Is het mogelijk en hoe houd je radijs vers voor de winter? – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

Mexicaanse festivalnacht van radijs De dag voor Kerstmis viert de Mexicaanse staat Oaxaca Noche de Rábanos, wat zich vertaalt als de Nacht van de Radijs. Veel deelnemers uit het hele gebied verzamelen zich op het plein en presenteren aan het publiek scènes uit de geschiedenis van het land, Mexicaanse legendes, kerstverhalen en schetsen uit het plattelandsleven, gemaakt van enorme verse wortelgewassen.

De geschiedenis van een ongewoon feest, bedoeld om, zoals ze zeggen, de tuincultuur populair te maken bij de lokale bevolking, gaat twee eeuwen terug. Het is heel goed mogelijk dat het zo was, maar de radijs die in de 16e eeuw naar het Amerikaanse continent werd gebracht, groeit tot gigantische proporties op de vruchtbare Mexicaanse bodem. Daarom kan men de versie niet uitsluiten dat de boeren van Mexico, door overvloedige oogsten van deze vroege groente te verzamelen, gewoon niet wisten hoe ze radijs moesten bewaren, dus kwamen ze op het idee om sculpturen van wortelgewassen te maken en hun creativiteit te demonstreren om buren.

Dit is een radijs die in Mexico groeit Op Russische bedden groeien radijsjes veel bescheidener in omvang dan in Mexico, maar huistuinders zijn ook bekend met het probleem van het redden van het geoogste gewas, wat gecompliceerd wordt door het feit dat de groente, ondanks al zijn bruikbaarheid en opbrengst, niet tolereert warmtebehandeling, en het is niet altijd mogelijk om het vers te houden.

Hoe radijs vers te houden voor de winter en het geteelde gewas niet te verliezen??

Radijs geoogst uit de tuin bij kamertemperatuur verliest zijn sappigheid na een paar uur.

Vers geoogste radijs uit de tuinEerst verdort het blad en daarna de wortels. In een kelder of koelkast gebeurt iets soortgelijks – vocht verlaat de wortels, maar iets langzamer. Het is interessant dat vroege wortels, die sappiger en kleiner zijn, bijna twee keer minder worden bewaard dan radijsjes van late variëteiten..

Voor het oogsten voor toekomstig gebruik is het beter om grote, dichte wortels te nemen die langzamer verwelken.

Om de radijs die bedoeld is voor langdurige opslag zo sappig mogelijk te maken, worden de bedden ‘s avonds overvloedig bewaterd en in de vroege ochtend, voordat de zon de tijd heeft gehad om de lucht en de grond te verwarmen, worden ze verwijderd en onmiddellijk afgesneden de toppen en bladstelen van 3-4 cm lang die voor de winter vers worden gehouden, niet verwijderen.

Hoe radijs in de koelkast te bewaren??

Plaatsing van radijzen voor opslagAls wortelgroenten in een huishoudelijke koelkast moeten worden bewaard, worden ze gewassen, grondig gedroogd en in zakken of containers gelegd. Sluit de containers niet goed af, omdat de resulterende condensatie de ontwikkeling van schimmel kan veroorzaken. Om vocht op te nemen, kunnen servetten in de zak worden gelegd, die regelmatig moeten worden vervangen.

Radijs bewaren in een pot in de koelkastHoe radijs te bewaren als het, door vocht te verliezen, zijn belangrijkste voordeel verliest – sappigheid? Het water zelf kan het vochtverlies in radijs helpen vertragen. Om dit te doen, worden de gewassen wortelgewassen zonder staarten en toppen in schone glazen potten geplaatst en met gekookt water gegoten, zodat de radijs volledig bedekt is met een laag vloeistof. Vervolgens wordt de container gesloten en in de koelkast geplaatst. Als conserveermiddel kun je zout of een beetje azijn aan het water toevoegen. Van tijd tot tijd is het beter om radijs te inspecteren, af te spoelen en het water te verversen..

Als je je radijsjes echter vers in de koelkast wilt bewaren, verwacht dan niet dat ze de hele winter hetzelfde blijven..

De maximale houdbaarheid voor vroege variëteiten is 1,5-2 weken, en voor middenrijpe en late variëteiten – van 1 tot 1,5 maand.

Hoe verse radijsjes in de kelder te bewaren voor de winter??

Radijs voorbereiden voor opslag in de kelderMaar in kelders en kelders, waar de temperatuur op 2-3 ° C wordt gehouden en de luchtvochtigheid 85-90% is, overleeft de herfstradijs de winter en blijft hij bijna vers en sappig, zoals in een tuinbed. Je kunt radijs, net als andere wortelgewassen, alleen bewaren als er goede ventilatie is en er geen knaagdieren en schimmels in de winkel zijn..

Alvorens verse radijzen op te slaan, wortelgewassen die uit de grond worden gehaald:

 • droog een beetje, na het afsnijden van de toppen en wortels;
 • zorgvuldig vrij van overtollige grond;
 • onderzoek en selecteer sterke groenten zonder schade en tekenen van ziekte;
 • geplaatst in gedesinfecteerde, droge, schone dozen, besprenkeld met nauwelijks nat zand in lagen.

Met inachtneming van de bewaarregels, periodieke keuringen van wortelgewassen en een monster van gedroogde of rotte radijzen, wordt het bewaard tot januari of zelfs tot half februari..

Niet alleen het uiterlijk van de radijs blijft nagenoeg ongewijzigd, maar ook de vitamine- en mineralensamenstelling..

Is het mogelijk om radijsjes in te vriezen voor de winter??

Radijs kan niet worden ingevrorenDit kan niet worden gezegd wanneer sommige tuinders radijs proberen te bevriezen voor de winter. Het vocht in wortelgewassen verandert bij blootstelling aan temperaturen van -18 tot -24 ° C in ijskristallen die weefselcellen scheuren. Hierdoor verliest de voor consumptie ontdooide radijs zijn elasticiteit, loopt het vocht weg en blijft er een vormeloze, smaakloze en andere eigenschappen achter in het bord..

De enige manier om een ​​radijs voor de winter in te vriezen en zijn voordelen niet te verliezen, is door hem bij lage temperaturen in een industriële omgeving in te vriezen..

Geschilde en gehakte wortelgroenten worden 8-10 minuten met lucht bij een temperatuur van ongeveer -40 ° C geblazen. Tegelijkertijd heeft het vocht geen tijd om de weefsels van het wortelgewas te beschadigen, en een deel ervan verdampt eenvoudig van het oppervlak. Helaas is zo’n bevriezing van radijs voor de winter thuis onmogelijk. Maar er zijn andere manieren om in het koude seizoen te smullen van sappige wortelgroenten met een zoet-kruidige smaak..

Marinade als een manier om radijs vers te houden voor de winter

Radijs bewaren in marinadeIn oosterse landen is ingelegde radijs een traditionele en zeer gerespecteerde snack. Radijs wordt zowel in Mexico als in veel Europese landen ingeblikt. De eenvoudigste marinade bestaat uit 1 kopje water, 1 kopje azijn, 1/2 kopje suiker en 1 theelepel zout. Gewassen wortels:

 • in plakjes, cirkels of aan één kant ingesneden om het op een knop te laten lijken;
 • in potten doen;
 • giet marinade;
 • gesteriliseerd en afgesloten met deksels.

Gemarineerde radijs voor de winterDe samenstelling van de marinade kan variëren. Als je een deel van het zout vervangt door sojaazijn, gember en kruiden toevoegt, kun je een snack in Japanse stijl krijgen. Met peper en tomaten maakt de marinade het gerecht Zuid-Amerikaans, terwijl rozemarijn, zwarte peper en pareluipartjes er een voortreffelijk Frans aperitief van maken..

Als je de radijsjes niet vers kunt houden voor de winter, dan kun je dergelijk zelfgemaakt blikvoer veel langer dan 2 tot 3 maanden in de koelkast of kelder bewaren. En aangezien de stukjes radijs klein zijn, kun je de oogst in een dag proberen..

Hoe radijs te bewaren: frites en een Japanse lekkernij

gedroogde daikonIn Japan wordt een verwant gewas van radijs, de daikon, versnipperd en gedroogd om lange, witgele strepen te produceren met een zoet-scherpe smaak, kiriboshi genaamd. Als een oogst van grote witte wortelgewassen in de bedden rijpt, verdwijnt de vraag hoe radijs voor de winter kan worden bewaard.

Grondig gewassen radijs:

 • in lange reepjes gesneden, ongeveer 0,5 cm dik;
 • blancheer in kokend gezouten water niet langer dan een minuut;
 • op een rooster gelegd en gedroogd;
 • geplaatst in een oven en gedroogd op 55-60 ° С.

Gedroogde radijsEvenzo worden frites gemaakt van felgekleurde radijs, die voor het drogen licht gezouten of besprenkeld kan worden met kruiden, wanneer de wortelgroenteschijfjes nog nat zijn. Bewaar gedroogde radijsjes in afgesloten glazen potten of dubbele papieren zakken. Als gevolg hiervan krijgt u een originele snack, de vraag hoe u radijs moet bewaren, is geen probleem meer en het gekweekte gewas gaat niet verloren.

Ingelegde radijs – video