Een pomp kiezen voor een fontein in het land

fontein pomp Het uitzicht op de vallende waterstralen is betoverend, het geruis is rustgevend. Om een ​​kunstmatige waterval in landschaps- of binnendesign te creëren, heeft u een fonteinpomp nodig. Om een ​​waterval van water te laten genieten van schoonheid, is een nauwkeurige hydrotechnische berekening van de watercirculatie vereist. Een fontein is een decoratieve structuur gestileerd als natuurlijk. Waterstralen benadrukken schoonheid, brengen verkoeling, spelen in het donker met vakkundige verlichting.

Verscheidenheid aan fonteinen

kleine fontein in de tuin Alle fonteinen zijn onderverdeeld in verschillende typen volgens hun ontwerp:

 1. Het vrijkomen van water naar boven of onder een scherpe hoek met het oppervlak van de spiegel wordt een geiser genoemd. Afhankelijk van de prestaties en het opvoerhoogte van de fonteinpomp, kunnen waterstralen enkele meters stijgen, waardoor een luidruchtige ruisende stroom ontstaat. Een kleine luchtbevochtiger voor binnenshuis, die de fontein een paar centimeter boven de kom op het nachtkastje plaatst, behoort ook tot geisers.
 2. Als het water laag boven het zwembad wordt gebracht en via een sproeier wordt afgevoerd, ontstaat er een prachtige transparante koepel die lijkt op een dop. Kunstmatige verlichting zorgt voor een vloeiende filmoverloop. Hierbij speelt de exacte berekening van het debiet en de opvoerhoogte van de fonteinpomp een grote rol..
 3. Cascade – het uitzicht op rustig stromend water langs de richels en spleten van een kunstmatige rotsachtige helling brengt koelte en rust. Water, dat zich ophoopt in kleine meren, overstroomt de regio en blijft naar beneden stromen. Waterstralen spoelen spanning en negativiteit weg. In deze samenstelling moet de pomp voor de fontein stil draaien..
 4. Composities die meerdere punten met elkaar verbinden, worden hybride genoemd.

Buitenfonteinen vereisen onderhoud van het wateroppervlak, bescherming tegen de zon, uitschakeling en conservering. Binnenconstructies zijn gemakkelijker te vervaardigen en te onderhouden.

Selectiecriteria voor fonteinpompen

selectiecriteria voor een pomp voor een fonteinHet afleversysteem bestaat uit een pomp, een drukregelaar en een mondstuk dat de waterwolk vormt en vormt. Het aanbod fonteinpompen is groot. Het is belangrijk om te beslissen of een onderwater- of oppervlakteapparaat water door het systeem zal drijven.

Een oppervlaktepomp is goedkoper, maar zal aan de oever van de waterbak moeten worden geïnstalleerd. Om te voorkomen dat de wikkelingen per ongeluk nat worden, moet deze om veiligheidsredenen worden gestyled, waardoor een beschutting tegen regen of spatten wordt gecreëerd. Dit type apparatuur werkt luidruchtig, voor het starten is het noodzakelijk om het afzuigsysteem met water te vullen. Het is beter als de zuigslang een filtergaas heeft en een terugslagklep op het mondstuk is geïnstalleerd. Lucht in het systeem is een obstakel voor de watertoevoer.

onderwaterpompIn de waterkolom is een dompelpomp geïnstalleerd. De motor en het bedieningsmechanisme bevinden zich in een afgesloten behuizing. De toevoerslang is hermetisch geperst en afgedicht met epoxylijm. De dompelpomp verbruikt minder elektriciteit terwijl hij hetzelfde werk doet. Maar hij kan niet constant werken, de motor raakt oververhit. Voor service moet het apparaat worden gedemonteerd.

Voor een dompelpomp op de bodem is het noodzakelijk om een ​​verhoging te creëren. Anders zal het snel verstoppen, waardoor de bodemsedimenten strakker worden..

De fonteinpomp wordt geselecteerd op basis van de berekening van de technische waarden van productiviteit en druk in de tabel:tabel met technische waarden

In het paspoort van elke pomp worden de hoogte, prestaties en kracht van de apparatuur aangegeven. Kleine pompen zijn geschikt voor het maken van huisfonteinen. Het is rationeel als de pomp is uitgerust met:

 • een overgangsleiding die de uitlaatdruk verhoogt;
 • een T-stuk met een klep, waarmee u de waterstroom naar twee punten kunt verdelen;
 • LED-kop, die wordt gebruikt in de pomp voor de verlichte fontein, is gemonteerd op een speciale schroefdraadverlenging.

geleid voor fonteinDe pompen die als fonteinen worden beschouwd, zijn onder meer de Pondtech AP-serie, Messener ECO-X2.

Decoratieve verlichting geeft een fantastisch lichtspel in de beek, verrast met het schaduwspel in het zwembad. Om een ​​lichteffect te creëren wordt gebruik gemaakt van halogeen, led-lampen en glasvezel. Oppervlakteverlichting is minder gevaarlijk, deze wordt gemonteerd met een 12/24 Volt netwerk via een step-down transformator.

Om de veiligheid tegen elektrische schokken te garanderen, is het noodzakelijk om een ​​aardlekschakelaar in het verlichtingscircuit te installeren – een automatisch uitschakelsysteem.

Meestal wordt bij landschapsontwerp een pomp voor de Sprut 1143-fontein gebruikt.fonteinpomp Sprut 1143

De dompelpomp Sprut 1143 is de kleinste van de serie. Hij werkt geruisloos, is compact, heeft 3 sproeiers voor verschillende soorten fonteinen. Pompen uit de FSP-, FST-, FSS-serie van de Oekraïense fabrikant zijn ontworpen voor fonteinen en zwembaden.

Technische gegevens en pompafmetingen:

 • productiviteit is 1 m3 / uur;
 • hoofd 1,6 m;
 • vermogen 22 W;
 • pomphoogte met sproeikop 27 cm;
 • lichaamsafmetingen 10 * 8,5 * 8 cm.

zelfgemaakte fonteinpompDe decoratieve fonteinpomp heeft zuignappen aan de onderkant, deze is zo geïnstalleerd dat het aanzuiggat zich onder de baai bevindt.

De pomp zal meer kosten, hoe groter de prestaties, de set extra functies, hoe bekender de fabrikant.

Je kunt met je eigen handen een pomp voor een fontein maken. Er zijn veel opties. Laten we de eenvoudigste analyseren, die de straal met 50 cm zal verhogen.Om dit te doen, gebruiken we een elektromotor van een kamerventilator. In plaats van een waaier moet u een wiel installeren door het op de motor aan te sluiten. Voor de pomp wordt een behuizing met een inlaat en uitlaat gecreëerd en de hele structuur is hermetisch afgesloten.

De baby pompt tot 50 liter water per uur. Het belangrijkste is om de aansluitpunten betrouwbaar te maken en de stroomvoerende draden goed te isoleren. Nozzles kunnen worden gemaakt van plastic flessen of achtergrondverlichting. De ruimte voor verbeelding is onbeperkt.

kunstmatige vijver met fonteinU kunt een pomp voor een fontein met uw eigen handen installeren door een drainageapparaat te gebruiken, een systeem van toevoerleidingen te leggen en een mondstuk te bevestigen. Het volstaat om het apparaat op de bodem te bevestigen en uit te rusten met een drukregelventiel en een mondstuk. Het zal nodig zijn om de fontein periodiek te stoppen om de pomp af te koelen en het inlaatfilter te vervangen.

Het is beter om de stroomkabel voor alle soorten pompen in een beschermende behuizing te leggen, die zich in de grond verdiept.

Zelfgemaakte pomp voor binnenfontein – video

Adblock
detector