Hoe veenbessen in te vriezen voor de winter met behoud van hun smaak en nuttige eigenschappen?

hoe veenbessen in te vriezen voor de winter? Bevroren veenbessen behouden hun eigenschappen, profiteren van het lichaam vanwege het gehalte aan een enorme hoeveelheid vitamines en mineralen. Maar het is belangrijk om te weten hoe u veenbessen voor de winter kunt invriezen, hoe u ze kunt bewaren zodat ze echt nuttig zijn..

Wanneer bessen worden geoogst om in te vriezen

cranberry oogst Om de smaak en nuttige eigenschappen van veenbessen te behouden, moet u een bes gebruiken die onlangs is geoogst – niet meer dan 2-3 uur geleden.

De struik wordt 3 keer per jaar geoogst:

 1. In september. Tijdens deze periode rijpen grote bessen met een dichte schil. Het wordt aanbevolen om het in zijn geheel in te vriezen..
 2. In november. In de tweede helft van de herfst neemt de hoeveelheid sap in de bessen toe, dus het wordt aanbevolen om cranberrypuree of veenbessen met suiker in te vriezen. Zelfs als je de bessen die in deze periode zijn verzameld gewoon in de koelkast legt, blijven ze lang liggen.
 3. Maart april. De oogst van de overwinterde struik moet onmiddellijk worden gegeten, deze kan niet lang worden bewaard.

Hoe veenbessen op verschillende manieren in te vriezen voor de winter

hoe veenbessen in te vriezen voor de winter?Er zijn verschillende opties voor het invriezen van veenbessen. In één blijven de bessen intact en worden er geen extra ingrediënten gebruikt tijdens het invriezen. Bij andere methoden zijn extra ingrediënten aanwezig – suiker of citrusvruchten. Tegelijkertijd worden de bessen gemalen tot aardappelpuree.

Hele bessen invriezen

hele bessen invriezen

Hoe veenbessen voor de winter als geheel invriezen? Om dit te doen, moet u de volgende volgorde volgen:

 1. Sorteer de oogst, verwijder bladeren en strooisel. Bessen die bedorven, verkreukeld of niet rijp zijn, zijn niet geschikt om in te vriezen.
 2. Leg de gewassen veenbessen op een doek of keukenpapier zodat ze een beetje drogen.
 3. Giet vervolgens de bessen in zakken in de vereiste hoeveelheid, die in de vriezer worden geplaatst..doe de bessen in pakjes Terwijl ze bevriezen, kunnen ze hun presentatie verliezen, omdat ze op elkaar drukken, het sap eruit laten. Als het nodig is dat de bevroren veenbessen intact blijven, niet verkreukeld, leg de bessen dan eerst op een bakplaat, bakplaat of ander oppervlak, dat enkele uren naar de vriezer moet worden gestuurd. Wanneer de veenbessen zijn ingevroren, moeten ze worden overgebracht naar zakken of containers en terug in de kou worden geplaatst..

Het gebruik van suiker

hoe veenbessen in te vriezen voor de winter met suiker?Hoe veenbessen thuis invriezen met toegevoegde suiker? Net als bij de vorige methode, moeten de bessen worden gesorteerd en gewassen. Giet ze vervolgens in een bak met suiker, meng en schik ze in containers, die worden gestuurd om te bevriezen..ingrediënten om in te vriezen

Voor 1 kg bessen heb je ongeveer 250-300 g suiker nodig.

veenbessen mengen met suikerJe kunt suikersiroop over de veenbessen gieten. Voeg hiervoor dezelfde hoeveelheid kokend water toe aan 300 ml suiker. Als de vloeistof is afgekoeld, giet je er 1 kg bessen in. Zet dit alles in de vriezer.

Invriezen als puree

cranberrypuree invriezenVoor het invriezen in de vorm van aardappelpuree zijn ook bessen geschikt, die zelfs licht verkreukeld zijn. Ze moeten in een blender worden gedaan om te worden gehakt. Meng cranberry pap met suiker in een verhouding van 1: 1. Het moet ongeveer 12 uur in de koelkast staan ​​om de suikerkorrels op te lossen. Giet vervolgens de aardappelpuree in containers en laat ze invriezen..veenbessen hakken met suiker

Combinatie met sinaasappel

veenbessen oogsten met sinaasappelJe kunt veenbessen voor de winter invriezen met een sinaasappel.

Het vriesproces wordt in de volgende volgorde uitgevoerd:

 • Sorteer 1 kg bessen en spoel goed;
 • voeg 1,5 kg suiker toe aan de veenbessen;
 • laat het mengsel 3-4 uur intrekken;
 • hak de geschilde sinaasappel fijn en voeg toe aan het cranberrymengsel;
 • zet de compositie in brand, het moet een beetje worden opgewarmd, maar het mag niet koken;
 • stuur het mengsel na afkoeling naar de vriezer.

Veenbessen bewaren voor de winter zonder in te vriezen

veenbessen bewaren zonder in te vriezenDe vraag rijst hoe je veenbessen voor de winter kunt bewaren zonder te bevriezen, omdat er niet altijd voldoende ruimte in de vriezer is. Om dit te doen, moet u het gewas sorteren, wassen en drogen. Voor opslag heb je dozen van ademend materiaal nodig. Bessen worden erin gegoten en bedekt met geweven of papieren materiaal..

Dozen met veenbessen moeten in een ruimte worden geplaatst waar de luchttemperatuur ongeveer +5 graden is. Bessen zijn slecht houdbaar bij hoge luchtvochtigheid.

U moet het gewas periodiek beoordelen om cranberry’s die zijn verslechterd, tijdig te verwijderen. Maar bessen worden het best bewaard in combinatie met suiker. Componenten worden gemengd in een verhouding van 1: 1.

Opslagregels

veenbessen in de vriezer bewaren

Als de temperatuur in de vriezer -18 graden is, dan zijn de veenbessen tot 3 jaar houdbaar. Als het werd gemengd met suiker, wordt de houdbaarheid verlengd tot 5 jaar. Met temperaturen van -5 tot -18 graden zijn veenbessen tot 1 jaar houdbaar..

Door het gehalte aan benzoëzuur in de samenstelling wordt de bes lang bewaard, er ontstaat bescherming tegen de ontwikkeling van pathogene bacteriën, omdat het een natuurlijk conserveermiddel is.

Om ervoor te zorgen dat het product zijn eigenschappen, smaak en verslechtering niet verliest, is het noodzakelijk om deze regels te volgen:

 • u moet de containers sluiten waarin het product is opgeslagen, de integriteit van de verpakking bewaken;
 • als de veenbessen zijn ontdooid, mogen ze niet opnieuw worden ingevroren;
 • het is beter om geen vis of vlees in de buurt te bewaren, zodat de bes de geur van dit voedsel niet verstrakt;
 • ontdooi het product niet in heet water of magnetron.

Veenbessen zijn geweldig voor het bereiden van een verscheidenheid aan gerechten. Om het te ontdooien, volstaat het om de container met bessen een half uur in koud water te laten zakken. Je kunt de container ook in de koelkast plaatsen. De bessen ontdooien na 6-7 uur.

Blijven de heilzame eigenschappen behouden na het invriezen?

behoud van de heilzame eigenschappen van veenbessenVaak vragen mensen zich af of de heilzame eigenschappen verloren gaan na het invriezen, of het mogelijk is om bevroren veenbessen te eten. Na het invriezen blijven bijna alle vitamines in het product achter. Alleen de hoeveelheid vitamine C neemt iets af. Ook na het ontdooien zijn veenbessen een bron van vitamines en mineralen, een middel om het immuunsysteem te versterken. Het bevat tannine, dat beschermt tegen schadelijke bacteriën.

De smaak en geur van veenbessen blijft het eerste jaar beter behouden, daarom is het aan te raden om in deze periode het bevroren gewas te eten.

Cranberry is een bes die veel vitamines en mineralen bevat die essentieel zijn voor de gezondheid van het menselijk lichaam. En zelfs na bevriezing blijven de eigenschappen behouden. Maar het is belangrijk om te weten hoe u veenbessen voor de winter kunt invriezen, welke regels u moet volgen.

Hoe veenbessen goed te bevriezen voor de winter – video

Adblock
detector