Čuvanje koza zimi bez grijanja samo je suha i lagana kućica za koze

Recite nam o držanju koza zimi bez grijanja i minimalno dopuštenoj temperaturi u staji. Imamo male unuke, jako su bolesni od prehlade tijekom sezone, pa je moja žena odlučila imati kozu. Kaže da je kozje mlijeko jako korisno, dat ćemo ga djeci. Kupili smo dvije jedinke odjednom, ljeti su ih držali na ulici pod baldahinom, s početkom zahlađenja premjestili su ih u staju. Nekada su moji roditelji tamo držali svinje. Soba se ne grije, hoće li kozama biti hladno??

držanje koza zimi bez grijanja Unatoč činjenici da je krzneni kaput koza prilično gust i topao, u mrazima ni to neće spasiti od smrzavanja. Osim toga, ne zaboravite da životinje ne mogu spavati stojeći, a nakon što leže preko noći na hladnom tlu, lako dobiju upalu pluća. Ali to ne znači da je držanje koza zimi bez grijanja nemoguće. Unaprijed se pobrinite da njihov zimski dom bude suh, lagan i bez propuha. I također osigurajte odgovarajuću prehranu, a tada će koze preživjeti zimu bez problema..

Čuvanje koza zimi bez grijanja – zahtjevi za prostorije

kozara za zimovanje Odrasli zimu provode tiho u štandovima u staji, neovisno je “zagrijavajući” vlastitom toplinom. Ali samo ako je staja čvrsta, lagana, ne propušta vjetar i zadržava toplinu unutra. Drvene zgrade najbolje zadovoljavaju ove zahtjeve, ali šupe od opeke trajat će duže..

Staja za zimske koze mora imati:

  • prozori (neka budu na visini od 1,5 m od poda, u protivnom životinje mogu izbiti staklo);
  • ventilacija za uklanjanje ustajalog zraka i mirisa stajskog gnoja i osiguravanje svježeg protoka;
  • vapneno pobijeljeni zidovi – za dezinfekciju;
  • ležaljke za životinje;
  • pod od daske s podlogom (također je moguć i beton, ali tada sloj sloja mora biti deblji);
  • a poželjno je imati nadstrešnicu kako vrata ne bi odmah izišla van (tada će i toplina duže trajati).

Minimalna temperatura staje ne smije pasti ispod 6 ° C za odrasle. Ako imate kozu s jaradom ili trudnu ženku, tada im je potrebno najmanje 10 ° C topline.

teritorij za zimske šetnje kozaNe zaboravite opremiti pored staje i dvorište za šetnju. Čak i uz blagi mraz, koze bi trebale hodati na svježem zraku barem nekoliko sati dnevno. To će im ojačati imunitet, a tjelesna aktivnost trudnicama će olakšati janjetinu..

Uravnotežen zimski jelovnik jamstvo je visoke mliječnosti i zdravlja životinja

zimska prehrana kozaOsim suhih staja, koze bi trebale imati i dobru prehranu, pogotovo jer zimi nema zelene hrane. Većinu energije potrošit će na samozagrijavanje pa se povećava potreba za hranjivom vrijednošću hrane.

Glavna hrana za koze zimi je sijeno. Životinjama je potrebno najmanje 4 kg dnevno. Također, ne zaboravite na druge vrste hrane:

  • korjenasto povrće, povrće i voće (od 2,5 kg dnevno);
  • 3 metle grane breze, smreke ili bora;
  • ne više od 1,5 kg krmne smjese dnevno;
  • mljevene žitarice ili mahunarke.

Također, dodajte malo soli (7 g dnevno). Kao i mineralni dodaci: kreda, mesno -koštano brašno, mlijeko u prahu. I kozama omogućiti slobodan pristup vodi, po mogućnosti zagrijanoj.

Sve o čuvanju koza zimi hladnim

Adblock
detector