Zašto sadnice rajčice uvijaju lišće: uzroci i rješenja problema

Reci mi zašto se lišće sadnica rajčice uvija? Sjeme je sijano rano, različitih sorti, a sad su sadnice još male. No jučer sam primijetio da su neke sadnice sa uvijenim lišćem. Što to može biti i što učiniti?

zašto sadnice rajčice uvijaju lišće Kao što znate, lišće biljaka pokazatelj je njihovog zdravlja. Ako nešto nije u redu, odmah daju signal, mijenjajući boju ili oblik. Uzmite rajčice. Može biti mnogo razloga zašto sadnice rajčice uvijaju lišće, a to nije nužno bolest. Na stanje sadnica utječu i uvjeti uzgoja sadnica i njihova briga. Za svako odstupanje od pravila uzgoja sadnica, ona će vam odmah odgovoriti presavijanjem listova, promjenom boje ili čak ispuštanjem lišća.

Zašto se to događa i što učiniti? Ovisno o specifičnoj situaciji, razlozi za ovaj fenomen mogu biti:

 • sortne značajke;
 • previsoka temperatura;
 • kršenje režima navodnjavanja:
 • nedostatak ili višak hrane;
 • pogrešno štipanje.

Pogledajmo nakratko svaku točku.

Zašto sadnice rajčice uvijaju lišće i kakve veze ima sortni dodatak s tim?

sadnice trešnje Navikli smo na činjenicu da većina rajčica ima baršunasto lišće ugodno na dodir. Njihova lisna ploča, iako naborana, općenito je prilično ravna i ne uvija se. Međutim, ako ste barem jednom uzgajali neodređene sorte, vjerojatno ste primijetili jednu posebnost. Listovi su im samo omotani oko rubova, lijepo vise s tankih stabljika.

Slična osobina svojstvena je sortama kao što su:

 • trešnja;
 • Kap meda;
 • Fatima;
 • kao i većina visokih rajčica.

Uvijanje lišća zbog topline

uvijanje od toplineAko se lišće samo danju uvija u čamac, a noću se vraća u normalan oblik, provjerite termometar. Na visokim temperaturama sadnice instinktivno smanjuju površinu isparavanja..

Češće provjetravajte stakleničke rajčice, a one koje rastu u prostoriji zatamnite ili preuredite.

Kako zalijevanje utječe na kovrčavost

uvijanje i zalijevanjeOvdje je sve jednostavno: nema dovoljno vlage – lišće se uvija dolje, višak – prema gore. Prilagodite zalijevanje, nemojte čekati dok se tlo potpuno ne osuši, ali također ne pravite ni močvaru. U oba slučaja samo ćete naškoditi sadnicama. Zalijevajte često čim se gornji sloj osuši. Ali to činite u malim obrocima, uzimajući u obzir rastuću temperaturu i brzinu isparavanja vlage..

Neravnoteža hranjivih tvari

nedostatak fosforaI višak i nedostatak pojedinih mikroelemenata negativno utječu na ukupni razvoj sadnica. U početnoj fazi važno je paradajz hraniti dušikom. Međutim, ako ga ima puno, lišće se zadeblja, ali postaje krhko i omotano je u prsten. Zato se na vrijeme prebacite na mineralne komplekse. Osim toga, složeni pripravci imaju uravnotežen sastav, čime će se izbjeći nedostatak ili višak drugih mikroelemenata.. Što je to konkretno može se odrediti prema “karakteru uvijanja”, naime:

 • lišće se smota i baci ljubičasto – nema dovoljno fosfora;
 • vrh lista je uvijen, a on sam se kotrlja prema dolje – nedostaje cinka;
 • mlado lišće uvija se prema dolje – nedostatak bora;
 • osim presavijanja, lišće također blijedi – nema dovoljno kalcija;
 • vrhovi lišća uvijaju se prema gore, a sami postaju žuti, postaju letargični i opušteni – nedostatak željeza.

Prejako štipanje uzrokuje kotrljanje lišća.

štipanjeNitko ne tvrdi da bi bilo zgodno odjednom ukloniti sve pastorke na rajčicama. Međutim, ovo je pretežak postupak da biljke možda uopće neće preživjeti. Postepeno uklanjajte pastorke kako rastu. Ali u isto vrijeme, nemojte čekati kad postanu predugi (više od 6-7 cm). Kasno štipanje neće dovesti samo do činjenice da se svi listovi pretvaraju u cijevi. Rajčica može čak i izliti jajnik.

Što učiniti ako je lišće rajčice uvijeno i zašto se to događa

Adblock
detector