Meloen kan niet alleen vers worden gegeten Herinneringen aan de afgelopen zomer bewaar je niet alleen op foto’s en onder de douche, maar ook in je eigen koelkast. En wat is er nou lekkerder dan een gered stukje zomer in de vorm van een sappige meloen uit eigen tuin op de nieuwjaarstafel.

Maar kan een meloen worden ingevroren voor de winter? Blijft de unieke smaak en het aroma behouden??

Kenmerken van het invriezen van meloenen voor de winter

Bij temperaturen onder het vriespunt behouden groenten en fruit hun heilzame stoffen, aroma en smaak op de beste manier..

Kleine schijfjes meloen worden luchtdicht ingevroren Temperaturen onder nul hebben geen destructief effect op vitamines, maar ze kunnen de weefselstructuur van bevroren fruit veranderen. En hoe meer vocht de pulp bevat, hoe sterker het vernietigende effect dat na het ontdooien merkbaar is. En bovendien is de kwaliteit van het product en de houdbaarheid afhankelijk van de mate van bevriezing..

 • Bij een temperatuur van ongeveer -6 ° C duurt de versheid van bevroren groenten en fruit slechts 1-2 weken.
 • Vorst rond de -12°C maakt opslag tot 4-6 weken mogelijk.
 • Alleen bij temperaturen van –18°C kun je de meloen tot 12 maanden bewaren.

Hoe lager de temperatuur in de kamer, hoe sneller je de meloen kunt invriezen voor de winter en hoe beter het resultaat zal zijn..

En zodat de meloenschijfjes gedurende de tijd in de vriezer geen vocht verliezen en geen vreemde geuren opnemen, moeten containers of verpakkingen met het product goed worden gesloten. Opslagcontainers moeten klein zijn. Hierdoor kunt u de portie onmiddellijk voor voedsel gebruiken en niet een grote hoeveelheid sappig vruchtvlees ontdooien, want nadat de vruchten zijn opgewarmd, zal hun consistentie onherroepelijk veranderen..

Ideale opties voor het bewaren van diepgevroren meloenen zijn:

 • zakken met een plastic sluiting die bestand zijn tegen vriestemperaturen;
 • containers met goed sluitende deksels.

Hoe een meloen die in een tuin is gekweekt voor de winter thuis te bevriezen? Er zijn verschillende manieren om meloenen bij lage temperaturen te bereiden..

Methoden voor het invriezen van meloenpulp

Kies voor het invriezen een zoete aromatische meloen.Voordat u de vruchten echter invriest, moet u een zoete meloen kiezen met de dichtste consistentie om niet teleurgesteld te zijn en om geen bijna smakeloze vloeibare pap te krijgen als resultaat van het werk..

Meloenen van de meloenvariëteit met oranje aromatische pulp en dicht, bedekt met een netwerk van scheuren en als het ware verdeeld in plakjes van de schil, worden erkend als het beste om in te vriezen..

Kan meloen in zijn geheel worden ingevroren of in tweeën gesneden voor de winter? Een veelgemaakte fout is dat onervaren huisvrouwen alle of grote stukken meloen in de vriezer proberen te bewaren. Niet alleen neemt het fruit veel ruimte in beslag in de koelkast, ook bevriest de meloen lang en ongelijkmatig. Als gevolg hiervan is het sappigste vruchtvlees in het midden van de meloen bezaaid met ijskristallen die cellen en weefsels vernietigen, en soms de hele vrucht..

Geschilde kleine plakjes zijn bevrorenHet is beter om, voordat je de meloen voor de winter invriest, het fruit grondig te wassen, doormidden te snijden en alle zaden schoon te maken. Snijd de meloen vervolgens in porties, deze bevriest sneller en blijft beter bewaard..

De vorm van dergelijke stukken kan willekeurig zijn:

 • Iemand geeft er de voorkeur aan de meloen op te sturen voor opslag in de vorm van traditionele dunne plakjes..
 • Het is handig voor andere huisvrouwen om blokjes te gebruiken om meloendesserts te maken..
 • En liefhebbers van luidruchtige feesten en ongebruikelijke serveermethoden zullen meloenballen waarderen, die niet alleen voor culinaire doeleinden kunnen worden gebruikt, maar ook voor decoratie of desserts, fruitsalades en cocktails.

Meloen- en watermeloenballen versieren cocktails en dessertsHet beste invriesresultaat voor fruit en sappig fruit wordt bereikt met droogijs, dat over de voorbereide plakjes wordt gegoten. Hierdoor wordt er direct een hard bevroren laag zonder grote ijskristallen gevormd op het oppervlak van de pulp. Toch is de consistentie van een ontdooide meloen niet te vergelijken met een vers plakje. Daarom is het juister om dergelijke pulp te gebruiken voor desserts, verfrissende ijslollys en cocktails..

Bevroren meloen wordt gebruikt om ijs en desserts te makenBij afwezigheid van droogijs zullen kleine plakjes snel bevriezen als ze gelijkmatig op een afstand van elkaar op een geschikte schaal worden verspreid en in de vriezer worden geplaatst, het wordt tijd dat de stukjes niet uitharden. In deze vorm worden meloenschijfjes verpakt in containers of zakken en opgeslagen in een kamer waar de temperatuur niet hoger is dan -18 ° C.Geprepareerde ballen worden in één laag gelegd

Voorvriezen voorkomt dat de stukjes aan elkaar plakken, versnelt het proces aanzienlijk en behoudt de kwaliteit van de meloen.

Zijn er andere manieren om meloenen in te vriezen voor de winter??

Bevroren meloensapSuikersiroop of zoet vruchtensap kan helpen om het meloenpulp intact te houden. Om de siroop te bereiden, worden water en suiker in gelijke delen genomen, het mengsel wordt al roerend verwarmd totdat de suiker is opgelost en de vloeistof kookt.

Meloenschijfjes die in een vriescontainer zijn geplaatst, worden met gekoelde siroop gegoten, gesloten en in de vriezer geplaatst. Doe hetzelfde met sap, dat is voorgemengd met suiker. Meloen past goed bij watermeloen, ananas, sinaasappel en perziksap.

Als u de meloen die op een “droge” manier is ingevroren, zoet wilt toevoegen aan de meloen die op een schaal is ingevroren, worden de plakjes in poedersuiker gedompeld en pas daarna op pallets gelegd en in de vriezer gelegd.

Als de op je eigen perceel gekweekte meloen te zacht en sappig bleek te zijn, moet je het idee om hem in te vriezen niet opgeven. De geschilde plakjes worden geplet in een blender en de resulterende puree wordt in containers gelegd om in te vriezen. Als er niet genoeg zoetheid is, kan suiker of honing aan het vruchtvlees worden toegevoegd. Op basis van een dergelijk product is het gemakkelijk om gezond, dorstlessend ijs en allerlei desserts te bereiden..

Huisgemaakte Meloensorbet

MeloensorbetOm een ​​originele zelfgemaakte traktatie voor alle gezinsleden te bereiden, heb je een zoete rijpe meloen nodig, die wordt gewassen, gesneden, zaden schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden..

Neem voor 6 porties dessert:

 • 1 kopje suiker;
 • 1 glas water;
 • 4 kopjes in blokjes gesneden meloenpulp
 • een beetje citroen- of sinaasappelsap, naar smaak.

Heerlijk dessertKook methode

 1. Siroop is gemaakt van suiker en water, waarvoor de vloeistof, roerend, op laag vuur aan de kook wordt gebracht. Vervolgens wordt de siroop van het vuur gehaald en afgekoeld..
 2. Meloenblokjes, gekoelde siroop en citroensap worden in een blender gemengd tot een gladde, luchtige puree is verkregen..
 3. De resulterende puree wordt in containers gelegd, een paar centimeter aan de rand overgelaten en ingevroren.
 4. Zodat er geen grote ijsinsluitsels in de sorbet ontstaan, als deze bevriest, wordt de ingedikte massa opnieuw geroerd.

De afgewerkte sorbet kan, voordat hij in de kommen wordt gelegd, het beste een paar minuten op kamertemperatuur worden bewaard..

Als de traktatie voor volwassenen is bereid, kunt u in plaats van siroop zoete soorten witte of mousserende wijn gebruiken..

Sorbet met romige yoghurtEn kleine zoetekauwen zullen dol zijn op de sorbet met romige yoghurt. In dit geval kunt u het dessert zoeten met behulp van poedersuiker, en het is niet overbodig om stukjes meloen of gekonfijte watermeloen aan de vriesmassa toe te voegen..

Video over mooi gesneden meloen