Odabir ražnjića za ćevape

ražnjić za ćevape Ražnjić za ćevape snažno utječe na jelo, praktičnost i udobnost tijekom pripreme. Alat loše kvalitete komplicira stvari i može dovesti do gubitka hrane. Na primjer, ako u procesu koristite svježe rendaste grančice, one mogu izgorjeti, meso i povrće će pasti, a jelo će se pokvariti..

Ražnjić za ražnjiće od različitih materijala

ražnjić za ćevape Za kuhanje koriste se proizvodi od drva, bambusa i metala. Koji su ražnjići najbolji za roštilj?

Ovisi o odabranom pristupu i hrani:

  1. Drveni ražnjići. Predstavljeni su jeftinim drvenim mačevima za jednokratnu upotrebu, naoštrenim s jedne strane. Ne treba ih prati, takve ražnjiće nije teško napraviti sami. Prilikom pripreme hrane potrebno je paziti da na ugljen ne izbije vatra koja bi ih mogla oštetiti. Preporuča se prije upotrebe namočiti drvene ražnjeve u vodi najmanje 30 minuta. Budući da se ovaj alat ne zagrijava poput metala, ne morate brinuti da ćete opeći ruke. Značajan nedostatak – prilikom okretanja meso često klizi, pa čak i kuhanje sa svih strana može biti malo problematično.drveni ražnjići
  2. Ražnjići od bambusa. Uglavnom se koriste za pripremu malih jela od malih komada mesa, gljiva, plodova mora, povrća. Ražnjići od bambusa također su jednokratni i stoga su jeftini. Također ih je potrebno držati u vodi pola sata prije kuhanja kako tijekom kuhanja ne bi došlo do požara..ražnjići od bambusa
  3. Metalni ražnjići. Odlikuje ih trajnost, čvrstoća i praktičnost. Dosta su oštri i na njih je prikladnije nanizati meso nego na drvene ili od bambusa. Nedostatak takvog alata je velika brzina zagrijavanja i vjerojatnost opeklina. Prilikom odabira ražnja od metala, posebnu pozornost treba posvetiti njegovom presjeku. Dakle, ako je okrugla, povećava se vjerojatnost da će meso skliznuti. Postupak okretanja dodatno je kompliciran. Uostalom, komadići hrane često se pomaknu na svoj prethodni položaj. S tim u vezi, preporučuje se kupnja ražnjića koji imaju kvadratni presjek ili su izrađeni u uvijenom obliku. Ravni proizvodi također su popularni. Omogućuju vam prženje mesa isključivo s dna i vrha, ali lako se čiste..metalni ražnjići

Od toga se rade ražnjići. Istodobno, važno je ispravno odrediti veličinu kako bi odgovarale korištenom mangalu. O tome će se sada raspravljati..

Veličina i oblik proizvoda

veličine ražnjaRažnjići za ćevape koji su preveliki dovest će do opuštanja u sredini, što ugrožava kvalitetu kuhane hrane. Preporuka: Kao univerzalno rješenje, preporučljivo je koristiti standardne ražnjeve duljine 60 centimetara. Međutim, ako se za kuhanje koristi pouzdan roštilj, možete krenuti drugim putem. U tom se slučaju optimalna duljina određuje kao njegova širina + 20 centimetara..

Preširoki ražnjići ne moraju se kupiti. Može doći do problema s nanizavanjem mesa ako ga narežete na male komadiće.

Ovisno o izvedbi baze, razlikuju se sljedeći metalni proizvodi:

  1. Ravni ražnjići. Predstavljaju običnu metalnu traku, ravnu po cijeloj dužini proizvoda, samo su ručke pričvršćene vijkom radi lakšeg držanja. Na njih je zgodno staviti i najtvrđe meso. Teško je savijati ravne proizvode. Dodatno – vrlo se lako peru.ravni ražanj za ćevape
  2. Kutni ražnjići. Također su izrađene od metalnih traka, ali su istovremeno savijene pod kutom od 60 ° -90 ° po cijeloj duljini, osim ručke. Ovi se proizvodi koriste za pripremu meke hrane. Istodobno, hrana se neće okliznuti prilikom okretanja..kutni ražanj za ćevape

Prilikom odabira ražnjića za ćevape posebnu pozornost treba posvetiti debljini. Ako se ova točka zanemari, oni će se slomiti ili saviti. Na primjer, za ravne metalne ražnjeve debljina bi trebala biti najmanje 0,7 mm. Ako se kupi uvijena, bolje je usredotočiti se na 2 mm. To je dovoljno za prženje malih komadića mesa. Ali ako namjeravate skuhati nešto veće (nekoliko stotina grama, kilograma ili čak cijele trupove), morate odabrati deblje proizvode, širina ražnja trebala bi izdržati cijelu težinu.

Za prikladno preklapanje, dužna se pozornost posvećuje i ručki. Trebali biste pokušati izabrati takvu izvedbu kako bi vam dobro pristajala u ruci..

Uostalom, čak i ako se izabere optimalna veličina ražnja za ćevap, ali istovremeno je teško okrenuti meso – užitak u procesu kuhanja neće biti potpun.

Prije kupnje uvijek biste trebali dobro isprobati kako ručka pristaje vašoj ruci i koliko je prikladno koristiti je. Dobro je ako je dodatno osigurana zaštita za ruke (važno za metalne ražnjeve).

Kako kupiti i koristiti ražnjić za ćevape

roštiljKad kupujete ražnjeve, uvijek biste trebali provjeriti ima li dubokih ogrebotina ili usitnjenja na njihovoj površini. Mora biti ravna i neoštećena. Dobra je ideja uložiti umjerene napore kako biste utvrdili je li stavka previše fleksibilna. Ako smatrate da se može nositi s malim opterećenjem, preporučljivo je odbiti kupnju ovog proizvoda..

Prilikom pripreme hrane na ražnju ne biste trebali težiti maksimalnom opterećenju. Na rubovima uvijek trebate ostaviti 5-7 centimetara. U suprotnom, možete zaprljati meso i povrće na zidovima roštilja. Također, ne zaboravite da je ugljen najbolji za roštilj. Ako dođe do požara, ugasite ga s malo vode. Inače, to će zakomplicirati proces kuhanja i može dovesti do činjenice da meso jednostavno izgori..

Korištenje drvenog ugljena važno je i za mogućnost dugotrajne uporabe ražnjića. Najotporniji u tom pogledu su metalni proizvodi. No, ako se za njih koriste plastične ručke, one se tope pod utjecajem jakih temperatura. Ražnjići od drva i bambusa na otvorenoj vatri mogu se osušiti za nekoliko minuta. A nema daleko i do trenutka kad zasvijetle.

Sigurnosni inženjering

mali ražnjićiTreba zapamtiti da ražnjići nisu niti igračka niti mačevanje. Ne smiju se davati djeci, ostavljati ih u travi, transportirati i skladištiti sa šiljastim vrhom prema gore. Ozbiljne ozljede i ozljede mogu dovesti do neopreznog rukovanja ražnjem..

Video pregled ražnjića za roštilj

https://www.youtube.com/watch?v=s2-c_3gYxog

Adblock
detector