Schapen fokken als bedrijf voor een beginnende boer

Winterschap schapen in een warme paddock In de Russische uitgestrektheid is het gunstig om pretentieloze weidedieren te houden. Het fokken van schapen als bedrijf voor een beginnende boer is een van de meest veelbelovende gebieden. U kunt met een minimale investering beginnen met het ontwikkelen van uw eigen bedrijf. Het schaap heeft geen grote voervoorraden nodig, het is pretentieloos, zelfs in de winter haalt het gras onder de sneeuw vandaan.

Kenmerken van het houden van schapen

De schapen voeren Schapen vertegenwoordigen een klasse van herbivoor kuddehuisdieren. Zonder pretentie in voeding, kunnen schapen in hokken worden gehouden, zich voeden met weiden. Alleen in de winter is de kudde ‘s nachts bij de herder, overdag wordt de kudde noodzakelijkerwijs gelopen en gevoed in de kraal. Voor het lammeren wordt de fokstock in een warme ruimte zonder tocht geplaatst..

Schapen zijn vroegrijpe dieren. Seksuele volwassenheid bij koninginnen vindt plaats na 5-6 maanden. Een kudde lammeren om te mesten en lammeren worden geweid en apart gehouden, kisten schapen tegelijk, zodat de lammeren in het vroege voorjaar in één keer in de hele veestapel verschijnen. 1-2 lammeren worden geboren, de kudde vult zich snel aan.

Op de boerderij de nakomelingenVoor een beginnende boer is het fokken van schapen als bedrijf om vele redenen gunstig:

 • dieren stellen weinig eisen aan de detentievoorwaarden;
 • lage sterfte in de kudde;
 • het vee vermenigvuldigt zich snel vanwege de natuurlijke nakomelingen;
 • vlees, melk, huid en dierenhaar zijn gewild.

Lam wordt beschouwd als milieuvriendelijk vlees, omdat bij het voeren van schapen natuurlijk voer van plantaardige oorsprong wordt gebruikt..

De gewichtstoename van jonge dieren is 250-600 gram per dag, afhankelijk van het ras. Tegen een jaar is de massa jonge dieren 80-90% van het gewicht van een volwassene..

Lente schapen scherenDe constant groeiende warme dikke wol op dieren verwarmt ze in de winter en wordt een ramp in de zomer. Daarom wordt in het voorjaar het vlies van elk schaap verwijderd, waardoor een waardevol product voor de lichte industrie wordt ontvangen. Er zijn speciale schapenrassen die juist vanwege hun lange, dunne wol worden gefokt..

Elk volwassen schaap eet het hele jaar door;

 • kruiden en vetvoer – 200-250 kg;
 • hooi – 150 kg;
 • stro – 100 kg;
 • concentraten – 100 kg.

Daarnaast hebben schapen minerale supplementen en zout nodig. Schapen, dieren zijn schoon, ze eten geen etensresten van voeders en drinken geen vuil water uit een trog. Als je ze niet elke dag laat lopen, zelfs bij winterweer, gedurende enkele uren, de hoeven niet malen en de schapen niet kunnen lopen, kan de sterfte beginnen. Het fokken van schapen in Rusland is ontwikkeld in regio’s waar grasland en kudde beschikbaar zijn. Dit zijn Transkaukasië, Stavropol Territory, Buryatia.

Is het fokken van schapen thuis winstgevend?

Schapen op de binnenplaatsIn de persoonlijke achtertuin worden schapen gehouden voor het verkrijgen van wol en vlees. Kleding en vilten laarzen, bekleding van yurts zijn gemaakt van wol. Schapenhuiden worden al lang gebruikt voor het verwerken en maken van bovenkleding en schoenen. Als het leer met wol was bekleed, werd een jas van schapenvacht of een doha verkregen. In het dagelijks leven kleedden en voedden de schapen de eigenaar, aten gras, hooi en ruwvoer. Moderne schapenfokkerij thuis maakt gebruik van vlees en dierenhaar. Een gezonde gefermenteerde melkdrank is gemaakt van melk.

De zorg voor een kudde in de zomer vereist grasland en een kraal. In de winter is het noodzakelijk om een ​​schuur en een warme schaapskooi voor de koninginnen te hebben. De kosten van het houden van schapen zijn niet zwaar, het vlees is lekker en aromatisch. Schapen fokken als bedrijf kan worden gestart in een achtertuin.

Businessplan “Schapenfokkerij”

Voor de ontwikkeling van een schapenfokkerijbedrijf is het noodzakelijk om plaatsen te hebben voor een graaskuddeOm een ​​bedrijf te starten voor het fokken van schapen en het produceren van commerciële producten, moet u een individuele ondernemer worden en een bedrijfsplan opstellen. Bij het plannen van het uitvoeren van economische activiteiten is het noodzakelijk om de winstgevendheid van de productie en het saldo van kosten en inkomsten te berekenen. Volgens economen is de winstgevendheid van het fokken van schapen ongeveer 20%, wat een goede indicator is voor de landbouwsector..

Schapenfokkerij als bedrijf voor een beginnende boer stelt je in staat om productie te ontwikkelen met een klein startkapitaal.

Voor het houden van vee in de winter en het verstrekken van ruwvoer is het noodzakelijk om een ​​ruime geventileerde ruimte te voorzien. De vloer in de kennel dient van modder te zijn, er is voldoende licht, de voerbakken worden boven de vloer geplaatst zodat het hooi niet vertrapt wordt.

Schapenrassen voor thuisfokkerijHet is belangrijk om te beslissen over het ras van schapen voor de fokkerij. Er zijn rassen:

 • Romanovskaya-schapen – de meest pretentieloze en met grote nakomelingen;
 • dikstaartvlees – groei snel, heb dikke wol en veel vlees;
 • fijne wolrassen worden gefokt voor wol.

De verdeling is voorwaardelijk. Fijnwollige schapen produceren ook vlees wanneer ze worden geslacht, en dikstaartrassen moeten worden geschoren.

Thuis schapenboerderij – video

Adblock
detector