Hoe een haring zouten voor een goed resultaat?

zout de haring thuis Gezouten haring is een traditioneel gerecht. Aanvankelijk maakten mensen zich zorgen over hoe ze de haring moesten zouten, zodat deze lange tijd kon worden bewaard en niet zou bederven, en een tijdlang beschouwden ze het over het algemeen als voedsel voor de armen. Het is een feit dat bij de klassieke kookmethoden van deze vis, bitterheid wordt gevoeld als de kieuwen niet worden verwijderd. Later, toen de vissers leerden hoe ze haring op de juiste manier moesten snijden en zouten, verwaarloosden de adellijke mensen het ook niet. Vandaag heeft iedereen de mogelijkheid om thuis heerlijk te leren haring in te maken en op tafel te serveren..

Zie ook: reuzel thuis zouten!

Hoe haring te kiezen voor beitsen??

kies een haring om te beitsen In winkels kun je een kant-en-klaar product kiezen, dat je gewoon uit de verpakking hoeft te halen en op een schaaltje legt. Elke huisvrouw maakt zich echter zorgen over de kwaliteit van de vis en de smaak ervan, en de beste manier om zeker te zijn van het product is door het zelf te koken. De versheid van de vis en de samenstelling van de pekel blijven twijfelachtig als je niet aan alle kookfasen deelneemt..

Voordat je de haring thuis inlegt, moet je de juiste vis kiezen:

 1. Verse haring op de markt of in de winkel mag geen onaangename geur afgeven. Beam kiest hele karkassen met een kop – de versheid van de vis kan worden beoordeeld aan de hand van de staat van zijn ogen en kieuwen.
 2. Bevroren vis moet in winkels worden meegenomen met de datum van invriezen en de houdbaarheidsdatum van het product. Haar huid moet schoon, vrij van beschadigingen en een gele tint zijn..
 3. Haring van hoge kwaliteit in welke vorm dan ook heeft een zilverachtige glans, schone, onbewolkte ogen, vinnen en kieuwen die strak om het lichaam passen.
 4. Als je een keuze hebt, is het beter om haring te nemen die in de oceaan is gevangen. Zeewater is meer verzadigd met gifstoffen, zware metalen en schadelijke producten van de verwerking van verschillende stoffen.
 5. In de winter gevangen haring heeft een dikkere vetlaag.

kruiden voor het inleggen van haringVerse haring is de beste optie, vooral als deze dicht bij het visgebied kan worden gekocht. Als dit niet mogelijk is, blijft het zouten van vriesverse haring thuis. In ieder geval is het beter om grote vissen te kiezen met ronde zijkanten en een dikke rug – het zal het lekkerste vlees hebben..

Voorbereiden op zouten

vis bereiden om te zoutenDe eerste regel is van toepassing op bevroren haring – deze moet worden ontdooid zodat deze zijn smaak niet verliest. Hiervoor wordt de vis een nacht in de koelkast bewaard. Deze temperatuur is voldoende om het ijs te laten smelten, maar behoudt de structuur en smaak van de haring. Het wordt niet aanbevolen om het op hoge temperatuur te ontdooien..

Voordat de haring wordt gezouten, moeten de kieuwen erin worden verwijderd. Zij zijn het die de ongewenste bitterheid aan het eindproduct geven, waardoor het lange tijd niet smakelijk kon worden gekookt. Deze procedure kan worden gedaan met uw handen, een mes of een schaar..

Als de haring voor het beitsen niet wordt gestript, worden het zout en de kruiden gelijkmatig over het karkas verdeeld. Natuurlijk kun je de binnenkant verwijderen, zodat je de vis dan alleen nog maar hoeft aan te snijden. Als vis met ingewanden wordt gezouten, blijven kaviaar en melk over en ook in pekel.

Er is een aparte bereidingstechniek om de haring snel te pekelen. Het wordt ontdaan van kieuwen en ingewanden, de kop, darmen en films worden verwijderd en vervolgens in pekel geplaatst. Het vlees neemt snel zout en kruiden op en is binnen 3-4 uur klaar om te eten. Dit is een uitdrukkelijke optie wanneer u snel vis moet bereiden voor een feestelijke tafel. Dergelijke gezouten haring kan niet lang worden bewaard en de smaak kan minder helder zijn dan bij langdurig zouten..

Zelfgemaakte recepten

Het moet gezegd dat de recepten verschillen van het type en de grootte van de vis. Voordat de Don-haring wordt gezouten, wordt een pekel bereid, die slecht geschikt is voor oceaanvissen. De concentratie van de ingrediënten kan naar smaak enigszins worden aangepast..

Klassiek recept

klassieke haringKlassiek gezouten haring, zonder extra kruiden, kan in elk gerecht worden gebruikt. Het wordt toegevoegd aan salades “Olivier” en “haring onder een bontjas”, maar ook afzonderlijk met een bijgerecht. Dit is een manier om de hele haring thuis te zouten, dat wil zeggen dat deze voor gebruik moet worden gestript en schoongemaakt. Voor dit recept heb je 2 grote vissen nodig, 1-2 eetlepels zout en suiker en 700 ml water.

Vervolgens moet je de pekel en haring bereiden en ze in één container combineren:

 1. Bij vissen worden de kieuwen verwijderd, waardoor de binnenkant overblijft en in een diepe glazen bak wordt gelegd. De afbeelding laat schematisch zien hoe je de kieuwen goed kunt verwijderen met een schaar.maak de haring schoon
 2. Water wordt apart gekookt met toevoeging van zout en suiker en vervolgens afgekoeld tot kamertemperatuur.pekel bereiden voor vis
 3. De vissen worden met pekel gegoten zodat ze volledig bedekt zijn met vloeistof..
 4. Het eerste uur moet de haring warm zijn en vervolgens in de koelkast bewaren. Na 2-7 dagen is de haring klaar voor gebruik in welke vorm dan ook.

Het zouten van haring duurt van enkele dagen tot een week, het hangt af van de persoonlijke smaakvoorkeuren van de gastvrouw. In 2-3 dagen zal de vis licht gezouten worden en in een week zal hij een grote hoeveelheid zout opnemen.

Pittige gezouten haring

gezouten haring met kruidenHet volgende recept voor het zouten van haring is pittige haring, die wordt verkregen met een heldere nasmaak en karakteristieke geur. Je kunt experimenteren met kruiden, maar de traditionele manier om pittige vis te bereiden vereist:

 • 2 grote vissen;
 • 1 liter water;
 • zout (3 eetlepels) en suiker (1 of 2 eetlepels);
 • 10 zwarte peperkorrels;
 • 4 grote laurierblaadjes;
 • een paar droge ongemalen anjerbloemen.

zout de haringVerder verschilt het proces niet van de vorige methode. De vissen worden met pekel gegoten, een uur warm gelaten en vervolgens in de koelkast geplaatst. Zouttijd – van 2 tot 7 dagen.

Haring met mosterd

kruiden voor het zouten van visVolgens dit recept kun je de hele haring thuis inmaken. Naast twee vissen heb je 1 liter water nodig, 5 el. ik. zout, 3 eetl. ik. suiker, 1 eetlepel zwarte peper, koriander en kruiden naar smaak.

Dan kun je een van de methoden gebruiken:

 1. De vissen worden ontdooid, de kieuwen worden verwijderd, maar niet gestript. Ze worden volledig ingevet met mosterdsaus terwijl de rest van de ingrediënten gekookt en afgekoeld zijn. Haring wordt met pekel gegoten en naar de koelkast gestuurd.
 2. De haring wordt schoongemaakt, de ingewanden, kieuwen en kop worden verwijderd. Alle componenten worden gemengd in een pan, behalve mosterdpoeder (toegevoegd na het koken). De pekel wordt afgekoeld en de haring wordt erover gegoten.

Een goed voorbereide haring augurk is het hoofddoel. Elke combinatie van ingrediënten kan eraan worden toegevoegd. Het belangrijkste is dat ze niet verslechteren en de consistentie van de pekel niet veranderen. Daarom kan alleen mosterdpoeder aan de vloeistof worden toegevoegd – het zal volledig oplossen en gelijkmatig in het vlees worden opgenomen. Als u mosterd in de vorm van een saus gebruikt, kunt u deze beter met de hand over de karkassen verdelen..

Haring in pekel

haring in sterk gezouten pekelTuzluk is een sterke zoutoplossing die vis lang vers houdt. Dit is een van de moeilijke recepten om haring thuis te zouten. Een liter water wordt in een pan verwarmd en na het koken wordt er zout aan toegevoegd. De pekel wordt als gereed beschouwd als het zout niet meer oplost, maar naar de bodem zakt. Vervolgens wordt de vis, klaar om te zouten, met pekel gegoten en 2-7 dagen in de koelkast geplaatst..

Als je een ei in pekel legt, moet het aan het oppervlak blijven kleven en niet zinken..

Droog zouten

droge gezouten haringEr is ook een methode om vis droog te zouten, zonder de pekel te bereiden. Voor een middelgrote vis heb je een lepel zout en suiker nodig, evenals kruiden naar smaak.

Haringzoutproces:

 1. Elk karkas wordt zorgvuldig ingewreven met een mengsel van kruiden. Zout moet gelijkmatig worden opgenomen, ook in de kieuwholtes.wrijf de vis goed in met zout
 2. Elke vis wordt in verschillende lagen huishoudfolie gewikkeld en in de koelkast geplaatst.wikkel de vis in vershoudfolie
 3. De haring is binnen een paar dagen klaar om te eten..

Als je geen tijd hebt om een ​​week te wachten, is er een manier om haring snel en smakelijk te maken. Als je de vis ‘s ochtends ontdooit en schoonmaakt, is hij ‘s avonds klaar. Het karkas wordt ingewreven met een mengsel van kruiden (2 theelepels zout en 1 theelepel suiker), in folie gewikkeld en enkele uren naar de koelkast gestuurd. Daarna wordt het eruit gehaald, onder water gewassen, gekruid met uienringen en zonnebloemolie en weer in de kou gezet. Na een half uur kun je het al op tafel serveren..

Zouten van de Don-haring

Don haring in pekelDonskaya-haring is een goede optie voor beitsen omdat het vetter is en een milde romige smaak heeft. Traditioneel wordt de Don- of Zwarte Zee-haring gezouten in pekel en in vaten bewaard voor de winter. De methode van huisstijlbeitsen van haring in pekel verschilt enigszins van de klassieke, omdat de vis in een kleine glazen container wordt bewaard. Voor pekel heb je minimaal 100 g zout per 1 liter water nodig, evenals kruiden naar smaak.

heerlijke visGezouten haring is niet alleen een ingrediënt in salades en sandwiches, maar ook een zelfstandig gerecht. Om u geen zorgen te maken over de kwaliteit van de winkelvis, kunt u wat tijd besteden aan het zelf koken. Het belangrijkste is verse haring van hoge kwaliteit en een goed voorbereide augurk. De concentratie van de oplossing varieert afhankelijk van het type en de grootte van de haring: de recepten om de Don-haring thuis te zouten zijn niet dezelfde als voor andere soorten. Er zijn manieren om snel en droog te zouten, met kruiden en mosterd, licht gezouten en gezouten haring.

Zie ook het artikel: makreel zouten?

Haring zouten in Kamtsjatka – video

Adblock
detector