Zelfgemaakt kwas koken met verschillende ingrediënten – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

zelfgemaakte kwas De favoriete drank van zowel volwassenen als kinderen in het warme seizoen is kwas, maar met het begin van koud weer wordt het moeilijker om het zelfs in winkels te vinden. Dus waarom maak je geen zelfgemaakte kwas met je eigen handen en geniet je het hele jaar door van een gezond drankje?

De voordelen en nadelen van zelfgemaakte kwas

heerlijk gezond drankje Kvass is een van de gezondste en meest natuurlijke dranken. Om het te bereiden, is alleen gerstemout en roggemout nodig – deze producten zijn niet genetisch gemodificeerd.

De voordelen van de drank zijn bewezen: het bevat melkzuurbacteriën, vitamine C, B, PP, E, evenals macronutriënten en aminozuren.

Tijdens het fermentatieproces van zelfgemaakte kwas produceert het elementen die een gunstig effect hebben op de menselijke gezondheid:

 • de spijsvertering is genormaliseerd;
 • microben en schadelijke bacteriën vermenigvuldigen zich minder;
 • het cardiovasculaire systeem wordt versterkt;
 • het niveau van slechte cholesterol wordt verlaagd;
 • tanden, nagels, haar worden versterkt door het verhoogde calciumgehalte in de samenstelling van kvass.

Artsen hebben al verschillende groepen mensen geïdentificeerd voor wie kwas bijzonder nuttig is:

 • eigenaren van zwakke immuniteit;
 • vermoeide mensen die regelmatig worden blootgesteld aan stress;
 • diabetici;
 • patiënten met problemen met de alvleesklier, bronchitis of longontsteking;
 • afvallen, want kwas bevat een minimum aan calorieën.

Een brooddrankje is natuurlijk niet ongevaarlijk te noemen. Bij veelvuldig gebruik in grote hoeveelheden ontstaan ​​er problemen. Voorzichtigheid is geboden om kvass te drinken voor kankerpatiënten, eigenaren van zweren of andere maagaandoeningen. Zwangere meisjes en chauffeurs achter het stuur mogen ook geen zelfgemaakte kwas drinken. Weliswaar in een kleine dosis, maar er zit nog steeds alcohol in.

Waar wordt zelfgemaakte kwas van gemaakt?

Gewoon kwas kopen in een winkel, je kunt nauwelijks een kwaliteitsproduct krijgen met een natuurlijke, veilige samenstelling. Meestal zijn er zowel zoetstoffen met smaakstoffen als conserveermiddelen. Waar zijn ze voor nodig? Kvass opslaan wordt niet bereid door fermentatie, maar eenvoudig door de benodigde componenten te mengen. Er zijn kunstmatige ingrediënten nodig om het mengsel de “juiste” smaak en het aroma te geven en de houdbaarheid te verlengen..

gerst en roggemoutEr zijn veel recepten om thuis kwas te maken. Mout en meel worden traditioneel gebruikt om kwas te maken. Gebruikt gerst en roggemout. roggebrood voor kwasMeer originele recepten zijn onder andere droog roggebrood. Oude handleidingen over het maken van kwas zijn tot ons gekomen.. natuurlijke honingDaar worden tijdens het fermentatieproces honing, verschillende kruiden aan het kwas toegevoegd..

Volgens sommige recepten wordt in eerste instantie geen mout als basis genomen, maar groenten, fruit of bessen:

 • bes;
 • Kers;
 • biet;
 • Peer;
 • veenbes;
 • Kers;
 • Citroen.

Natuurlijke bessen- en fruitzoetstoffen kunnen in de vorm van jam aan een gewone brooddrank worden toegevoegd. Of gebruik het als basis – dan heeft het kwas niet het karakteristieke aroma van een roggebrood.

Zuurdesem- en drankrecepten

Elke bereiding begint met een zuurdesem. Het kan met gist worden toegevoegd of zonder gist. De laatste duurt langer om te bereiden, maar heeft geen karakteristiek scherp aroma. Tijdens de fermentatie wordt honing aan het zuurdesem toegevoegd, rozijnen naar smaak.

Giststartcultuur voor kwas thuis blijkt goed te zijn als je het recept volgt:

 1. Los 100 g suiker op in warm water (de optimale temperatuur is ongeveer 40 graden).
 2. Giet 40 g droge broodkruimels met zoete siroop.roggebrood wordt gegoten met siroop
 3. Los 50 g gist op in warm water.gist verdunnen met water
 4. Voeg gist toe aan suikerbroodwater, verberg het zuurdeeg twee dagen op een donkere plaats.zuurdesem laten trekken

Populaire recepten

Er zijn veel recepten voor het maken van zelfgemaakte kwas. Maar hier zijn de meest eenvoudige en heerlijke verzameld.

Rogge zelfgemaakte kwas

rogge zelfgemaakte kwas

Om roggekwas te bereiden, heb je nodig:

 • roggebrood – 1,5 broden;
 • droge gist – een halve theelepel;
 • Borodino brood – 1 brood;
 • water;
 • suiker.

Stapsgewijs proces om roggekvass thuis te maken:

 1. Bereid het zuurdeeg voor. Snijd een half roggebrood (wel vers nemen) in stukjes of hak het met de hand fijn. Verwijder de korst. Giet water over het brood en laat de zuurdesem een ​​paar dagen staan.giet droog brood met water
 2. Snijd twee broden in blokjes en droog ze goed af in een verwarmde oven. Het is belangrijk dat het brood slechts een beetje donker wordt, maar niet volledig verbrandt..droog brood in de oven
 3. In een voorgewassen en gedroogde pot wordt zuurdesem naar de bodem gegoten, daarna worden wat broodkruimels, suiker en water gedaan. U kunt om de dag vloeistof toevoegen..aandringen op kwas
 4. Gaas wordt over de opening van het blikje getrokken. Kvass wordt direct door kaasdoek afgevoerd. Met behulp van suiker en zout kun je de smaak van de drank aanpassen.

Droge kvass-drank

droge kvass-drankVoor die mensen die niet willen wachten tot de zuurdesem klaar is, is er een speciaal droog mengsel – een speciaal concentraat, op basis waarvan de drank wordt gemaakt. Kvass van droog kwas, thuis bereid, blijkt niet slechter te zijn dan het gebruik van zuurdesem.

Om te koken heb je nodig:

 • droog kwasconcentraat – 100 g;
 • suiker – een half glas;
 • droge gist (idealiter genomen in grote korrels) – 7 stuks;
 • water – gefilterd.

stadia van de bereiding van een drankje

Stap voor stap handleiding:

 1. Steriliseer en droog de glazen pot of fles.
 2. Giet het droge mengsel erin, giet warm water.
 3. Voeg suiker toe aan de pot en meng goed zodat deze volledig oplost.
 4. Gist toevoegen, opnieuw roeren.
 5. Bedek de hals van de pot of fles met gaas. Verwijder kwas twee dagen op een donkere, warme plaats.
 6. Wanneer het kwas is gerijpt, kan het in glazen of individuele flessen worden gegoten..

Volgens dit recept voor kwas thuis, kun je extra ingrediënten aan de drank toevoegen – rozijnen, appelkorsten of bessen. Smaakaccenten worden toegevoegd voordat kwas in afzonderlijke containers wordt gegoten.

Er is hier geen alcohol, dus zelfs kinderen kunnen het gedoseerd drinken..

Huisgemaakt kwas met rozijnen

huisgemaakt kwas met rozijnenEen rozijnendrankje is een originele en heerlijke manier om je dorst te lessen. Noten van rozijnen voegen verfijning toe aan het kwas. De smaak wordt sprankelend, doet denken aan champagne.

Om thuis een klassiek broodkvas met rozijnen te bereiden, heb je een minimum aan ingrediënten nodig:

 • brood – 500 g;
 • suiker – 1 glas;
 • droge gist – 15-20 g;
 • rozijnen – 50 g;
 • water.

het proces van het maken van zelfgemaakte kwas

Voorbereiding:

 1. Snijd het brood in blokjes, na het verwijderen van de korst. Het brood moet in de oven goudbruin worden gedroogd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de crackers niet verbranden, anders krijgt het afgewerkte kwas een smakeloze, bittere nasmaak.
 2. Verwarm het water aan de kook. Los suiker op in kokend water en giet daarna, nadat je de pan van het vuur hebt gehaald, de crackers en verwijder het zuurdeeg op een koele plaats.
 3. Een deel van dit water moet in een aparte container worden gegoten om de gist erin op te lossen. Voeg vervolgens het gistmengsel toe aan het brood en de suikerzuurdesem. Het wort wordt minimaal 1,5 dag toegediend.
 4. Wanneer het product klaar is, wordt het door kaasdoek in glazen of flessen gegoten, waardoor het binnendringen van diktes wordt vermeden. Voeg voor het serveren een beetje rozijnen toe, gewassen in water en geweekt in kokend water.
 5. Als je koolzuurhoudend kwas wilt drinken, moet je het minstens 10 uur op een warme plaats bewaren.

Het artikel beschrijft slechts enkele recepten. Je kunt echter kvass maken op basis van rijst of met toevoeging van mierikswortel: thuis kun je experimenteren met producten en een smakelijk en altijd gezond product krijgen..

Videorecept voor het maken van zelfgemaakte kwas zonder gist