Koja je tajna valjenja kokoši iz jaja, a ne pijetlova?

kokoši Šanse za izleganje iz jaja u inkubatoru – kokoši ili pijetlovi – približno su 50/50, s malom prednošću u odnosu na mužjake. U pravilu, većina je zainteresirana za uzgoj ženki iz jaja za valjenje, ili barem za njihov glavni dio legla. Bilo bi sjajno da postoji način da se poveća broj ženki među pilićima, a ne mužjaka. Ispostavilo se da on to zapravo i jest!

Iako postoji mnogo različitih metoda koje mogu pomoći u određivanju spola pilića (uključujući duljinu perja na krilima, razliku u boji perja, određivanje spola prema vrsti kloake), neke su prikladne samo za određene pasmine kokoši, a takve posebne metode kao što je ispitivanje kloake radi određivanja poda, najbolje je povjeriti stručnjaku. Osim toga, mnoge bake pričaju se s koljena na koljeno kako odrediti tko će se izleći iz jaja – ženka ili mužjak, ali nisu znanstveno dokazane i ne daju uvijek očekivani rezultat, što se može vidjeti tek nakon jaja se izlegu..

pijetao ili kokoš Znanstvenici sa Sveučilišta u Leipzigu u Njemačkoj rade na stvaranju takvog spektroskopa koji će navodno omogućiti ispitivanje trodnevnog embrija tijekom razdoblja inkubacije kako bi se utvrdio spol budućih pilića prije nego što se izlegu iz jaja. Međutim, ova se tehnologija još uvijek razvija i pretpostavljam da će biti prilično skupa kada postane dostupna potrošačima..

O obliku jaja

piletina i jajeMnogi su sigurni da se oblik jaja može koristiti za točno određivanje spola budućih pilića. Nažalost, ovo je mit. Kažu da šiljasti oblik jaja ukazuje na buduće pijetale, a okrugliji označava piliće. No, ovaj se pristup ne može smatrati mjerodavnim. Ipak, s nečim se slažem – samo u slučaju kada svaki sloj cijelo vrijeme nosi jajašca istog oblika, primijetit ćete da neki od njih izlegu više jaja s ženskim zametcima, dok drugi s muškim. Ali u svakom slučaju, ovo je nepouzdana metoda određivanja spola..

Vjerojatno ćete se iznenaditi kad saznate da postoji način na koji možete promijeniti omjer pilića i pijetlova u leglu..

Kako promijeniti omjer pilića u korist ženki, a ne mužjaka

Ispostavilo se da je sve u temperaturi! Čitao sam da ako se temperatura u inkubatoru malo poveća, tada će se najvjerojatnije izleći mužjaci, a ako je spustite, onda je vjerojatnije da će to biti pilići. Zanimljivo je i da se ženke najvjerojatnije izlegu iz jaja koje je izlegla kokoš. Mislim da je u prirodi sve razumno uređeno, jer jatu ptica trebaju kokoši više nego pijetlovima.. temperatura inkubacijeČini se da temperatura na kojoj se čuvaju jaja za valjenje igra važnu ulogu. Pokušajte držati temperaturu skladištenja na 4 ° C nekoliko dana umjesto uobičajeno preporučene postavke od oko 16 ° C za uzgoj više ženki. Do ovih zaključaka došli su australski znanstvenici koji su proveli istraživanje.

izlegla se pilićA sada najvažnije! Imajte na umu da sve što učinite neće promijeniti spol pilića u jajetu – to je već unaprijed određeno. Međutim, iz nekog razloga čini se da su muški zametci osjetljiviji na niske temperature pa se jednostavno neće izleći iz jaja. Tako će se ukupni broj izleglih pilića smanjiti, ali će postotak ženki među njima biti znatno veći..

Žalosno je znati da se većina pijetlova nikada neće roditi. Ali čak i oni koji ih radije drže u svojim jatima ne nastoje uzgajati mužjake u jednakom broju sa ženkama. Tako su jadni pijetlovi od početka osuđeni na propast. Međutim, to je mnogo humanije od puštanja neželjenih pilića da se izlegu..

odrediti spol piletineZapravo su mi ove informacije vrlo zanimljive. Kad sam naručio jaja za valjenje, u Maineu je bilo hladno vrijeme i ne bih se iznenadio da su u nekom trenutku tijekom putovanja jaja bila u temperaturnim uvjetima od oko 4 ° C. U prvim danima razdoblja inkubacije također malo snižena temperatura u inkubatoru za kokošija jaja. Zanimljivo je vidjeti koliki će biti omjer kokoši i pijetlova u leglu..

Je li netko od vas pokušao koristiti ovu metodu? Ako je tako, bilo bi zanimljivo saznati o vašim rezultatima..

Adblock
detector