting moet slijpen

Tijdens het gebruik wordt de ketting van kettingzagen botTekenen waaraan je kunt zien dat de tanden bot zijn geworden:

 • de kettingzaag trilt sterk, komt vast te zitten en probeert uit de handen te ontsnappen;
 • snijtijd is langer nodig dan normaal;
 • verhoogd brandstofverbruik;
 • de schaafsel werd klein.

Sterke gereedschapstrillingen en langere snijtijdHoe eerder de bewerking wordt uitgevoerd, hoe minder metaal er hoeft te worden verwijderd, waardoor de ketting veel langer meegaat..

Voordat u aan het werk gaat, moet u de kleinste tand selecteren. Alle parameters worden overeenkomstig aangepast, zodat alle tanden hetzelfde zijn.

Stapsgewijze instructies voor het slijpen van een ketting op een automatische machine met uw eigen handen:

 1. De schroef die de apparatuur vastklemt, wordt losgeschroefd en van de kettingzaag verwijderd;
 2. De ketting wordt zo in de houder (zwenkbare remklauw) gemonteerd dat de schakels naar het slijpwiel wijzen..
 3. De vereiste graad van de rughoek van het bovenmes wordt geselecteerd (50 ° of 60 ° afhankelijk van het type).
 4. De kettinghouder (peddel) is zo afgesteld dat deze tegen de te slijpen tand rust.
 5. Door de schaal met graden te markeren, wordt de slijphoek van de kettingzaagketting ingesteld. Het varieert van 25° tot 35°, en kan ook gelijk zijn aan 10° voor rigs die bedoeld zijn voor het in lengterichting zagen van hout.
 6. De kop met de slijpschijf wordt soepel op de ketting neergelaten en de slijpdiepte wordt aangepast met een schroef.
 7. De kop gaat omhoog en nadat alle schroeven stevig zijn vastgedraaid, start het apparaat op.
 8. De slijpschijf wordt langzaam neergelaten en de tand wordt in verschillende korte bewegingen geslepen, zodat het metaal niet oververhit raakt.
 9. Eerst wordt aan de ene kant geslepen, en dan draait de remklauw en wordt de ketting vanaf de tweede verwerkt.

Zodra alle tanden van de ketting zijn geslepen, moet deze grondig worden ontdaan van spanen en stof en vervolgens worden ondergedompeld in olie. Dit zal de levensduur aanzienlijk verlengen..

De kettingschakels zijn aan beide kanten geslepenControleer altijd de dieptemeters na het slijpen van de tanden. Bij de meeste soorten kettingen is de afstand tussen de bovenrand en de tanden 0,65 mm. De begrenzer beïnvloedt de snijdiepte van de tanden in het hout, daarom is het voor hoogwaardig en comfortabel werk noodzakelijk om de waarde ervan te controleren.

Hoe een machine te kiezen?

Let bij het kiezen van een gereedschap op het vermogen en het aantal omwentelingen per minuut, evenals op de diameter van de slijpschijf, omdat het doel van het doel ervan afhangt. De snelheid heeft invloed op de prestaties van het gereedschap. Voor thuisgebruik zijn apparaten met 3000 tpm geschikt en voor het verwerken van een groot aantal kettingen moet u een krachtigere machine aanschaffen – 4800-7500 tpm.

Slijpmachinemodellen verschillen in vermogen en aantal omwentelingenEvenzo, met stroom, als u van plan bent het maar een paar keer per maand te gebruiken, is het beter om een ​​gemiddeld vermogen te nemen, dan zal het geen zware belasting ervaren en zal het langer meegaan.

De prijs van een slijpmachine voor kettingzaagkettingen hangt af van de kenmerken en configuratie (de aanwezigheid van een beschermend scherm tegen vonken, koprotatie, koelsysteem, automatisch klemmen van de bankschroef, enzovoort). Koop geen te goedkope modellen, vooral niet als ze volledig van gewoon plastic zijn gemaakt.

Kettingzaag kettingslijpmachine – video