Što učiniti ako u orasima ima moljaca – wiresummit.org

Što ako u orasima ima moljaca? Oguljeni orasi, jezgre pohranjeni su u plastičnoj vrećici. Očigledno, nisam ga dovršio, morat ću ga sada baciti. Tamo praktički nema ništa, štetočina je sve uništila. No, u ljusci još ima plodova, barem kako bi ih spasili. Leže na drugom mjestu, ali ipak, što ako i tamo stigne?

moljac u orasima što učiniti Bilo koji insekti u stanu uvijek su problem, jer ih se riješiti prilično je teško. Posebno je neugodno ako počnu u hrani, na primjer, u orašastim plodovima. Znajući što učiniti ako u orasima postoji moljac, možete spriječiti njegovo širenje po kuhinji prelaskom na žitarice. Uostalom, tada će ti zlonamjerni insekti pokvariti sve zalihe.

Orašaste plodove, bili oni orasi, šumski ili bilo koje druge vrste, “voli” poseban orašasti moljac – leptir moljac. Odrasli leptiri nisu opasni, samo se razmnožavaju, a sami plodovi ne jedu. Ali njihove ličinke prilično su proždrljive i jedu sve orahe. Mogu biti ili u oguljenim jezgrama ili izravno unutar ljuske..

Što učiniti ako u orasima ima moljaca

prehrambeni moljac Nažalost, nemoguće je sačuvati plodove koji su već postali stanište i “blagovaonica” za moljce. Čak i ako ih prijeđete, ostat će tragovi vitalne aktivnosti štetnika. Izmet, jaja, ljuske – tko želi jesti orahe s takvim “punjenjem”? Zato bez žaljenja bacite zagađene zalihe. No, sasvim je moguće spriječiti ponovno pojavljivanje moljaca.. Za ovo:

  1. Usisajte sve ormare i police kako biste pokupili štetočine.
  2. Operite ih vodom sa sapunom, ostavite da se dobro osuše.
  3. Obrišite površine koncentriranom otopinom octa. Možete koristiti posebna sredstva protiv insekata, na primjer, Antimol.

Čišćenje će se morati ponoviti nekoliko puta dok insekti ne budu vidljivi. Posebne zamke za moljce pomoći će ih uhvatiti. Razbijte orahe u ljusci i pogledajte: ako već ima ličinki, odbacite.

Kako biste spriječili dolazak neželjenih gostiju, sipajte netaknute dobre orahe i sve žitarice u staklene, limene ili plastične posude. Glavna stvar je da ga treba dobro zatvoriti poklopcem..

Narodni lijekovi protiv moljaca

narodni lijekoviVećina narodnih “recepata” za ličinke moljaca, koji su već u rezervama hrane, ne djeluju. Međutim, od njih ima koristi, jer će leptir koji je doletio u “posjet” brzo izaći iz vaše kuće, osjetivši za njega neugodan miris. Neke biljke s jakim eteričnim mirisom pomoći će uplašiti leptire, spriječiti njihovo razmnožavanje i polaganje jaja.. Među njima, moljac najviše ne voli:

  • lavanda;
  • američka komoljika;
  • češnjak;
  • geranija;
  • slatka djetelina;
  • ružmarin;
  • lovor.

Rasporedite grančice ovih biljaka na police u ormaru, a također i osušenu koricu mandarine. Agrumi se također ne sviđaju. A u same staklenke, u koje ste natočili orahe, dodajte par lavruški ili kora mandarina.

Kako se riješiti prehrambenih moljaca – video