Eenvoudige en snelle bereiding van bleekselderij voor de winter

selderij oogsten voor de winter De voordelen van selderij zijn al lang bewezen en mensen die een gezonde levensstijl leiden, proberen het in hun dieet op te nemen. Door bleekselderij voor de winter te oogsten, is het mogelijk om de waardevolle plant ongeacht het seizoen te gebruiken. Veel kookopties worden alleen beperkt door de hoeveelheid vrije tijd en de beschikbaarheid van extra ingrediënten.

Selderij oogsten voor de winter

gesteelde bleekselderij oogsten

Verschillende delen van de plant worden gegeten:

 • bladstelen (stengels);
 • bladeren;
 • wortel deel.

soorten selderij voor de winteroogstZe zijn allemaal even nuttig en kunnen evengoed worden gebruikt bij de voorbereiding van selderij voor de winter. De optimale tijd voor het oogsten van je eigen geteelde bleekselderij is oktober. De bladstelen worden gescheiden van het gebladerte en de wortel, gesorteerd, beschadigde stengels worden verwijderd, gedroogd en gevouwen in plastic zakken met kleine openingen voor luchttoegang. Op deze manier wordt bleekselderij enkele maanden in de koelkast bewaard..

In kelders kan het gewas worden opgeslagen zonder de wortels van het groen te scheiden, door ze in bakken met zand te plaatsen.

Selderij moet worden verwerkt vóór het inblikken, invriezen en drogen. Het wordt grondig gewassen en gedroogd. De meest stugge vezels worden met een mes van de stelen verwijderd en de beschadigde plekken worden schoongemaakt. Wortelgewassen afpellen.

Bleekselderij voor de winter vóór de warmtebehandeling hoeft niet te worden ontdooid als ze fijn genoeg zijn gesneden.

Gesteelde bleekselderij oogsten

gesteelde bleekselderij voor de winteroogstDe meest gebruikte selderij is gesteeld, waarvan de voorbereidingen voor de winter worden ingevroren, gebeitst, apart en met andere smaakmakers..

gesteelde bleekselderij snijden om te oogstenDe grootste hoeveelheid vitamines in de stengels blijft behouden wanneer ze worden ingevroren. De bladstelen worden in verschillende stukken gesneden, in zakken of plastic containers gedaan en in de vriezer geplaatst.

Om de houdbaarheid te verlengen, worden de stengels geblancheerd (overgoten met kokend water) voordat selderij voor de winter wordt ingevroren..

Zouten is een andere manier om gesteelde bleekselderij te bewaren ter voorbereiding op de winter. Voor 1 kg groente is 200-250 g fijn keukenzout nodig. De stelen worden in stukken van 1-1,5 cm lang gesneden, gemengd met zout in een plastic container en vervolgens stevig in gesteriliseerde glazen potten geplaatst. Na een tijdje, als de bleekselderij begint te persen, worden de potten gesloten. Dergelijke blanco’s worden in de kou bewaard (kelder, koelkast).

augurk gesteelde bleekselderijSelderijrecepten die voor de winter worden geoogst, zijn onder meer beitsen, drogen, beitsen, conserveren in combinatie met verschillende groenten. Voor het marineren van bleekselderij heb je nodig:

 • water – 1,5 l;
 • bladstelen – 1 kg;
 • azijn 9% – 2 el. ik.;
 • suiker – 8 el. ik.;
 • zout – 2 el. ik.;
 • zwarte peper – 6 erwten;
 • laurier – 4 stuks;
 • knoflook – 7 teentjes.

ingelegde bleekselderijDe hoeveelheid kruiden kan naar wens worden aangepast. Selderijstengels worden in plakjes van 1-2 cm breed gesneden.Literglazen potten en deksels daarvoor zijn gesteriliseerd.

Om de marinade te bereiden, los suiker, zout en azijn op in water en kook.

Gehakte selderij, knoflook wordt in potten gedaan, laurierblaadjes worden toegevoegd. Vervolgens wordt de gekookte marinade gegoten, opgerold met deksels en afgekoeld. Voor de winter gepekelde selderij wordt voornamelijk gebruikt in salades. Het wordt ook toegevoegd aan soepen, stoofschotels, bijgerechten.

Bladselderij oogsten

bladselderijSelderijbladeren zijn niet minder nuttig voor de gezondheid dan de wortels en stengels. Groenen kunnen het hele seizoen worden geoogst. Het wordt afgesneden met een scherp mes terwijl het groeit.

Het oogsten van bladselderij voor de winter wordt uitgevoerd door drogen, invriezen, beitsen, zouten.

Je kunt zowel gehakte als hele bladeren invriezen..bevroren selderij De greens worden fijngehakt, in een ijsbak of kleine siliconenvormpjes gedaan, in een beetje water gegoten en in de vriezer geplaatst. Selderij invriezen voor de winter kan in plastic containers en plastic zakken.

selderij drogenDroge selderijblaadjes heel of gehakt. Hele greens met stengels worden in kleine bosjes gebonden en in een geventileerde ruimte gehangen. Versnipperde bladeren worden op met papier beklede pallets gelegd. Van tijd tot tijd wordt de groene massa geschud om gelijkmatig te drogen. Droogtijd – 30 dagen.

Na het einde van het drogen worden de greens in papieren of canvas zakken gevouwen en in keukenkasten bewaard..

Voor de winter gemarineerd selderijblad wordt gebruikt als toevoeging in groente- en vleesgerechten. Knoflook, dilleparaplu’s, laurierblaadjes en zwarte peperkorrels worden op de bodem van gesteriliseerde literpotten geplaatst. gehakte selderijblaadjesDe potten worden gevuld met gesneden blad en aangedrukt. Kook de marinade (voor 1 liter water – 2 eetlepels azijn, 4 eetlepels suiker en 1 eetlepel zout), vul het met groen, rol de potten op met deksels en dek ze af met een deken, laat staan ​​​​tot ze volledig zijn afgekoeld.

selderijblaadjes zoutenGebruik voor het zouten van bladselderij de droge methode. De greens worden geplet, bestrooid met fijn zout, gemengd en gelaten totdat het sap verschijnt. De bladeren kunnen dan in potten worden gesloten. Voor 1 kg groenten is 200-250 g zout nodig. Gezouten selderij wordt zorgvuldig aan gerechten toegevoegd, omdat het een zeer rijke smaak heeft..

Wortelselderij oogsten

knolselderij voor de winterWortelgewassen van selderij worden tijdens het oogsten uitgegraven, wrikken met een schop of hooivork en trekken aan de bladstelen. Het gewas wordt gedroogd en vervolgens in een kelder of kelder geplaatst (het wordt goed bewaard in dozen met zand of as).wortel selderij

Wortelselderij kan worden bewaard in een kleikorst. De klei wordt verdund tot de consistentie van zure room en de wortels worden ermee bedekt, laten drogen en vervolgens in de kelder.

gedroogde wortel selderijDe eenvoudigste manier om wortelselderij voor de winter te bereiden, is door hem te drogen. Wortelgroenten worden in reepjes of kleine blokjes gesneden (kan worden geraspt) en op papier of perkament gelegd.voorbereiding van wortelgewassen Drogen kan 2-3 uur in een oven bij een temperatuur van 50-60 ° C. Gedroogde selderij wordt bewaard in glazen containers of linnen zakken.

Naast het drogen van knolselderij kan het ook worden ingevroren. Het nadeel van deze methode is het verlies van een aanzienlijk deel van de waardevolle stoffen en smaak van het wortelgewas.wortel selderij invriezen De bleekselderij wordt geraspt, in zakken of plastic potten gedaan en in de vriezer geplaatst.

wortel selderij voor beitsenIngemaakte wortelgroenten zijn een uitstekende voorbereiding van selderij voor de winter.. Voor 1 kg wortels heb je nodig:

 • 2,5 liter water;
 • citroenzuur op de punt van een mes;
 • 2 eetlepels. ik. zout;
 • 0,5 eetl. 9% azijn;
 • kruiden naar smaak.

ingemaakte knolselderijSnijd de bleekselderij fijn, kook in 1 liter water met toevoeging van citroenzuur en zout en schik in potten. Voeg kruiden toe. Maak marinade van water en azijn en giet in potten. Rol de blanco’s op met deksels en laat afkoelen.

Een uitstekende conserveringsoptie voor de winter is selderijsap. De basis voor de bereiding van het sap is bleekselderijpuree. Gehakte bladstelen en wortelgroenten worden gekookt tot ze zacht zijn. selderijsapKnijp het sap uit in een sapcentrifuge of door kaasdoek. Je kunt een beetje aardappelpuree in de resulterende vloeistof doen. Voeg citroensap, suiker, kruiden naar smaak toe (kardemom, anijs, kaneel, nootmuskaat), kook 5 minuten en giet in potten.

Reiniging en opslag van knolselderij – video

Adblock
detector