Thuis leren uitstekende zelfgemaakte druivenwijn te maken

zelfgemaakte druivenwijn thuis Sommige zomerbewoners geloven dat het vrij moeilijk is om thuis heerlijke zelfgemaakte wijn van druiven te maken. Anderen gaan meteen aan de slag en hebben alleen de hoofdpunten van het proces begrepen. Hoe dan ook, iedereen wil een drankje met een unieke smaak. Om het gekoesterde doel te bereiken, zijn bepaalde kennis, vaardigheden, geduld en de bereidheid om de instructies van specialisten op te volgen vereist. We zullen de basisprincipes van het wijnmaken thuis leren, wat de weg vrijmaakt voor het creëren van een goddelijke drank.

Moeilijk te leren, makkelijk te bestrijden

aromatische wijn van verschillende druivensoorten Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk om de theorie te begrijpen. Hoewel het vermoeiend kan zijn, is het onmogelijk om succesvol te zijn zonder. In het Oude Oosten werd wijn als een unieke drank beschouwd. Het werd gebruikt om verschillende ziekten te behandelen en bij het koken. Op sommige plaatsen verving de aromatische vloeistof het water. Geen feest was compleet zonder een bedwelmende drank met een geweldig bedwelmend aroma. Daarom wordt in de oude boeken over hem gezegd: “Wijn juicht het hart toe”.

natuurlijk fermentatieprocesModerne wetenschappers hebben de fijne kneepjes onderzocht van het thuis maken van zelfgemaakte wijn van druiven. Ze realiseerden zich dat het fermentatieproces plaatsvindt als gevolg van de vermenigvuldiging van unieke schimmels. Micro-organismen komen in een ideale omgeving terecht waar voedsel, zuurstof en warmte voldoende zijn. Ze voeden zich voornamelijk met mineralen zoals magnesium, kalium en fosfor. Schimmels nemen koolhydraten en stikstofhoudende stoffen op. Hierdoor stijgt de temperatuur van de vloeistof, komen kooldioxide en alcohol vrij. Na enige tijd wordt een geweldig drankje met een aangenaam aroma verkregen, dat echt “het hart gelukkig maakt”.zelfgemaakte druivenwijn thuis

Alle huisgemaakte druivenwijnen zijn onderverdeeld in 4 categorieën:

 • droog;
 • half droog;
 • lief hoor;
 • halfzoet.

Afhankelijk van het alcoholgehalte zijn ze licht, dessert en versterkt. Elk type heeft zijn eigen technologie voor het maken van een drankje, die nauwgezet moet worden nageleefd..

Droge wijnen zijn gemakkelijk vatbaar voor ziekten, aangezien suiker het belangrijkste conserveermiddel in de drank is..

Huisgemaakte druivenwijn in huis: de eerste stap naar het doel

zelfgemaakte wijn fermentatieproces

Elk bedrijf op aarde vereist een zekere mate van voorbereiding. En het maken van wijn omvat verschillende belangrijke fasen:

 • selectie van containers (potten, blikken, flessen);
 • gereedschap (snoeischaar, buizen, deksels, handschoenen, deegroller);
 • druiven oogsten (manden, dozen);
 • bereiding van bessen (schaar, containers).

Alle gereedschappen en gebruiksvoorwerpen die worden gebruikt om thuis wijn te maken, moeten absoluut schoon zijn. Daarom worden de items grondig gewassen met warm water en gedroogd met een theedoek. Reinig indien nodig de verontreinigde delen van emaille of kleicontainers met zuiveringszout. Houten containers worden ontsmet met zwavel voor desinfectie.

Het ideale glaswerk voor wijnbereiding wordt beschouwd als glazen cilinders (10 en 20 liter), die vrij in winkels worden verkocht..

Om zelfgemaakte druivenwijn onberispelijk te maken, moet u langdurig contact van bessen met dergelijke oppervlakken niet toestaan:

 • metaal;
 • koper;
 • leiding.

Een schaar wordt gebruikt om rijpe bessen van de sint-jakobsschelpen te verwijderen. Hoewel het veel sneller is om het met je handen te doen. Eerst worden ze verzameld in een kom, emmer of pan..

druiven malenDan beginnen ze het sap eruit te persen. Plaats de bessen in een kleine container. Met behulp van een oogwenk veranderen ze het in een geurige brij. De resterende hele bessen worden met je handen gekneed. Als er een grote hoeveelheid druiven is, gebruik dan een vleesmolen of een speciale mechanische breker. Soms persen ze het sap met hun voeten uit en laden de bessen in een brede bak..

wijn fermentatie tankDe resulterende massa wordt in een volumineus fermentatievat gegoten. Na 5 dagen wordt sap uit de pulp gehaald met behulp van een plastic of rubberen buis. De dikke massa wordt door een sapcentrifuge of pers gehaald.

Alleen roestvrijstalen accessoires zijn geschikt voor het maken van wijn.

Subtiliteiten oogsten

druivenoogst voor wijnbereidingVoor zelfgemaakte druivenwijn worden vrij rijpe bessen gebruikt. Overrijpe vruchten zijn alleen geschikt voor het maken van dessertwijnen, omdat ze meer suiker bevatten. Druiven worden alleen bij helder weer geoogst. Als het de dag ervoor heeft geregend, wacht dan minimaal 3 dagen om de gist op het oppervlak van de bessen te houden. Ze snijden de trossen af ​​en onderzoeken de vruchten zorgvuldig. Verwende, rotte en groene exemplaren worden direct weggegooid. Een puur product zonder takken en loof wordt in de mand verzameld..

rijpe tros druivenZe beginnen dezelfde dag met het pletten van de bessen. Als dit niet mogelijk is, kunt u 2 dagen wachten na het snijden van het fruit.

Het fruit mag in geen geval worden gewassen. De resterende vloeistof heeft een nadelig effect op de smaak van de drank. Bovendien vernietigt het water de wilde gisten die nodig zijn voor actieve fermentatie..

Vervolgens zullen we uitzoeken hoe we thuis hoogwaardige druivenwijn met een unieke smaak kunnen maken..

Er wordt aangenomen dat de meest verfijnde drank wordt verkregen uit het sap dat wordt gevormd onder het gewicht van de gesneden trossen..

Thuis zelfgemaakte wijn maken van druiven

de pulp is gestegenGehakte bessen en het resulterende sap worden in ruime tanks gegoten. Containers gemaakt van roestvrij staal, glas of plastic van voedingskwaliteit zijn het meest geschikt. Het belangrijkste is om een ​​​​brede keel te hebben. Houd er bij het vullen van de gerechten rekening mee dat als gevolg van fermentatie het vruchtvlees naar boven zal rijzen. Er blijft dus voldoende ruimte over vanaf de bovenrand van de container. Anders zal de vloeistof “weglopen” naar de vloer.

wort mengenDek de borden af ​​met een schone katoenen doek of deksel. Geplaatst op een donkere plaats waar de temperatuur op +24°C gehouden wordt. Gedurende de dag wordt de massa grondig gemengd om het fermentatieproces te versnellen, en de dop van de pulp is niet bedekt met schimmel. De procedure wordt gedurende 3 of 5 dagen herhaald..

gebruik van glaswerkAls u begrijpt hoe u thuis druivenwijn kunt maken, kunt u een geweldig drankje krijgen. De gefermenteerde vloeistof wordt in een geschikte container met een smalle hals gegoten. Proef en voeg kristalsuiker toe. Houd er rekening mee dat een te grote dosis suiker het fermentatieproces remt. Daarom wordt het in verschillende fasen toegevoegd..

De resulterende cake kan met water worden gegoten en de zogenaamde “Chacha” worden gemaakt volgens de traditionele technologie van het maken van wijn.

De containers zijn niet tot aan de rand gevuld. Laat ongeveer 10 cm over voor schuim. stankafsluiter gemaakt van rubberen handschoenenDaarna worden ze bedekt met rubberen handschoenen of speciale hoezen (waterslot). Ze laten koolstofdioxide vrij van binnenuit door en beschermen het sap tegen het binnendringen van zuurstof.

Wanneer de handschoen omhoog komt en vorm aanneemt, moet deze met een naald in één vinger worden doorboord om gas te laten ontsnappen.

De volgende fase van het thuis maken van druivenwijn omvat een krachtig fermentatieproces in glaswerk. Hiervoor wordt de gewenste temperatuur in de ruimte gehandhaafd (+25 °C). Daalt het tot 10 graden, dan gaan wilde schimmels in winterslaap. En bij hoge snelheden (+35 °C) gaan ze dood. De containers worden uit de buurt van direct zonlicht en tocht geplaatst..

gegoten wort voor daaropvolgende fermentatieHet fermentatieproces recyclet alle suiker in het sap. Als het klaar is, is de handschoen volledig leeggelopen en voorkomt het waterslot luchtbellen. Er verschijnt een bezinksel op de bodem van de schalen. Het is tijd voor het eerste inschenken van de drank.

Voorbereiden op stille fermentatie en in de opslag gieten

transfusieprocesOm thuis goed wijn te maken, moet je het na een krachtige gisting meerdere keren in verschillende gerechten gieten. De wijncontainer wordt op tafel geplaatst. Er wordt een rubberen buis in gestoken, er wordt “adem” genomen en in een lege schaal op de vloer geleid. Op deze eenvoudige manier wordt de wijn uit het bezinksel verwijderd. Als u deze procedure niet uitvoert, zal de drank bitter worden, wat niet iedereen lekker vindt..

stille gisting van zelfgemaakte wijnVoor een rustig fermentatieproces worden de gerechten tot aan de randen gevuld met wijn en opnieuw afgedekt met een waterslot. Indien nodig wordt suiker toegevoegd. De ballon wordt naar een koele plaats gebracht. Het proces duurt 3 tot 4 maanden. Gedurende deze tijd wordt de drank geleidelijk lichter en vormt zich op de bodem een ​​sediment. De afgewerkte wijn wordt in geschikte flessen gegoten en goed gesloten. Bewaar in een koele, droge plaats.

Het schenken van de wijn stimuleert de rijping omdat de vloeistof verzadigd is met zuurstof. Het proces wordt eens in de 30 dagen uitgevoerd..

Videorecept voor wijn van druiven Moldavië

De originele drank gemaakt van Isabella-druiven

zelfgemaakte wijn van Isabella-druivenExperts bieden beginners een gemakkelijke manier om zelfgemaakte wijn te maken van druivenrassen.

Voor de case heb je ingrediënten nodig:

 • rijpe trossen;
 • kristalsuiker;
 • water.

De bessen worden van de sint-jakobsschelpen verwijderd. Plet voorzichtig met de handen of met een crush. De resulterende vloeistof blijft 5 dagen staan, dagelijks roeren met een deegroller. De pulp wordt gefilterd door een dunne katoenen doek. De dikke massa wordt er goed uitgeperst. zeef het sap van de bessenHet resulterende sap van Isabella-druiven wordt geproefd. Als het te zuur is, voeg dan zuiver water toe (500 ml is genoeg voor 1 liter).

suiker toevoegen aan sapDe vloeistof wordt in een container gegoten en wordt gevuld ¾ het hele volume. Er wordt kristalsuiker toegevoegd (150 g per 1 liter vloeistof). Goed mengen. Dek af met een handschoen of waterslot. Ze worden naar een donkere plaats gestuurd waar een stabiele temperatuur van ongeveer 22°C wordt aangehouden. Voeg na 5 dagen de resterende hoeveelheid suiker toe. Roeren. Bedek met een handschoen en wacht tot hij weer valt.

fermentatie van sap met suikerWanneer er bezinksel op de bodem van de schalen verschijnt, wordt de wijn in een schone container gegoten. Voeg desgewenst nog een portie suiker toe. Hiervoor wordt een beetje wijn in een pan gegoten. Giet de kristalsuiker erin. Roer en verwarm het op laag vuur, in een poging de temperatuur onder controle te houden. De resulterende vloeistof wordt in de resterende wijn gegoten. Bedek de fles en plaats deze in een kamer zonder licht. Zes maanden later wordt de drank gebotteld. Bewaren in een kelder of koelkast voor ongeveer 5 jaar.

Heerlijke drank van heldere amberkleur

zelfgemaakte witte wijn van druiven thuisEr zijn veel recepten om thuis wijn te maken van witte druiven. Laten we kennis maken met een van hen. Voor 10 kg bessen heb je 3 kg kristalsuiker nodig.

Populaire variëteiten zijn geschikt:

 • Chardonnay;
 • Riesling;
 • Sauvignon Blanc;
 • Pinot Blanc.

De bessen worden zorgvuldig gesorteerd, waarbij beschadigde exemplaren worden verwijderd. Giet in een kleine container. Het sap wordt er op de traditionele manier uitgeperst. De vloeistof wordt in een pan gegoten. Verlof voor 5 dagen. De resulterende hoed wordt dagelijks gebroken om de gisting te stimuleren.

fermentatieproces van witte wijnDe resulterende massa wordt gefilterd en in een schone glazen container gegoten. Voeg kristalsuiker toe. Bedek de container met een handschoen en laat de wijn 3 weken staan. Wanneer de gisting stopt, wordt de drank voorzichtig uit het sediment verwijderd. Gegoten in potten, afgedekt en bewaard in een koele ruimte.

Na een maand is de wijn op dronk..

Frisdrank voor vrouwen

lichte wijn voor vrouwenOverweeg een eenvoudig recept voor zelfgemaakte druivenwijn met toevoeging van zuiver water. Het smaakt interessant en drinkt veel zachter..

Zou nodig hebben:

 • druiven (5 kg);
 • kristalsuiker (3 kg);
 • schoon water (12 l).

Geselecteerde bessen worden met de hand geplet in een geëmailleerde kom. De massa blijft 4 dagen staan, bedekt met een dikke doek of deksel. Ze moeten meerdere keren per dag worden gemengd, waarbij de gevormde dop volledig wordt verbroken.

fermentatie in flessenDe gefermenteerde vloeistof wordt in glazen containers gegoten. Voeg 1,5 kg kristalsuiker toe. Roeren. Bedek met een handschoen of waterslot.

Na een week wordt de wijn in een schone container gegoten, waarbij een bezinksel in de potten achterblijft. Voeg de resterende suiker toe en dek weer af. Na 10 dagen wordt het resulterende sap verdund met water. Laat een maand lang rustig gisten. De afgewerkte drank wordt in schone containers gegoten. Verzonden naar een donkere plaats voor volledige rijping.

De beschreven technologie is universeel om thuis druivenwijn te maken. Voor sommige soorten zijn er echter speciale nuances die meestal in recepten worden aangegeven. Door zich aan eenvoudige aanbevelingen te houden, hebben velen geleerd hoe ze met hun eigen handen een goddelijke drank kunnen bereiden. En ze zijn lof waard.

Halfzoete zelfgemaakte druivenwijn thuis – video

Adblock
detector