Hoe een houtfreesmachine te kiezen?

handmatige freesmachine voor hout Het handgereedschap dat wordt gebruikt voor het verwerken van hout en houtproducten in huis, is een houtfreesmachine. Dit gereedschap heeft een extreem breed scala aan toepassingen en wordt gebruikt voor verschillende manipulaties die worden uitgevoerd met houtproducten of onderdelen..

Voor succesvol werken met een dergelijk hulpmiddel, moet u echter het juiste model voor een bepaald type werk kiezen en het juiste mondstuk kiezen. De soorten machines voor het verwerken van hout, evenals allerlei hulpstukken voor het uitvoeren van werkzaamheden worden in dit artikel besproken..

Lees het artikel: lessen houtsnijden!

Doel en reikwijdte van handrouters

houtbewerking met een freesmachine Het belangrijkste doel van handhoutsnijders is het verwerken van kleine stukjes hout in een installatie. In principe worden dergelijke machines gebruikt voor thuiswerk, bovendien zijn ze zo ontworpen dat u er zelfs zonder speciale vaardigheden en ervaring mee kunt werken. De reikwijdte van zo’n machine is erg breed. Ze kunnen dus worden gebruikt om:

 • het afsnijden of afslijpen van overtollige houtlagen;
 • gaten maken in houten delen (o.a. gaten voor deursloten en handgrepen);
 • draaien van houten onderdelen, waaronder diverse planken, spijlen, planken;
 • installatie van houten ramen;
 • installatie van deuren;
 • verwerking van houten plinten en ga zo maar door.

De handmatige houtfrees is alleen bedoeld voor het verwerken van kleine onderdelen, het kan niet worden gebruikt voor het verwerken van grote houten balken of grote installaties.

Soorten freesmachines en hun korte beschrijving

zware houten routerAlle machines zijn onderverdeeld in verschillende groepen:

 • afhankelijk van het motorvermogen;
 • door het type impact op het materiaal.

lichtgewicht mobiele freesmachineDeze kenmerken zijn van invloed op het toepassingsgebied van het apparaat. Afhankelijk van het motorvermogen zijn alle houtfreesmachines onderverdeeld in:

 • zwaar;
 • matige ernst;
 • longen.

Als we het hebben over specifieke aantallen, dan bereikt het motorvermogen in zware machines 1200 watt. Dergelijke apparaten worden echter meestal gebruikt voor professioneel werk en niet voor thuishandleiding. Veel hangt af van het gewenste toepassingsgebied van het apparaat, de frequentie van het gebruik en het specifieke type werk dat wordt uitgevoerd..

Middelzware machines hebben een motorvermogen van 750W tot 900W. Dergelijke apparaten worden meestal gebruikt voor de verwerking van hout thuis. Ze zijn behoorlijk functioneel, deze kracht is voldoende om bijna elk huiswerk uit te voeren waarbij het nodig is om een ​​houtrouter te gebruiken. Met behulp van een machine met een motor van dit vermogen kunt u decoratieve houtbewerking en meubelmontage uitvoeren.

Lichtgewicht machines hebben een motorvermogen tot 750 W. Een dergelijke machine is ook geschikt voor het uitvoeren van kleine werkzaamheden, maar als de machine vaak genoeg wordt gebruikt, is het beter om de voorkeur te geven aan een duurder, maar ook functioneler apparaat met een hoger motorvermogen..

hout freesproces:Houtfreesmachines die in thuiswerkplaatsen worden gebruikt, zijn ook onderverdeeld volgens het type effect op het materiaal. Zij zijn:

 • roerloos;
 • onderdompelbaar.

Het belangrijkste verschil tussen vaste frezen is dat de metalen staaf daarin niet in hoogte verstelbaar is. De functionaliteit van een dergelijk apparaat is dus minimaal..freesmachine

Wat betreft onderwatermachines, hun ontwerp stelt u in staat om de diepte van onderdompeling van de router in het materiaal, de nauwkeurigheid van het frezen en andere parameters van de materiaalverwerking aan te passen. Met behulp van dergelijke apparaten kunt u verschillende onderdelen maken en bijna elk stuk hout verwerken. Natuurlijk zijn dergelijke auto’s veel duurder, maar hun prijs wordt volledig gerechtvaardigd door de functionaliteit.

Een frees kiezen

set messen voor de machineDe bewerking van een houten onderdeel gebeurt direct met een snijmes. Voor verschillende bewerkingen worden verschillende messen gebruikt..

Het kiezen van de juiste frees voor een handbediende houtfrees is de sleutel tot succesvolle houtbewerking.

Over het algemeen kunnen alle scharen worden onderverdeeld in verschillende categorieën:

 • eindtype;
 • groef;
 • randen.

Vingerfrezen zijn enkele van de eenvoudigste in ontwerp. Uiterlijk lijken ze op gewone boren, maar aan het einde van de werklengte hebben ze geen taps toelopend deel. Een van de belangrijkste kenmerken van dergelijke frezen is dat er ook snijtanden op hun uiteinde zijn. Dit betekent dat vingerfrezen kunnen worden gebruikt voor:

 • snijden van houten plano’s;
 • een kwart bemonsteren;
 • rand verwerking;
 • het creëren van een doorlopende groef;
 • boren.

Met behulp van dergelijke messen worden ook de contouren van houten delen en getrapte oppervlakken bewerkt..

Het doel van groeffrezen is vrij consistent met hun naam – ze worden gebruikt om groeven in verschillende vormen en maten te maken op een stuk hout dat wordt verwerkt. Toch kunnen groeffrezen voor een houtfrees grofweg worden onderverdeeld in verschillende categorieën:

 1. Direct. Gebruikt om groeven in een rechthoekig profiel te snijden.
 2. Gevormd. Met behulp hiervan is het mogelijk om, afhankelijk van de frees, een groef te maken met een bepaalde krullende configuratie.
 3. Zwaluwstaartconfiguratie.
 4. Snijders voor het maken van T-vormige groeven.
 5. Taps toelopende frezen (gebruikt om V-groeven te maken en voor graveerwerk).
 6. Filet (voor decoratieve verwerking van houtproducten).

Snijders, edge cutters genoemd, hebben het grootste aantal ondersoorten en onderverdelingen. Ze worden meestal gebruikt bij het werken met een houtfreesmachine. Ze kunnen zijn:

 • Rechtdoor;
 • krullend (of profiel);
 • figuurlijk;
 • kegeltype;
 • gieten;
 • filet;
 • microdoorn.

Rechte snijders worden ook kopieermessen genoemd. Meestal zijn ze uitgerust met speciale lagers die de werking van het mes leiden. Hierdoor is het mogelijk om perfect gladde randen te creëren op het oppervlak van een houten product..

Profiel of gekrulde snede is ontworpen om de rand van een houten product een bepaald krullend ontwerp te geven.

Frezen, figuurtjes genaamd, worden voornamelijk gebruikt voor de vervaardiging van plinten.

Taps toelopende frezen worden gebruikt om een ​​product onder een bepaalde hoek te snijden. Het vermogen om dit bewerkingsformaat te bereiken, is te danken aan het feit dat een dergelijke mesfrees is uitgerust met een geleidingslager.

Frezen worden gebruikt om de sneden van een houten balk af te ronden. Meestal hebben ze ook een geleidelager..

Filet, evenals vormen, ontworpen voor het verwerken van een snede in de vorm van een boog. Hun belangrijkste kenmerk is echter dat ze het product niet alleen een convexe, maar ook een concave vorm kunnen geven. Als je de vorm- en filetfrezen vergelijkt, zie je dat ze spiegelbeelden van elkaar zijn..

Een micro-pensnijder wordt gebruikt om pennen te maken. De dunne driehoekige spikes die met dit gereedschap zijn gemaakt, worden gebruikt om twee stukken hout met elkaar te verbinden. Met behulp van deze doornen worden de gewrichten versterkt.

Voorzorgsmaatregelen en veiligheidsmaatregelen bij het werken met handmatige freesmachines

persoonlijke veiligheidsuitrustingDe basisveiligheidsregels bij het verwerken van houten producten met uw eigen handen met behulp van een houtfreesmachine worden beschreven in de gebruiksaanwijzing die bij dit apparaat is gevoegd.

Voordat u met een nieuw gereedschap begint te werken, is het noodzakelijk om vertrouwd te raken met de gebruiksaanwijzing ervan. Dit beschermt de machinist tegen letsel en de machine zelf tegen schade en vroegtijdige waardevermindering..

Bovendien wordt bij het werken met een dergelijk gereedschap aanbevolen om een ​​veiligheidsbril en een gasmasker te dragen, vanwege de vorming van een grote hoeveelheid stof. Deze voorzorgsmaatregelen mogen niet worden verwaarloosd. Bovendien is het noodzakelijk om een ​​koptelefoon of oordopjes op uw oren te dragen, die uw gehoor beschermen tegen de negatieve effecten van dit geluidsniveau..

Bij afwezigheid van speciale beschermingsmiddelen, kunt u het doen met gewone watten, die op de oorschelpen zijn aangesloten.

Zoals u kunt zien aan het materiaal dat in dit artikel wordt beschreven, moet u bij het kiezen van een machine voor handmatige houtbewerking speciale aandacht besteden aan de functionaliteit van de machine en het beoogde doel, evenals het toepassingsgebied. Voor het thuis bewerken van houtproducten zijn handmatige houtfreesmachines heel geschikt, maar de moderne markt biedt ook veel modellen CNC-machines (met numerieke besturing). Is zo’n machine functioneel? Ja. Voor klein werk thuis is het echter niet geschikt, omdat het grote werkvaardigheden en kennis van numerieke programmering vereist om deze machine te besturen..

Zelfgemaakte freesmachine video

Adblock
detector