Snel en eenvoudig blikjes thuis steriliseren

sterilisatie van blikjes De herfst is een tijd om te oogsten en elke huisvrouw wil de bewaring lang behouden. Sterilisatie van blikken is het belangrijkste punt bij de voorbereiding van blanco’s voor de winter. Zonder dit kunnen gekookte compotes, salades, jam, marinades en kaviaar tijdens opslag verzuren, hun smaak en nuttige eigenschappen verliezen..

Blikken voorbereiden voor sterilisatie

voorbereiding van blikken voor sterilisatie Voor de bereiding van conservering kunt u zowel nieuwe als eerder gebruikte blikken nemen. Als de container onlangs is gekocht, wordt deze enkele minuten onder stromend heet water bewaard, zodat het glas aan de hoge temperatuur went. Naadkappen zijn alleen geschikt voor nieuwe, deze moeten vrij zijn van corrosie en schade.

Het is ook belangrijk om de hals van het blik te inspecteren, het mag geen chips en gekarteld zijn. Als de gekookte gerechten worden afgesloten met schroefdoppen, adviseren ervaren huisvrouwen, voordat ze worden gefelst, het juiste deksel voor elke pot te kiezen. Als het niet scrollt, kunt u het veilig gebruiken..

De belangrijkste regel voor sterilisatie is netheid van blikken en deksels..

Blikken thuis steriliseren

steriele potten voor blanco's

Banken kunnen op verschillende manieren worden voorbereid:

 • in de magnetron;
 • oven;
 • over stoom;
 • in een slowcooker;
 • stoomboot.

Tijdens de sterilisatie moeten potten in koud water worden geplaatst, zodat de verwarming geleidelijk plaatsvindt, omdat een sterke temperatuurstijging zal leiden tot scheuren in het glas.

Kook sterilisatie

kokende blikkenEen eenvoudige en effectieve manier. De potten worden in een bak met koud water geplaatst, waarvan de bodem is bedekt met een handdoek, en gedurende 15 minuten gekookt. De hals van de blikken moet omhoog kijken, en zodat ze elkaar niet raken, wordt er een voddenlaag tussen gemaakt. Als niet alle containers verticaal kunnen worden geïnstalleerd, kunnen ze horizontaal worden geplaatst.

Deze methode is goed omdat de deksels samen met de blikken worden gesteriliseerd..

Negatieve kanten van de methode:

 • als er veel blikken zijn, moet je elke keer het water verwarmen;
 • probleem met het verwijderen van containers uit kokend water;
 • door hard water vormen zich zoutafzettingen op de muren.

Sterilisatie van blikjes boven stoom

sterilisatie van blikjes boven stoomDe meest populaire methode die onze grootmoeders gebruikten.

Hoe potten in een waterbad te steriliseren:

 1. De container is gevuld met water.
 2. Bovenop is een rooster, een metalen zeef of een blikstop geïnstalleerd, waardoor de container niet in contact kan komen met water.staat voor het steriliseren van blikjes
 3. Na het koken worden blikken van 0,5 l 10 minuten gesteriliseerd, 3 l – ongeveer een half uur.
 4. De gesteriliseerde container wordt op een schone, verwarmde handdoek geplaatst..

De pluspunten zijn de volledige vernietiging van ziektekiemen en extra sterilisatie van de deksels. Het nadeel van de methode is een lang proces.

In de magnetron

blikjes verwerken in de magnetronHet steriliseren van blikjes in de magnetron duurt niet lang: 2 minuten voor halve liter blikken en 3 minuten voor liter blikken. Magnetrons verwarmen de potten snel en doden ziektekiemen. Deze methode is slecht omdat het moeilijk is om blikken van 3 liter in de oven te plaatsen en het onmogelijk is om deksels met elastiekjes erin te steriliseren..

Sterilisatie technologie:

 1. In elke pot wordt 1 cm water gegoten.
 2. Blootstellingsvermogen 700-800 watt.
 3. Sterilisatietijd 2-3 minuten.

Sterilisatie van blikjes zonder water in de magnetron is verboden..

In de oven

sterilisatie van blikjes in de ovenDe methode is geschikt voor het steriliseren van een groot aantal blikken. Bij een temperatuur van 150 ° C sterven ziektekiemen, maar als u deze verhoogt, bestaat de mogelijkheid dat de container barst.

Voor sterilisatie worden goed gewassen potten met de nek naar beneden op het rooster geplaatst. De oven wordt verwarmd tot 150 ° en de potten worden bewaard totdat het vocht volledig van de muren is verdampt, gemiddeld duurt het 10 minuten tot een half uur.

Deksels met elastiekjes kunnen niet worden gesteriliseerd.

Moderne sterilisatiemethoden

stoomsterilisatieNieuwe elektrische apparaten maken het huisvrouwen gemakkelijker. De steamer, airfryer, multicooker en vaatwasser zijn ideaal voor het steriliseren van blikjes.

Populaire manieren:

 1. Sterilisatie van blikken in een dubbele boiler – deksels en blikken worden met de nek naar beneden in een dubbele boiler geplaatst en gedurende 15 minuten in de kookmodus gelaten.
 2. In de vaatwasser – de voorbereide container wordt zonder poeder in de machine geplaatst en de potten worden gesteriliseerd bij een temperatuur van minimaal 60 °. Deze methode is niet geschikt voor doppen..
 3. Verwerking in een multicooker – de potten worden met hun nek naar beneden op het rooster geplaatst voor het bereiden van gestoomde gerechten. In de “Stoom”-modus, steriliseer gedurende 10-15 minuten.
 4. In de airfryer wordt een kleine hoeveelheid water in de potten gegoten, afgedekt met deksels en op de onderste laag geplaatst. Sterilisatie wordt uitgevoerd op hoge snelheid, bij 150 ° C, 15 minuten.

Hoe blikjes steriliseren met soda en kaliumpermanganaat? Als er kleine kinderen in het gezin zijn, is het beter om de sterilisatiemethode niet boven stoom en in een waterbad te gebruiken, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Je kunt de blikken, gewassen met soda, met een felroze oplossing van kaliumpermanganaat gieten en enkele minuten laten staan. Na verwerking wordt de container niet gespoeld met stromend water..

Sterilisatie van doppen

sterilisatie van doppenDe doppen worden vlak voor het schroeven voorbereid. Hiervoor worden ze gecontroleerd op beschadigingen, roest en elastiekjes. Geselecteerde deksels worden met water gegoten en niet langer dan 5 minuten gekookt. Haal uit kokend water met een tang of een gekookte vork. Verspreid op een schone handdoek tot het vocht volledig is verdwenen.

Sterilisatie van containers is een belangrijke fase bij de voorbereiding van blanco’s voor de winter. Omdat de houdbaarheid en kwaliteit van het bereide product hiervan afhankelijk zijn. Elke huisvrouw moet weten dat vuile potten niet kunnen worden gebruikt zonder sterilisatie, anders gaat er arbeid en tijd verloren.

Vijf manieren om blikjes te steriliseren – video

Adblock
detector